Президентът на японския олимпийски комитет е обвинен в корупция

Президентът на японския олимпийски комитет е обвинен в корупция

Шефът на комисията по маркетинг към Международния олимпийски комитет (МОК) и президент на японския олимпийски комитет Цунекадзу Такеда е обвинен от френските власти в корупция при избора на Токио за домакин на летните олимпийски игри през 2020 година, съобщава АФП.

Такеда е обвинен от финансовите служби в Париж, които разследват подозрително плащане на 2 милиона евро, направено малко преди изборите. През 2013 година Токио получи домакинството на игрите през 2020-а, побеждавайки в гласуването Мадрид и Истанбул. Разследването срещу японеца е започнало от 10 декември миналата година.

През декември миналата година президентът на МОК Томас Бах официално помоли Сенегал да съдейства за разследване на корупция в организацията. Следователите смятат, че синът на бившия ръководител на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) Папа Масата Диак е получил подкуп от няколко милиона евро при сключването на договори за спонсорство или за лобиране за Рио де Жанейро и Токио при изборите за домакинство на олимпийските игри през 2016 и 2020 година.

От декември 2015 година Диак е част от списъка на Интерпол, но сенегалските власти отказват да го екстрадират във Франция. Той има доживотно наказание в ИААФ по подозрение за изнудване в размер на 5 милиона долара от Катар за правото да проведе Световното първенство по лека атлетика през 2017 година в Доха.

В изявление, публикувано днес от японския олимпийски комитет, Такеда отрече всякакви нарушения. От централата съобщават, че той е в Токио, но не дават повече подробности. "Случаят предизвиква огромно безпокойство сред хората, които подкрепят Игрите в Токио, но аз ще продължа да сътруднича на разследването, за да изчистя всякакви подозрения към мен", каза Такеда. Комисията по етика към МОК ще се събере по-късно днес в Лозана. Такеда може временно да бъде отстранен от задълженията си в МОК или да се оттегли по време на разследването.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти