››   Анкета

Кой ще спечели Гран При на Испания?

Спорт и бизнес

Бойният клуб се отвори за инвестиции

24 март 2008 | 16:01
Бойният клуб се отвори за инвестиции

Маси с бели покривки и свещи около ринга, много рап и малко чалга, лъскави кавалери с елитни дами, от препълнени трибуни хора гледат кървав бокс, а за финал и масово сбиване във ВИП зоната. Класика. Както казва Камен Петров, лицензиран в Германия боксов съдия със сериозен опит, "обстановката беше съвсем като истинска".

Става въпрос за Гала боксовата вечер в зала "Универсиада", в която мачът между Константин Семерджиев, известен като Коко Тайсъна и опонента му за титлата "Шампион на България" Александър Пацов беше рекламиран като "Сблъсъка на подземието". Същата нощ Александър Владимиров защити световната си титла във версия "Международен боксов съвет" срещу Бернар Босел от Швейцария в категория суперпетел.

Организирането на боксови мачове по света открай време е доходоносен бизнес, поддържан с парите на платените телевизии и привличащ огромна аудитория зрители. Той е любим сюжет на филмовата индустрия, а в продукции като "Роки" и "Разяреният бик" феновете на бокса са представени като хора със съмнителна репутация, облечени в черни кожени якета с големи ланци на врата и дебели портфейли.

Почитатели на бокса обаче са и магнати като Доналд Тръмп, който преди време направи мач за световната титла на палубата на собствената си яхта. Боксът освен това е източник на огромни печалби от хазарт и въпреки че двигателят на подобен род турнири е стремежът на комбинативни бизнесмени да натрупат бърза печалба, тези състезания успяват да получат и чисто спортно признание.

Дълго време професионалният бокс в България беше потискан на идеологическа основа в годините до прехода, а нивото му в момента е като на спорт, занемарен от години. Всъщност първият официален професионален боксов мач е регистриран през 1991 г. между олимпийския шампион Петър Лесов и Асен Николов. "Зала "Универсиада" беше препълнена. Ние си създадохме правилата - 10 рунда по 2 минути, без да се съобразяваме със световните стандарти. Стана голямо зрелище", спомня си Лесов.

Първата голяма галавечер на професионалния бокс в София е през 1993 г. Тогава живеещият в САЩ боксов мениджър Ивайло Гоцев доведе трима боксьори от САЩ, а световният шампион Мърки Соса игра демонстративен мач с шампиона на България за аматьори в полутежка категория Валентин Давидов. Близо 14 години по-късно, миналия месец май, Професионалната боксова лига (ПБЛ), която е част от лицензираната към ДАМС БФБокс, се зае да възроди боксовите галавечери, като събра над 1000 души в зала "Универсиада", за да гледат как най-добрият български профибоксьор Александър Владимиров печели световната титла в категория "суперпетел" (до 55.340 кг) с победа над белгиеца Хасан Наджи.

"Първата боксова вечер аз съм я създал със собствени средства", казва гордо пред "Капитал" Красимир Инински, председател на ПБЛ. Бившият боксов национал, който през 1991 г. става шампион на България на 19 години и чиито последни боеве бяха на европейското първенство във Вейле (Дания) през 1996 г., официално се занимава с ресторантьорски и строителен бизнес. Той обяснява мотивите си по следния начин: "Исках да възродя нещата. Дори никакъв маркетинг не проведох, просто реших и го направих чистосърдечно. Защото ми е мъчно да гледам боксьори, мои колеги как се мъчат и играят за жълти стотинки и към тях има пренебрежително отношение. А спортът в днешно време е комерсиален, като няма добър мениджър, няма пари и боксьорите си губят нивото. Сега трябва наново всичко да се създава, да превъзпитаваме аудитория и да възраждаме интерес в публиката". По неофициални данни той е вложил 60 хил. лв. в първата продукция на профилигата.

Втората гала вечер излиза двойно по-скъпо, но тя е и по-успешна. В неделната вечер на 9 март зала "Универсиада", която досега се пълнеше само за мачове по баскетбол, събра около 3500 фенове на бокса при това с цени на билетите от 20 и 30 лв. На три преки в района не можеше да се мине от паркирали лимузини и джипове. За популяризирането на събитието се провежда много сериозна кампания. Самите боеве се рекламираха със специални клипове преди всяка прожекция в кино "Арена", с над 60 излъчвания на спотове по телевизия "Ринг", на седем билборда в София и още стотици плакати.

"Опитваме се да направим продукт, който да отговаря на българските условия, казва Асен Димитров, маркетинг директор в БПЛ. Поради липса на зала от 10 хиляди души, която със сигурност щяхме да напълним, защото навън останаха 1000 души, а можеше да са 5 хиляди, ако не бяха разбрали, че билетите свършиха за два дни, и поради невъзможност за формиране на масова достъпна цена за билет потърсихме друга структура. Заложихме на по елитарна аудитория, която би могла да допринесе за финансирането на вечерта, като част от тях станаха рекламодатели." В тази категория попаднаха застрахователна компания "Армеец, и ангажирани в строителния бизнес фирми като "Евростил", "Торин", "Мелаинвест", "Лиал" и "Хидромат", "Виктория груп" на пловдивския бизнесмен Ветко Арабаджиев, модна агенция "Визаж", на Евгения Калканджиева и др.

Мачовете бяха излъчени по кабелната телевизия "Ринг" по договор за безвъзмездното предоставяне на картина. Програмният директор Георги Попвасилев обясни пред "Капитал", че интересът е бил голям. "Има глад за бокс. Получихме много запитвания за повторение на тази боксова вечер. Нямаме обаче договор за това с организаторите. Сега излъчваме свободни боеве от САЩ, версия "Елит XC", и това се гледа."

Амбициите на профилигата са този продукт да бъде излъчен по ефирна национална телевизия. Още повече че вече има спортен календар, според който до края на годината предстоят още три галавечери през май, октомври и декември и още четири по-малки турнира. "Създаде се цикличност, която е важна не само за боксьорите, а за самия продукт, за да бъде продаваем и разпознаваем от спонсорите", каза Димитров.

Популяризирането на бокса би могло значително да увеличи и приходите на самите боксьори, които сега получават между 1200 до 2000 евро за мач за титла в България. За сравнение Германия се превръща в най-привлекателния пазар за световния професионален бокс, след като с големи премии от близо 700 000 евро и пълни зали бяха привлечени едни от най-добрите боксьори от САЩ и Русия.

Финансовият план на боксовите галавечери там е такъв, че приходите от телевизионни права покриват разходите по организацията и първият продаден билет е печалба, казва Камен Петров: "В Германия мениджърът предлага на две-три телевизии пакет от няколко боксови вечери и при договаряне сключва договор за цялата година." Германия има 11 световни шампиона, 239 регистрирани професионални боксьори от 40 страни, като повече от половината имат немски паспорти.

Кой е шампионът

Кумир на българските боксьори не е харизматичната личност на Мохамед Али, а пандизчията Майк Тайсън. Най-популярният сред боксовите фенове е Константин Семерджиев-Тайсъна, а опонента му Александър Пацов носи татуировка с лика на бившия световен шампион на корема. Преди две години Коко Тайсъна беше депортиран от САЩ заради нелегален престой и получи двегодишна забрана да играе професионален бокс. Пацов има 10 години в затвора заради непредумишлено убийство. По време на медийните си изяви преди мача Пацов обясни, че през 1990 г. като кмет на Бойчиновци отговарял за 140 души, 120 от които цигани, и понеже били "лоши хора" затова му се налагало често да ги бие и така поддържал формата си. С чисто минало и светло бъдеще е световният шампион Александър Владимиров, чийто баща има славата на богат бизнесмен от Плевен. Владимиров тренира в Мадрид при Борислав Бояджиев, бивш треньор на националния отбор по бокс за аматьори. По данни на профилигата в България има 40 лицензирани боксьори.

Повечето от тях са бивши аматьори и охранители, които си вземат отпуска за боевете. Ако някой им уговори мачове, идват в София да тренират по една седмица преди срещата, разказва Петър Лесов: "Наскоро изпратих трима такива на един промоутор (бел.ред. -организатор на боксови мачове) от Украйна. После човекът ми се обади да се оплаква, казва - ама те падат на 30-ата секунда, без да ги ударят. Знаят, че губят или бият, ще си вземат същите пари. Не искам повече да се излагам. Ще кажат, че за да взема 200-300 евро им изпращам неподготвени." Според Лесов, за да има качествен бокс, трябват контакти с боксьори от Англия и Германия, за да трупат българите опит и победи. За разлика от други спортове базата за подготовка на боксьори не е проблемна. През последните десет години частните клубове за самозащита станаха хиляди. Това всъщност са местата, в които се изграждат и боксьори. Достъпни са с таксите си по 30-50 лв. месечно.

Мечтата на повечето добри боксьори е да стигнат големите пари на професионалния ринг. Кубрат Пулев-Кобрата, които е вторият боксьор след Борис Георгиев с квота за игрите в Пекин при най-тежките, обяви, че има предложения от две големи германски промоутърски фирми: "Парите в професионалния бокс са доста по-големи. Това според мен е нормално развитие в кариерата ми и със сигурност е мечта на всеки боксьор. Преминаването ми при професионалистите изобщо няма да бъде свързано с България. Тук няма професионален бокс и няма какво да правя. Ще подпиша с някой голям промоутър и ще се развивам в чужбина. Може да направя един-два мача и тук с някой българин, ако има галавечер. В България няма добри професионални боксьори в тежка категория."

Елеонора Тарандова, в-к "Капитал"


Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 21114

Добави коментар ›› Коментари (6)

ae smotana raota kat cqlo
(Гост)
6
отговор
20 февруари 2010 | 12:55

onq det bil ubiec nqkaf selski biq4 i debil dale4e sme ot drugite d1rjavi az kato bqh v angliq da vidite s k1f duh se trenira tam kakvi raboti se praqt Рейтинг: 0 0

galio
(Гост)
5
отговор
18 ноември 2009 | 00:31

kobrata da mi se obadi da go po nabiqmalko Рейтинг: 0 0

sassa
(Гост)
4
отговор
14 август 2008 | 19:33

vsi4ki sa palq4ovci da si stoqt v bg Рейтинг: 0 0

anton
(Гост)
3
отговор
09 април 2008 | 13:04

i az tova pitah -KOI 6TE NI VURNE PARITE OT BILETITE??? sled kato nai-kulturno iz4akahme vsi4kite organizatori da se naspqt v sledva6tite dva dena sled ma4a, nakraq kulturno ni be6e obqsneno da ne se zanimavame pove4e s tova i da pieme po edna studena voda. sega I PARI DA NI DAVAT DORI TELEVIZORA NQMA DA SI PUSNEM ZA DA GLEDAME Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

toni
(Гост)
2
отговор
27 март 2008 | 12:26

всичко е много хубаво ама само в статията.организацията беше отвратителна и незнам защо никой не написа, че тези които си бяха купили билети останаха отвън и небяха пуснати в залата. питам -КОЙ ЩЕ НИ ВЪРНЕ ПАРИТЕ ЗА БИЛЕТИТЕ???????? Рейтинг: 0 0

boksera
(Гост)
1
отговор
26 март 2008 | 14:49

tiq debeli palia4ovci ako ne drusat za pacov i taisana govorq ne mogat da hodqt -to4niq izraz za tqh e kra4marski poboinici Рейтинг: 0 0

›› новини

Валентино Роси бе изписан от болницата
27 май 2017 | 10:45
Балотели става заместник на Лаказет в Лион?
27 май 2017 | 10:20
Конте: Ще изпуша една пура при дубъл
Емери си мечтае да вземе поне Купата
27 май 2017 | 10:06
Съотборник на Бербатов ще става порно звезда
27 май 2017 | 09:52
Само двама пропуснаха традиционното барбекю парти на Реал Мадрид
27 май 2017 | 09:06
Мъри излекуван и позитивно настроен за "Ролан Гарос"
27 май 2017 | 08:56
Борусия (Д) срещу Айнтрахт в големия финал
Херо отказал да стане треньор на Берое
27 май 2017 | 08:37
Почетино нехае за слуховете за раздяла с Дайър и Уокър
27 май 2017 | 08:24

›› Волейбол

Волейболистките мотивирани да спечелят световната квалификация (видео + галерия)
26 май 2017
Националният волейболен отбор на България за жени навлезе в решителната фаза от подготовката за предстоящия ...
Волейболен национал отива в Германия за операция 26 май 2017 | 14:43
Китай с първа тренировка във Варна 26 май 2017 | 19:20
Модена официално подписа с Джулио Саби 26 май 2017 | 15:32

›› Баскетбол

Везенков и Барселона изравниха серията срещу Валенсия
25 май 2017
Отборът на Барселона, където играе българският национал Александър Везенков, изравни резултата в четвъртфиналната серия ...
Ботевград посреща кръг от 3х3 първенството на България 26 май 2017 | 13:14
Лукойл Академик докосва титлата след нова победа над Берое 24 май 2017 | 20:25
Фенербахче тръгна с победа в плейофите в Турция 25 май 2017 | 13:06
							
						
Мигът, в който мечта и реалност се слеят в едно... 25 май 2017
Колко пъти съм затварял очи и съм си представял как ще срещна на живо любимия си футболист. Този, когото още от дете обожавам. Този, който ме е просълзявал и от болка, и от щастие. Този, когото толкова дълго време  ...
Как един българин стигна до върха, но не на ... 17 март 2017
Той изживява мечтата на много хора по света. Станислав Чакъров е един от най-добрите футболисти във виртуалното пространство. ФИФА е играта, която превръща младежа в истинска звезда, но не на зеления килим, а пред ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал