БГ Футбол

Проблемът в българския футбол, за който не се говори

04 декември 2020 | 13:42 - Обновена
Проблемът в българския футбол, за който не се говори
Години наред българският футбол върви надолу. Нещо видимо и ясно за всички. "Нямаме футболисти. Играчите ни са много слаби". Това са най-често споменаваните оправдания от ръководители, треньори, самите футболисти и фенове за слабите резултати на националния отбор вече 16 години. Освен Лудогорец, който тази година се представя трагично зад граница, обаче в Европа вече цяло десетилетие нещата също не са никак розови и на клубно ниво. Интересното е, че при "орлите" това се случва в годината, в която залагат на повече български играчи и роден треньор.

"УЕФА поема отговорността за образованието на футболните треньори, като има два приоритета - добри футболисти, това означава и добри треньори!", са думите на доцент Юри Николов, който е заместник директор на Българската Треньорска Школа по Футбол.

Какво значи това, че имаме слаби треньори, които не могат да развият или изградят добри футболисти? Ако е така, кой е дал лиценз на треньорите в родния футбол или на какво ги учат в треньорската школа от години. Прави ли се достатъчно, за да се развият и да се подпомагат родните футболни треньори? Ние сме 2020 година, но методите на работа с школата са назад с минимум едно десетилетие. Организацията е на много ниско ниво в дори елементарни неща.

Няма учебен план, както е в другите школи на Стария континент, където като се запишеш, получаваш информация, какво ще учиш за различните видове лицензи - А, Б, С, Про УЕФА. Напълно нормално, даже задължително, е студентите да знаят какво ще научат в даден семестър. Единственото ясно е какъв отбор можеш да водиш с даден лиценз. Липсва ясна програма за лекциите, която да предпазва от неловки ситуации и дублиране на упражнения на лекторите пред студентите. Най-тъжното е, че масово има лектори, които казват на студентите да не слушат даден колега, след като тяхната теория противоречи на друг лектор, който е водил предходните лекции на въпросните студенти. Отсъства и последователност в учебния процес. Други пък се държат така, сякаш футболът започва и свършва с тях.
Самият Николов обяви: “Мога да предложа много неща, тъй като школата има големи възможности за развитие, но сега имаме застой в треньорската школа през последните 3-4 години”.  Този цитат ни навежда на мисълта, че ръководните хора в школата не гледат в една посока или са в конфликт.

Видимо е, че не се работи професионално и адекватно. Защо тогава един от шефовете не прави положителните промени, когато вижда, че нещата са в застой? Защо тогава е там и не напуска? От подобно бездействие страда българският футбол, а в този случай най-вече родните треньори, които как точно се развиват в треньорската школа, която и без това върви назад с десетилетие.

Професор Лъчезар Димитров, който дълги години бе ректор на НСА, от 2007 година е ръководител в школата. Интересното е, че общо взето от тогава и започна мощното сриване на футбола у нас. Нагаждането към силните хора на деня и неуспяването да се пребори с натиска на собствениците на елитните клубове за курсистите за ПРО УЕФА лиценз е нещо, което се забелязва и коментира отдавна. От години се говори, че нещата в треньорската школа не са чисти и прозрачни. Действията в нея пък карат все повече хора да го мислят. Дори обявените сега критерии за тази година, които са били изкоментирани с Михаил Касабов и Емил Костадинов, предизвикват още повече мисли, че е имало подготвен списък от хора, след което са взети дадените критерии, за да може определени студенти да влязат.

Ние нямаме против нито един от студентите, ами напротив. Искаме България да има още повече и още по-добри треньори. Те обаче да бъдат образовани възможно най-добре, за да развиват родните футболисти от най-малките до най-големите и футболът отново да носи радост на хората с положителни резултати. Разочарованието идва, че ръководните фактори професор Лъчо Димитров и доцент Юри Николов, които са вече пенсионери, и доцент Михаил Мадански не направиха така, че тази школа да се развива и разширява в много по-големи размери.
Неадекватното управление в комбинация със сериозен хаос и липса на ясно изграден план и стратегия за развитието на треньорската школа, е огромен проблем. Това ръководство имаше уникалната възможност, докато Борислав Михайлов беше един от 14-те най-важни хора във футбола на Европа да направи така, че на Балканите тази школа да бъде водеща. Кандидат треньорите от всички балкански страни да се редят на опашка, за да искат да се запишат и да учат в нея.

Бившият президент на БФС беше осем години в Изпълнителния комитет на УЕФА, който дава огромни средства за развитие в тази сфера, а ние какво? Заблуждаваме се с малки и нови курсове, които трябваше да са актуални от десетилетие. Бюджетът на школата можеше да се увеличил многократно, но за да стане подобно нещо шефовете трябваше да са изработили и започнали работа по стратегически план, който да е за поне десет години напред. УЕФА през тези години нямаше да има проблем да помогне, когато види нещо разумно и хубав план за развитие, който да е подплатен със знание и желание да се върви напред, но уви…
Трябваше да имаме много по-голяма бройка на курсисти за ПРО УЕФА лиценз от настоящите 20. Ако беше направен опит най-вероятно бройката можеше да се увеличи близо двойно през годините. Курсовете да бъдат по-често, а не през 3-4 години и малко странно критериите да се сменят всеки път.
Сега например не успяха да влязат да учат водилият ЦСКА-София в няколко мача през този сезон - Даниел Моралес, треньорът на ЦСКА 1948 Красимир Петров, едни от най-популярните играчи на Левски през последните две десетилетия - Илиян Стоянов, Димитър Телкийски, Станислав Ангелов, както Йордан Петков, Здравко Лазаров, Йордан Юруков и др. Станислав Генчев официално е приет курсист за Про лиценз от УЕФА, вижте целия списък
Трябваше да се увеличат служителите и кадрите на школата, които да работят само и ексклузивно в нея, за да може тя да върви напред, а не както сега да разкъсват времето си още в НСА, футболни клубове и различни школи. Треньорската школа при по-голям ентусиазъм и амбициозен ръководител можеше и да е помислила да намери и собствено място за развитие, а не където се намира - в базата на НСА. Сега всичко се носи по течението.

Освен това да има всеки месец семинари от школата, за да се осъвременяват и обогатяват треньорите. Не е нужно да бъдат само в столицата. Такива, каквито добиха огромна популярност у нас сред треньори и кандидат треньори, но ако организаторите на подобни събития не са го правили със съгласието на треньорската школа, се превръщат във врагове и не се приемат от имащите право да издават треньорски лицензи у нас.
Бивш футболист и директор на Левски: Разочарован съм, всичко е мъгла, ще пиша до УЕФА
Няма как да се оправи футбола с хора, които не гледат да се разширява обръча, а гледат как да го държат максимално стегнат, за да не изпуснат своите далавери или да се обслужват чужди интереси. Най-вероятно от школата искат да се правят на важни и вкарват страх в треньорите. Които пък, независимо дали са опитни или неопитни, млади или стари, нямат уважение един към друг. Те не се поддържат и вместо да са единни, често обясняват как този или онзи техен колега не ставал.  При това го правят публично или директно го споделят с ръководни фактори на клубовете, които са се спрели да даден специалист. Тези пък, които имат близки отношения с доцентите, видимо са с предимство при развитието в професионален план. Друго нещо, което се вижда и коментира.От години има конфликт на интереси с работата в клубовете на дадени лектори и доценти. Мишо Мадански например работи в НСА и треньорската школа, работил е в клубове, други негови колеги също. Това го виждат всички студенти в треньорската школа, говорят между тях, но страхът, че имаш ли различно мнение и кажеш ли го на глас, значи че няма да получиш лиценз, ги кара да си мълчат.

През последните седмици бившият национал Станислав Ангелов надигна вой, въпреки че за доста от нещата не е прав, и обяви, че ще си търси правата в съда. От треньорската школа му отговориха, но на много ниско ниво за институцията, която трябва да бъде.
От треньорската школа отговориха на Пелето и Телкийски
Поредно доказателство, че там с този състав градивност и развитие няма да има. Защото опитвайки се да унижи бившия капитан на Левски, изложена бе най-вече школата. Дадоха и повод да се мисли, че има лично отношение. Пелето също не може да мисли, че той може да надхитри всички. Има правила, както за него, така и за останалите, но всеки си ги чете, както му изнася на него. За голяма жалост няма достатъчно прозрачност, което кара студентите, независимо дали са играли футбол на най-високо ниво, професионален футбол и аматьорски футбол, да нямат пълно доверие на школата.

Последните три години единственото, с което влезе в публичното пространство треньорската школа, бе решението на Димитров, че трябва да се въведе правило да не играят вратари извън европейския съюз, тъй като имаме проблем с вратарския пост. Все едно с централните бранители, крайните защитници, халфовете и нападатели сме цъфнали и селекционерите на националните отбори могат да избират между 100 играчи на средно европейско ниво. Само заради това си решение професор Лъчезар Димитров трябва да си е тръгнал с висока скорост от позицията в треньорската школа, а не да я излага.
БФС със сензационна промяна, тя засяга най-вече топ клубовете на България
Родният футбол има нужда от мъдри решения и стратегия, за да изплува, а не от подобни глупости. Треньорската школа е с огромен потенциал и трябва да бъде за пример и еталон. Тя да създава правилата, които после да се следват - ясно, прозрачно и безкомпромисно, но най-вече тези правила да бъдат еднакви на всички. За съжаление с Димитров начело това няма как да се случи.


Още по темата
ВЛАДИМИР СТОЯНОВ
заместник-главен редактор
Прочетена 24222

Добави коментар ›› Коментари (73)

Смях!
(Гост)
73
отговор
06 януари 2021 | 21:33

щом по ''заслуги '' се дават дипломи на такива като К.Б. и други от лятото на САЩ , ще вържем и цъфнем ! Не е виновна школата ,а именно подобни ''реверанси'' за заслуги ! И резултата е виден !...... Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

йокин
(Гост)
72
отговор
09 декември 2020 | 21:31

Ако,наистина,МИЛЕЕХА,за родният футбол,ОТДАВНА,ТРЯБВАШЕ,ДА СИ ПОДАДЪТ,ОСТАВКАТА. Рейтинг: 6 0

ГЕНЧО
(Гост)
71
отговор
09 декември 2020 | 11:05

БРАВО !!!НАЙ-НАКРАЯ НЯКОЙ ДА СЕ ОСМЕЛИ ДА КАЖЕ МАКАР И ЧАСТ ОТ ИСТИНАТА ЗА ТАЗИ "ТРЕНЬОРСКА ШКОЛА",БЯХ ЧУЛ, ОТ НЯКЪДЕ ЧЕ В СЕВЕРОЗАПАДА И ЕДНА КМЕТИЦА СЕ Е ЯВИЛА НА ИЗПИТИ И КУРС ЗА" С-НИВО",ЯСНО Е ЧЕ СТАВА ДУМА САМО ЗА ПАРИ ,ПАРИ ПАРИ, И ТЕ СЕ ВЗИМАТ ОТ ХОРАТА УПОМЕНАТИ ПО-ГОРЕ,КЪДЕ И ЗАЩО ГО НЯМА ЕДИН ЧОВЕК С МНОГО ОПИТ И ЗНАНИЯ У НАС И В ЧУЖБИНА ОТ КОГОТО ЗНАЯ ЧЕ КУРСИСТИТЕ СА С МНОГО ДОБРО МНЕНИЕ И СА ИМАЛИ ПОЛЗА ОТ ЗНАНИЯТА ПОЛУЧИЛИ ОТ НЕГО.КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ ДАВАНИ ОТ УЕФА ЗА ТРЕНЬОРСКО ОБРАЗОВАНИ ЕТО ВИЖДА СЕ ОТ НАПИСАНОТО ПО-ГОРЕ.ПРОФЕСОРИ,ДОЦЕНТИ И Т.Н.А ВСЕКИ МОЖЕ ДА ПРОВЕРИ, ТЕ НЕ СА НИКАК НИКАК МАЛКО. КАТО НАПРИМЕР КОМАНДИРОВЪЧНИТЕ НА ДИМИТРОВ И СИЕ ПО 50 ЕВРА ДНЕВНО,ЗА ХОРА КОИТО НЯМАТ НИКАКВИ ПОЗНАНИЯ ПО ЧУЖД ЕЗИК.ЕТО ТОВА Е ПАРИ,ПАРИ ПАРИ И НИКАВО ТРЕНЬОРСКО ОБРАЗОВАНИЕ. МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА КАЖЕ ДАЛИ ВСИЧКИ ТЕЗИ ПРОФЕСОРИ И ДОЦЕНТИ СА НАПИСАЛИ ПОНЕ ЕДИН УЧЕБНИК ПО ХУТБОЛ И КОГА ЗА СТУДЕНТИТЕ ОТ НСА И ЗА КУРСИСТИТЕ В ШКОЛАТА.В ТАЗИ ВРЪЗКА ПРОВЕРЕТЕ КОЛКО ПРОФЕСОРИ ПО ФУТБОЛ ИМА В БЪЛГАРИЯ???,В СРАВНЕНИЕ С ГЕРМАНИЯ , АНГЛИЯ,ИТАЛИЯ И Т.Н.КРАЙНО ВРЕМЕ Е И ЗА РЕВИЗИЯ ОТНОВО НА БФС,ВКЛ И ТРЕНЬОРСКАТА ШКОЛА ЗАЩАТО НИЩО НЕ ИЗЛЕЗЕ НАЯВЕ ОТ ПРЕДИШНАТА ИСКАНА ОТ Г-Н МИНИСТЪРА. Рейтинг: 6 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Николай
(Гост)
70
отговор
05 декември 2020 | 10:35

Разбираемо е .че тези които пишат тук са пълни неудачници и анонимници които такива ще си останат и никой за нищо не ги брои. Много е лесно да си анонимник в живота и футбола .Аз съм завършил треньорската школа и съм научил много неща а най важното което разбрах че сред курсистите определено има голени недоуразомения и чисти тъпаци Рейтинг: 7 2

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

ИНСА
(Гост)
05 декември 2020 | 12:31

николайчо,защо не си напишеш фамилията и автобиографията бе пич,след като си толкова удачен известен и смел.аз съм с 250мача в професионалния футбол и 5 год. треньорски стаж но съм готов да ти ръкопляскам ако си голям,ама не боклук. Рейтинг: 8 1

Даниел
(Гост)
69
отговор
05 декември 2020 | 07:14

Този мазен тип, ми води часове по футбол в НСА. Пълен простак и смешник. Смята, че той е открил играта футбол, а всъщност трябва да рекламира детската игра " Монополи". Рейтинг: 9 1

Хибрид
(Гост)
68
отговор
05 декември 2020 | 06:49

Хибрида Бай Ганьо комунист на държавна заплатка е широко разпространен в България на всички нива - образование , здравеопазване МВР , НОИ , НАП и всички държавни звена . Ганьо си взима заплатка без резултати и кара така до пенсийка защото е на държавен бюджет а държавата никога не е на загуба , тя просто вдига данъците и пак е на плюс . Познайте такива като специалиста по треньори ще изкара в частният сектор или даже на международно корпоративно ниво . Много , много кратко време Рейтинг: 10 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Смех
(Гост)
67
отговор
05 декември 2020 | 04:47

Проблемите са гела комплексар, САЩ 94 паразитите, Лоената топка, мутрягите и тъпите журналя на хранилка като вас. Рейтинг: 12 1

джепето
(Гост)
05 декември 2020 | 07:59

И аз щях да отправя критика и към журналистите. Самото заглавие - "Проблемът в българския футбол, за който не се говори". Ами говорете, господа журналисти! Нали това се иска от вас. Не само да информирате, но и да бъдете в ролята на градивната критика към хора и институции, които не си вършат работата. Една такава публикация нямаше да е излишна и преди няколко години, когато тихо мълком се взе решение за отмяна на правилото за играч до 21 години в стартовите 11. Знаем тогава кой стоеше в основата на тази промяна и защо не чухме нищо от вас по темата. Ден да мине, друг да дойде. Заплатката да върви. Ей това е принципа на работа както на ръководителите на българския футбол, така и на българските медии. Рейтинг: 8 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Livo
(Гост)
66
отговор
05 декември 2020 | 03:38

Мадански 5:0 от Люксембург падна те го напраили даскал по футбол УАХАХАХАХАХА Рейтинг: 15 1

НИЕ СИЕ АТО
(Гост)
65
отговор
05 декември 2020 | 02:41

Единият стана на 70 и кусур години и не иска да пуска кокала,а пък другият от 3 места взима пари в месеца, какво още има да се коментира. Рейтинг: 14 1

очевидец
(Гост)
64
отговор
05 декември 2020 | 02:21

Мадански още преди 15г.,когато бях в НСА,беше най-нормално да го намериш в кафето да си попълва Еврофутбол фиша.Доста неприятен тип си беше. Рейтинг: 22 0

Божинов
(Гост)
63
отговор
05 декември 2020 | 02:09

Ас като стана тренор само ас и курвите ще знаем защо съм тренор. Рейтинг: 11 0

Виновни са тур.ците
(Гост)
62
отговор
05 декември 2020 | 00:45

Трябва да махнат Б.Борисов и да изгомим всички Май.му.ни, които КРАДАТ Работата и Парите на Българските футболисти. Да изгоним тур.ците които лъжат разни идиоти да стават Анархисти и Предатели, техни помагачи- мангали, митьо-вци. Заради тия НЯМА Спорт в България.. Рейтинг: 3 3

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Бат Ицо
(Гост)
61
отговор
05 декември 2020 | 00:42

Пичове, футбола ни няма да ни го оправят хора, които продължават повече от 20 - 30 години да се занимават с него. Какво очаквате от хора занимаващи с " бързи, смели, стръчни" да ни ОПРАВЯТ футбола ли??? Дайте футбола на младите специалисти, а наядените футболни пенсионери да се занимават с " народна топка" и уреждане на " спортни полудни"! Рейтинг: 15 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Фен
(Гост)
60
отговор
04 декември 2020 | 23:51

Учих в НСА треньорски факултет 4г редовно дипломирах се и кво....трябваше да се явявам на изпит за лиценз В . Иначе казано 4г.загубено време.Това е най смешната катедра в НСА.А пък преподавателите?????Оле ле Рейтинг: 25 0

P13
(Гост)
05 декември 2020 | 05:44

Богеца научи ли те? Рейтинг: 3 0

ДО ФЕН
(Гост)
05 декември 2020 | 12:17

напълно те разбирм и подкрепям в негодуванието ти.също като теб завърших треньорски профил -футбол-4години обучение.когато разбрах от лъчезар димитров ,че трябва лизенз за да практикувам треньор по футбол,го попитах а защо е нужно това 4 год. обучение,като всеки може да се запише в треньорската школа и за много по кратко време и учебни усилия да получи треньорска квалификация,същият така и не можа да ми даде смислен и адекватен отговор.разбрах че всичко е направено за пари, което е много жалко.отдавна работчя в друга сфера на обществено икономическият живот и съм се реализирал успешно.майната му на футбола и треньорските ви школи.виждате ли до какво дъно докарахте футбола заедно с онези примати ,,героите от 94''. Рейтинг: 9 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Димитър пенев
(Гост)
59
отговор
04 декември 2020 | 23:44

щом аз изкарах лиценз про,а теб не вземат,колко си тъп Рейтинг: 2 4


							
						

›› Live Scores

Календар

calendar_icon
календар затвори

Всички мачове

Проблемът в българския футбол, за който не се ... 04 декември 2020
Години наред българският футбол върви надолу. Нещо видимо и ясно за всички. "Нямаме футболисти. Играчите ни са много слаби". Това са най-често споменаваните оправдания от ръководители, треньори, самите футболисти и  ...
Македонското откритие, което стряска вратарите на ... 27 февруари 2021
Нападателят Марио Илиевски е едно от откритията на сезона във Втора лига. 18-годишният македонец отбеляза седем гола за Септември от началото на надпреварата. В последния кръг на шампионата пък се разписа на два пъти ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Новини | Настройки за Поверителност Мобилен Портал