ФК Санкт Паули 1910  е германски футболен отбор от град Хамбург.
Тимът се състезава във Втора Бундеслига на Германия, а домакинства срещите си на култовия стадион Милернтор.

Футболен клуб Санкт Паули е основан официално на 15 май 1910 г. като футболно отделение на Гимнастически клуб Хамбург-Санкт Паули 1862, а през 1924 г. е регистриран като самостоятелен отбор. Въпреки наличието на годината 1910 в емблемата му, историята на отбора започва поне 3 години по-рано.

През ноември 1906 г. любители на футбола, членуващи в клуба, решават да бъде създадено и футболно отделение. През пролетта на 1907 г. се събират достатъчно хора за един отбор. До този момент Санкт Паули играе само приятелски мачове. През сезон 1908/09 е създаден и дублиращ отбор, а година по-късно Амандус Фийрт определя кафявото и бялото за цветове на отбора, като те остават непроменени и до днес.

През есента на 1909 г. Санкт Паули става член на Северногерманския футболен съюз и е записан за участие във втория полусезон на 3-та А дивизия на район Хамбург/Алтона, където играят предимно третите състави на първодивизионните отбори. Първият официален мач е срещу третия отбор на СК Германия 1887, състои се на 30 януари 1910 г. и е спечелен с 2:0, въпреки че "Паули" играе само с 10 футболисти. През 1919 г. Санкт Паули за първи път играе в тогавашната най-елитна дивизия, но след един сезон изпада в по-долната група. Годините до края на Втората световна война са прекарани "в асансьора" - на няколко пъти отборът се изкачва и изпада от Първа лига.

След края на войната до 1947 г. Санкт Паули играе в Градската лига, а след това до създаването на Бундеслигата през 1963 г. - в Оберлига Норд. По това време първенството е разделено на пет регионални лиги, а първите няколко отбора от всяка лига играят финален турнир за определяне на немския шампион. В отбора пристигат много добри футболисти като Хайнц Хемпел, Хайнц Кьопинг, Валтер Дзур, бъдещият национален треньор Хелмут Шьон и др. и този състав се счита за един от дрийм-тимовете на Санкт Паули. Мотивът за това струпване на звезди в отбора е тривиален - родителите на съотборника им Карл Милър са собственици на кланица, което означава големи запаси от месо - нещо скъпоценно в годините след войната.

Първоначално "Паули" домакинства на чужди стадиони, тъй като неговият е разрушен от бомбардировките. През ноември 1946 г. е открит нов стадион, построен с помощта на привържениците на отбора. През сезон 1945/1946 Санкт Паули дълго е водач в Градската лига, но в последния кръг е задминат от Хамбург. Година по-късно обаче триумфира като шампион.

През следващите четири години Санкт Паули е вицешампион на Северната регионална лига и участва във финалния турнир за определяне на немския шампион. През 1948 г. играе полуфинал, а през 1949 и 1950 - четвъртфинал. През сезон 1953/1954 отборът за първи път от 1946 г. финишира по-напред в класирането от Хамбург. Тогава те са втори, а "вечният враг" - едва единадесети. Скоро след това "дрийм тимът" се разпада - някои от играчите напускат, а други прекратяват кариерата си и Санкт Паули дълго време не успява да постигне особени успехи. През 1960 г. започва строежът на новия стадион, където отборът играе и до днес. През 1963 г. е основана бундеслигата, но Санкт Паули не получава правото да участва в нея. Вместо това, отборът е пратен да играе в Северната регионална лига, която заедно с другите четири регионални лиги представлява втория ешалон на немския футбол. В годините до 1974 г. Санкт Паули става четири пъти шампион в групата си и участва шест пъти в баражите за влизане в Първа Бундеслига, но без успех.

През 1974 г. структурата на първенствата в Германия отново е реорганизирана: на мястото на регионалните лиги идва Втора Бундеслига, разделена на две - Северна и Южна. През сезон 1973/1974 Санкт Паули става вицешампион на Северната регионална лига и така печели правото да играе в Северната Втора Бундеслига. В този сезон отборът вкарва 113 гола в 36 мача - клубен рекорд, неподобрен и до днес, а Франц Гербер отбелязва 33 гола в 31 мача.
В първия си сезон във Втора Бундеслига "Паули" финишира на трето място, като малко не достига за влизане в Първа Бундеслига. Три дни преди Коледа Санкт Паули побеждава Волфсбург с 10:2 - най-голямата следвоенна победа на отбора в официален мач.

През сезон 1976/1977, след серия от 21 мача без загуба, Санкт Паули става шампион на Северната Втора Бундеслига и влиза в Първа Бундеслига. Престоят му там обаче трае само един сезон. През 1978/1979 отборът завършва на шесто място във втора лига, но лицензът му е отнет и се налага да играе в Аматьорската северна оберлига.

В първия си сезон в Аматьорската северна оберлига Санкт Паули завършва на десето място. През 1980/1981 триумфира като шампион, но поради сливането на Северната и Южната Втора Бундеслига не получава правото да играе във втория ешалон. През 1982/1983 отборът отново е шампион, но този път неопитността на подмладения състав му попречва да мине през баражите за Втора Бундеслига. Година по-късно това вече е факт, но само една точка през следващия сезон не достига на "Паули" да се задържи във втора дивизия. Сякаш за да докаже "асансьорния" си характер, Санкт Паули веднага става шампион на оберлигата си (1985/1986) и пак влиза във Втора Бундеслига, където изненадващо завършва на трето място. През 1987/1988 отборът става вицешампион и се изкачва в Първа Бундеслига. През следващия сезон Санкт Паули финишира на десето място в Първа Бундеслига, което е и най-предното класиране на отбора в историята му. През сезон 1990/1991 Санкт Паули губи баража за оставане в Първа Бундеслига.

През сезон 1995/1996 отборът отново играе в бундеслигата, като престоят му там трае два сезона. През 1999/2000 отборът се спасява от изпадане в трета дивизия с гол в последните секунди на мача срещу Рот-Вайс Оберхаузен. През сезон 2000/2001 Санкт Паули отново се изкачва в Първа Бундеслига. Престоят там е кратък - само една година - но един мач оставя незабравим спомен сред феновете на отбора, а и не само сред тях. На 6 февруари 2002 г. с голове на Нико Пачински и Томас Мегле последният в класирането Санкт Паули побеждава с 2:1 като домакин Байерн Мюнхен, действащ шампион и носител на Междуконтиненталната купа (на немски Weltpokal). Така се ражда изразът Weltpokalsiegerbesieger, който заради играта на думи трудно може да бъде преведен буквално така, че да се запази смисълът. Означава, че е победен победителят в турнира за Междуконтиненталната купа. Тази дума намира много широка употреба, например върху различни фенстоки като фланелки, ключодържатели, флагове и др.

През сезон 2001/2002 отбърът не успява да събере достатъчно точки във Втора Бундеслига и изпада в Северната регионална лига. Отборът достига дъното - както в спорто-технически, така и във финансов план. В края на сезон 2002/2003 Санкт Паули регистрира дефицит от 1,95 милиона евро и е заплашен да не получи лиценз за следващия сезон. Организирана е невиждана досега спасителна акция, наречена "Спасете Санкт Паули", с помощта на която са събрани много повече от нужните почти 2 милиона евро.

Въпреки че Санкт Паули играе в трета дивизия, не е забелязан значителен отлив на фенове. Средното посещение на домакински мачове през сезон 2003/2004 е 17,374 души - повече от който и да е отбор от Втора Бундеслига, а по брой продадени абонаментни карти отборът задминава дори някои първодивизионни отбори. На 28 март 2004 г. треньорът Франц Гербер е освободен от поста си поради лошите резултати на отбора и за наставник е назначен дотогавашният треньор на младежкия отбор на Санкт Паули Андреас Бергман с помощник Андре Трулсен. През сезон 2005/2006 Санкт Паули се представя по фантастичен начин в турнира за Купата на Германия, достигайки до полуфинал. По пътя си дотам отстранява първодивизионните Бохум, Херта Берлин и Вердер Бремен и без малко не успява да се справи с Байерн Мюнхен на полуфинала, въпреки че в големи периоди от мача играе по-добре от именития си съперник. Ръководството на Бергман приключва на 20 ноември 2006 г., когато той е уволнен и сменен с Холгер Станиславски.

Новият треньор предизвиква разгорещени спорове между президента Литман, който стои зад Станиславски, и членовете на управителния съвет на клуба. Все пак мнението на президента надделява и бившият футболист на "Паули" запазва поста си като под неговите наставления отборът завършва на първо място в крайното класиране на Регионалната лига Север и с това си постижение се класира във Втора Бундеслига.

На 23 февруари 2007 г., след разногласия с надзорния съвет, президентът Корни Литман обявява, че ще напусне поста. На 13 март надзорният съвет гласува оставката му, но скоро след това това решение е отменено с временна разпоредба. След като съдът потвърждава тази разпоредба, Литман се отказва от оставката си, а на извънредно събрание на 25 март членовете на клуба гласуват за оставането му на поста. Така Корни Литман остава на поста си до следващия конгрес през есента на 2007 г., когато отново е утвърден. Междувременно Германския футболен съюз оповестява през юли 2007 г., че поради липсващ лиценз на треньора Холгер Станиславски, той няма право да води отбора в първенството и в отговор на това ръководството поставя за старши-треньор помощникът Андре Трулсен.

Въпреки тези проблеми, отборът изиграва фантастичен втори полусезон и след серия победи и допуснати само 9 гола за 18 мача, Санкт Паули става първенец, като си осигурява влизането във Втора Бундеслига кръг преди края на първенството.

Първи успех през кампанията 2007/08 е отстраняването на елитния Байер Леверкузен в турнира за Купата на Германия с 1:0.
През следващите два сезона във втора дивизия на Германия Санкт Паули играе стабилно и въпреки, че не успява да влезе в борба за челните места, в същото време стои далеч от опасната зона за изпадане. Началото на сезон 2009/10 хвърля в екстаз привържениците на Милернтор - след четвъртия кръг на надпреварата "кийцкикерите" са на първо място след 3 победи от 4 мача, включително победи като гост с 5:0 срещу Алемания Аахен и 4:0 срещу Карлсруе.

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.