Радослав Панталеев: Писна ми все да отпадам на косъм

Радослав Панталеев: Писна ми все да отпадам на косъм

Бомбата от Долна Митрополия още по-надъхан, след като детронира световния шампион

Радослав Панталеев (91 кг) стана първият български медалист от световно първенство по бокс за последните 10 години. 26-годишният българин разби вече бившия шампион на планетата Ерисланди Савон (Куб) с 5:0 гласа. С успеха Панталеев се класира за полуфиналите. Там ще се бие със златния медалист от европейските олимпийски игри в Минск Муслим Гаджимагомедов (Рус).

Специално за читателите на "България Днес" Бомбата от Долна Митрополия разказа своите впечатления директно от Екатеринбург.

- Г-н Панталеев, как успяхте да победите един от най-титулуваните боксьори Ерисланди Савон?

- Нямах притеснения преди срещата. И друг път съм се изправял срещу подобни съперници. Дадох всичко от себе си. Първият рунд беше по-тежко, но после го смачках. Знаех, че Савон движи много с краката и използва предната ръка. Предишните му противници го оставиха и не го натискаха. Когато вдигнах темпото, нещата се получиха.

- Колко опасен е следващият противник, с когото ще се биете в петък?

- Веднага започнах да мисля за следващия мач. Не съм от хората, които ще се задоволят само с един медал. Целта ми е да отида на финала. Ще изляза с моя стил. Напред и здраво темпо. Гледах един мач на руснака. Той основно бяга и засреща. Не сме играли досега.

- Натрупахте доста победи в Световните боксови серии. Колко важни бяха тези мачове за формиране на манталитета на победител?

- Действително помогнаха страшно много. Ако не бяха победите там, сигурно сега нямаше да успея. Натрупах опит За мен беше важно, че най-после влязох в медалите, защото винаги оставах на косъм. Беше ми писнало. Загубих вяра след толкова много отпадания на големи състезания. Но сега с всяка победа набирам самочувствие. Апетитът идва с яденето. Сега съм още по-надъхан да тренирам.

- Вашият баща ви води в залата. Кога разбрахте, че боксът е вашето призвание?

- Бях само на девет, когато започнах. Тренирах две години в "Спартак" (Пл) при Георги Тончев. След това в осми клас отидох в ЦСКА. Там съм вече около 10 години. От малък съм запален по бокса. Чувствах, че това е моето призвание. Казвах си, че ако не успея, все едно съм се провалил в живота.

- Редовно си помагате с Тервел Пулев за подготовката. Какво ви посъветва той?

- Също като мен и той започна да печели медали на моята възраст. Помагам му преди важни мачове. Той на мен също. Сега бях на лагер и направихме само една съвместна тренировка. Дава ми полезни съвети. Каза ми да си повярвам.

- Имахте проблеми с ръката. Какво е състоянието в момента?

- Повече от година лекувам контузия. Направих две операции. Понякога не мога да тренирам на 100%. Носът ми беше разбит в мача със Савон, но не е нещо сериозно. Често ми се случва.

Последвайте каналите ни в:

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти