Гледай на живо

Пресконференция на Цанко Цанков след завръщането от Нова Зеландия

Гран При Левски приема най-добрите ни състезатели по мотокрос този уикенд

Гран При Левски приема най-добрите ни състезатели по мотокрос този уикенд

За трета поредна седмица мотокросистите ни ще си дадат среща в търсене на шампиона за сезон 2019, като мястото на седмия кръг от шампионата се явява мотополигон "Козар Белене", Община Левски. Гран При Левски 2019 се провежда за втори път тази година, като за разлика от майското състезание, сега през септември то е в еднодневния формат, приложен успешно миналата седмица на мотополигон "Порой" по време на Гран При Поморие 2019. Програмата на състезанието, в този си вид, предвижда в неделя сутринта свободна тренировка комбинирана със тренировка за време и по два състезателни манша за всеки клас.

Поради своята близост до северната ни съседка, това състезание традиционно е посещавано от немалък брой румънски пилоти особено в Джинуър класовете МХ65 и МХ85, като това е гаранция за оспорвано и интересно състезание.

В най-малката кубатура на клас МХ65, пилотът на Марица Рейсинг Тийм – Мирослав Димитров (КТМ, 285 т.) доминира в последните осем старта за шампионата, като си е позволил само едно второ място в отделен манш и съответно 7 победи в останалите пробягвания. Венцислав Тошев (МСК Севлиево, КТМ, 242 т.) и Дани Цанков (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, Ямаха, 218 т.) заемат следващите две места в класирането до момента, но двубоите между тях, на които ставаме свидетели в последно време, гарантират и на двамата сериозен шанс за победа и съответно заплитане на интригата в точките за шампионата. Четвъртата позиция в шампионата е за пилотът от Троян – Павел Доневски (Троян Моторспорт 01, КТМ, 176 т.), който в Поморие допусна грешка и се лиши от по-предно класиране. След него топ пет в клас МХ65 завършва с Никола Досев (НСА Моторспорт, КТМ, 158 т).

Подобно на клас МХ65 при състезателите от групата на 85-кубиковите машини – МХ85, Християн Георгиев (Пловдив Мотор Спорт, КТМ, 290 т.) от майското ГП Левски не е имал загуба досега и уверено се е прицелил във втора поредна шампионска титла. Виктор Бориславов (Мото Спорт Варна, КТМ, 224 т.) обаче се движи с темпото на Георгиев и може да застраши лидера във всеки един момент от всяко състезание. Интересна е борбата в сектора 3-о и 4-о място на временното класиране, където Живко Иванов (Диана Рейсинг, КТМ, 205 т.) и Станислав Гошев (Дамасцена Алба МСК, КТМ, 197 т.) направиха едно отлично състезание в Поморие и показаха, че не са близки само в точките, но и на трасето, като грешка на Иванов позволи на Гошев да набере преднина и да отбележи първи подиум за сезона именно там. Топ пет на МХ85 завършва с румънеца Золтан Ордог (Ямаха, 135 т.), който ще бъде на Козар белене.

Лидер в класирането при пилотите от клас МХ2 Младежи (до 18 години) е състезателят на Киппен МХ Рейсинг Тийм – Жулиан Георгиев (Кавазаки, 276 т.), който има известен аванс пред втория в класирането Алекс Димитров (Мото Спорт Варна, КТМ, 254 т.). От Самоков насам (три кръга, шест манша) Георгиев е непобедим в категорията си, като не може да бъде отречен фактът, че Димитров от своя страна лекува в движение стара травма на коляното и видимо не е на 100%. Не са малко травмите в клас МХ2 Младежи и особено в топ пет, където третата позиция се заема от Кристиян Иванов (НСА Мотор Спорт, 219 т.), който най-вероятно ще пропусне тази седмица състезанието след контузия в Поморие и ще даде шанс на Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг, Ямаха, 210 т.) да се установи в топ три за шампионата. Димитър Грозданов (МХ Тийм Симитли, КТМ, 190 т.) пропусна черноморското ГП с травма от Троян, като и неговото участие тази неделя не е потвърдено.

При пилотите от клас МХ2, Майкъл Иванов (НСА Моторспорт, КТМ, 300 т.) е вдигнал много високо летвата в момента и аванса му пред останалите състезатели за момента е цели 65 точки. С други думи, Иванов няма право на грешки в оставащите три кръга (шест манша), ако има желание да постави рекорд успоредно със шампионска титла. Хакан Халми (МСК Севлиево 2004, КТМ, 88 т.) е с много пропуснати кръгове от републиканския шампионат, но единствен засега успява да образува напрежение на Иванов в клас МХ2. При мъжете, втората и третата позиция са за Жулиан Георгиев (235 т.) и Алекс Димитров (221 т.), следвани от Кристиян Иванов (194 т.) и Виктор Нейчев (185 т.).

В клас МХ1, Любомир Васев (НСА Моторспорт, Ямаха, 272 т.) успява да задържи лидерската си позиция в групата, въпреки, че през последните две състезания позволи на Стефан Нейчев (Еърмакс рейсинг, Ямаха, 251 т.) да се качи на първото място на подиума, след близко преследване. Третият в класирането – Калоян Илиев (МСК Севлиево, КТМ, 236 т.) в последните четири старта остава леко изолиран от групата Васев/Нейчев, но зад това си има и причина и тя е свързана с трудни стартове, като например падналия Николай Малинов на първия завой пред него или пък контакт с други състезатели. Харли Горов (Киппен МХ Рейсинг Тийм, 163 т.) и Георги Исидоров (Мото Екстрийм Русе, Сузуки, 158 т.) завършват топ пет на клас МХ1.

Неголям бе броят на пилотите от класовете МХ и МХ40 в Поморие миналата седмица, но за сметка на това видяхме едно добро състезание и оспорвана надпревара. При "по-младите", въпреки, че не кара на 100% поради видима умора, победител и лидер в класирането стана Григор Царев (Джей Ар Си Моторспорт, 275 т.), който има само един пропуснат манш от началото на годината и 11 спечелени старта до момента. След него, второто място се заема от търновският пилот Николай Колев (СК Велико Търново, Хонда, 252 т.), който се представя повече от добре в своя дебютен пълен сезон тази година. Боян Янков (МК Орлите Добрич, Кавазаки, 230 т.) вече е в състояние да атакува Колев в търсене на по-високо място на стълбичката.

Мартин Тодоров (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, Ямаха, 300 т.) в последно време "кара" по шест манша на състезание успешно съчетавайки треньорската и състезателната дейност. След него в подреждането на клас МХ40 се нареждат двамата съотборници от АИТ Рейсинг Тийм - Атанас Петров (КТМ, 227 т.) и Янко Зоков (Кавазаки, 191 т.), които в отсъствието на контузения Юлиян Райчев (Панчо рейсинг Тийм, Кавазаки, 172 т.) трайно окупираха стълбичката в групата на ветераните.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти