Тенис

Григор Димитров надделя над Маю в атрактивен сблъсък

01 август 2020 | 16:36 - Обновена

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров победи Никола Маю в последния си двубой на демонстративния турнир Ultimate Tennis Showdown. Топ ракетата ни се справи с 14:11, 13:15, 15:14, 12:10 в забавен сблъсък с множество атрактивни отигравания от страна и на двамата, както и много любопитни моменти с обърквания по отношение на странните правила на демо събитието. 

Лайнсмените също допринесоха за нетипичната обстановка с грешни отсъждания, които не можеха да бъдат проверени чрез хоук-ай, защото такава система няма в академията на Патрик Муратоглу. Няколко пъти Григор не разбра правилата на някои специфични ситуации в приятелския двубой, но все пак се поздрави с първата си победа в иновативния формат. 

Димитров демонстрира доста по-добро физическо състояние в сравнение с мачовете срещу Ришар Гаске и Фелисиано Лопес миналата седмица, което е най-важното в настоящата обстановка. Григор се е записал за участие в предстоящия на 22 август “Мастърс” в Синсинати, който ще се проведе в Ню Йорк непосредствено преди US Open.

“Винаги е удоволствие с Нико (Никола Маю), познаваме се отдавна. Това е от дните, в които разликата е само няколко точки. Има много неща за запомняне, обърках се няколко пъти (от правилата). Удоволствие е, че мога да съм на корта, здравето ми в момента е най-важно и имаше дни, в които не ми беше никак добре. Нямах енергия, така че не знам за следващите седмици, защото ситуацията е деликатна. 

Здравето е най-важно, сега съм тук и мисля за следващите мачове, макар че знам, че има много по-важни неща от тениса”, коментира Григор след срещата.

Котешки рефлекс на корта! 33 невероятни точки с участието на Григор, Федерер, Надал и Джокович (видео)

ПЪРВА ЧЕТВЪРТИНА

Григор Димитров започна по най-добрия начин със спечелване на двата си първи сервиса, но после направи грешка от бекхенд по правата, а пък Маю изравни на 2:2 с излизане към мрежата след начален удар. Страхотен форхенд-уинър по правата от основната линия на французина осъществи първия мини-пробив, а после грешка от предната страна на ракетата доведе до 3:3.


След качествено и продължително разиграване Димитров имаше претенции към отсъждането на съдията на стола за негова топка в аут, но правотата на решението му нямаше как да се провери с ястребово око, тъй като на кортовете в академия "Муратоглу" няма такава система. Страхотен ретур плюс марков минаващ форхенд по диагонала на Григор възстановиха равенството на 4:4. Драйв-воле след начален удар и след това завършващ бекхенд на мрежата позволиха на българина да дръпне с 5:4. За съжаление, двойка грешка от полето за предимство на Гришо направи 5:5.

Маю надхитри Григор в следващия момент с хубав бекхенд по правата, който послужи като контрапие. Непредизивкана грешка от форхенд на французина доведе до 6:6 при 3:40 минути до края. Страхотно разиграване впоследствие позволи на Димитров да дръпне със 7:6, благодарение на серия от подсечени бекхенди и атака на мрежата. Маю пък се възползва от 30-секундно прекъсване за телекомуникация с треньора си,след като допусна мини-пробив за 8:6.

От средата на корта с няколко дълбоки форхенда Григор увеличи преднината си до 9:6, а после феноменален контраатакуващ и минаващ бекхенд на българина го доближи съвсем до спечелване на четвъртината. Димитров ползва карта, с която удвои следващите си спечелени разигравания, а после с ас поведе с 14:6. При оставаща само една минута до края бе ясно, че Маю трудно може да осъществи обрат, но той полза бонус (уинър да се брои за три точки) и направи резултата 14:10. Грешка от бекхенд на Гришо фиксира крайното 14:11.

ВТОРА ЧЕТВЪРТИНА

Маю веднага прибегна до любимата си тактика сервис-мрежа и завърши с две поредни бекхенд-волета, с което поведе с 0:2. Григор осъществи успешен минаващ форхенд за 1:2, след като явно французинът бе решил при всеки удобен случай да атакува мрежата. Непредизивкана грешка от предната страна на ракетата на българина изведе съперника му до аванс от 1:3. Поредното излизане на мрежата след начален удар на Маю доведе до 1:4, след което пък неуспешен бекхенд-ретур на Григор съвсем наклони везните в полза на противника - 1:5.

Хубава комбинация по диагоналите на Димитров с труден форхенд от приклекнало положение бе последвана от подобна такава след негов сервис за две поредни атрактивни точки и 3:5. Маю пък продължаваше много успешно да ползва и начален удар в тялото, независимо от коя страна изпълнява. Благодарение и на него той поведе с 3:6, а после се възползва от карта, с която лиши Григор от сервис. Чудесен подсечен бекхенд на Димитров зад основната линия намали изоставането му до 4:7, а след това се възползва от бонус за дублиране на точка и елегантно с подсечен бекхенд стопи пасива до 6:7. Стигна се до 8:8 след леко объркване сред играчите и организаторите, заради използването на "жокерите", докато пък Маю пак се консултира с треньора си. Спорни бяха и отсъжданията на лайнсмените, но нямаше "хоук-ай" за проверка.

Комбинация сервис и форхенд-уинър по диагонала бе последвана от грешка на французина, за да се стигне до 9:9 само 2:30 минути преди края. Чудесен смач от сериозна височина на Григор му даде шанс да поведе за първи път в четвъртината, а невърнат сервис по диагонала в полето за предимство увеличи преднината до 11:9.

Ас по диагонала от дясната страна на корта на Маю направо изравни на 11:11 (бонус карта за удвояване), а после нов невърнат сервис го изведе до 11:13. Французинът се стараеше да е максимално агресивен и навлизаше доста пред основната линия при посрещане. Григор сравнително лесно спечели двете си подавания и изравни на 13:13. Маю рискува с началния удар в последните 20-ина секунди, а Гришо пак имаше претенции за неправително отсъждане. Непредизвикана грешка край мрежата пред опразнен корт на българина му опропасти шанса да стигне до равенство - 13:15.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТИНА

Макар и в добър тон, на почивката Григор се оплака от три "откраднати" негови точки в следствие на неправилни съдийски отсъждания. Той започна уверено със сервис по правата в полето за равенство и после агресивно воле край мрежата, но направи и втората си двойна грешка - 1:1. Два великолепни сервиса на Маю му позволиха да дръпне с 1:3, но същото направи и Димитров - 3:3.

Българинът осъществи мини-пробив с пореден хубав бекхенд по правата, а после опонентът му направи спорен ас по диагонала - 4:4. Добър форхенд по обратния диагонал и атака към мрежата на Гришо доведе до 5:4, но сбъркан бекхенд изравни статуквото - 5:5. Французинът нямаше отново проблеми при подаванията си и направи резултата 5:7 в своя полза, но Григор моментално изравни чрез хубави начални удари. Маю отново показа класа след сервисите си и с премерени излизания на мрежата пак поведе с две точки.

Серия от мощни форхенди от основната линия на французина доведоха до грешка от бекхенд на Димитров за 7:10, а после и непредизвикана от предната страна на "българската" ракета доведе до 7:11. Гришо съкрати изоставането си и дори изравни на 12:12 чрез използване на карта за удвояване на точките. Непредизвикана грешкка от воле край мрежата на Маю осигури минимален аванс на хасковлията, но 10 секунди преди края Маю удвои точките си от спечелено разиграване и пак поведе с 13:14. Стигна се до равенство 14:14 при свършване на редовното време, при което трябваше да се играе за още една решителна точка - Григор имаше право на сервис, но само на един, с който спечели четвъртината с 15:14. Имаше объркване заради инструкциите на съдията на стола, който имаше проблеми да обяснява странните правила на играчите.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТИНА

Дори зад втори сервис Маю уверено спечели първите две точки в последната четвъртина и дръпна с 0:2. Непредизвикана от форхенд на Димитров доведе до 0:3, но после два предни форхенда по обратния диагонал му заслужиха първата точка в частта. Хубаво излизане на мрежата на французина и впечатляваща размяна осигури аванс от 1:4, макар и с доза късмет. Още една непредизвикана от предната страна на ракетата на Димитров направи 1:5. Светкавични две точки чрез атака на мрежата на българина все пак стопиха част от пасива му - 3:5.

Великолепен форхенд по обратния диагонал на Григор матира опонента му и осъществи мини-пробив за 4:5 при оставащи 5 минути от частта. Последва повторение на "упражнението" и резултатът стана 5:5, макар Маю с право да протестираше, че топката е била в аут. Безупречна комбинация на сервис по диагонала в полето за равенство и форхенд-уинър по обратния диагонал на Димитров направи 6:5, само че после французинът стигна до мини-пробив и ново реми.

Маю използва бонус карта, според която Григор трябваше да спечели разиграването в максимум 3 удара, само че българинът изобщо не разбра за тази си задача. При следващата такава ситуация обаче вече Димитров се справи и с бекхенд-воле край мрежата стигна до 7:7. Великолепен форхенд по диагонала на французина закачи линията (или поне според лайнсмените) и везните пак се наклониха в полза на ветераната. Неуспешна къса от бекхенд на Гришо позволи на опонента му да поведе със 7:9 при само 2 минути до края.

Непредизвикана грешка от форхенд на Маю доведе до 8:9, а после Димитров реализира изключителен минаващ форхенд, докато тичаше - 9:9 и 48 секунди оставащит от четвъртината. Елегантно воле край мрежата на българина го изведе до преднина от 11:9 (с бонус карта за удвояване), но французинът запази шансове с хубав форхенд-уинър по правата. При 11:10 и само 3 секунди до края Маю имаше време за сервис, но направи двойна грешка - 12:10 и победа за Григор.

Още по темата
ДАНИЕЛ ЛЮБОМИРОВ
Редактор отдел "Спорт"
Прочетена 8928

Добави коментар ›› Коментари (15)

haha
(Гост)
15
отговор
02 август 2020 | 11:01

гришо демонстративния. Рейтинг: 2 2

коко
(Гост)
14
отговор
02 август 2020 | 10:48

успех Гришо. гледай да биеш следващият кръг, та да им запушиш устите на завистниците Рейтинг: 3 2

Без име
(Гост)
13
отговор
01 август 2020 | 22:29

Следващи кръг пак ковита ще му е виновен! До тук беше. Рейтинг: 2 6

Без име
(Гост)
12
отговор
01 август 2020 | 22:29

Следващи кръг пак ковита ще му е виновен! До тук беше. Рейтинг: 2 6

а
(Гост)
11
отговор
01 август 2020 | 17:53

и тоя стана циркаджия Рейтинг: 3 7

евала
(Гост)
10
отговор
01 август 2020 | 17:44

г-н Любомиров, проявете малко въображение. необходимо ли е всяка статия за Григор да започва с "единствения българин в тенис елита" ... Рейтинг: 6 3

сеньор рамзи
(Гост)
9
отговор
01 август 2020 | 17:16

пак ли е виртуален тенис Рейтинг: 4 8

..
(Гост)
01 август 2020 | 17:27

Да бяга да ходи федербал да играе Рейтинг: 4 6

nefolk8
фен на: ---
01 август 2020 | 19:33

Не, не четеш ли, или четеш, но не вдяваш ? Рейтинг: 1 2

Красимир
(Гост)
8
отговор
01 август 2020 | 17:08

Клоун! Рейтинг: 3 9

GOSHKO
(Гост)
7
отговор
01 август 2020 | 16:50

Исказа му напомня на Чичо Пенчовия, когато е бил млад като Божинката :Р Рейтинг: 3 6

kyrcho
(Гост)
6
отговор
01 август 2020 | 16:14

i zakakvo igrae to niqma smisl drishlo da se pensynira i da bere chyshki na Askovo Рейтинг: 5 13

nefolk8
фен на: ---
01 август 2020 | 19:34

И Рейтинг: 1 1

nefolk8
фен на: ---
01 август 2020 | 19:36

И защо да го прави, неграмотнико? Защото ти си казал ли ? Отивай да си намериш буквар ... Рейтинг: 7 2

istimski fen
(Гост)
5
отговор
01 август 2020 | 15:47

хейтърчета,що не си........... Рейтинг: 11 9

....
(Гост)
01 август 2020 | 18:29

е.бa.т потки.те ленини Рейтинг: 2 1

PARIONLINE
(Гост)
4
отговор
01 август 2020 | 15:45

НАУЧЕТЕ КАК ДА ПЕ ЧЕЛИТЕ 999$ НА МЕСЕЦ ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ И ЗАПОЧНЕТЕ РАБОТА ОТ ВКЪЩИ. 100% РАБОТЕЩА СИСТЕМА. ВИЖТЕ ТУК. ----------------- P A R I N E O B U X L I V E Рейтинг: 1 8

..
(Гост)
3
отговор
01 август 2020 | 15:34

Да оставя парити и да заминава Рейтинг: 6 8

,,
(Гост)
01 август 2020 | 16:22

Да оставиш писането и марш на упилищИ !!! Рейтинг: 13 4

..
(Гост)
01 август 2020 | 16:52

Пари за закуска ще даваш ли и после за кафе с цигари? Рейтинг: 1 2

,,
(Гост)
01 август 2020 | 17:43

Ши ти давАм я кък нье ! Рейтинг: 2 0

врачанец
(Гост)
2
отговор
01 август 2020 | 15:18

айде да спрете да ни занимавате с тоя посредствен хасковски помак и клоун, а? Рейтинг: 9 21

Боби
(Гост)
01 август 2020 | 16:03

Северозападналият, просто се скрий ! Рейтинг: 8 8

До боби
(Гост)
01 август 2020 | 17:45

И ти се скрий бе простак Рейтинг: 3 2

nefolk8
фен на: ---
01 август 2020 | 19:39

Посредствен ?Ти , серкозно ли ?Айде да спреш да мислиш , щото не ти се получава, а ако не ти се чете за Григор, ходи да береш капини по Балкана ... Рейтинг: 3 2

фен
(Гост)
1
отговор
01 август 2020 | 14:43

Очаквайте нова загуба на гришо Рейтинг: 7 15

4c
(Гост)
02 август 2020 | 11:47

очакваме да спечелиш 2лв на цяло тоя месец Рейтинг: 1 0


							
						

Топ 20 в световната ранглиста - мъже

Топ 20 в световната ранглиста - жени

Шарапова - кралицата на виковете 05 юни 2020
Рускинята Мария Шарапова е една от най-кресливите тенисистки в света, според изданието Sportscasting. А към титлата "Кралица на виковете" причисляват още една знаменитост в аристократичния спорт – американката от ...
28 юли 2020
Григор Димитров допусна втора загуба на демонстративния турнир Ultimate Tennis Showdown в академията на бившия му треньор Патрик Муратоглу в Био край Ница. Българската звезда отстъпи с “внезапна смърт” на ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.