Волейболни звезди популяризират спорта за всички

Волейболни звезди популяризират спорта за всички

Tурнир по волейбол за хора със специални потребности, организиран от "Спешъл олимпикс" се провежда тези дни в един от градовете-домакини на Евроволей. Сто атлети и партньори от обединени волейболни отбори, представляващи Азербайджан, Финландия, Беларус, Германия, Русия, Словакия, Чехия, Италия и Сърбия играят в една от най-емблематичните и уникални арена в Полша - "Сподек" в Катовице. 

С подкрепата на полското министерство на спорта, ЦЕВ, полската федерация по волейбол и община Катовице, специалните олимпийски игри целят да предадат на феновете на волейбол в цяла Европа истинско послание за радост, приемане и включване чрез участието на хора с интелектуални затруднения.

Турнирът стартира в петък вечер с церемонията по откриването, в която се изигра Мач на звездите, между екип с приятели и посланици на "Спешъл Олимпикс" и футболния тим на Катовице.

papi_sek_cev

Отборът на приятелите и посланиците бе предвождан от известния полски треньор Валдемар Вспаниали. В състава му влизат посланикът на "Спешъл Олимпикс" в глобален план Владимир Гърбич, посланиците за Полша - Себастиан Свидерски, Якуб Весоловски и Зигмунт Чайзер, и приятелите на "Спешъл олимпикс" - Якуб Беднарук, Пьотр Гацек, Марчин Коменда, Доминика Нестарцова и Агниешка Випич. Те играха срещу футболистите на Катовице, с треньор Славомир Гошчиняк.

Спортисти от отборите, които участват в турнира, играха и с двата звездни тима, като по този начин популяризираха ценностите на "Спешъл олимпикс" и концепцията за обединен спорт. Около 1200 зрители, включително и Самуеле Папи, председател на работната комисия на ЦЕВ и трикратен олимпийски медалист, и г-н Яцек Сек, вицепрезидент на полската федерация, наблюдаваха мача от трибуните на "Сподек Арена".

BGvolleyball.com

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти