Волейбол

Христо Апостолов: Скаутменът е мозъкът в сянка във волейбола

13 август 2020 | 17:31 - Обновена
Христо Апостолов: Скаутменът е мозъкът в сянка във волейбола
 • копирано
 • 9
Оперативният директор на Национална волейболна лига Христо Апостолов е един от първите волейболни статистици в България. НВЛ организира специализирано обучение за скаутмени, каквото за първи и последен път у нас е провеждано през 2011 г. За изключително важната роля на статистиците във волейбола разговаряме с Христо Апостолов.
Курс за волейболни статистици организира Национална волейболна лига
- Национална волейболна лига обяви, че ще се организират курсове за волейболни статистици. За по-голямата част от феновете тези хора остават в сянка или дори мнозина не подозират за съществуването им. Статистиците обаче като че ли остават в сянка и в самите клубове. Така ли е наистина?
- Да, в ход е вече записването за тези курсове и, за радост, има интерес от клубовете в страната. Надяваме се, че интересът няма да остане само до ниво питания, а ще има и реални желаещи. Няма какво да се лъжем - в модерния волейбол, от 15-16 години, ролята на скаутмена е изключително важна. За обикновените зрителите статистиците са едни хора с лаптопи, които седят зад сервис линията и... цъкат нещо. В същото време на треньорската скемейка има помощник треньор, който постоянно гледа нещо в монитора на лаптопа. А той гледа информацията, която му подава в реално време скаутменът. Да, Негово превъзходителство зрителят не се вълнува от работата на скаутмена, защото той е дошъл да наблюдава волейболната игра и да се радва на хубавите моменти. Но това не трябва да бъде така за волейболните хора, които са в основата да предлагат волейболно зрелище на феновете. За съжаление е факт, че ролята на скаутмена не се отчита от мнозина от ръководещите волейболните клубове, от което губят всички, и най-вече самите клубове. Ще се опитам образно да сравня работата на статистиците със судокото. Имате матрица от 36 квадрата и в тях имате имате само 7 цифри. Трябва да намерите начина, по-който да запълните с най-малко грешки останалите квадрати.

- Каква е ролята на скаутмена?
- Най-общо казано скаутменът е ушите и очите на един треньор. Той е "мозъкът", който седи в сянка. Както във войните разузнавачите са били най-важните хора, така е и във волейбола със статистиците. Доброто разузнаване ти дава добър шанс за победа. Скаутменът въвежда всеки елемент от волейболната игра от изпълнение на начален удар до завършване на даденото разиграване. Той "пише" и впоследствие "рисува" разиграванията, като вади информацията, въз основа на която се прави тактиката за предстоящия двубой. Най-елементарните примери са - слабост на посрещачите от съперника при определен вид сервис, дистрибуция на разпределителя при определените ротации, комбинациите, които се използват, посоките на атака на нападащите и т.н. Статистиката не е кой колко точки е направил, колко блокади е осъществил или директни точки реализирал. Добрите статистици в екип с треньорския щаб сядат и анализират няколко мача от базата данни за съперника. Спират се на силните и слабите страни, вземат решения каква защита да използват в определените ротации или къде да засилят блокадата. Или пък да направят капан. Какво имам предвид. Разпределител на отбор Хикс в ротация 5 например, при отлично посрещане в зона 1, в 80% от случаите играе остра топка в центъра. В този случай пък централният блокировач забива основно към зона 5. И на тренировките преди мача това разиграване е оттренирано. Изпълнява се лек сервис в зона 1, а играчите на първа линия са по-близо до централния си блокировач в очакване да се вдигне именно "остра" и някой от крайните помага на центъра за двойна блокада или дори тройна, като държи посоката на атака към зона 5. Друго, най-елементарно е - от базата данни си забелязал, че посрещачът на съперника има слабост, когато посреща идваща отдясно топка от сервис, и в повечето случаи следва така нареченото разсеяно посрещане, което дава възможност и време на играещите на първа линия да организират двойна или тройна блокада. И като успееш да "пробиеш" посрещача, ти на практика объркваш и тактиката на съперника си. Друг съвсем елементарен пример е посока на изпълнение на сервис от съперника. И тези примери са едва 0,5% от възможностите, които могат да се анализират. Ще дам два елементарни примера от първия престой на Силвано Пранди в националния отбор. На база информацията от статистиците Пранди бе разработил 3 варианта на защита и при определени ротации подаваше сигнал към играчите коя да бъде. Също в определени ротации Пранди подаваше сигнал играчите на първа линия къде да се насочват предварително за блокада. И всичко това е плод на много труд, за да бъде предадено после на играчите и отиграно преди това на тренировки. За ролята на статистика ще цитирам легендарния Хулио Веласко. Той на практика е човекът, издигнал и развил статистиката до сегашното ниво. Но ето какво казва Хулио Веласко, когато тя за първи път влезе в употреба: "Статистиката ми помага с точка и половина всеки гейм, затова при 25:23 победата е за моя отбор"

- Как се справят родните скаутмени?
- Смея да твърдя, че имаме скаутмени на много добро ниво. Не бих искал да цитирам имена, защото няма да е коректно. Но в някои клубове скаутмените са хората, които след като са се уточнили с треньорите, самите те "разкриват" съперника и посочват тактиката за предстоящия двубой. Дори на някои места и треньорите седят наравно с играчите и слушат и гледат, там където имат пълно доверие на скаутите. Допълват и насочват, но водещата роля е на скаутмена.

- Това обаче като че ли има реализация само в отборите, където имаш добри изпълнители?
- Да, тогава процентът на успеваемост е много по-голям. Но тук идва именно първият проблем. Играчите нямат тактическа подготовка и влизат в мъжете без такава. Едва тогава започват да изграждат навика да "шпионират" съперника и губят 2-3 години, докато придобият този опит, което влияе на КПД-то им в играта. И то говорим за клубове, където представителните отбори имат скаутмени и боравят със статистика. Представете си какво е в клубовете, където мъжете и жените влизат в първия състав и продължават, както е било при старшата или по-ниските възрастови групи. От личен опит ще посоча два случая на български играчи, подписали в чужбина, които бяха изпаднали в ужас, получавайки флашка от статистика на новия си отбор и вътре едни графики, едни числа, стрелки, чудеса... И нашите момчета нямат идея как "да четат". Следва звънене от чужбина с молба "да им прочета" тактиката. А след 3 дни е мачът и състезателят е вече психически затормозен, че не е наясно с тактиката на отбора си и какво трябва да прави на игрището. И веднага КПД-то му пада, нормално е.

- Как може да се промени това тогава?
- Бавно и методично, но с желание и упоритост. Затова от Национална волейболна лига стартираме този процес, чиито плодове ще започнат да се берат от клубовете след дори 2 години. Целта на ръководството на НВЛ е не просто да дойде един шампионат, да свърши и да преминем към следващия, а да има концепция за развитие, както на вътрешните първенства, а също така и на самите клубове, ръка за ръка с развитието на треньори и състезатели. Затова първата стъпка е към разширяване на хората, боравещи със статистиката. Следващата стъпка е да се имплантират в клубовете си и по-специално във взаимната работа с треньорите, които не е срамно да поискат от скаутмена разяснение по статистическия продукт, за да могат да планират подготовката си и с тактически разяснения. И третият етап е вече скаутът и треньорите да започнат постепенно да учат подрастващите на тактика, за да им изградят навика, с който да бъдат готови за мъжките или женските представителни отбори. Тогава и класата на играчите ще бъде по-голяма, защото освен физически, състезателят ще е подготвен и тактически и няма да "губи време" да се учи. Не веднъж и два пъти сме чували въпроси от типа: "Защо сърбите вадят постоянно играчи на световно ниво?". Отговорът е елементарен - защото наред с физическите данни са им развили и тактическите умения. Дори и на най-обещаващия математик, ако не знае таблицата за умножение, ще му е нужно време, за да я научи и стане по-добър. Така е и с играчите, така е и с треньорите.
Христо Апостолов стана оперативен директор на Национална волейболна лига
- Как може да бъде определено скаутменството - хоби или професия?
- За мен лично, когато работех като скаутмен, си беше професионално хоби. Така че започва като хоби, а след като навлезеш в материята - от само себе си идва желанието да ставаш по-добър, да намираш слабите места на съперника и постепенно се превръща в професия. Казано с други думи, какво по-хубаво от това да получаваш пари за хобито си?! Освен това на днешно време възможно ли е срещу 500-600 лв да получиш професия?! Не. Ето, сега това е шанс. Но без труд, желание и упоритост, няма как да стане, разбира се. От няколко години имаме няколко български статистици, които работят в чужбина като скаути и получават много добро заплащане. Да не говорим, че в чужбина не е възможно да пробие наш треньор, без да е подготвен в работата със статистика.

- А кой е най-яркия пример на човек боравещ със статистика и успял в треньорството?
- Безспорно името на Камило Плачи говори на всички не само в България, но и в света. Отличен анализатор, особено на информацията, която получаваше от статистиците по време на самата игра. Не само подготовката преди мачовете с обработката на информацията, но и по време на самите мачове. Може би помните, че по време на Олимпийските игри, на почивките именно Плачи бе човекът, който даваше по-голямата част от наставленията, за да може в тези 30-ина секунди и минутки да предаде информацията на играчите. Тук говорим за екипност, при която старши треньорът се доверява на помощника си за конкретиката, защото той няма възможност да я следи в реално време. Иначе могат да се дадат 10-ина примера на започнали като статистици, които сега са старши треньори на отбори във водещите страни. Един от статистиците в Турция дори пое младежкия национален отбор. Самият факт, че ЦЕВ позволи на скамейките да има още един помощник треньор е именно с цел тази статистика да влиза в употреба веднага - на всяко разиграване. Затова все по-често помощник треньори стават статистици, а следващата стъпка е старши треньори, ако имат и нюх за такива, разбира се.

- За предстоящите курсове за статистици в България има ли готовност НВЛ да поеме всички желаещи?
- Да, от НВЛ имаме пълна готовност. В София курсовете ще се провеждат в зала "Христо Ботев" или в офиса на Българската федерация по волейбол. Имаме готовност да проведем такъв курс и в Пловдив, ако се окаже, че от този регион има желаещи - и да не пътуват до София. Освен това НВЛ ще осигури за своя сметка за времето на курсовете статистическата програма. Наред с администрирането за вътрешните първенства трябва да мислим и за развитието на волейбола като ниво на треньори и състезатели, което ще повиши респективно качеството на игра. Тогава и продуктът.

Още по темата
 • копирано
 • 9
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 1130

Добави коментар ›› Коментари (8)

УВАЖАВАЩ
(Гост)
8
отговор
16 август 2020 | 21:08

Виликолепен човек,професионалист и администратор е Христо Апостолов.Попадение в десятката е връщането му като оперативен директор на НВЛ. Браво Христо,да си жив,здрав и все така принципен,честен,почтен и уважаван от волейболната общественост! От такива като тебе има нужда БФВ и НВЛ за бързото ВЪЗРАЖДАНЕ НА ЛЮБИМИЯТ НИ ВОЛЕЙБОЛ! На Добър час! Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

УВАЖАВАЩ
(Гост)
7
отговор
16 август 2020 | 16:23

Виликолепен човек,професионалист и администратор е Христо Апостолов.Попадение в десятката е връщането му като оперативен директор на НВЛ. Браво Христо,да си жив,здрав и все така принципен,честен,почтен и уважаван от волейболната общественост! От такива като тебе има нужда БФВ и НВЛ за бързото ВЪЗРАЖДАНЕ НА ЛЮБИМИЯТ НИ ВОЛЕЙБОЛ! На Добър час! Рейтинг: 1 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Сашо Йовков
(Гост)
6
отговор
14 август 2020 | 17:40

Боби Николов и тогава всички останали. Рейтинг: 3 0

Ivan Yasenov
(Гост)
5
отговор
14 август 2020 | 11:44

Искам да благодаря от свое име на г-н Апостолов и отбора на Марек.. без тяхната подкрепа нямаше да постигна нищо шампион - Арабски, Африкански, Азиатски, Интерконтинентален и др. Всичките ми успвхи са благодарение на здравата основа която изградихме заедно! Благодаря! Рейтинг: 7 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Марио
(Гост)
4
отговор
14 август 2020 | 00:31

Благодарение на Христо при който се учих преди 9 години за статистик сега работя като такъв и треньор на деца в чужбина.Волейболист не станах но изкарвам достатъчно в любимия спорт.Умее да обяснява и да те надъха.Успех,Христо. Рейтинг: 6 0

Мишката Ицо
(Гост)
3
отговор
13 август 2020 | 21:41

Нали той уреди Баницата и Гущера а.к.а Ясенов и Асенов за статистици, които са на добро ниво и сигурно визира тях и неговата собствена работа. Не го слушайте много Рейтинг: 1 3

Штт
(Гост)
14 август 2020 | 11:28

Джери мирен те искам Рейтинг: 5 0

???
(Гост)
2
отговор
13 август 2020 | 21:15

Кои отбори имат статстици Рейтинг: 0 1

Hmm
(Гост)
1
отговор
13 август 2020 | 18:18

И кои клубове у нас имат такива професори дето ги наричат скаути??? Рейтинг: 0 5

Смешник
(Гост)
13 август 2020 | 18:35

Ако имаше грам мозък за волейбол щеше да знаеш Професореее Рейтинг: 9 1


							
						

Италия - А 1

Матей Казийски с шанс да попадне в Идеалния отбор ... 17 август 2020
Матей Казийски е единственият български волейболист, който може да попадне в Идеалния отбор на Европейската конфедерация по волейбол (CEV) за първото десетилетие на 21-ви век. Българинът с италиански паспорт, който игра ...
Петър Каракашев: Ще се боря да бъда достоен ... 24 септември 2020
Тих и скромен, много работлив и всеотдаен. Не обича показността.  Добре познат на волейболната общественост и по-слабо извън нея. Все още. Петър Каракашев е от волейболистите, които Силвано Пранди посочи, че ще ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.