Баскетбол

Йордан Бозов пред Sportal.bg: България не може без Везенков, той ни е най-важен

21 февруари 2021 | 22:53 - Обновена
Йордан Бозов пред Sportal.bg: България не може без Везенков, той ни е най-важен
  • копирано
  • 4

Мъжкият национален отбор по баскетбол се класира на ЕвроБаскет 2022, след като победи с една точка (66:65) Латвия в предпоследния си мач от квалификациите в Рига. Играчите на селекционера Росен Барчовски се завръщат в европейския елит след 10-годишно отсъствие. Това породи много въпросителни, а ние от Sportal.bg решихме да потърсим бившия национал Йордан Бозов, с когото да разнищим темата.

- Какви емоции създаде във Вас мачът с Латвия, който класира България на ЕвроБаскет 2022?
- Ще започна с това, че за нас, при положение, че сме отсъствали 10 години от европейската сцена, е голямо нещо. Нещо, което ще е доста позитивно за българския баскетбол, след като и два клубни български отбора (б.а. Рилски спортист и Балкан) се класираха напред във ФИБА Къп. Сега това, което направи националният отбор е черешката на тортата. Но това, което стана снощи не е случайно и не е плод на един мач. Това беше най-важният мач, който трябваше да се спечели, но за да достигнат те до мач за класиране са си свършили работата преди това. Имаха и победи преди това, а и аз лично мисля, че щяхме да се класираме още по-лесно, ако беше старата система без „балони” и имахме домакинство.

 

 

- А как Ви се стори самият мач?
- Мисля, че момчетата играха над 100% през целите 40 минути. Бяха концентрирани, точно това, което най-вероятно треньорите са искали от тях – да държат постоянство през целия мач. Имаше една разлика, която се отвори, но там те проявиха характер, не се пречупиха и успяха да се върнат. За повечето хора, които разбират малко или много от баскетбол, се знае, че баскетболът е доста психологически спорт. Обикновено, за домакина или за отбора, който трябва да спечели, когато резултатът е равен или води с 2 точки е много трудно да спечели. Латвия имаше много класни играчи, но се вижда, че и те в тези минути и в решителни нападения се пречупват. Беше много хубаво, че ние успяхме в последните минути да сме равни с тях, да нямат комфортна преднина от 5 -6-7 точки и аз бях убеден, че ако се задържат до края на мача ще го спечелим, както и стана. Но просто всички извадиха невероятен характер и невероятно сърце в този мач. Познавайки баскетболистите и треньорите, си знаех, че те ще изглеждат по този начин в този мач, защото ние българите сме такива. Липсва ни като чели малко повече класа, но сме непримирими и в такива трудни моменти се обединяваме.

- Върнахте ли се назад във времето, гледайки мача?
- (Смее се) Всички вкъщи бяхме много щастливи в края на мача. Все пак това е национален отбор на България. Какъвто и спорт да е всички трябва да се гордеят. Не само хората, които се занимават с баскетбол в България трябва да бъдат горди с това, което стана снощи. Да съм се върнал назад...не много, защото аз много отдавна бях в националния отбор и не съм имал такъв мач, в който е трябвало в един мач да се класираме. Да, мога да направя някаква съпоставка на един наш двубой във Варна, който се игра срещу Израел, но не беше чак толкова драматичен. Наистина, още по-сладко беше, че в последните секунди спечелихме. Може би може да се прави някакъв паралел с това, което стана с футболистите, как се класираха във Франция на световното първенство. Имах гости снощи вкъщи и казах, че може би трябва да се появи някой Емо Костадинов в нашия отбор и да стане това чудо. Макар, че не е чудо. Момчетата играха прекрасно и всеки човек, който разбира от баскетбол знае, че снощи те заслужаваха да са отборът, който трябва да продължи напред.

- Павлин Иванов ли беше Емил Костадинов в този случай?
- Да, той е. Ние много се радваме, че той е част от Рилски спортист. Всички играха невероятно. Всички, които се появиха на игрището снощи се представиха по най-добрия начин. Нямаше как да се случи по друг начин, при положение, че срещу себе си имаш по-класен съперник с по-скъпи играчи, играещи в по-добри първенства. Трябваше всички да дадат всичко от себе си.

 

 

- Като човек, който гледа с по-професионално око, усетихте ли липсата на Александър Везенков?
- Тази липса винаги ще съществува, защото той е най-добрият ни баскетболист, играл ако не се лъжа на най-високо ниво до сега. Ние не сме имали до този момент баскетболист в Евролигата, който да играе толкова години подред. Със сигурност в снощния мач момчетата успяха да компенсират неговата липса в тези 40 минути. Но в един по-дълъг цикъл – квалификационен или както ще бъде европейското първенство, ние не можем без него. Той трябва да бъде част от този отбор и да бъде лидерът на този отбор. Но вчера в тези 40 минути те се справиха, успяха да компенсират, но той безспорно ни е най-важен.

- България вече може да се похвали с още двама играчи в едно от най-силните първенства – испанското. Константин Костадинов и Емил Стоилов ще са понатрупали опит и ще си партнират с Везенков. Така очевидно заявяваме някакви амбиции за ЕвроБаскет 2022.
- Това е пътят, такива млади баскетболисти да излизат в такива доказани баскетболни школи в Европа и после да дават всичко, което са научили за националния отбор. Това не е само пътят за нас, това е по принцип пътят и за целия Източен блок, за държавите от Източна Европа. Хората, които сме покрай баскетбола можем да бъдем щастливи от това, че има млади момчета, които се вижда, че имат голямо бъдеще в баскетбола. Щом те са били селектирани от тези клубове, които са на много високо ниво, те селектират най-талантливите деца от цяла Европа, ние можем да бъдем горди. Това е хубаво, че българският баскетбол в лицето на националния отбор има бъдеще. Хубаво е това, че високи играчи ще бъдат водещите, хората, които ще дърпат отбора, лидерите. Ако си произведем и един български плеймейкър занапред или двама, ще имаме един много приличен отбор.

Само в Sportal.bg! Неразказаната история на суперталанта Константин Костадинов (видео + снимки)

- Сочат Борислав Младенов за един такъв бъдещ плеймейкър, дори селекционерът Росен Барчовски спомена, че той има място в националния отбор. Конкретно за Борислав се говори, че е по-талантлив от баща си Георги Младенов.
- Със сигурност ще трябва да бъдат видяни, предполагам всички баскетболисти, които играят навън – млади и талантливи. Гледал съм Борислав в действие. Момчето има потенциал, има заложби – баскетболни и физически. Надявам се другата позиция, която всички знаем, че куца, освен високите , на плеймейкърската позиция един ден да имаме и българин. Макар че се вижда и друго. Дий Бост, освен с баскетболните си качества е доста сериозен като човек. Всеки път, когато е бил повикан се е отзовавал и особено снощи в мача видяхме, че той горя наравно с всички други, а няма никакви български корени. Мисля, че ние със сигурност сме случили на един много стойностен човек, не само баскетболист.

 

 

- Как си обяснявате това, че той е страшно харесван от българските баскетболни фенове, които пък по принцип не обичат натурализираните играчи в националния отбор?
- Най-верятно той ги е спечелил по някакъв начин със своето сериозно отношение и с това, че не е просто тук заради паспорта. Всички знаем, че американските баскетболисти взимат паспорт, защото играят със статут на европейци, това е едно облекчение за тях. Но се вижда, че той точно с отношението си и с това, че се раздава на 100%, гори заедно с другите на пейката и на игрището, по никакъв начин не личи, че той няма български корени.

- От тази гледна точка как гледате на натурализирането на център в националния отбор? Не изяждат ли чужденците хляба на българските играчи?
- Говорейки вече за мъжки национален отбор, нещата са малко по-различни. Всички знаем какво е нивото, на което трябва да презентират играчите на всички позиции. Виждайки, че повечето баскетболни нации го правят в Европа, мисля, че не е фатално на някоя позиция, на която куцаме да се натурализира такъв човек. Пак казвам, особено, ако той е с положителни качества като характер и носи своята баскетболна класа. Не може да се мине без това нещо. Ние не сме баскетболна нация, която произвежда от всяко едно поколение по един добър център, по един добър плеймейкър, които да играят на сериозно европейско ниво. Ние нямаме такива играчи. Ако се замислите, без да обиждам никого, ние имаме Александър Везенков, който е на най-топ нивото, след това младите момчета, които са излезли като малки от България. Нямаме други играчи, които да се върнат и да дърпат националния отбор напред.

 

 

- Да засегнем една друга тема. Колко силен характер трябва да си, за да се върнеш в националния отбор, след като забъркаха името ти в скандал по доста обиден начин и да изиграеш такъв мач срещу Латвия? Визирам Деян Карамфилов.
- Деян, освен че според мен в момента е най-добрият български плеймейкър, което се дължи и много добрата игра на Рилски спортист тази година, той е много стойностен и като човек. След всички тези неща, които станаха в предния „балон” той беше там, даде всичко от себе си в тренировъчния процес на лагера и снощи изигра много силен мач.

- Как селекционерът Росен Барчовски постига този успех с класирането на европейско първенство за трети път?
- Със сигурност трябва да питате него. Аз не мога да кажа как го постига, защото не съм в неговите обувки. Ние можем да се радваме, че България има такъв опитен треньор, от който останалите млади треньори трябва да се учат, трябва да попиват от него, защото се вижда, че когато цифрите не лъжат, няма друга истина. Всеки път, когато той е бил начело на националния отбор, отборът се е класирал и дори имаме победи.

- Какво очаквате от мача с Босна и Херцеговина? Мач без значение за класирането, но пък с огромно значение за дебютантът Константин Костадинов, който най-после ще видим на паркета.
- Не очаквам кой знае колко баскетболно да се надиграват на игрището. Естествено, иска ми се да видя Константин Костадинов. Бях свидетел на контролата на България с Рилски спортист. Той има невероятен потенциал и физически, и се вижда, че е научен на много баскетболни неща. И най-интересното е, че на този етап, на който той е много по-млад от останалите това не си личи. Това значи, че той има баскетболно бъдеще. И със сигурност ще играе в следващия мач, но от самия мач не очаквам нещо много специално, с оглед на това, че двата отбора са се класирали. Ние от една страна сме празнували, сигурен съм, познавайки момчетата (смее се). Това, така и трябва да бъде. Но от друга страна те ще са на гребена на вълната, емоционално заредени все още и според мен ще изиграят положително последния мач.


Още по темата
  • копирано
  • 4
Мая Димитрова
Редактор отдел "Спорт"
Прочетена 2715

Добави коментар ›› Коментари (3)

Шопа
(Гост)
3
отговор
22 февруари 2021 | 01:56

Да попитам на какво високо ниво играл Сашка да разнасяш кърпите на почивките в Барселона за играли се смята Рейтинг: 0 9

до Шопа
(Гост)
22 февруари 2021 | 08:33

Хахахах цър цър цър. Мишленце, подаде си носа от дупката и почна да дърдориш! Хахха завий се през глава, пальо Рейтинг: 6 0

Вкаранга
(Гост)
22 февруари 2021 | 10:03

Шопа - това трябва да е някакъв нов синоним на простата думичка ГЛУПАК. Рейтинг: 4 0

Вкаранга
(Гост)
2
отговор
22 февруари 2021 | 00:19

Данчо Бозов си е играч и половина! Коментарът му за всичко е точен. Сашо Везенков младши и двете момчета от испанското ще са придават класата на нашия отбор в следващите години, а останалите трябва да играят като снощи. Отделно благодарности към Дий Бост. Колкото пъти съм го гледал с националната фланелка, винаги е бил в топ 2 на най-добре представилите се! И разиграва, и вкарва, и поема отговорност във важните моменти. Явно е и добре приет в съблекалнята, защото има химия между него и останалите. Рейтинг: 10 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Е кво да се прави
(Гост)
1
отговор
21 февруари 2021 | 23:01

Тоз 2ка се кефи Рейтинг: 0 1


							
						

Испания - Лига АСВ

Прогнозата на Бойко Младенов пред Sportal.bg: ... 28 февруари 2021
Последният сблъсък от кръг №19 на Националната Баскетболна Лига между Рилски спортист и Левски Лукойл е утре от 19:00 часа в Самоков. Преди това Sportal.bg отново се свърза с бившия баскетболен национал Бойко Младенов, ...
Капитанът на Балкан: Левски и Рилски не са ... 28 февруари 2021
Звездата на националния ни отбор по баскетбол и на Балкан (Ботевград) Димитър Димитров гостува в предаването „Код Спорт“ по ТВ+. След едно десетилетие ходене по мъките най-после изгря слънце и на ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Новини | Настройки за Поверителност Мобилен Портал