›› Анкета

Коя българска спортистка е най-красива?

›› Булевард

Барбито на ЦСКА троши бутилки и обръща маси в столично заведение

Илияна Мирчева, по-известна като Барбито на ЦСКА, е направила голям цирк в елитно столично заведение преди ден, твърди "Хот Арена".„Илияна беше в компанията само на жени и изведнъж просто се чу чупене на бутилка. ...

Виж още
Булевард

БЕЗ МИКРОФОН… С РАДОСЛАВ ЯНКУЛОВ

24 март 2008 | 10:07
БЕЗ МИКРОФОН… С РАДОСЛАВ ЯНКУЛОВ

Известен радионер, телевизионер, футболен и автомобилен коментатор, силен в перото. Журналист по призвание и съкровенно детско желание. Нетрадиционен, екстравагантен, артистичен, често пъти дори ексцентричен. Живее в динамика и здрав оптимизъм. Колега или шеф, но винаги приятел - това е настоящият директор на връзки с обществеността и протокол към ДАМС - Радослав Янкулов.

 

ИСКАМ ДА ИМА ДВИЖЕНИЕ В МОЯ ЖИВОТ

1. Съвсем скоро навършихте 55 години, каква е равносметката и Вашата лична оценка на изминатия път?

- Много дълго трябва да се приказва, защото изминатият път вече стана много дълъг. Ако съзнателният живот на човека започва от 7-8 годишна възраст или малко по-рано - половин век. Аз съм доволен от това, което съм постигнал. В това отношение преценката никога не може да бъде точна и тя винаги е субективна. Ако човек иска оценката му за себе си да звучи позитивно, той ще се хване дори за единственото нещо, което заслужава внимание и носи радост в този живот и ще каже аз съм щастлив. Ако е скептичен към себе си и живота, той ще се хване за нещо друго, което е могло да стане или да се случи и ще каже, абе добре, ама аз не се реализирах и не постигнах нищо. В този смисъл, за мен, най-важно сега е наистина да се чувствам здрав и бодър и не защото имам по-различни притеснения от всеки един нормален човек на тази възраст, да продължа да правя това, което мисля, че правя най-добре, а то е свързано с журналистиката, със спортната журналистика, контактите ми с хората, което означава някакъв PR и оттук-нататък годините ще покажат. Доволен съм, защото съм реализирал мечтата си да бъда журналист и то точно спортен, дори бих казал съм щастлив, защото това беше детската ми мечта. Имам прекрасно семейство, децата ми носят удовлетворение засега. В ежедневието си се занимавам с работи, които ми доставят удоволствие. И тъй като винаги има случки, които не са толкова добри и не носят щастие, сега ми се случва една история, която е свързана с моето присъствие и моите умения в спортната журналистика. Оказва се, че има хора, които не се нуждаят от мен поради някакви причини и това не ме кара да бъда нещастен, а напротив - вътрешно им се присмивам, защото те не знаят какво губят. Това може да е самочувствие, но аз мисля, че е самочувствие с покритие. Всичко друго е наред. Е, не съм изпълнил едно голямо мое желание да си купя яхта. Не знам дали ще си купя яхта, но желанието ще продължи да съществува в мен. Не съм някакъв морски вълк, просто бих искал да имам яхта.

АЗ СЪМ СЛАВИСТ ОЩЕ ПРЕДИ ДА СЕ РОДЯ

2. Започнахме нестандартно този разговор и споменавайки годините Ви, как поддържате младостта в себе си?

- Благодаря ти, но нищо оригинално не казваш и други хора го казват, вероятно има нещо такова. За да се застраховам все пак, когато някой ме срещне и каже "Е, ти много добре изглеждаш", отговарям:"Виж това е последно десет". Може да е ген, може да е нещо друго, но истината е, че не мога да стоя дълго на едно място. През тези 50 години трудов стаж съм сменил много работи, макар да оставам в една и съща сфера. В 95% от случаите причините за смяната са били съвсем обективни, а не някакъв каприз или мързел. Някои казват "той е лигльо, несериозен, фръцко". Не е така. Просто не мога да стоя на едно място. Сигурно ми е такава натурата. Дори когато нямам работа понякога съм много смешен и дано това не го прочете жена ми, защото като стане 10 часа, аз се обличам и тръгвам да излизам, без да мога да дам обяснение къде точно отивам. Ако нещо измисля казвам, иначе тя ми отговаря:"Ти по една работа, при едни хора, по един въпрос...". Имам и друго обяснение - моят приятел Калин Катев се увлече и започна да играе голф. Аз ходя и играя тенис, когато мога. Много пъти той ме е канил да ходя с него на голф, но това е за хора с много свободно време. Голф мога да играя и на 70 години. Сега е динамика, а в голфа нещата ги правиш бавно и съсредоточено. Ако отида да играя голф сигурно ще си гледам часовника непрекъснато, телефонът ще звъни, което е недопустимо и обидно за останалите. Не ставам още за голф. Искам да има движение в моя живот сега.

3. Казахте, че от малък мечтаете да се занимавате със спортна журналистика, защо точно спорт?

- Баща ми освен че е славист по наследство и направи и мен такъв, аз съм славист преди още да се родя, той е един от много добрите атлети на България. Баща ми е бил национален състезател, шампион, майка ми - не толкова добра спортистка. Аз също бях спортист, лекоатлет. Учих в Олимпийски надежди, после ВИФ, бях и в спортна рота, изобщо животът ми е свързан със спорта, но аз винаги съм искал да стана журналист, а не толкова шампион в дадената дисциплина. Обичах много да чета книги, интересувам се от това и сега.  

4. Разкажете ни повече за първите Ви години в професията? Къде беше поставено началото?

- Не мога да кажа къде точно е началото. В казармата правех вестник, макар и не само спортен. Тогава имах дописки и във в. "Народна армия". Във в. "Народен спорт" помня първото заглавие, което излезе. Писах един материал за тенис, където бях изпратен от Александър Ясников. Никога няма да забравя това. Заглавието беше "Успехи на Джамалски и Крал". Това са мъж и жена тенесисти от Полша, които участваха на турнир у нас. След като излезе материалът ми беше неудобно да си взема хонорара за него, както и за последвалите статии, за да не би Сашо Ясников да види, че Радослав е ходил в касата и е взел пари и да реши, че аз затова сътруднича на вестника. След това започнах в "Народна армия", нещо по-сериозно. Там шеф на отдела беше прочутият д-р Манов, който е написал всичките книги на Димитър Пенев, шеф и на музея на ЦСКА, а сега написа и книга за 60-годишнината на клуба. При него работеше и Боре Константинов, който сега е пресаташе на БФС. След това се заговорихме с Калин Катев, който вече беше в радиото и аз отидох там и връщане назад нямаше.

 

5. Работил сте в различни медии, къде според Вас е най-интересно, къде е най-силно усещането?

- Не мога по този начин да степенувам нещата, защото тръпката в радиото, когато започнах беше голяма. Никога няма да забравя първата ми изява на микрофон, как прочетох първата новина на живо в 10 вечерта и не падна сградата. Това е една тръпка. След това първите футболни мачове, после предаването "Спорт и музика", след това "Хоризонт за вас". Това беше едно велико предаване, което мога и да докажа. То беше радио в радиото и беше изпреварило почти всичко, което се правеше в Хоризонт по това време. Няма да забравя и нещо друго и това си го пазя - писмо до моя главен редактор, в което пиша: "Хоризонт за вас ми стана вече малко равно, малко скучно искам да се занимавам с други неща." Аз имам една любима мисъл на Гьоте, която не знам дали реализирам, но обичам да я казвам: "Все не мога да привърша, това ме кара да раста". Не съм свършил. След това радиата, да не изреждам, във всяко едно съм влагал себе си, давам това на което съм способен. Някъде имах по-голям успех, някъде не толкова. Две от радиата, които съм направил бяха №1 - Експрес и Радио 99 - изтрепахме рибата. След това нещата не се получаваха така. Голямо разочарование ми е най-моето радио - Радио спорт. Не можа да стане това, което си представях. Сега например една година, година и нещо писах във в."Поглед". Имам нужда да пиша, да кажа някои неща и знам, че има кой да ги прочете. Доволен съм и се гордея от колонката си във вестника - "300 думи"- всеки ден моето мнение за спорта и за други неща - не коя е любовницата на Бербатов или кой с кой крак е ритнал топката. Дори може би ще участвам в един журналистически конкурс с тази колонка. Онзи ден ми казаха, че вече няма да бъда в "Поглед", затова и в началото казах, че не съжалявам, а само се надсмивам. Не е толкова болка, колкото закачка. Не че съм незаменим, но няма много такива. Независимо от всичко тази сутрин станах в 4 часа и написах нещата, които трябваше да напиша за вестника и ги писах с цялата си душа и сърце, за да ги предам, защото там стои името Радослав Янкулов и под това име не може да има каквото и да е. В този смисъл тази отговорност и любов към професията ми доставя удоволствие и това е най-важното. А иначе награди има. Ето нещо, което знам, че и теб ще развълнува. Получихме награда за предаването "Арена спорт" по повод 5 годишнината на ВВТ - предаване, което заедно създадохме и творихме.

 

ИМА ЖУРНАЛИСТИ, КОИТО ХЕМ НЕ СА ПЛАТЕНИ, ХЕМ СЕ ДЪРЖАТ КАТО ПЛАТЕНИ

6. Винаги сте готов да откликнете на различни предизвикателства, може ли да Ви спечели нещо извън журналистиката?

- Извън чистата журналистика е този PR, действия, свързани с рекламата, маркетинга. Това ми доставя удоволствие и ме кара да ходя с голямо желание на работа. Сега основните ми занимания в Агенцията са "Директор връзки с обществеността и протокол", и това е много интересно. В момента съм от другата страна на барикадата по отношение на журналистите, без да съм тяхна опозиция. Просто ги гледам в очите и искам и те да ме гледат и заедно да си вършим така работата, че да сме честни към нея, да сме доволни и да има полза от това, което вършим. Иначе съм си представял, че ако не бях журналист, щях да искам да съм архитект, макар че не мога да рисувам и да смятам.  Много ми е интересно - конкурс за най-добра фасада, за най-добра сграда на годината....

7. Ако говорим си за обективност, за истина, има ли според Вас платени журналисти в спорта и ако е така защо ги има?

- Че ги има, има ги. Но това не е най-страшното. Това е по-малкото зло. Всеки преценява за себе си, според своя морал, как да си вади хляба. Както има платени проститутки, така има и платени журналисти, не сравнявам нещата, въпреки че по темата може да се говори дълго. По-лошото е, че има журналистки, които хем не са платени, хем се държат като платени. Тук нюансите са за един чорапогащник, за една екскурзия, за една пържола, за три ракии. Това няма голямо значение и все пак е по-добре да се продадеш за 3000 лева.

"С ЖУРНАЛИСТИКА МОЖЕ ДА СЕ ПОСТИГНЕ МНОГО, СТИГА ДА СЕ ОСТАВИ НАВРЕМЕ"

 

8. Упражнявана ли е цензура върху Вас? Случвало ли се е да спрат Ваш материал?

- Не, нямам такъв спомен. Може да са променяли заглавие, но само това. Отдавам го по-скоро на разногласие във вижданията.

9. Имате много контакти както в средите на спорта, така и извън него, бихте ли премълчал споделена новина, за да не предадете нечие доверие? Новината винаги и на всяка цена ли е задължителна в професията?

- Не мога да отговоря еднозначно. Има нюанси. Знам, че теоритично новината трябва да бъде съобщена веднага и с цената на живота, но не е точно така. Бих постъпил така, че да не изложа професията си, да не я предам, макар че нямам вече чак такова блестящо мнение за нея, но в същото време няма да създам някакъв катаклизъм по отношение на хората, които са намесени в новината. А иначе за професията имам една мисъл на Чърчил:" С журналистиката може да се постигне много, стига да се остави навреме".

 

10. Остава ли Ви свободно време за почивка и как си почивате най-добре?

- Не мога да кажа, че нямам свободно време. Придремвам, чета вестници, гледам телевизия, играя тенис, срещам се с хора.

 

11. Въпреки че се познаваме много добре, днес попадайки на една статия, разбрах че колекционирате вратовръзки. Това хоби ли е или просто мъжка суета?

- Да, вярно е. Имам над 200 вратовръзки, но това не е типична колекция, по-скоро бих те поканил да видиш няколко мои картички, които си купувам от всеки град по света, където съм оставал да спя. Всички те са еднакви - черен фон и само надпис ..еди кой си град by night. Това е интересно.


Блиц:

1. Най-големият Ви гаф?

- Нямам голям гаф.

 2. Как отговаряте на тези, които Ви нападат?

- Зависи от тях. Ако съм в колата не мога да кажа. Отговарям според нападението. Не мога да бъда толкова нагъл или такъв простак, но тогава си представям, че съм над нещата и гледам с ирония и снизхождение.

3. Забъркват ли Ви в интриги?

- Не, но това е наивно схващане. Това е като да кажа, че нямам врагове.

4. Кой е най-безумният слух, който сте чувал за себе си?

- В началото, като започнах работа в телевизията, влязох в творчески спор с един колега от спортната редакция и след това той разпространи слуха, че като съм бил малък, баща ми е изпуснал на глава.

5. Случвало ли се е спортистка да се събуди в леглото Ви?

- Да.

 

6. Най-добрият спортен журналист според Вас?

- Като изключа себе си /смее се/, има няколко човека, които все още наричам учители. Те заслужават вниманието и спомена за тях. Не ги градирам - Сашо Манов, Люпи Неделчев, Мичмана и други. Има един човек, който ръководи голям спортен вестник в момента. Прекрасно перо, а толкова ужасно е всичко останало в него.

7. Кой е най-успешният спорт у нас?

- Футболът, ако се има предвид интересът към него, иначе щангите, борбата, атлетиката, ако сложа ръка на сърцето си. Изстрадал съм тези неща.

8. Има ли личност в световен мащаб, която искате да интервюирате?

- Да. Някой писател, или журналист, както и Шарън Стоун, макар че се страхувам да не се разочаровам. Искам да направя интервю и със Свен Горан Ериксон, защото е добър треньор, прави перфектно пари и договори, нищо човешко не му е чуждо. Мисля, че е пич.

 

9. Получавал ли сте неприлично предложение от спортна личност?

- Няма неприлични предложения.

снимки: личен архив и интернет

 


Още по темата
МАРИЕЛА ТОШКОВА
репортер - отдел "Спорт"
Прочетена 10252

Добави коментар ›› Коментари (1)

niki
(Гост)
1
отговор
26 март 2008 | 17:16

imam edin vapros kam ba na kolko godin ste Рейтинг: 0 0


							
						
11 януари 2018
Големият късметлия Траян и неговата приятелка Яница се насладиха на тридневно приключение в Барселона благодарение на играта на Viber. Viber предостави възможност на всички българи да се включат в играта в периода 20 ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал