Падна рекорд на Таня Богомилова

Падна рекорд на Таня Богомилова

Рекордите на златната рибка на българското плуване Таня Богомилова изглеждат вечни и недосегаеми, но един от тях не устоя след 31-годишна атака.

Диана Петкова е новият притежател на върховото постижение на 100 м бруст на малък басейн, след като регистрира 1:08,07 мин. на Eвропейското първенство в Глазгоу.

Рекордът на Богомилова от 1:08,20 мин. е поставен 10 декември 1988-а - годината, в която донесе първото и единствено олимпийско злато за родното плуване и стана Спортист №1 при жените на България.

Любопитното е, че го поставя точно в Единбург.

Другият любопитен момент е, че Петкова е възпитаничка на Ботко Трендафилов, извел до два олимпийски медала в Сеул голямата съперничка на Богомилова – Антоанета Френкева.

Третият интересен факт е, че досегашният национален рекорд е по-бавен от този на 50-метров басейн – 1:07,95 мин. – дълго време най-добро постижение на Игрите под петте преплетени кръга.

Тогава обаче подготовката на Богомилова бе насочена изцяло към Южна Корея и 50-метровия басейн.

Четвъртият е, че Диана не е типичната брусистка, а спринтов кроулистка.

Новият рекорд на Петкова й отреди 36-о място в пресявките. Полуфиналът затвори словачката Андрея Подманикова – 1:06,24 мин.

Рекордът е пети за 19-годишната пловдивчанка от октомври насам – тя направи още две поправки на 100 м съчетано, две на 50 м бруст.

Има национален клубен рекорд на 4 по 50 м св. стил с щафетата на спринт и на голям басейн на 50 м св. стил.

BGswim.com

Последвайте каналите ни в:

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти