Животът на българския Тайсън (видео)

Животът на българския Тайсън (видео)

Майк Тайсън е име, което е познато на цял свят. Боксов герой, който беше и продължава да е идол на няколко поколения.  България също има своя герой, който носи прякора Тайсъна от Кукорево - това е Даниел Асенов, който вчера навърши 20 години. Носител на три европейски титли, като едната от тях (Самоков 2015 г.) е и при мъжете. Асенов впечатлява с изявите си на боксовия ринг в категория до 52 килограма, а с откритото си поведение пленява почитателите си и с човешки качества. Екип на Sportal.bg реши да покаже Даниел Асенов в най-истинския му вид и засне специален филм с автор Фан Шън и оператор Иван Кънчев. В следващите кадри ще видите и чуете интересни истории от детството на спортиста, какво го е накарало да се захване с бокса, ще видите как го посрещат у дома, къде живее, ще се срещнете отблизо и с приятелката на Асенов Розалия Пайчева, също успешна българска боксьорка.

Прякора Тайсъна е поставен преди години от хасковския треньор Младен Сталев. Бащата на Асенов пък е борец и първите си стъпки в спорта талантът прави именно в борбата, но след година в залата разбира, че боксът е неговата страст. 

Даниел е средният от трима братя боксьори - Катин Асенов и Боян Асенов допълват боксовите отличия във витрината на семейството. Даниел споделя, че винаги е имало братска завист, но чак такава злоба като с другите опоненти - не.
Международен турнир Странджа - 4 ден, вечерна сесия 
Стаята в дома му в Кукорево е боядисана в цветовете на българския трибагреник - бяло, зелено, червено. Купите и медалите в тази витрина с трофеи са безчет. Даниел признава, че най-голяма гордост за него е европейската титла за мъже от 2015 г.

Разбира се, няма как да се подмине и темата за расизма, тъй като е всеизвестен факт, че Асенов е от ромски произход: “Винаги е имало делене на българи и цигани, ще продължава да го има в България. Имал съм ситуации, в които са ни деляли на българи и роми, но това е съвсем нормално. В училище и в залата е съвсем различно - там се подкрепяме.”

Даниел звучи леко огорчен, когато говори за това дали хората около него ценят успехите му: “Гордеят се моите близки, а в селото и в Ямбол рядко можеш да срещнеш човек, който да ти каже едно “браво”. Би трябвало това да се промени, защото ние сме бъдещето на тази страна.”
Откриха 68-мия Международен турнир “Странджа” 2017 
Говорейки за Даниел, няма как да подминем и приятелката му Розалия Пайчева, която също е успешна българска боксьорка. Двамата са заедно от няколко години и нищо не може да сломи любовта им: “Хубаво е, че и тя е боксьорка,  най-добре те разбира и през какво минаваш. Разбираме се, отношенията ни са в много интересно и сериозно положение. Щастлив съм, че съм избрал правилната боксьорка и колежка. Сигурен съм, че тя ще ми изчака един месец и затова държа толкова много на нея.”
Даниел е категоричен, че разстоянието няма значение, когато има голям пламък от любов.

“Нашите го чувстват като част от семейството. Мама много пъти ми е казвала, че за нея той е като син. Ние сме две сестри и той е синът”, не крие топлите си чувства Пайчева.

Последвайте каналите ни в:

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти