БГ Футбол

Благой Георгиев: Имаме доста футболисти, които вече никой не знае къде са, а определено имаха талант

07 август 2020 | 12:27
Благой Георгиев: Имаме доста футболисти, които вече никой не знае къде са, а определено имаха талант
Искам от школата ми да излязат новите национали, казва бившият национал на България Благой Георгиев. "Не толерирам болните амбиции на родителите и ще помагам на таланти в неравностойно положение", заяви още пред "Телеграф" футболистът.

- Благой, преди седмица обявихте, че отваряте детска школа за футболисти, как се роди тази идея?
- Аз отдавна имах тази идея и с моите партньори работихме по реализацията й. Естествено благодарим за помощта на Winbet Arena. Едно голямо благодаря искам да кажа и на проф. Борислав Борисов.- ректорът на ВСУ „Любен Каравелов“, който ми оказва много голяма помощ, постоянно е на линия. Без значение какво искам от него, той ни помага и е на наша страна. Пандемията малко ни позабави, но не ни отказа. Напротив. Действаме все по-упорито и дай Боже до 1-ви август, когато ще бъде официалното откриване на школата, да съберем колкото се може повече дечица.

- Разбрахме, че ще помогнете и на деца, които са в неравностойно положение?
- Аз винаги съм гледал да помагам на хора в неравностойно положение, нашата школа ще помага на такива момченца, защото в България има доста таланти, но има доста дечица, които нямат възможност, а са с много добри качества и голям талант. Ще очакваме писма с истории на такива деца на мейл: bg7_academy@abv.bg. До 1 август ще определим две дечица, а след това ще има и други, на които ще бъде подадена ръка, те ще бъдат изцяло на наши разноски. Ще има възможност и да се вземат стаи, в които да спят дечицата, което е един голям плюс за тези, които не са от София. 

- Кои са нещата, на които най-много ще държите в школата си?
- Ще държим много на контакта, но родители с болни амбиции, които да крещят, да викат по децата, това няма да го толерираме, това ще го кажем и на 1 август, когато ще съберем абсолютно всички деца, че това не го искаме.

- Кое най-много липсва на подрастващото поколение сега и защо не може да има такива успешни футболисти, както едно време?
- Те са много нещата, които липсват в момента. Със сигурност в България има таланти и ще има винаги, защото сме футболна страна, макар и малка. Много голямо и много лошо влияние оказват родителите. И по-точно, пак казвам, болните амбиции на родителите. На всяка цена детето им да стане успял и известен футболист, без значение дали самото дете иска това или не. Напротив, оставете го на спокойствие, на мира. Има треньори, които да му помогнат да се развие. Родителите трябва да бъдат до децата си и да им помагат с каквото могат, но в никакъв случай да не ги пресират. Освен това вече има условия, добри бази, терени. По наше време не беше така и въпреки това излязоха доста кадърни футболисти. Има недостиг и на доста добри треньори, които не са квалифицирани и още повече объркват едно дете, но тук вече всичко е в ръцете на ръководителите на школите и това те да подбират най-доброто.

- Смятате ли, че едно дете, което няма талант, може да стане добър футболист само с тренировки?
- В момента футболът е толкова бърз и динамичен, залага се много на физика. Талантът е 1 процент, 99 процента е труд, упорити тренировки. Без труд и без постоянство, без раздаване във всяка една тренировка и във всеки един мач, дори да си най-добрият футболист няма как да ти се получат нещата и няма да останеш добър футболист. Напротив. Въпреки че имаш талант, в началото ще си с две, три класи над другите и спреш ли да се развиваш, вземеш ли се насериозно, всичко приключва. Имаме доста футболисти, които вече никой не знае къде са, а определено имаха талант.

- Вие кое качество най-много смятате, че ви помогна през годините да сте успешен футболист?
- Може би винаги и всяка тренировка е било като мач за мен. Раздавал съм се докрай.

- Липсва ли ви футболът сега?
- Липсва ми футболът. Не мисля, че има футболист, които е спрял, и не му липсва. Цял живот си играл, свикнал си да живееш по този забързан начин - тренировки, лагери, мачове, постоянно някъде си. Както се казва - цял живот в куфар. И като спреш е странно и липсва, но няма как. Вече си в друг етап на своето развитие. Трябва да се примириш и да гледаш напред. Аз това правя всеки ден.

- Истина ли е, че водите преговори за закупуването на най-популярния македонски клуб - Вардар (Скопие)?
- Отборът има потенциал да постигне големи неща, но не искам да говоря за нещо, което все още не е станало. Преди няколко дни тръгна мълвата за отбора и вече започнах да чувам лоши неща и да се опитват да ми подливат вода, затова не искам да коментирам тази тема за момента.

- Като заговорихме за амбициозни родители, вие искате ли вашите деца да станат футболисти като вас и да тръгнат по пътя ви?
- Не съм от родителите с болни амбиции. Не смятам, че синовете ми на всяка цена трябва да станат футболисти, ако не го искат и не ги влече. Ако са решили да вървят по моя път ще дам всичко от себе си, дори и невъзможното, за да им помогна да постигнат техните мечти. Но ако виждам, че нямат желание и не им се занимава с това, още на следващия ден да прекратяват. Няма смисъл да се занимават с това, ако не го искат с цялото си сърце. Може някой да иска да стане пианист примерно, аз ще ги подкрепя в това, което искат. Не искам да се занимават с нещо, което не ги прави щастливи или не и не ги удовлетворява.

- Проявяват ли футболен талант?
- Постоянно са с топките и постоянно ритат, но все още са много малки. Каквото мога показвам (смее се).

- Кой е най-важният урок, на който искате да научите дъщеря си и синовете ви?
- Да вярват в Бог. Вярата е най-силното нещо, на което искам да ги науча и най-важното. След като имаш вяра, Господ вече знае как да ти покаже пътя. Каквото зависи от мен като баща и родител ще го дам, но важна е вярата.

- Сега когато не сте вече професионален играч, по различен начин ли виждате отглеждането на най-малкия ви син - Благой Георгиев-Джуниър?
- Да, вече виждам какво е да имаш дете, защото колкото и да не искам да го казвам, аз не съм бил до първите ми деца постоянно докато са растяли, защото постоянно съм бил на лагери, мачове и тренировки всеки ден и съм изпуснал развитието им и бащините грижи, които трябва всеки един баща да полага. Затова сега и не само с малкия, а с всичките ми деца гледам да наваксам това , което съм изпуснал и да съм непрекъснато около тях. Малкия пък вече съм си с него постоянно и виждам как расте пред мен и всеки ден се изменя. Дори да те събуди в 5 през нощта като ти се усмихне насреща и забравяш и умора и всичко.

 - А ако ви върнем назад във времето, вие какво дете бяхте?
- Естествено, че аз ще кажа, че съм бил добро дете и ученолюбиво (смее се). Най-добре да питате родителите ми. Не съм бил проблемно дете. Целият ми живот е бил училище – тренировки - вкъщи. Не съм имал време за нищо друго.

- Какво си пожелавате отткук нататък?
- В личен план децата ми, жена ми, родителите ми и близките им да са здрави и Бог да ги пази. В професионален план да развие тази школа и да излязат добри футболисти, което ще е добре за българския футбол и за националния ни отбор.
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 7788

Добави коментар ›› Коментари (12)

хаха, некадърници
(Гост)
12
отговор
23 август 2020 | 16:47

И малкия перукан и божигьон и иконата са по-известни с лични си живот и коврите, отколкото с постиженията си във футбола, за съжаление! Рейтинг: 1 0

Нерде 7ми нерде 1ви
(Гост)
11
отговор
08 август 2020 | 18:48

Статията писана на 7ми август той споменава 1ви август.... Рейтинг: 1 0

ЗЪБАР 2
(Гост)
10
отговор
08 август 2020 | 10:20

Ти си по красив от мен Рейтинг: 2 0

БожиГол
(Гост)
9
отговор
07 август 2020 | 22:12

ИКОНАТА Рейтинг: 1 1

леле мале
(Гост)
8
отговор
07 август 2020 | 21:29

Добре де, не може ли да събереме Благо, Ники и Валери, да играт заедно на Герена? Ще е мега яко. Рейтинг: 3 1

уефалона
(Гост)
7
отговор
07 август 2020 | 17:11

Некой знае ли го тоя къде е? Рейтинг: 4 1

КАЛЕКО
(Гост)
6
отговор
07 август 2020 | 17:02

АБЕ ПОДВИЖЕН ПАРАКЛИС ТИ ЛИ ЩЕ ДАВАШ ПРИМЕР НА ДЕЦАТА Рейтинг: 4 4

Ренесансов подуенец
(Гост)
5
отговор
07 август 2020 | 16:40

Жжжжизъс иди на гереня да изчегъркаш нещо изящно.Божигъз ши рецитира поезията си,а ти ши чегъркаш шедьоври.Идилия.Иди иди.Не се бави. Рейтинг: 0 2

Благой
(Гост)
4
отговор
07 август 2020 | 15:28

Благой направи сравнително добра кариера по стандартите на българския футбол. Игра в различни отбори в чужбина, игра в националния отбор, има няколко деца, макар неуспешните бракове. Видя свят от Испания през гафове в Рим до сприятеляване с чеченския диктатор. Всеки прави грешки и когато е в публичното полезрение, те стават достояние на всички, но човекът поне е поживял. Открадна булката на Гошу тъпуту, който го изритаха от Белатор без нито една среща. Интересен живот в сравнение с форумните тролове, чието ежедневие е винаги мудно и просто съществуване, а не живот. Успех на Благой в новите начинания! Рейтинг: 17 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

фънк
(Гост)
3
отговор
07 август 2020 | 13:48

ебати зъбите има благо, все едно са изкуствени. Рейтинг: 3 2

Alex
(Гост)
07 август 2020 | 15:17

Много ясно, че са изкуствени : Рейтинг: 3 0

bravo
(Гост)
2
отговор
07 август 2020 | 13:48

само така Благо, покажи на другите, колко са малки всъщност. Само успехи и позитиви. дано успееш да постигнеш поставените цели и помогнеш на повече деца. Рейтинг: 12 0

Xex
(Гост)
1
отговор
07 август 2020 | 12:36

Училище - тренировки - вкъщи.. Джуките и татусите мама вкъщи ли ти ги направи или някое другарче в училище? Рейтинг: 13 10


							
						

›› Live Scores

Календар

calendar_icon
календар затвори

Всички мачове

Има поне 55 причини да помним Трифон 27 юли 2020
55 години щеше да навърши днес един от най-ярките български футболисти в историята на тази игра - Трифон Иванов. Трудно ни е да повярваме, че той не е сред нас, въпреки че минаха вече близо 4 години и половина откакто ...
Sportal.bg разкрива: 40 неща, които не знаете за ... 26 септември 2020
Футболистът на „Арда” Михаил Александров с удоволствие прие да отговори на въпросите на Sportal.bg и да разкрие 40 любопитни факта за себе си. В следващите редовете можете да разберете куп неща, които едва ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.