Тенис

Григор Димитров преклони глава пред "стената" Де Минор

24 октомври 2020 | 22:45 - Обновена
Единственият българин в тенис елита Григор Димитров преклони глава пред "стената" Алекс де Минор в полуфиналния сблъсък в Антверп - 6:7(4), 7:6(3), 4:6 за 2 часа и 55 минути игра.

Гришо бе подчинил този съперник на US Open 2019, но сега трябваше да приеме поражението в доста равностоен двубой, в който българинът вкара само 55% от първия си сервис и направи прекалено много грешки от лифтирания си бекхенд. Австралийският талант пък беше като стена и независимо че не блестеше с нещо определено, дочака победата чрез непримиримия си стил. 
ПЪРВИ СЕТ

Григор направи грешка от форхенд заради прекалено дълбока топка на Де Минор, но после заби форхенд-уинър по диагонала за 15-15. Невърнат сервис му даде аванс в резултата, само че българинът направи и непредизвикана грешка от предната страна на ракетата. Страхотен втори начален удар и чудесен бекхенд донесоха гейм-бол на Димитров, но последва грешка от бекхенд след контакт с мрежата. Аут от форхенд на Де Минор донесе авантаж на българина, а невърнат втори сервис по правата отново се оказа печеливш - 1:0.

Две грешки на Григор, плюс неуспешен ретур, накараха Де Минор спокойно да стигне до три гейм-бола. Австралиецът беше нацелил линиите два поредни пъти, но пък в третия случай Димитров реализира ретур-уинър от бекхенд. Последва двойна грешка на 29-ия в света, а после българинът наложи преимущество с излизане на мрежата и завършващо воле от бекхенд. Непредизвикани грешки на Гришо обаче направиха резултата 1:1.

Григор прекаляваше в стремежа си да бяга от бекхенда и правеше грешки от форхенд, когато се прегрупираше за него. Невероятен минаващ удар на Де Минор и подценено воле край мрежата означаваха, че при липсата на първи вкаран сервис се стига до пробив - 1:2.

Перфектна къса топка от форхенд на Григор прекрати успешно продължително разиграване, а после бекхед по правата осигури аванс на българина от 0-30. Непредизвикана грешка от бекхенд на Де Минор донесе три шанса за рибрейк, като още първият бе материализиран с мощен ретур от форхенд - 2:2.

Въпреки че първите сервиси с над 200 км/ч скорост не влизаха, Григро наложи превъзходство в следващия гейм, а и добави още една елегантна къса топка на сметката си - този път от бекхенд, за да спечели на нула за 3:2.

Две грешки от форхенд на австралиеца позволиха на Григор да вповеде с 15-30, а после той не можа да опонира на бекхендите на българина и отново намери мрежата - две точки за пробив. Къс ретур и пресилен бекхенд на Димитров обаче спасиха Де Минор в тези случаи, но той пък отново сбърка бекхенд и поднесе трети шанс за брейк. Великолепен минаващ бекхенд на бившия номер 3 в света осигури предимството - 4:2.

Две грешни решения на съдиите (при липсата на хоук-ай) в ущърб на Григор доведоха до моментално връщане на пробива за 4:3, като той прие отсъжданията доста по-спокойно от Карен Хачанов вчера, който изрита мрежата и удари с ракетата си столчето на същия съдия, който и днес реферираше на мача.

Австралиецът спечели с малко късмет (помощ от мрежата), но без усложнения своя сервис-гейм за 4:4. Де Минор вкара красив минаващ форхенд по диагонала, но освен това той не можа да опонира на съперника си, въпреки ниския вкаран процент на първи сервис (45) и излизанията към мрежата. Григор направи хубави минаващи удари и дръпна ключово с 5:4.
Де Минор беше поставен под напрежение при 30-30, след което отново мрежата му помогна да излезе победител в разиграване, тъй като Григор не осъществи сложен лоб. Хубав форхенд-уинър по обратната права позволи на австралиеца да изравни 5:5.

Най-накрая Григор проведе доминантен сервис-гейм без дълги разигравания и поведе заслужено с 6:5. Прекрасни два бекхенда на Димитров му спечелиха предимство в следващия миг за 0-15, когато осъществи и любимия си минаващ удар. Де Минор обаче демонстрираше невероятна бързина и изключителна защита, връщайки всичко с много добра точност. Две непредизвикани грешки от бекхенд на българина вкараха сета в тайбрека - 6:6.

Страхотен къс диагонал от форхенд на австралиеца му осигури първия мини брейк за 0-1, а при 0-2 отново лайсменът не можа да отсъди правилно топката и при липсата на хоук-ай трябваше да се примирим с резултат 0-3. Григор с рамката на ракетата си прати топката много в аут за 0-4, след което хубав ретур доведе до 0-5. Българинът направи едно страхотно минаващо драйв-воле край мрежата за 1-5, но като цяло не можа да се закачи в тайбрека. Чудесна къса топка от бекхенд в полза на Гришо му дадоха просто да намали резултата, но Де Минор спечели с 4-7 след грешка на българина.

ВТОРИ СЕТ

Григор не можа да вкара два ретура в игра, а великопелен минаващ бекхенд бе контриран с воле поччти от сами корт от Де Минор и той заслужи да поведе с 0:1. Григор все пак спечели подаването си, въпреки че направи две грешки от форхенд - 1:1. Началният му удар продължаваше да бъде проблем и да не му носи позитиви, заради което резултатът беше такъв, какъвто е.

Два поредни бекхенд-слайса доведоха до грешки на австралиеца и два брейк-бола, но първият от тях беше опропастен с лифтиран бекхенд от Григор. Вторият не се получи заради бързината на австралиеца и стигането му до къса топка, само че после последва изумителен бекхенд покрай мрежата на три метра извън корта за нов дюс. Димитров скъса кордаж в следващото разиграване и трябваше да предаде точката и гейма - 1:2.

Три непредизвикани грешки на Гришо позволиха на Де Минор да стигне до дюс, а после още един форхенд в аут го постави в ситуация за спасяване на брейк-бол. В крайна сметка, въпреки невероятните въртнати топки на австралиеца, Димитров успя да спечели сервис-гейма си, без да вкарва първи сервис.

Инстинктивен ретур и минаващ бекхенд на българина му позволиха да поведе с 15-40, след което серия от безпощадни бекхенди осигуриха ранния пробив за 3:2. Отново първият сервис не свърши никаква работа на Григор и след три грешки той трябваше да защитава два шанса за рибрейк, но пък записа първия си ас по правата в полето за равенство. Ас номер 2 по диагонала в лявата част на корта неутрализираха и втория брейк-бол, след което мощен бекхенд по диагонала осигури авантаж. Форхенд по късия диагонал и минаващ бекхенд по правата осигуриха на българина затвърждаване на пробива - 4:2.

Австралиецът спечели без никакви проблеми сервис-гейма си и намали на 4:3. Григор не можеше да вкара хубав първи сервис и направи четири грешки от бекхенд, които върнаха Де Минор в мача - 4:4. Димитров загуби на нула следващия гейм и трябваше да сервира за оставане в двубоя - 4:5.

Форхенди по целия корт и минаващ бекхенд по правата изведоха Гришо до 30-0, а гласът на лайнсмена отново се чу в момент, в който българинът имаше предимство - при липсата на хоук-ай обаче нямаше как да се оспори грешното решение на съдията. Стигна се до дюс, но пък тогава Димитров записа ас номер 3 по правата в полето за равенство, след което сервис-форхенд му свърши работа за 5:5.


Българинът отново направи гейма напрегнат и равностоен, но две грешки от бекхенд му изиграха лоша шега - 5:6. Професорски изиграни разигравания с красиви форхенди и бекхенди от страна на Гришо му осигури участие в тайбрек - 6:6.

Изумителен бекхенд-униър по правата след серия от подсечени удара със задната страна на ракетата осигури първи мини-пробив за Григор, след което той спечели двата си сервиса за 3-0. Ожесточена размяна на бекхенди бе завършена с грешка от Де Минор и той загуби всички шансове за спечелване на сета, а Димитров затвори частта в своя полза с резултат - 7-3.

ТРЕТИ СЕТ

Великолепният Де Минор стигна до шанс за пробив при 1:1, тъй като отказваше да се предаде във всяко разиграване, в което бе разхождан по ширината на корта. Благодарение на великолепната си защита той стигна до предимство, но Григор отново вкара в употреба магическите си отигравания, а и ас номер 5 помогна за 2:1.

Де Минор бързо си взе сервис-гейма, но същото направи и Димитров с мощните си форхенди за 3:2. Австралиецът отговори подобаващо с три невърнати сервиса и още една грешка на българина - 3:3 за нула време.

Григор бе заслужил предимство в разиграване, когато трябваше просто да завърши с елементарно воле от форхенд, но сгреши. Шансът за пробив бе неутрализиран с невърнат сервис, но после пак българинът сбърка лифтиран бекхенд за нов брейк-бол. Димитров измами съперника с хубав минаващ форхенд край мрежата за дюс, но фамозният австралиец демонстрира отново невероятното си чувство за защита с печеливш бекхенд от невъзможна позиция. Грешка на лайнсмена за пореден път ощети Григор и пробивът стана факт - 3:4.

Българинът направи рибрейк на нула с два прекрасни бекхенда и две непредизвикани грешки на Де Минор - 4:4. Брейк-пойнт за австралиеца се получи след няколко поредни грешки от бекхенд на Димитров, а после най-лошото се случи - нов бекхенд в аут и 4:5.

Де Минор пропусна първия мачбол, но се възползва от втория с поредната ключова намеса на мрежата - 7:6(4), 6:7(3), 6:4 за 2 часа и 55 минути игра.

Още по темата
ДАНИЕЛ ЛЮБОМИРОВ
Редактор отдел "Спорт"
Прочетена 32908

Добави коментар ›› Коментари (57)

Хейтъра
(Гост)
57
отговор
25 октомври 2020 | 21:28

До брадатия автор на статията! Не ти ли писна да използваш точно Това клише 1000 пъти като пишеш нещо за Дришлио??? Напрегни се малко и измисли нещо друго, че взе яко да омръзваш с тея тафталогии! Рейтинг: 1 1

ккк
(Гост)
56
отговор
25 октомври 2020 | 17:44

ПАК "Единственият българин в тенис елита Григор Димитров" ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЙЙЙЙ !!! Рейтинг: 3 3

Словянин
(Гост)
55
отговор
25 октомври 2020 | 13:10

Можеше да спечели. По-талантлив е, но му трябва воля. Рейтинг: 8 3

GOSHKO
(Гост)
54
отговор
25 октомври 2020 | 12:59

Следващият, който ще го опъне е Де Мажор ; Рейтинг: 11 1

Бах неговата мяка
(Гост)
53
отговор
25 октомври 2020 | 11:58

Гришо склони глава пред бекхенда си и слабия първи сервис. Онова сополче като водеше зор му я бутваше само към бекхенда защото знаеше, че рано или късно ще има резултат. Гришон трябва значително да наблегне върху правилното изпълнение на този бекхенд. Ако трябва да го изпълнява с две ръце стига да му е по-удобно. Рейтинг: 9 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

?
(Гост)
25 октомври 2020 | 19:09

Тоно сега е моментът да сменя начина на изпълнение на основен удар. Много умен съвет! Рейтинг: 1 1

Кики
(Гост)
52
отговор
25 октомври 2020 | 11:21

Рядко монегасецът стига до полуфинал? Още му пазят място на турнира в София...? Рейтинг: 7 1

Bbbb
(Гост)
51
отговор
25 октомври 2020 | 11:07

Григор кога ще спечели нещо? Като не може да бие Де Минор кеп да кажем Рейтинг: 8 1

Казах ви
(Гост)
50
отговор
25 октомври 2020 | 10:44

Истината, тя боли, но е истина - завинаги посредствен тенисист! Рейтинг: 11 7

Много комплексирани
(Гост)
49
отговор
25 октомври 2020 | 10:43

Човечета пишат тек отново. Жалко за човека, по добре да беше играл за друга държава . А вие си стойте в панелките и продължавайте в същия дух.... Рейтинг: 4 12

виртуоза
(Гост)
25 октомври 2020 | 15:18

А може би трябва да се радваме,че пада от посредствени тенисисти. Рейтинг: 6 0

Harry Barry
(Гост)
48
отговор
25 октомври 2020 | 10:30

Защо не се пробва на белот този тюфлек? Може да се окаже по- добър. Явно за тесиса ие свършил Рейтинг: 9 4

Аий
(Гост)
47
отговор
25 октомври 2020 | 09:36

Ееее все пак полуфинал.. Рейтинг: 9 5

Хаха
(Гост)
46
отговор
25 октомври 2020 | 09:26

За севте тази година. Рейтинг: 5 3

ONLINEPARI
(Гост)
45
отговор
25 октомври 2020 | 09:23

СПЕ ЧЕЛЕЕТЕ ДО 699$ НА МЕСЕЦ. ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ Е ДА СЕ РЕ ГИСТРИРАТЕ. БЕЗ ДА ВЛАГАШ СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА 11 ТОП САЙТА. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФО ТУК. -------------------------------------- B G S E C U R E - P T C - S I T E - C O M Рейтинг: 0 3

Пламен Димитров
(Гост)
44
отговор
25 октомври 2020 | 06:43

Талант има, КЛАСА няма не може със 55% първи сервиз да станат нещата. Да тренира сервиз до откат. Рейтинг: 23 1

Д
(Гост)
43
отговор
25 октомври 2020 | 06:20

Спорталци, ще престанрте ли с тия селски клишета като преклони глава, подхлъзна, излъга и т. н...? Толкова ли е трудно да се избяга от тях?! Рейтинг: 27 4

ккк
(Гост)
25 октомври 2020 | 17:43

ПАК "Единственият българин в тенис елита Григор Димитров" ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЙЙЙЙ !!! Рейтинг: 1 0


							
						

Топ 20 в световната ранглиста - мъже

Топ 20 в световната ранглиста - жени

Светло бъдеще за тениса или разединение: какво ... 31 август 2020
Мъжкият тенис е изправен на прага на промени, зад които стои водачът в ранглистата Новак Джокович. Сърбинът отново е под светлината на прожекторите, след като плановете за създаване на отделна организация, която да ...
Пол Макнами: Стискаме палци Григор да дойде 02 ноември 2020
Пол Макнами е легенда на австралийския тенис. В кариерата си е бивш номер 1 в света на двойки, след което дълги години заема длъжността директор на Откритото първенство на Австралия и на "Хопман Къп". По-късно е и на ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Новини | Настройки за Поверителност Мобилен Портал