Злато се печели с 12 години работа и инвестиции

Злато се печели с 12 години работа и инвестиции

Бившият капитан на националния отбор Николай Иванов направи цялостен коментар за световното първенство специално за „Меридиан Мач“

Ако трябва да направя сравнение с полския волейбол от преди 12 години, когато аз играех в техния шампионат, и този сега, мога категорично да кажа, че разликата е огромна. Те поставиха началото на развитието на този спорт още през 2006 година. Оттогава целенасочената работа – по клубовете и на национално ниво, започна да личи. В това число влизат усилията към младежките гарнитури, защото и те печелят много в последните години. Така че Полша разполага с голям резерв. А подготовката им е невероятна. Всички гарнитури се подготвят на едно място, където учат и живеят заедно. Това е техният олимпийски център Спала. И нормално и закономерно, след като има и финансовата подкрепа, нещата се получават.

снимка:fivb.com

Специално за това световно първенство не поставях Полша сред фаворитите, имайки предвид резултатите, които показаха през лятото. Имаха и проблеми с основни състезатели, но въпреки това успяха да се измъкнат. След двете поражения, който направиха във втората фаза във Варна, класирането на Полша за финалите висеше на косъм. В Торино обаче отборът бе безупречен, а това се дължи на подготовката и не е плод на случайността.

снимка:fivb.com

За сочения за голям фаворит отбор на САЩ мисля, че изигра силните си мачове в по-предните фази на шампионата и това малко замъгли картината. В хода на турнира започна да им пада нивото. Пък и практически те играха с три „четворки“. Визирам участието на Матю Андерсън, който е ползван в националния отбор като диагонал, но 8 месеца играе посрещач. Нещата се обърнаха на полуфинала срещу Полша, когато американците не успяха да издържат на силния начален удар.

снимка:fivb.com

Ако трябва да съпоставим нивото на България в сравнение с Топ 6 отборите, спокойно мога да кажа, че мястото ни е точно там, където завършихме. И въпреки че завършихме 9-и в класирането, разликата не е толкова малка. Реално ние не победихме нито един топ отбор. Защо и как се е случило така е тема на по-дълги анализи, но реалната ситуация в момента е такава. Смятам, че не успяхме да извлечен максимални позитиви от това световно първенство. Чисто волейболно и като обществен отзвук.

Защото наистина беше жалко да се наблюдават полупразни зали, когато играе националният отбор и то на домашно световно първенство.

снимка:fivb.com


volleycomment.bg/

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти