›› Анкета

Ще гледате ли на живо мегамачовете между Рони ОСъливан и Стивън Хендри в България?

›› Булевард

Япония ще се прости с порното заради...

Най-големите търговски обекти в Япония ще прекратят продажбата на порнографски списания преди и по време на Световната купа по ръгби и олимпийските игри през 2020 година.Изданията ще изчезнат от рафтовете малко преди ...

Виж още
Снукър

15 години по-късно той отново е кралят на "Крусибъл"

07 май 2018 | 23:54 - Обновена
15 години по-късно той отново е кралят на "Крусибъл"
Представителите на "випуск 92" Марк Уилямс и Джон Хигинс изиграха един от най-великите финали в историята на Световното първенство по снукър в "Крусибъл". Уелския дракон водеше с 15:10 след предишните три сегмента, но спечели короната след изключителна драма - 18:16, като с това стигна третата си световна титла!

Уилямс стана вторият най-възрастен световен шампион (43) в историята на "Крусибъл" след великана Рей Риърдън, който в първото издание в "театъра на мечтите" в Шефилд на 45-годишна възраст побеждава Пери Манс. Именно този финал през 1978-ма беше досега между двамата "най-стари" претенденти, преди Хигинс (42) и Уелския дракон (43) да излязат на сцената този сезон.

Уилямс грабна най-големия чек в историята на снукъра от 425 000 паунда, а за Хигинс остана "утехата" на стойност 180 хиляди. Вълшебника от Уишоу за първи път в кариерата си стигна два поредни финала на Световното и не можа да спечели нито един от тях, оставайки с четири титли и вече три поражения в битките за трофея.

15-годишната пауза между участията на финал на Уилямс е най-голямата в историята и той заслужава само похвали и адмирации за изключителната си дисциплина, а "випуск 92" затвърди статута си на "евъргрийн" в джентълменския спорт - представителите му (Рони О'Съливан, Хигинс и Уилямс) спечелиха 10 от 20-те ранкинг турнира този сезон.Също така това е трето ранкинг отличие за Уелския дракон през настоящата кампания, което му се случва едва за трети път в кариерата - останалите са през 1998/99 и 1999/2000 (Хигинс също го е правил три пъти - 1994/95, 1997/98 и 2010/11). От гледна точка на парите обаче това е далеч най-успешният сезон в кариерата на Уилямс, който събра общо 885 400 паунда с невероятните си изяви, a Хигинс прибра общо 578 870.

При 14:7 в полза на левичаря едва ли много хора са очаквали да се стигне до такъв трилър в последните фреймове, особено както се разви третата сесия, след която Уилямс стигна до комфортен аванс от 15:10. Хигинс обаче показа защо е един от най-великите в историята и изравни 15:15, а пък Уелския дракон пропусна първия си мачбол при 17:15, провокирайки едно от най-забележителните разчиствания под напрежение от страна на Вълшебника от Уишоу. В крайна сметка Уилямс не трепна в следващата партия и се развихри между топките, за да си заслужи третата корона в "Крусибъл".

След триумфа си той изпълни обещанието си да даде шампионската пресконференция чисто гол.

ФРЕЙМ ЗА ХИГИНС - 11:15

В първия фрейм от сесията Уилямс реализира по познатия смел начин шот-ту-натинг по розова за средния ляв джоб, като имаше нелош шанс да комбинира и с черна, но пропусна и предостави масата на съперника. Хигинс имаше три отворени червени, с които да започне брейка си, а впоследствие и разви достатъчно други с обратно въртене на кюбола след вкарана черна, за да може поне да стигне до фрейм-бол, стига да не прави фрапантна грешка. Той бе спокоен и безупречен в изпълненията си и направи четвъртия си сенчъри брейк във финала и 11-и в турнира до момента - пълно разчистване на стойност 131 точки за 11:15!

ФРЕЙМ ЗА ХИГИНС - 12:15

За първи път във финала (а може би и в турнира) Уилямс направи най-голямата възможна грешка при разбиващ удар - намери синята с кюбола и остави две налични червени за опонента си. Хигинс реализира една от тях, но не можа да комбинира с жълта, с което върна уелсеца на масата, който пък отбеляза другата самотна червена. Впоследствие той дори успя да разреди групата през розова, колкото и трудно да изглеждаше на пръв поглед. Той обаче неочаквано пропусна червена по левия среден джоб и брейкът му спря на 58, а за Хигинс нямаше много трудни топки по масата, с изключение на жълтата, която не бе на позицията си, а бе долепена до дългия борд в близост до "жълтия джоб". Именно за нея той трябваше да се постарае да се пласира, но го направи блестящо с попадение по кафявата. В крайна сметка Вълшебника от Уишоу направи ново тотално разчистване за халф-сенчъри от 67 и стопи още от изоставането си в резултата - 12:15.

ФРЕЙМ ЗА ХИГИНС - 13:15

С втория си удар в следващата партия обаче Хигинс остави червена за среден ляв джоб, след като по невнимание направи целувка със синята в опит за сейфти. Това даде доста добър шанс на Уилямс да се развихри между топките отново и да подобри успеваемостта си при ударите, която в първите два фрейма бе 85%, а тази на Хигинс - 98% (единственият пропуск бе по сложната жълта с хикса). Уелския дракон стигна до брейк от 47, но вторичният му разбиващ удар не извади налична червена и той трябваше да се задоволи със сейфти.

Шотландецът направи слабо изпълнение и остави червена за горния ляв джоб, но Уилямс я пропусна, докато съперникът му я реализира с помощта на механичен мост. Хигинс подхвана нов сложен брейк, в който трябваше да прави кенън-шот след реализирана зелена, а впоследствие два пъти не демонстрира добър контрол над кюбола по последните три червени. Въпреки това той вкара страхотна зелена, за да се пласира за последната 1-точкова топка, а малко по-късно вкара и фрейм-бола си - синята. В крайна сметка разчистването бе тотално и на стойност 82 точки за заплашително стопяване на аванса на Уилямс - 13:15.

ФРЕЙМ ЗА ХИГИНС - 14:15

В следващия фрейм двамата подхванаха сейфти размяна, след която Хигинс този път първи се развихри между топките и направи брейк от 47, преди да трябва да играе хитър защитен удар. Уилямс, който към този момент не бе вкарвал топка от половин час игра, отново се срина в опита си да обърне развоя на събитията и трябваше да си седне рано-рано на стола. За пореден път Вълшебника от Уишоу демонстрира непоколебимост под напрежение и спечели за първи път в мача четвърти пореден фрейм за 14:15!

ФРЕЙМ ЗА ХИГИНС - 15:15!

Уилямс започна с фаул след интервала, вкарвайки бялата, но пък Хигинс осъществи едва втория си пропуск за вечерта, неуспявайки да комбинира с розова след първата червена. Топките бяха достатъчно предразположени към Уилямс, който имаше реален шанс да се отчете най-после в сесията, въпреки че в един момент осъзна, че му няма малкия удължител за щеката. Както не за първи път се случи в сесията обаче, Уелския дракон сбърка червена и спря поредицата си на 47. На Хигинс му предстоеше ново разчистване, от което първия удар изглеждаше най-труден, а той го изпълни блестящо. Великият шотландец направи поредното си разчистване на стойност 62, за да изравни резултата на 15:15!

ФРЕЙМ ЗА УИЛЯМС - 16:15

Два часа след началото на финалната сесия Уилямс най-накрая спечели един от нужните му три фрейма за третата световна титла. И той обаче не дойде без главоболия, защото за n-ти път визита на уелсеца бе ограничена до мини-брейк от 41 точки, само че този път той не остави нищо на Хигинс. Кратката сейфти размяна бе съпроводена с по един пропуск по дълги червени и от двамата, но все пак след това Уелския дракон допълни с брейк от 37 и поведе отново с 16:15, и то при положение че не бе вкарвал топка преди началото на 31-ата партия от цели 40 минути.

ФРЕЙМ ЗА УИЛЯМС - 17:15

Левичарят започна с добри предпоставки да гради серия, но тя спря крайно преждевременно с пропуск по розова за десния среден джоб. По-лошото в случая за него бе, че Хигинс получи нелош шанс да направи нова печеливша визита, макар че синята и черната не бяха на своите оригинални позиции. Хигинс обаче също изпусна бялата от контрол и трябваше да компенсира с червена по левия среден, която не се получи. Така Уелския дракон се развихри отново и дори направи сенчъри брейк - втори за него в двубоя и 13-и в турнира - точно 100 точки за 17:15!

ФРЕЙМ ЗА ХИГИНС - 16:17

Уилямс отново първи излезе на масата и се възползва да стигне до 37 точки във визитата си, преди да му се налага да влиза в групата с вторичен развиващ удар. Той през синята го направи и бе възнаграден прекрасно, като изпълненията му се получаваха с далеч по-голяма скорост, от които и да било други в сесията. Той вкара отлична червена от средна дистанция за 63-ата си точка в актива, преди да пропусне шампионската си топка - розовата за горния десен джоб! Хигинс извади късмет не само заради фрапиращия пропуск на съперника си, но и с благоразположените останали топки по масата. Вълшебника от Уишоу не разочарова и за пореден път разчисти сукното от позиция на догонващ, за да продължи трилъра в "Крусибъл" - брейк от 65 за 16:17!

ТИТЛА ЗА УИЛЯМС - 18:16!

Уилямс отново демонстрира извънземното си чувство към удари, които никой друг не би видял, камо ли предприел. Той вкара феноменална червена за средния десен джоб и подхвана страховит брейк, който за нула време стана халф-сенчъри, като този път вкара мачбола си. Подвластен на емоциите, той спря на 69 с пропуск по кафявата, като Хигинс се върна на масата в търсене на нужните му три снукъра. Уилямс обаче се погрижи да не се стига до "излишна драма", като реализира дълга червена и стисна ръката на великия си съперник - 18:16!

Уелския дракон стигна до битката за трета световна титла след триумфите си през 2000 и 2003 година, побеждавайки в същински трилър и кандидат за нова класика в "Крусибъл" срещу Бари Хоукинс - 17:15. 

Вълшебника от Уишоу пък се пребори за втори пореден и общо седми финал в "театъра на мечтите" в Шефилд, благодарение на солидния успех със 17:13 над Кайрън Уилсън.

ВИЖТЕ ТУК РЕПОРТАЖ ЗА ТРЕТАТА СЕСИЯ

ВИЖТЕ ТУК РЕПОРТАЖ ЗА ВТОРАТА СЕСИЯ

ВИЖТЕ ТУК РЕПОРТАЖ ЗА ПЪРВАТА СЕСИЯ

Още по темата
ДАНИЕЛ ЛЮБОМИРОВ
Редактор отдел "Спорт"
Прочетена 20537

Добави коментар ›› Коментари (23)

Sonq
(Гост)
23
отговор
08 май 2018 | 21:08

Unikalen ma4 Рейтинг: 2 0

009
(Гост)
22
отговор
08 май 2018 | 17:26

Мача беше страхотен и беше инстинско удоволствие да се наблюдават двама титани в играта. Според мен това ще последна шампионска титла на някой от това поколение.....нито Рони, нито Хигинс и Уйлямс ще бъдат отново шампиони, като ги виждам до някой случаен финал максимум. Нито един от тях вече няма необходимото ниво на психическа и физическа устойчивост, така че бъдещето е на Селби, Тръмп и Динг и другите, които са гладни за успехи и имат мотивация. Така приключи и ерата на Хендри така отмина и времето на тези колоси....за мен поне Селби ще вземе поне още две титли защото колкото и да не ни допада играта му има желязна психика и невероятна тактическа игра. Рейтинг: 2 3

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

До 000888
(Гост)
21
отговор
08 май 2018 | 16:57

Абсолютно същото беше и при мен,коментатерчето се изложи много.През цялото време ме дразнеше с тенденциозния си коментар.Как можело Селби да се води по акъла на Роналд Антонио за формата на световното.След този коментар вече бях принуден да спра звука.Иначе честито на Марк заслужена титла. Рейтинг: 5 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

barcelona
(Гост)
20
отговор
08 май 2018 | 09:49

Браво! Великан! Рейтинг: 7 1

000888
(Гост)
19
отговор
08 май 2018 | 09:42

Много се радвам за Марк, заслужил шампион! Поздравления! единствената причина да искам мача да свърши, беше Асен Спиридонов. Всички знаем, че мрази Рони, дори е отхвърлял снукъра като спорт в негови мачове. Снощи обаче почти през цялото време, тихо скимтеше от кеф и явно си го натякваше. Не че му беше за пръв път! Браво на Марк Уйлямс! Рейтинг: 7 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

ъъ
(Гост)
08 май 2018 | 10:06

Какво общо има Рони?! Рейтинг: 2 2

Bb
(Гост)
18
отговор
08 май 2018 | 08:51

Kakvo go hvalite ......kakva psihika imal? ???????o bojeeeee Che toi ako imashe psihika stese ot 15-10 da go ubie napravo. Niama psihika nikakva. Napravo treperehme. Ako beshe germanec oste togava stese da bie. Inache da mu e chestito i vse napred Рейтинг: 1 10

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Dj Жоро от кв. Надежда сф
(Гост)
17
отговор
08 май 2018 | 08:17

На брат ми сина му ричард петров,и майка му и жена на брат ми е моя любовница и кекс гадже.Всеки петък,събота и неделя ми идва в май вила.После ми викайте че съм цел живот дествен чикир и бездетен.От надеждааа село томпсън свогенско Рейтинг: 1 4

Ftichka
(Гост)
16
отговор
08 май 2018 | 08:08

Големия Мак.За жалос на А.Спиридонов. Рейтинг: 6 4

Niki Alicante
(Гост)
15
отговор
08 май 2018 | 01:35

MATUSHEV, da ti go t_ura v ustata m_rasna gadna ,,dolen TURCHIN Рейтинг: 7 3

R
(Гост)
14
отговор
08 май 2018 | 00:52

Уилямс направи умопомрачителни дълги през целия финал и показа уникално спокойствие. Атакуваше уникално трудни топки и успяваше да се пласира след това. Хигинс направи 4-5 "кражби" (от тях 3 подред), които бяха много неочаквани и щастливи. Уилямс стигаше до към 40-50т, развиваше червените и оставяше готова маса за Джон. Добре, че не се получи обрата. Този фрейм с изпуснатата шампионска "розова" и шампионския фрейм след това ще се помни с години. Показа топки от стомана Марк. ЕВАЛА! Рейтинг: 34 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

smaragdus
(Гост)
13
отговор
08 май 2018 | 00:48

Велик Марк, но ми скъса нервите. Добре, че не се отказа миналата година. Поздравления и за Хигинс, че не се предаде при 7-14. Съжалявам, че посредствени играчи като Бингъм и Селби (на два пъти!) станаха световни шампиони. В сравнение с тримата големи таланти (набор '75, випуск '92) всички други изглеждат обикновени играчи. Инак Марк винаги ми е бил най-големия любимец не само заради невъзможните удари, които прави, но и заради цялостната му личност. Дано не се откаже след световната титла! Рейтинг: 24 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

asa
(Гост)
12
отговор
08 май 2018 | 00:48

''спорт'' Рейтинг: 1 9

....
(Гост)
11
отговор
08 май 2018 | 00:39

Голям Уилямс, Голям Хигинс! Този сезон беше уникален и за Рони, което показва, че не трябва да отписваме старите кучета, а и младите трябва сериозно да се замислят и да се учат от тях. Иначе невероятен мач. А къде беше Уилямс преди една година. На ръба да се откаже.... Рейтинг: 29 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Едно
(Гост)
10
отговор
08 май 2018 | 00:32

Голям мач! Хигинс нямаше късмет при 15 на 15 Рейтинг: 2 5

Дел Пиеро
(Гост)
08 май 2018 | 00:49

Нямал късмет казваш? Че той така да се каже открадна 3 лега на Марк! Имаше повече от късмет! Рейтинг: 14 2

Лилко Кадьов
(Гост)
9
отговор
08 май 2018 | 00:32

Марк Уилямс победи,защото има по-здрава психика от Джон Хигинс!!! Рейтинг: 9 6

Dmx
(Гост)
22 май 2018 | 21:38

И двамата имат здрава психика но уільямс показа по здрава в мача аз като фен на Уелсеца много се радвам. Рейтинг: 0 0


							
						

Турнир

 • Next Maches
 • Last Matches
Да спечелиш седем фрейма прави ли те шампион като ... 06 февруари 2018
Най-противоречивият и дискутиран ранкинг турнир по снукър започва в Уотфорд - Shoot Out, който за втори пореден път ще бъде част от ранкинг системата. Миналата година шампионът Антъни Макгил прибра 32 хиляди паунда ...
Снукърът влиза в българското училище 09 февруари 2018
България е една от първите страни, обгърнали амбициозната идея на Европейската билярд и снукър асоциация (ЕБСА) да включи джентълменския спорт в образованието. "Развитие на умения в и чрез снукър" (STROKE) ще ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.