БГ Футбол

Цанко Стоичков: Стоилов скочи да бие един дядо - хубаво, че куршумът засече! Брат ми е с две "Златни топки"

28 юли 2020 | 12:20 - Обновена
Цанко Стоичков: Стоилов скочи да бие един дядо - хубаво, че куршумът засече! Брат ми е с две "Златни топки"
Братът на най-големия български футболист Христо Стоичков - Цанко, даде интервю пред Sportal.bg. Пловдивчанинът говори по различни теми: как е станал от Левски, за срещите си с Йохан Кройф и Диего Марадона, за анкетата на "Нощен труд" за "Футболист на века", за скандала между Камата и главния мениджър на ЦСКА-София Стойчо Стоилов, за класацията за "Златната топка" на "Франс Футбол" през 1992 година, за четирите гола на Христо при 5:0 над "сините", за семейните отношения и др. Ето какво каза Цанко Стоичков специално за читателите на Sportal.bg:

Здравейте, г-н Стоичков! Как сте? Къде ви намирам?
- На заведение съм в Пловдив.

Как прекарахте последните месеци? Светът изживява нещо невиждано в последните 100 години, но като че ли вече започнахме да свикваме.
- Добре си я караме! Всичко е нормално.

С какво се занимавате в момента?
- В момента почиваме. Чакаме да мине световната конспирация. Кой я направи ли? Трябва да попитаме много по-големи хора, на много по-голямо ниво.

Бяхте треньор на деца. Какво е да работиш с малчугани и има ли таланти в България?
- Има таланти в България, и то много. Проблемът е в частните футболни школи, в треньорите в частните футболни школи и собствениците на частните футболни школи. Там е проблемът. Това е единственият проблем. Родителите много се намесват. Собствениците на частните школи се взеха много на сериозно. Неизживени бизнесмени. Това е целият проблем с децата на българския футбол.

Въпреки че брат ви е легенда на ЦСКА, вашият любим отбор е Левски. Как се зароди любовта към "сините"?
- Заради Георги Иванов - Гонзо, заради Сашо Александров - Кривия, Димитър Телкийски. Преди години Наско Сираков играеше там. Това е причината. Много пловдивчани минаха през Левски. Ясен Петров също.

Помните ли четирите гола на Христо с екипа на ЦСКА срещу Левски?
- Да, помня ги много добре! Гледам ги редовно дори. Все пак Христо ми е брат. Обичам брат си повече от Левски. Много ясно, че съм се радвал. Даже преди три дни пак ги гледах и се радвах страшно много. Трифон Иванов също вкара гол.

Коя победа на Левски ще помните винаги?
- На Левски повече няма да помня нито една победа, защото те са като нашата държава - в будна кома.

В момента Левски е в много тежка финансова ситуация, а бъдещето му е неясно. Как се стигна дотук и има ли светлина в тунела?
- За Левски вече нямам какво да говоря.

Приятел сте с легендата на "сините" Наско Сираков. Той ли е точният човек да възроди Левски и да го върне там, където му е мястото?
- Като ми е приятел Сираков и като му звъня, той защо не ми връща обаждането? Който иска, да го пита. Аз повече няма да го питам. Или всеки ще се оправдава, че има много работа и няма време да се обади един път? Ще вляза в тоалетната да пикая и пак ще се обадя, ако трябва. Всички са много заети, ама ако кача едно писмо във "Фейсбук"... Аз днес ще го публикувам наистина. Става дума за писмо между баща и син. Бащата всеки ден звъни на сина си: "Татко, нямам време! Татко, имам работа! Татко, не мога да говоря с теб". И когато един ден синът се освобождава и набира баща си, на баща му един много добър приятел вдига телефона и казва: "Баща ти почина". Хората да си правят сметка колко са заети.

Чувате ли се с брат си? Той как е?
- Той си е добре. В Америка е. Жалко, че не е в България. Явно си има достатъчно причини да е далеч от българската помия.

Вярно ли е, че се е отчуждил от майка си? В медиите на много места срещнах това твърдение.
- Няма как да се отчужди от майка си, защото си има достатъчно работа в Америка, за да се занимава. Какво значи отчуждаване? Това, че работи в Америка на 10 часа път? Какво значи отчуждаване? На Коледа как беше при майка ми? Всеки човек си има ангажименти. Аз не съм бил при майка ми десет дни. В медиите се появяват много работи. Един казал едно, втори разбрал друг, трети написал трето. Майката, бащата, братът и сестрата са семейство.

Наскоро имаше "престрелка" между Христо и един от шефовете на "Армията" - Стойчо Стоилов. Вие пък защитихте брат си във "Фейсбук". Как се стигна до тази разпра и имахте ли контакт със Стоилов след нея?
- Как няма да защитя брат ми? Кой е Стойчо Стоилов да попитам аз! Един човек, който скочи на един възрастен дядо, скачаше да го бие. Нито му е на годините, нито му е на житейския опит. Той ще скача да го бие... Хубаво, че последният куршум му засече. Тогава щях да го питам къде е Стойчо Стоилов. Кой е той в случая, че да говори за Христо Стоичков? Искам да го попитам знае ли кой е Христо Стоичков? Аз съм бил с брат ми в почти целия свят и знам как хората го обичат, как го свалят от колата, как го целуват и какъв респект изпитват към него. Стойчо Стоилов ако не знае, да му кажа. Христо Стоичков трябваше да има две "Златни топки". Първата е през 1992 година, след като взеха КЕШ. Защо Милан не му я дадоха? Заради Ван Бастен. Защото Ван Бастен прекрати кариерата си и тогава трябваше да му дадат за последно "Златната топка". Искам Стойчо Стоилов да знае това нещо. За мен брат ми има две "Златни топки".

Защо не присъствахте на юбилейния мач на Камата през 2016 година?
- Тогава имах съвсем други ангажименти и му казах. Съжалявам наистина за това.

Разкажете ни малко повече за срещата ви с великия Йохан Кройф.
- Срещата ни не беше една. Той ме е тренирал, както е тренирал Барселона. Аз съм тренирал с тях над 100 пъти. Отидох, прегърнах го и му казах, че брат ми го чувства като баща. Аз бях на 11 години. Казах му: "Йохан, брат ми те обича повече от баща".

Покрай Христо Стоичков сте имали срещи с много велики футболисти - Марадона, Ромарио, Куман. С кого контактът ви е направил най-силно впечатление и какво си казахте с Дон Диего?
- Тогава с Марадона наистина много ревах, след като влязохме у тях с брат ми. За Марадона вече не искам да чувам, защото той дава много лош пример за децата ни. За мен Марадона вече е един избухнал наркоман. Той дава един много лош пример за нашите деца, за малките футболисти и за спорта като цяло. Много лош пример. Аз имам много снимки с него, но вече съм ги скъсал. Нямам снимки с въпросния господин.

Разкажете ни някоя интересна история с Христо! За която се сетите първо.
- Те са много. Наскоро чух една, когато България победи Израел с 2:0. Карат ги на Стената на плача. Преводачът тогава казва: "Хайде сега, всеки да си напише по едно желание и да го сложи на стената". Брат ми е отпред, зад него е Трифон Иванов, лека му пръст. И Трифон му казва: "Ицо, недей пиши нищо, само едно "Благодаря ти, Господи"!

Защо не сте чел автобиографията на брат си?
- Няма смисъл да я чета. Аз знам много повече от това, което пише в нея.

Кой е любимият ви негов гол?
- О, много са! Имаше някакъв мач на Барселона. След мача му целувах краката и му викам: "Моля ти се, в другия мач пускай тази тупалка, ама колкото може". Наистина съм му целувал краката и жена му е свидетел.

Нормално ли е според вас единственият българин със "Златна топка" и "Златна обувка" от световно първенство да остане втори в класацията за "Футболист на века" у нас в класацията на един вестник?
- Две "Златни обувки", "Златна топка", "Златен Онз"! Говорим за Гунди ли? Да ви подсетя ли, когато през 1994 година брат ми трябваше да вземе "Златната топка", колко българи гласуваха против него? Знаете ли го това нещо. Нормално е за българския манталитет. За мен Христо Стоичков е най-добрият български футболист! Не като брат, а като постижения. Утре може да се скараме, да дойде и да ми лепне един шамар зад врата. Да ми каже: "Тъпанар с тъпанарите", но за мен той е най-великият българин.

Пак ще ви върна у нас. Гледате ли български футбол?
- В България от доста години няма български футбол.

За поредна година Лудогорец стана шампион. Ще се намери ли отбор, който да спре хегемонията на "орлите"?

- Лудогорец станал шампион, а няма един българин вътре. Те са двама и стоят на скамейката. На Лудогорец малко не им е правилна политиката според мен. Малко прекаляват с чужденците. Носи им успех, но губим българските таланти. Печелим едно, но губим друго. Нашите български таланти къде са? Стават на 15 години, започват с татуировките, започват с пиенето и наргилетата. Започват някакви други забранени стимуланти. За какво говорим?! Започват да го пращат някъде под наем и психиката му пропада.

Вие сте пловдивчанин. Кой пловдивски отбор подкрепяте?
- Всички пловдивски отбори подкрепям. Ботев, Локо, Марица, Спартак. Държавата трябва да се замисли сериозно и за другите отбори, а не само за Левски и ЦСКА. Другите отбори какви са? Прокажени ли са? От Марица колко хора тръгнаха? Сашо Александров - Кривия откъде тръгна? Игра срещу Ювентус и я мушкаше на Зидан. Зидан му целува краката на него след мача. България е слаба икономически, а ние сме тръгнали за спорт да говорим.

Нещо за финал! Какви са бъдещите ви планове?
- Добри са! Очаквам да станат много добри неща до края на година. Нека всичко е наред, да бъдем живи и здрави! Децата ни да са живи и здрави, да слушат, да учат!

Още по темата
ИЛИЯ ИВАНОВ
Репортер
Прочетена 52535

Добави коментар ›› Коментари (105)

ФЕН НА ТЕЛЕШКО ВАРЕНО
(Гост)
105
отговор
30 юли 2020 | 07:19

ЕДЕНИЦАТА ЗА ТЪПОТА Е "ЛЕФСКАР" ТОЗИ Е ПО ТЪП ОТ НАЙ ТЪПИЯ-БОЖИ/КОТЕТО Рейтинг: 0 1

цска оранжев от Ловеч
(Гост)
104
отговор
29 юли 2020 | 09:19

АЗ ще отговоря на Цанко кой е Стоилов ами той е бивша звезда на цска тире София и е нормално да се изявява в този клуб а Стоичков е звезда на цска Соофия а този клуб вече не съществува така че Стойкас е в правото си Рейтинг: 2 3

Хаха
(Гост)
103
отговор
29 юли 2020 | 07:45

Е фамилията Стоичкови показва колко са прости. Рейтинг: 5 1

С изречението
(Гост)
102
отговор
28 юли 2020 | 23:24

Аз съм от Уески заради Гонзо...ТЕМАТА ПРИКЛЮЧИ! Рейтинг: 10 0

С това приключи
(Гост)
29 юли 2020 | 01:49

- На Левски повече няма да помня нито една победа, защото те са като нашата държава - в будна кома. Рейтинг: 6 4

Чичо Глиган
(Гост)
101
отговор
28 юли 2020 | 22:47

ПРОСТ,МНОГО ПРОСТ,УНИКАЛНО ПРОСТ,ЦАНКО СТОИЧКОВ.ТОВА Е СТЪЛБИЧКАТА КАТО ИЗМЕРЕНИЕ ЗА ПРОСТОТИЯ. Рейтинг: 14 2

GOSHKO
(Гост)
100
отговор
28 юли 2020 | 22:26

семейство Стойкови идеално пасва на ловешкия катун Рейтинг: 9 4

GOSHKO
(Гост)
30 юли 2020 | 07:21

Еденицата за тъпотия в България е "лефскар" ти задминаваш и Цанко-ТЪПОТО и БОЖИ-още по тъпото Рейтинг: 0 0

хХх
(Гост)
99
отговор
28 юли 2020 | 22:20

Този е 3 милиона пъти по-неизвестен от брат си, но само 2 пъти по-прост! Евала! Рейтинг: 26 5

_!_-
(Гост)
98
отговор
28 юли 2020 | 22:03

Малики тоя по-тъп и по-прост и от брат си! Рейтинг: 16 5

Дака
(Гост)
97
отговор
28 юли 2020 | 22:01

Разни БИВШИ Полицаи- Мошеници почнаха да се правят на бабаити и да ходят да бият някой ако ги засекат на улицата... Всичко е ЗАРАДИ ВРЕДНИТЕ филми с араби и негри по телевизията.. Ако някое малко дете ти пресече пътя като вървиш на улицата, какво ще правиш ??? По Телевизията, Трябва да показват САМО филми как трепем и уб.иваме араби, негри и китайци и им взимаме парите, откак я има България.. Рейтинг: 2 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

ha
(Гост)
96
отговор
28 юли 2020 | 21:58

Ганчев удари голяма греда! Няма фен на ЦСКА, който ще избере стоилов пред Ицо... Накрая всичко ще рефлектира върху самия Ганчев! Рейтинг: 11 5

ha
(Гост)
29 юли 2020 | 05:14

Но когато ЦСКА-София преби ЦСКА с 8:0 Стоилов вкара 2 гола. ЦСКА-София беше домакин и мачът се игра в Ловеч. ЦСКА-София даже още си беше с старото име-Литекс Рейтинг: 5 1

...
(Гост)
28 юли 2020 | 22:00

И върху тролове като теб Иване. Рейтинг: 4 4

Перо
(Гост)
95
отговор
28 юли 2020 | 21:41

Прост, прост, прост... Рейтинг: 8 1

Гъмзата Я-Л
(Гост)
94
отговор
28 юли 2020 | 21:34

Двама мангали ,кво повече от това Рейтинг: 4 7

_ggbg_
(Гост)
93
отговор
28 юли 2020 | 21:31

Все викаме, че Ицо бил много проЗ, ама той не бил изобщо такъв, в сравнение с брат си Цанко! Това момче борави с възможно най-лесните и прости думи и ръси само глупост след глупост! Затова казвам, че брат му си е направо много умен, ако ги сръвним двамата, много по тактичен и умерен в говоренето си е Стоичков! Рейтинг: 7 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Стойчо Стоилов
(Гост)
92
отговор
28 юли 2020 | 21:07

Кои са тия на снимката? Единия съм го виждал в Ловеч? Рейтинг: 5 2

Стойчо Стоилов
(Гост)
91
отговор
28 юли 2020 | 21:06

Кои са тия на снимката? Единия съм го виждал в Ловеч? Рейтинг: 9 1


							
						

›› Live Scores

Календар

calendar_icon
календар затвори

Всички мачове

Има поне 55 причини да помним Трифон 27 юли 2020
55 години щеше да навърши днес един от най-ярките български футболисти в историята на тази игра - Трифон Иванов. Трудно ни е да повярваме, че той не е сред нас, въпреки че минаха вече близо 4 години и половина откакто ...
Амос Юга: Смятам, че имаме добър отбор 09 август 2020
Новото попълнение на ЦСКА-София Амос Юга даде ексклузивно интервю за предаването „Код Спорт“ по ТВ+. През годините „армейците“ са имали отлични попадения с африкански ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.