Волейбол

Силвано Пранди: Изпълнихме две основни цели това лято

13 август 2020 | 14:57 - Обновена
Силвано Пранди: Изпълнихме две основни цели това лято
 • копирано
 • 5
Мъжкият национален отбор на България, който е воден от Силвано Пранди и Николай Желязков, завърши лагера в София. За близо два месеца треньорското ръководство успя да види много млади състезатели в действие и да се запознае от близо с техните качества. Италианският специалист заяви, че е много доволен от свършената работа, а ето още какво каза за изминалия период пред официалния сайт на БФВолейбол.

Доволен ли сте от лагера в София?
Да, много съм доволен. Условията бяха отлични и имахме ползотворна работа.

Как премина подготовката?
Имаше две основни цели, които вярвам, че успях да изпълня в голяма степен. Първата беше да се запозна с максимален брой млади състезатели, които до този момент лично не познавах и не бях виждал. Втората важна цел бе да дам на отбора една основна система за игра. Всичките състезатели, които преминаха лагера, а те бяха приблизително тридесет, усвоиха системата, която съм въвел в националния отбор. Анализите, които направихме с треньорския щаб след първия мач с Молдова, ни показаха, че волейболистите в голяма степен са разбрали какво искам…

Смятате ли, че успяхте да обхванете всички перспективни млади състезатели през това време?
Да, вярвам, че в почти пълна степен видях всички състезатели, които аз имах като идея, включително и тези, които ми бяха препоръчани от моите колеги в треньорския щаб като интересни играчи и потенциални участници в националния отбор. Успях да видя всички перспективни момчета на възраст между 20 и 24 години. Особено ме радва факта, че се запознах и видях в тренировъчен процес и най-добрите млади волейболисти под 20 години, които са събрани от Найден Найденов. Най-изявените от тях ги включъх в подготовката на мъжкия отбор. Също така бе полезно за мен, че проведох доста разговори с двама от треньорите на подрастващите в България – Найден Найденов и Виктор Карагьозов. Имахме срещи и обсъдихме различни аспекти от работата.
Паралелно с това водихте и треньорски семинар…
Да! И съм много радостен, че имаше голям интерес. Заедно с Българска федерация по волейбол организирахме семинар в интернет пространството, който смятам, че беше доста полезен. В него участваха много български треньори и успяхме да представим в най-общ план системите за игра на националния отбор, както и важни особености от съвременния волейбол. Надявам се тези неща да са били полезни.

По време на подготовката направи ли ви впечатление някои от младите играчи? Може ли да се каже, че има откритие?
Трудно ми да се спра само на едно-две имена. По-скоро искам да посоча, че имах възможността да работя с редица интересни състезатели, които играят в добри клубове в българското първенство, вече имат ниво и виждам в тях перспектива. Георги Петров, Гордан Люцканов, Аспарух Аспарухов, Владимир Станков и Светослав Станков, Илия Петков, Стефан Чавдаров, Николай Къртев, Мартин Кръстев, Кристиян Петров и Светослав Иванов вече бяха част от национални отбор, макар и в разширен състав или във втория отбор. Те са добри играчи и се представиха отлично в подготовката. Но ако трябва да отлича някой наистина, това ще е Димитър Димитров от ЦСКА. На поста диагонал може да се развие много. Има всички предпоставки, ако работи добре и правилно.
След отказването на Теодор Салпаров какво ще кажете за поста либеро?
Както съм казал и преди. Ролята, която изпълняваше Теди Салпаров, ще трябва да бъде запълнена от други състезатели. За момента, понеже съм работил най-много с Петър Каракашев, смятам, че той би могъл да поеме тази функция в близкото бъдеще. Също така и Кристиян Петров. Със сигурност ще следя и други играчи на този пост. Никой не трябва да бъде считан за сигурен титуляр, защото в крайна сметка е важно да играят тези, които са в най-добра форма и подготвени.

Цветан Соколов пое капитанска лента. Как го видяхте през тези дни с новата отговорност?
Не смятам, че капитанът на отбора трябва да има някаква голяма отговорност, която да промени живота му. Основната функция на капитана е, както и на всички останали състезатели, е да играе добре. Лентата не означава, че трябва да представя България в Европейския съюз или нещо подобно. Той трябва да играе силно - Цецо Соколов го прави. През този месец на подготовка показа, че може да бъде на много високо ниво в тренировъчния процес и да бъде пример за останалите.

По-голямата част от основните състезатели поради клубни ангажименти не успяха да вземат участие в контролите. Разочарован ли сте, че не успяхте да ги видите в игра?
Това, че някои състезатели не играха срещу Молдова не е никакъв проблем. Двата мача бяха да кажем един бонус за нас с оглед на пандемията от коронавирус и сложната ситуация в момента. Възможността като цяло да се организират контролни срещи е добре дошла. По никакъв начин не влияят за нашето непосредствено бъдеще - просто са част от подготовката.
Рядко се отдава възможност за двумесечна подготовка. Успяхте ли да работите върху някои по-специфични елементи в играта?
Като цяло ние всъщност имахме пет седмици за тренировки в залата. Преди това правихме физическа подготовка в продължение на 14 дни. Така че не сме имали два месеца да тренираме само волейбол. По принцип смятам, че индивидуалната техника на състезателите трябва да се подобрява в техните клубове. Там е мястото, където да се работи. На лагера на националния отбор не може да се постигнат генерални промени и подобрения. Въпреки това ние акцентирахме и върху това нещо с видео-анализи, които правим с колегите от треньорския щаб, също и с видео-материали за всеки състезател. Посочваме пропуските, нещата, които трябва да се подобрят и които не се правят правилно. И в този аспект успяхме да свършим доста работа.

Какво е разузнаването за другите два съперника от европейската квалификация – Израел и Австрия? Имате ли информация дали водят подготовка?
За момента все още не сме започнали да се подготвяме за европейската квалификация. Имахме други цели за този лагер. Разбира се, имаме информация за отделни състезатели от двата отбора, но нашата същинска работа за подготовката към тази квалификация ще започне в края на декември. Тогава ще се съберем отново за кратък лагер преди участието ни в Израел. Надяваме се, че до тогава ще успеем да придобием нужната информация.

Като казахте, че същинската подготовка ще започне през декември. Някои играчи като братя Пенчеви, Теодор Тодоров, Валентин Братоев и други останаха извън този лагер. Имат ли място отново в разширения състав?
На теория никой не е изключен от националния отбор. Всеки има своите шансове да попадне. Няма хора, за които да съм казвал, че те вече нямат място в състава. Това, което ми се струва обаче по-реално, е да повикам състав от тези, с които работих това лято. Също така да прибавим Георги Сеганов, който не беше през цялото време нас. По съвсем друга причина не успя да участва целия лагер. Той е играч, който със сигурност ще присъства в състава. И едно друго име, което мога да посоча е Владислав Иванов. Състезател, когото познавам много добре и заради това не съм го извикал на лагера през лятото. Специално за споменатите четирима играчи ми се струва по-малко вероятно да бъдат в отбора за квалификацията. Но от друга страна всичко е възможно. В този ред на мисли бих прибавил още две имена, които очаквах да се включат, но по една или друга причина не успяха. Тях също ще ги наблюдавам, защото смятам, че те имат бъдеще. Особено Радослав Парапунов, който бе в САЩ и поради ограниченията за пътуване не успя да дойде. Другият е Жани Желязков, който имаше лек проблем с контузия.

С оглед на цялостното подмладяване в отбора оптимист ли сте за европейската квалификация?
Аз съм оптимист. Това не означава, че на базата на моя оптимизъм ще спечелим всичко възможно и всички предстоящи мачове. Това преди всичко е свързано с много работа, с представяне в тази срещи. Ясно е, че в квалификацията ние ще бъдем фаворит на теория. Но ние трябва да го заслужим и на игрището! Бъдещето ще покажe.Още по темата
 • копирано
 • 5
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 3532

Добави коментар ›› Коментари (5)

Ъъъ
(Гост)
5
отговор
17 август 2020 | 01:06

Тотално е изперкал дъртия ,глада да угоди на всички и му е ясно докъде ще стигнеме с тия играчи. Рейтинг: 0 0

Фица
(Гост)
4
отговор
14 август 2020 | 06:03

Хубаво е да се прави разлика между "отдава" и "удава". Рейтинг: 1 1

Чичо
(Гост)
3
отговор
13 август 2020 | 21:38

Парапунов ще е най-добрият диагонал след Соколов. Много жалко за Пламен, че още по негово време не го наложи и подготви с големия спорт. За резерва за Звезделин се викаха какви ли не дърва, но не е този младок. Ако съумеят да извадят най-доброто от него, което другите не успяха, чорбара има голямо бъдеще във световния волейбол. Какъв е тоя смешник и натегач Чернокожев. Как го виждате резерва на Соколов не ми е ясно. С неговите бързи и адекватни движения и 3-ти отбор ще има време да скочи на блок. Развивайте доказалите се в ДЮШ, а не някакви бездарници. Рейтинг: 4 5

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

1234
(Гост)
13 август 2020 | 21:46

Нищо не се разбра, но както и да е. Рейтинг: 4 1

Фен
(Гост)
2
отговор
13 август 2020 | 17:29

Тоя е с деменция. Тренирал е 15,а са му се видели 30.А за имената да не говорим, ха ха Ако беше дядото толкоз добьрщеше да е трениор на Италия Рейтинг: 5 19

garo
(Гост)
1
отговор
13 август 2020 | 15:21

Както винаги точен и на място с коментара. Професорът си знае работата. Рейтинг: 23 7


							
						

Италия - А 1

Матей Казийски с шанс да попадне в Идеалния отбор ... 17 август 2020
Матей Казийски е единственият български волейболист, който може да попадне в Идеалния отбор на Европейската конфедерация по волейбол (CEV) за първото десетилетие на 21-ви век. Българинът с италиански паспорт, който игра ...
Петър Каракашев: Ще се боря да бъда достоен ... 24 септември 2020
Тих и скромен, много работлив и всеотдаен. Не обича показността.  Добре познат на волейболната общественост и по-слабо извън нея. Все още. Петър Каракашев е от волейболистите, които Силвано Пранди посочи, че ще ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.