Тенис

Григор Димитров не допусна грешка и във втория кръг на "Ролан Гарос" (видео)

01 октомври 2020 | 16:14 - Обновена
Григор Димитров не допусна грешка и във втория кръг на "Ролан Гарос" (видео)

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров преодоля майсторски и втория кръг на “Ролан Гарос”, след като срази с 6:4, 7:6(5), 6:1 за 2 часа и 17 минути словака Андрей Мартин. 102-рият в световната ранглиста има над 400 победи на клей в кариерата си и е извоювал над 1 милион долара от наградни фондове на ниво “Чалънджър”, като демонстрира доста добри отигравания и определено бе достоен опонент. 

Димитров спечели първия сет с един пробив за 4:3, а във втория трябваше да наваксва изоставане след епизодичен срив (1:4), но се справи по най-добрия начин и използва възможностите си в тайбрека. Сетболът му в края на “дългия гейм” бе реализиран по зрелищен начин с размяна на волета край мрежата, а в третата част на двубоя вече съпротивителните сили на Мартин не стигнаха за нищо особено. 

Гришо заби четири аса и направи две двойни грешки при 72% успеваемост на първия сервис, както и 66% на втори. Той реализира 29 уинъра и направи 37 непредизвикани грешки (18 и 49 за съперника му). В следващия кръг българинът ще срещне Роберто Карбайес Баена. 

Изключителна драма определи следващия опонент на Григор в Париж

“Много грешки в самото начало, обстановката беше много тежка с много вятър. Играхме на половин корт, нямахме време да се подготвим и трябваше да намеря начин да опитвам други неща по време на мача. Сменях кордажите по време на мача и така се събраха много фактори през днешния ден. Но се радвам, че успях да се върна във втория сет.

В момента трябва да се реагира бързо в тази ситуация. Днес бях една крачка напред в това отношение, но атмосферата днес се сменяше бързо - слънце, вятър, облаци… Надявам се следващите дни да е по-добре, нямам предпочитания за следващ съперник. Който и да е - няма значение. 

В предишни години имах също своите шансове, но не успявах да преодолея третия кръг. Сега естествено, че имам стимул и се надявам този път да се получи”, коментира Григор пред БНТ 3.

За първи път през 2020 година Димитров преодолява втори кръг на турнир от "Големия шлем", след като Томи Пол го спря на тази фаза в Австралия, а в САЩ - Мартон Фучович.

ПЪРВИ СЕТ

С изящна къса топка и грешка на съперника Григор Димитров стигна до ранни шансове за пробив, но Мартин се постара да ги неутрализира чрез форхенд-уинър и продължително разиграване край мрежата, което спечели с техника. Сервис-воле пък му донесе авантаж, а после сбъркан ретур на българина приключи гейма в полза на опонента му - 0:1.

Григор също завърши с воле от бекхенд първото си излизане на мрежата, а после пресили форхенд и се стигна до 15-15. Мартин също не издържа при размяна от предната страна на ракетата и прати топката в аут за 30-15, след което имаше късмет да намери линията (Гришо проведе спор със съдията на стола, но без успех). Въпреки серията от подсечени бекхенди на българина, съперникът му всячески бягаше от такива размени и чрез нов дълбок форхенд стигна до шанс за пробив. Той бързо бе отразен, но малко по-късно отново много остър форхенд по обратния диагонал се оказа нерешима задача за Димитров - нов брейк-бол. И този шанс за словака се изпари след негова грешка,след което пък форхенд на Гришо му донесе авантаж, но той сам си навлече неприятности с елементарен пропуск в близост до мрежата. Помощта на филето му изгради ново предимство след поредния дюс, но после дойде и първата двойна грешка. В крайна сметка след около 10 минути битка Димитров взе сервис-гейма си - 1:1.

Два сбъркани бекхенда на Григор и един неуспешен ретур до голяма степен предопределиха развитието на следващото подаване на словака - 1:2. Българинът бе вкарал 12 от 14-те си първи подавания, но въпреки това стигна до проблеми при спечелването на гейма. Този път обаче той нямаше такива трудности и с класически комбинация сервис плюс форхенд-уинър дръпна с 40-0. Контрапие, хубава къса топка и акробатично бекхенд-воле допринесоха за бързото изравняване на резултата 2:2.

И двамата правиха грешки от задната страна на ракетата, а Мартин отново показа, че не се притеснява от слайсовете на опонента си и записа 6-ия си уинър от форхенд за 40-15. Григор разходи по ширината на корта словака и го матира с форхенд по обратния диагонал (също 6-и печеливш удар до момента), но после не можа да вкара фамозен ретур от бекхенд почти от рекламните пана - 2:3.

Мартин пое инициативата при 15-0 и от връщането на топката атакува мрежата, при което Гришо не можа да го размине с бекхенд. Последва обаче излизане на мрежата и безупречно воле от страна на българина, но сбъркан форхенд по обратния диагонал доведе до 30-30. Размяна от бекхенди отново бе спечелена от Димитров, но грешка от задната страна на ракетата на словака възстанови паритета на 3:3.

Два поредни чудесни форхенда (един минаващ) на българина плюс грешка на Мартин осигуриха шанс за пробив на Димитров, но той не се възползва от него след сбъркан бекхенд-слайс в отговор на остър форхенд по диагонала. Мощните удари от предната страна на ракетата на словака му носеха преимущество след добри сервиси, но пък най-дългото разиграване в мача приключи с бекхенд-уинър на Гришо. Впоследствие се стигна до нов брейк-бол и той вече бе материализиран след сбъркан форхенд по обратния диагонал на Мартин - 4:3!

Димитров поведе с 30-0, след което нови два невърнати негови сервиса приключиха набързо затвърждаването на пробива - 5:3. Григор поведе с 0-30, но не стигна до възможност да завърши сета на посрещане - 5:4, като Мартин отново демонстрира разнообразие в изявите си. При сервиране за мача словакът се постара за пореден път да тормози съперника с мощните си форхенди и много коварни ретури, с което си заслужи шанс за пробив. Той бе отразен с търпеливо поведение от основната линия на Гришо, който в три поредни случая се задоволяваше с това да поставя топката около средата на корта, при което прекомерно рискованите форхенди на Мартин го "закопаха" - 6:4 за 48 минути.

Както е известно, Григор елиминира Грегоар Барер в първия кръг с убедителен резултат 6:3, 6:2, 6:2 за малко над 2 часа игра във вторник, а сега за първи път ще трябва да срещне 31-годишния Мартин, който има над 400 победи на клей в кариерата си, но не на най-високото ниво АТР турнири. Той е 102-ри в световната ранглиста в момента и се разправи с Жоао Соуса в първия кръг в Париж, като единствено в първия гейм на двубоя допусна възможност за пробив.

ВТОРИ СЕТ

Сетът започна с доминация на сервиращите, за разлика от предишните геймове. Три поредни спечелени на нула, при което Мартин поведе с 1:2. Двойна грешка номер 2 в актива на Димитров "развали" поредицата при 0-15, а после форхенд в мрежата на българина (при излизане на мрежата на съперника му) доведе до 15-30. Печелишв форхенд на словака му осигури два шанса за пробив, вторият от които бе материализиран дълбок форхенд, отскочил неудобно от линията - 1:3. Непредизвиканите грешки (най-вече от бекхенд) на Гришо продължиха да се трупат и той не можа да застраши подаването на опонента си - 1:4.

Гришо имаше нужда от бързо спечелен сервис-гейм с лесни точки, като направи точно това, забивайки и втория си ас - 2:4. Мартин отново успешно вкара в употреба тактиката начален удар-воле за 15-0, но и Димитров го засипа с поредица от хубави форхенди за 15-15. Филето не пожела да допусне топката в противниковото поле след бекхенд-слайс по правата на българина (30-15), но пък той после матира излезлия съперник на мрежата за 30-30. Грешка от бекхенд на словака при малко по-балонно поднесена топка доведе до шанс за пробив на Григор. Той имаше възможност да го осъществи, но взе грешно решение да търси минаващ удар по бекхенд страна на опонента си, вместо да пласира кълбото по зейналия диагонал. Продължително разиграване завърши с грешка на Мартин за нов брейк-бол, който вече бе материализиран с невероятна защита на българина и сбъркан форхенд край мрежата на словака - 3:4.

Забележително контрапие на около метър зад основната линия в актива на Гришо предизвика аплодисменти за 30-0, а впоследствие взе сервис-гейма си на нула за 4:4. Мартин направи майсторско стоп-воле край мрежата за 15-0, но после сбърка форхенд по обратния диагонал за 15-15. Неуспешен бекхенд-слайс на Димитров доведе до 30-15, а неточен ретур дълбоко зад основната линия направи 40-15. В този гейм първият сервис на словака не работеше по предназначение, а пресилен лоб на Гришо прекъсна поредицата му - 4:5.

Григор трябваше да сервира за оставане в сета, но това не доведе до някакво напрежение и той чрез третия си ас спечели подаването си на нула за 5:5. Въпреки някои добри отигравания на българина, той не можа да стигне до нова възможност за пробив и след неуспешен ретур Мартин си осигури поне тайбрек - 5:6. Красиви комбинации от форхенди на Димитров вкараха сета в "дълъг гейм" - 6:6. Грешка на словака доведе до първи мини пробив, но после лесно сбъркан форхенд на българина възстанови паритета, макар той да водеше с 2-1. Мартин взе следващото си подаване за 2-2, а после майсторски бомбардира Гришо с форхенди по диагоналите, за да дръпне леко с 2-3. Великолепен бекхенд-уинър по правата на Димитров възстанови равенството на 3-3, а невърнат сервис направи 4-3. Бекхенд-слайсът на българина най-накрая доведе до нов мини-пробив за 5-3, а Мартин заслужи аплодисменти с чудесната си защита и атака на мрежата, с която отне от предимството на съперника - 5-5. Невърнат втори сервис донесе сетбол на бившия номер 3 в света при 6-5, а атрактивна размяна на волета на мрежата приключи сета в наша полза - 6:4, 7:6(5) за общо 1 час и 39 минути до момента.

ТРЕТИ СЕТ

Григор трябваше да защитава точка за пробив, но го направи уверено с дълбоки форхенди, последният от които предизвика грешка на Мартин. Словакът за пореден път в мача показа, че не може да се справя с топки, които имат по-висока парабола и така се стигна до необходимите допълнителни две точки в актива на 15-ия поставен за 1:0.

Димитров бързо стигна до два брейк-бола и с прекрасен форхенд-ретур си осигури предимство в ключовото разиграване, което доведе и до грешка на Мартин за 2:0. Следващият сервис-гейм на българина отново не беше безметежен, главно благодарение на агресивните ретури на съперника му, с които стигна до 30-30, а неуспешен опит за бекхенд-уинър по правата осигури шанс за връщане на пробива на словака. Той обаче сам го опропасти с непредизвикана грешка от форхенд, след което демонстрира великолепните си атлетичност и способности в защита, за да запише уинър от подсечен бекхенд в наглед безнадеждна ситуация. Мартин обаче отказваше да се предаде и записа печеливш ретур с камшичен форхенд, а малко по-късно отново безпощадна негова поредица с предната страна на ракетата доведе до нов брейк-бол. За съжаление, Григор пресили форхенд по обратния диагонал от добра позиция и допусна пробив - 2:1.

Димитров спечели едно от най-дългите разигравания в срещата, за да поведе с 15-30, но два поредни бомбени форхенда по обратния диагонал на словака направиха 30-30. Поредният прекрасен бекхенд по правата на Гришо му осигури шанс за брейк, но той бе неутрализиран с чудесен дълбок първи сервис на Мартин. 102-рият в света направи непредизвикана грешка край мрежата след нова добра защита на българина, за да се стигне до нова възможност за пробив, но уверена атака с форхенди потуши и нея. Ново продължително разиграване с разнообразни удари (накрая с бекхенд-слайс) донесе успех на Димитров, а после той отново сбърка такова отиграване за трети брейк-бол. Последва ново забележително отиграване (15 удара) и форхендът на Мартин вече не издържа - 3:1.

Гришо отново провокира аплодисменти от публиката с атака на мрежата и завършващо воле от бекхенд за 30-15, след което пък двамата проведоха разиграването на двубоя (Мартин направи хотдог след хубав лоб на българина) и 15-ият поставен поведе с 40-15. Невърнат сервис по правата в полето за предимство изведе Димитров до аванс от 4:1.

Майсторска къса топка и остър бекхенд-ретур позволиха на Григор да дръпне с 0-30, след което пък грешка от форхенд на словака направи съотношението 0-40. Логичното се случи секунди по-късно и българинът поведе още по-убедително с 5:1. Без никакви усложнения и с невърнат първи сервис по диагонала в полето за предимство Гришо затвори мача в своя полза след общо 2 часа и 17 минути.

Още по темата
ДАНИЕЛ ЛЮБОМИРОВ
Редактор отдел "Спорт"
Прочетена 38660

Добави коментар ›› Коментари (30)

Пенис с кафе
(Гост)
30
отговор
02 октомври 2020 | 14:10

Григорий е едно много неприятно момченце с противна усмивка и неприятен изказ ! Когато говори все едно, че има кестени в устата ! Мразя го ! Рейтинг: 1 2

Оня
(Гост)
29
отговор
01 октомври 2020 | 21:58

Днес би номер 102, следва номер 101! Дано така продължава Рейтинг: 2 3

Хейтърски
(Гост)
01 октомври 2020 | 22:16

Така ще продължава докато съвсем скоро и той стане номер 100 и..... Рейтинг: 3 7

GOSHKO
(Гост)
28
отговор
01 октомври 2020 | 21:28

Фенчетата на дришко се захранват от измъчените му победи и пръскат слюнки от злоба по света и обитателите му! Рейтинг: 4 13

Онуфрий
(Гост)
27
отговор
01 октомври 2020 | 19:24

Искам да попитам, няколкото рязани мангала, които под всеки пост, за тениса ни се насират. Абе педали, защо вместо да си миете пишлетата ги режете? Рейтинг: 8 2

Хейтърски
(Гост)
01 октомври 2020 | 22:14

Не съм резан МНГЛ, но ще ти кажа, че на почти всеки турнир сега му е момента за "черното тото" на Дришлио! Сам ще се убедиш като изгледаш следващия му мач, видиш играта му, реакциите и коментарите му, както и резултата!?!?!?! Рейтинг: 1 4

Два мача
(Гост)
26
отговор
01 октомври 2020 | 19:11

200000$ само от наградния фонд и още толкова от реклами дотук, а вие му яжте главата Рейтинг: 7 4

Хейтърски
(Гост)
01 октомври 2020 | 22:22

Така е! Будалите, от чиито данъци са отишли 380 000Евро за развитието и просперитета на Дришлио, сеа моат само да лапат мухите и духат супата!!! А през каунския, шизоиден мозък никога не е минавала мисълта да ги върне тези получени и изхарчени пари обратно в държавния бюджет. Рейтинг: 1 4

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

ONLINEPARI
(Гост)
25
отговор
01 октомври 2020 | 18:34

КАК ДА СПЕ ЧЕЛИТЕ 999$ НА МЕСЕЦ ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ И ЗАПОЧНЕТЕ РАБОТА ОТ ВКЪЩИ. 100% РАБОТЕЩА СИСТЕМА. ВИЖТЕ ТУК. -----------------B G S E C U R E - P T C - S I T E - C O M Рейтинг: 0 4

форхенд
(Гост)
24
отговор
01 октомври 2020 | 18:22

А герба на нааканите прашки има ли го гнидо продажна. Рейтинг: 3 7

Монако
(Гост)
23
отговор
01 октомври 2020 | 18:18

Браво Борат ти си гордостта на всички боклуци за които Родината е Монако. Рейтинг: 5 15

Хейтърски
(Гост)
01 октомври 2020 | 22:28

Да, Принц Албер вече спокойно може да го удостои с кетап за гражданство на Княжество Монако. Рейтинг: 0 4

Монако
(Гост)
22
отговор
01 октомври 2020 | 18:16

Браво Борат ти си гордостта на всички боклуци за които Родината е Монако. Рейтинг: 4 14

Корси
(Гост)
21
отговор
01 октомври 2020 | 17:47

Шесте сета ,за които сили има минаха, остава да висим ще успее ли да се надскочи Рейтинг: 1 14

Иван
(Гост)
20
отговор
01 октомври 2020 | 17:46

Просто толкова си може Рейтинг: 3 14

Иван
(Гост)
19
отговор
01 октомври 2020 | 17:42

Просто толкова си може Рейтинг: 3 9

Не знам за
(Гост)
18
отговор
01 октомври 2020 | 17:36

Гришо,но смятам,че Президента Радев трябва да си запази място за женския Финал! Рейтинг: 4 14

Онуфрий
(Гост)
01 октомври 2020 | 19:25

Аз не знам за Радев, но ти трябва да си запазиш място в манафския финал. Търсят се ебани задници като теб. Рейтинг: 8 4

Хейтърски
(Гост)
01 октомври 2020 | 22:33

Опазил ни Господ, ако Президент Радев отиде на женския финал какъвто е кърък!!! Рейтинг: 5 0

Visca Barca
(Гост)
17
отговор
01 октомври 2020 | 17:35

Хейтъри къде сте? Рейтинг: 13 5

Тук сме
(Гост)
01 октомври 2020 | 20:24

Следващия мач е аут. От години турнирите му протичат по един и същ сценарий: първи мач - победа, втори или трети мач - отпадане. Рейтинг: 4 5

Хейтърски
(Гост)
01 октомври 2020 | 22:35

За гъзоблизците знаеме, че вече сте тук.... Пдали. Рейтинг: 1 1

Хахо
(Гост)
16
отговор
01 октомври 2020 | 17:31

Следващият противник ще е испанецът Роберто Карбайес Баена, който в 5-часова битка надви Шаповалов. Да се надяваме, че ще е също толкова уморен, колкото онова италианче, което игра 6 часа в 1-ви кръг и после беше труп във 2-рия срещу Шварцман Рейтинг: 22 1


							
						

Топ 20 в световната ранглиста - мъже

Топ 20 в световната ранглиста - жени

Светло бъдеще за тениса или разединение: какво ... 31 август 2020
Мъжкият тенис е изправен на прага на промени, зад които стои водачът в ранглистата Новак Джокович. Сърбинът отново е под светлината на прожекторите, след като плановете за създаване на отделна организация, която да ...
Григор Димитров: Ще се подобрявам до последния ... 23 октомври 2020
Григор Димитров в момента е сред участниците на турнира в Антверп (Бел). В свободното си време българинът отговори на серия интересни въпроси от фенове в “Инстаграм”. Както е известно, първата ни ракета се ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал