Тенис

Краля на клея е само един, а и вече има 20 титли от "Шлема"

11 октомври 2020 | 18:46 - Обновена

Мечтаният финал на "Ролан Гарос" 2020 не предложи очакваните емоции и оспорвани разигравания, защото Рафа Надал показа нагледно защо е неоспоримия крал на клея. За четвърти път в кариерата си Матадора спечели "купата на мускетарите" в Париж без загубен сет, след като разпердушини Новак Джокович с 6:0, 6:2, 7:5 за 2 часа и 43 минути.

Това е титла номер 20 в кариерата на Надал от "Големия шлем" и безпрецедентна 13-а от "Ролан Гарос", като той се изравни по този показател с Роджър Федерер, докато Джокович остава със 17 на сметката си.

Ноле: Рафа показа защо е кралят. Надал: Новак, радвам се, че споделих корта с теб днес

Резултатът е леко подвеждащ, защото битката беше доста по-равностойна, отколкото "геврекът" в първия сет предполага, но само за няколко минути в третия сет Ноле накара феновете да повярват, че може да се опъне на Краля на клея. Това в крайна сметка не се случи и категоричният успех на Матадора слага край на невероятната серия на Джокера през 2020 година, който досега беше непобеден (не броим дисквалификацията в US Open).
Това е неговата победа номер 100 на "Ролан Гарос" със само две поражения, едното от които срещу Новак Джокович през 2015-а, но днес Ноле можеше само да се опази от съдбата на Роджър Федерер, който във финала през 2008-ма взе едва четири гейма на Краля на клея.

ПЪРВИ СЕТ

 


В първия си сервис-гейм Джокович пусна четири къси топки и спечели две точки чрез тях, за да затвърди впечатленията за несравнимо по-сериозното им значение в играта му тази година. Само че третата от тях отиде в мрежата, а след четвъртата Надал направи впечатляващ лоб и завърши с форхенд, за да стигне до точка за пробив. Неуспешен смач на Джокович доведе до дълбок форхенд на Рафа и финалът започна с брейк!


Надал веднага демонстрира, че не се притеснява да разменя бекхенди с най-големия майстор на този удар и печелеше предимство в разиграванията чрез тях, както и с добрия си сервис (независимо първи или втори), като поведе с 40-15 (въпреки един бекхенд-уинър по диагонала на сърбина). Изненадващо обаче Матадора не можа да завърши елементарен смач на мрежата и се стигна до равенство, но сгрешена къса топка и грешка от бекхенд на Ноле затвърдиха пробива - 2:0.

Изключителните бекхенди с къс диагонал на Надал го изведоха до двоен шанс за пробив, но той подцени ситуацията край мрежата при поредната къса топка на Джокович и не се възползва от първия.

 

Грешка от бекхенд на Новак обаче направи резултата 3:0 за Матадора след 20 минути игра.

Надал демонстрираше не само агресия при контраатака, но и чудесна защита, която му осигуряваше моментно спокойствие, че може да разчита на грешка от ракетата на Джокович. Две поредни изключителни отигравания на сърбина (магическа къса плюс бекхенд-уинър по правата) доведоха до точка за връщане на пробива. Матадора обаче заслужи аплодисменти с поредното си прекрасно придвижване за чудовищен форхенд-униър, но после се провали на мрежата след добре проведена атака. Вторият брейк-бол бе отразен с предизвикана грешка на Джокович, който не издържа на дълбоките и въртеливи бекхенди на опонента. Изумително разиграване с безумни ъгли приключи с грешка на Надал при изпълнение на най-лесния удар- форхенд по опразнената права, но и това бе компенсирано с безкомпромисен бекхенд по диагонала. В крайна сметка след над 10-минутния гейм Надал поведе с 4:0.

Джокович поведе с 40-0 и изглеждаше сякаш ще вземе най-накрая първия си гейм, само че неусетно се стигна до шанс за пробив, след като Надал отказваше да приеме законите на геометрията при някои изпълнения от дъното на корта. Страхотен форхенд на сърбина я отрази, но после неуспешна къса доведе до нова опасност от "геврек". Нова комбинация къса плюс лоб запази шансовете на Ноле, само че Надал два пъти вдигна топката високо над мрежата и последва грешка от другата страна. Бекхенд-уинър по диагонала на Матадора го изведоха до 5:0 след 41 минути.

Два бекхенда в аут на Джокера позволиха на Краля на клея да получи два сетбола и с ас по диагонала в полето за равенство се стигна до 6:0!

ВТОРИ СЕТ

Джокович успя да се пребори от 15-40 на свое подаване, за да спечели най-после след 55 минути игра в резултата - 0:1. Ноле после стигна до 15-30, но нищо повече - 1:1. С невероятно целене на линиите сърбинът спаси точката за пробив в следващия си сервис-гейм, но после форхенд в мрежата от негова страна доведе до нова. Тя също бе неутрализирана, но великолепен остър слайс от бекхенд при поредната къса осигури на Надал нов брейк-бол. Форхенд в мрежата на Джокович направи пробива факт - 2:1 след 20 минути игра.

Непредизвикана грешка от предната страна на ракетата на Ноле помогна на опонента му да затвърди брейка си и да се доближи още до спечелването на сета. Двойна грешка при 30-30 на Джокера го засипа с нови неприятности, но той се опази от тях с ас номер 1 по диагонала в полето за равенство. Следващата точка отново бе олицетворение на всичко красиво в тениса и на усилията, които полага Джокович, за да се задържи в мача, но Надал беше просто изумителен - 4:1.

Стряскащите отигравания на Матадора продължиха и с два поредни форхенд-уинъра по правата той спечели сервис-гейма си на нула за 5:1. Все пак, Джокера съумя да отбележи още един гейм в сметката си, за да позакърпи накърненото си самочувствие - 5:2.

Поредният форхенд-уинър по правата на Надал му осигури три сетбола, като точно тогава той направи първата си двойна грешка. Джокович го "застреля" с форхенди и се доближи до 40-30, а после Матадора получи предупреждение за бавене на времето преди сервис, но все пак затвори сета с невърнат втори сервис по диагонала в полето за предимство - 6:0, 6:2 за общо 1 час и 37 минути.

Към този момент Надал имаше 21 уинъра с 6 непредизвикани грешки, а Джокович - 25-30.

ТРЕТИ СЕТ

Една от редките непредизвикани грешки на Надал плюс един от редките невърнати сервиси на Ноле позволиха на сърбина да дръпне с 40-15 и два поредни смача го изведоха напред за първи път в мача - 0:1. Матадора лесно изравни, след като три негови начални удара не бяха върнати - 1:1.

Два опита за агресивно и леко екстравагантно отиграване на Надал не се получиха, след кето той търсеше уинъри от неподходящи позиции, което не се случваше досега в мача и му носеше сериозен успех. Той все пак стигна до точка за пробив, защото Джокович направи същото - опита завършващ удар от невъзможна позиция, но бекхенд в аут на испанеца го неутрализира. Сервис-мрежа за първи път от Ноле пък му осигури рядко срещан гейм-бол и той се пребори за материализирането му - 1:2.

Надал стигна до 2:2 с възхитително изпълнение на бекхенд-уинър по диагонала, без да се отдръпва назад, изиграно като деми-воле с приклякане. Сгрешена къса на Джокович, форхенд-уинър на Надал и грешка от предната страна на ракетата на сърбина създадоха критична ситуация - 0-40. Пробивът на нула бе осъществен след нова грешка на Ноле и той сякаш вече се беше предал - 3:2.

Непредизвикана грешка от форхенд на Надал (в допълнение с две предизвикани такива от бекхенд) обаче даде на Джокович шанс за рибрейк. Джокера опита къса топка, но отново отговорът беше великолепен и Матадора се опази от пробив. Сърбинът изригна за първи път в срещата след бекхенд-уинър по правата и заслужи връщане на брейка, с което изравни резултата - 3:3.

Ноле продължи възхода си от последните минути и с няколко излизания на мрежата спечели безпроблемно сервис-гейма си, за да поведе отново с 3:4. Въпреки няколко забележителни целения на линията от страна и на двамата, не се стигна до нищо изненадващо и независимо от изумителната си защита Джокович загуби - 4:4 без шанс за пробив.

Ноле имаше проблеми да спечели следващото си подаване, но го направи с поемане на рискове и излизания към мрежата - 4:5, с което интригата във финала се опази жива. Надал не вкарваше първи сервис, но въпреки това сравнително безметежно спечели подаването си за 5:5, а Джокович пак демонстрира нерви.

След великолепен смач от основната линия Джокера направи непредизвикана грешка от бекхенд, а после с двойна грешка подари гейма на опонента си, който вече можеше да сервира за спечелването на мача - 6:5. Краля на клея затвърди на нула и отново пренаписа историята на спорта.

Още по темата
ДАНИЕЛ ЛЮБОМИРОВ
Редактор отдел "Спорт"
Прочетена 42066

Добави коментар ›› Коментари (159)

Мирка
(Гост)
159
отговор
13 октомври 2020 | 21:38

Надал има равен брой титли от шлема с моя съпруг, но доста повече мастърси. Бие го и в преките двубои. Някога трябваше него да взема ама нали ме тресе геронтофилията. Рейтинг: 1 0

анапана
(Гост)
158
отговор
13 октомври 2020 | 21:12

точно го разпердушини Рейтинг: 2 0

Страстният АйТи Винар!
(Гост)
157
отговор
12 октомври 2020 | 18:44

Нямаме достатъчно информация да преценим още кой е най-добър от тримата Големи!Дет се вика още дрождите жужат в бъчонката! Рейтинг: 1 0

ШопскиЯТ ПинЧер!
(Гост)
156
отговор
12 октомври 2020 | 17:40

Аве не го знам дали е матадор или чист циганин, ама на финалния мастърс Джоката така ще му го набие в оплешивяващата кратуна, че ще му посинеят венците за постоянно! Рейтинг: 0 7

Стратега от Бомбай!
(Гост)
155
отговор
12 октомври 2020 | 17:28

Мусколестото испанче извади пак късмет, че игра срещу уморен Великан, но като почне сезона на твърдо, където е един посредтвен тенесист, като го подпукат и в някоя напечена ситуация уж случайно ще изпука с ракета коляното си и ще приключи колебливата кариера на матадорчето веднъж завинаги. Рейтинг: 0 5

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

?
(Гост)
12 октомври 2020 | 17:37

TenEsist? Рейтинг: 3 0

Ноле
(Гост)
154
отговор
12 октомври 2020 | 10:58

Надал е най-дрогирният на планетата. Рейтинг: 2 15

Ха ха ха
(Гост)
12 октомври 2020 | 11:11

Изсмя се Роджър Федерер...Ние със Серина сме!!!! Рейтинг: 7 0

марто
(Гост)
12 октомври 2020 | 11:30

Рафа е най големия Рейтинг: 9 1

Ноле
(Гост)
12 октомври 2020 | 11:34

А бе мое ама за Надал е доказано за Серина и Фед няма надеждно инфо по въпроса Рейтинг: 0 11

dfu
(Гост)
153
отговор
12 октомври 2020 | 10:05

Когато Фед вдига летвата и оставя пътека зад себе си, нищо работа! 20 титли, рекорд... голяма работа няма що! Когато великия Надал му върви по стъпките и го настигне, невероятно! Нечуван подвиг, тенис божество, респект и място в историята като на-великия. Глупаци, дребни комплексирани хейтъри, без Фед всички щяха да са в пенсия до сега. Преди него тенисистите окачаха ракетите на 27-28 години,него също го отказват вече повече от десетилетие но той продължи напред, а всички останали го следват! Дори да остане 3ти по титли, другите много добре знаят на кого дължат успехите си в спорта. Без той да покаже че на 33 може да си фактор, без неговата непримиримост и дълголетие нямаше да имате днешните ИЗРАВНЕНИЯ на неговите рекорди. Навремето бях чел една притча за пътеката която не водела до никъде защото никой не я бил извървял. Историята помни смелите пионерите, а цифрите винаги могат да се надминат! Рейтинг: 4 10

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

?
(Гост)
12 октомври 2020 | 10:56

така ли ти каза Мирка? Рейтинг: 6 0

Бера краставици в Испания
(Гост)
152
отговор
12 октомври 2020 | 09:02

Че го видиме на следващият Аустрелиън къде е испанският смешник.Не мое да се готвиш само на една настилка цел живот. Рейтинг: 7 21

d
(Гост)
12 октомври 2020 | 09:29

Титли от всички ГШ, 2 пъти на Уимбълдънединия финал срещу Федерер и 4 на ЮС Опън, колко да е на една настилка Рейтинг: 24 0

Факт
(Гост)
12 октомври 2020 | 09:34

Ми една е 4-ри на ЮС само когато Джокера го няма там.На Уимбледон Джокера 5.Къде са две къде пет.И пак срещу квалификантите.Ама на клей 13 е как да не е еднотипен играч.13 клей на другите по случайност срещу квалификантите. Рейтинг: 2 17

Фен
(Гост)
12 октомври 2020 | 10:08

Надал е побеждавал Ноле на 2 финала на твърдо ЮС Опън 2010 и 2013. Даже още помня как Джокович гледаше към небето и благодареше на Бог, че е взел точка. Рейтинг: 14 2

Факт
(Гост)
12 октомври 2020 | 10:57

Нормално Надал е от по рано про отколкото Ноле. Рейтинг: 1 2

Кеф
(Гост)
151
отговор
12 октомври 2020 | 08:47

Копрофаци говорят за допинг!?!?!Обърнете се към Швейцария и Серина Уилямс!!!!!!!! Рейтинг: 12 2

Циганбула
(Гост)
12 октомври 2020 | 09:01

Маестрото и гнусния черен не*гър серина бананче от африканските джунгли подгониха трета възраст. Амин. Рейтинг: 5 3

Циганбула
(Гост)
12 октомври 2020 | 09:02

Да ви е жива и здрава гнусна азис република цигания или първо гнусно чалга азис циганско царство. Амин. Рейтинг: 0 0

1
(Гост)
150
отговор
12 октомври 2020 | 08:42

Бати простия спорт Рейтинг: 1 16

марто
(Гост)
149
отговор
12 октомври 2020 | 08:07

Надал ще стане най-великият! Рейтинг: 15 2

Циганбула
(Гост)
12 октомври 2020 | 08:26

Рафинатора е най велик в едно единствено отношение, а това е неговата адаптация към всички настилки по време на неговата славна кариера. Вамос Рафинатор. Рейтинг: 18 2

Циганбула
(Гост)
12 октомври 2020 | 08:28

Циганбула като хизбула. Непонятно? Може да се окаже неоспорим факт. Да живее гнусна азис република цигания или първо гнусно чалга азис циганско царство. Амин. Рейтинг: 2 0

Иван
(Гост)
148
отговор
12 октомври 2020 | 05:58

Армстронг е пил възстановяващи Рейтинг: 5 1

Циганбула
(Гост)
12 октомври 2020 | 06:42

Този спорт е изключително тежък, който е държал ракета като любител на корта.Предната генерация,като Агаси,Сампрас,Пит Рафтър, Къриер и т.н. се отказаха на около 30 годишна възраст?! Рейтинг: 8 2

Ха ха ха
(Гост)
12 октомври 2020 | 08:48

Искаш да кажеш Федерер ли!?!? Рейтинг: 4 1

Марто
(Гост)
147
отговор
12 октомври 2020 | 05:36

Федерер и най-великият ....Но стане ли въпрос за клей то Надал няма равен на себе си! Да му е честита титлата..Не съм фен,но е голям играч Рейтинг: 16 2

Циганбула
(Гост)
12 октомври 2020 | 06:45

Федерер улучи смяната на генерации, а от неговата бяха Сафин,Хюит и т.н. При него си е чиста доза късмет.Вамос Рафинатор. Рейтинг: 12 4

Циганбула
(Гост)
12 октомври 2020 | 06:48

Да не забравяме и Гилермо Кория негов връстник славещ се с най бързите крака - него го застигна коварна контузия на лява тазобедрена става.Амин. Рейтинг: 0 0

Stis
(Гост)
146
отговор
12 октомври 2020 | 02:07

Пълно е с гейчета анти-Надал. Направете си по една свирка и си лягайте. И утре е ден. Рейтинг: 17 5

Србе на врбе
(Гост)
12 октомври 2020 | 07:45

Пълно с Улигофрени, нажулени с ракия под песните на Миле Китич и Шабан Шаулич. Мислят си, че србето им е брат. По-малко ракия, повече книги! Рейтинг: 11 2

Mъдю
(Гост)
145
отговор
12 октомври 2020 | 01:25

Нещо нагласена работа. Тоя пък надал от 56г имал проблеми с колената...!? Отделно не играе по 6 месеца всяка година излиза и хоп, айде стига вече.като видиш кео блъскане блъска надал, ти става ясно що федерер е велик. Абе има триатлон, седмобой, голямо блъскане. Рейтинг: 4 18

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Ха ха
(Гост)
12 октомври 2020 | 01:28

Назобен.Като Армстронг ще избухне един ден ще има да се крие. Рейтинг: 8 11


							
						

Топ 20 в световната ранглиста - мъже

Топ 20 в световната ранглиста - жени

Светло бъдеще за тениса или разединение: какво ... 31 август 2020
Мъжкият тенис е изправен на прага на промени, зад които стои водачът в ранглистата Новак Джокович. Сърбинът отново е под светлината на прожекторите, след като плановете за създаване на отделна организация, която да ...
Джон Макенроу: Димитров има шансове да се завърне ... 30 септември 2020
Носителят на седем титли от Големия шлем Джон Макенроу заяви, че Григор Димитров все още има шансове да се завърне в Топ 10 на световната ранглиста. Големият Мак, който е част от екипа от експерти на Евроспорт за ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал