Бойни спортове

Елис Гури: Ако не беше България, нямаше да стана световен шампион (видео)

05 юли 2020 | 14:24 - Обновена
 • копирано
 • 3

Елис Гури, световен първенец и европейски медалист в борбата, гостува в предаването „Код Спорт“ по ТВ+. През 2010 г. той получи български паспорт и веднага показа, че е имало защо. Още на следващата година отвоюва на страната ни бронз на европейското първенство по класическа борба в Дортмунд и титла на шампионата на планетата в Истанбул. Освен с успехите си, той спечели симпатиите на феновете и с позитивното си излъчване и своята неизменна усмивка извън тепиха. България явно остана в неговото сърце като втора родина и след края на кариерата му. В момента той съчетава ролите на мениджър и помощник-треньор в националния отбор по класическа борба. След няколко години в родната Албания Гури отново е у нас и подготвя националите ни за битки под знамето на България.

 

- Елис, добре дошъл на тепиха на „Код Спорт“! Как си? Как беше в месеците на изолация?

- Изкарах изолацията като всеки. Бях тук, в София, вкъщи. Постоянно мислехме какво да правим у дома. Непрекъснато комуникирахме със спортистите по телефона, за да правят някакви упражнения вкъщи.

- Вече си мениджър в щаба на Армен Назарян, но често влизаш и в ролята на помощник-треньор. Как се отрази карантината на националите ни по класическа борба?

- Да ви кажа честно, мисля, че при нас беше добре, защото имахме няколко контузени момчета. По време на пандемията те имаха време да се оправят, за да участват на 100 % сега в квалификациите за олимпийските игри. Едмонд Назарян е млад и ще има време да се докаже, да се подготви по-добре за квалификациите през следващата година.

- Нещо изненада ли те в поведението на състезателите по борба по време на тази пандемия? Все пак всеки преживява различно изолацията…

- По принцип ние сме свикнали да сме постоянно по лагери. По някакъв начин винаги сме като в изолация. Спортистите са в друг свят, живеем по друг начин. Лагери, тренировки - винаги сме затворени. Всички спортисти го приеха нормално. Не беше нещо фатално за нас.

- Работиш често на тепиха с таланта Кирил Милов, който вече има сребро от световно и европейско първенство в твоята категория – до 98 кг. Реално той има ли шанс за златен удар? Има ли потенциал?

- Кирил е младо момче, много е як, има много възможности, понеже е усетил финала. Имаше възможност да вземе златен медал, само малко не му стигна. Работим с него, в момента е в много добра форма. Работим за тактика и техника как да стигнем до златния медал. Има възможност това момче, много е добър!

- Властелин на тази категория е арменецът Артур Алексанян, който още по твое време се бореше. Ти също имаше схватка с него. Ще остане ли недосегаем?

- Алексанян е добър спортист. В борбата няма непобедими състезатели. С Киро работим много да побеждаваме и други спортисти. Знаем какви са тактиката и техниката на Алексанян. Ще работим за нашата тактика как можем да го надвием.

- Каква е обстановката сега при класиците?

- Досега обстановката е нормална, всичко върви по план. Преди няколко дни бяхме на лагер в Белмекен, тренираме нормално. След пандемията не искаме да взимаме максимума отсега. Трябва постепенно, защото никой не е тренирал вкъщи, както по лагерите.

- В този отбор винаги е имало здрав колектив, дисциплина и успехи. Така ли е и сега?

- Да! Ние сме като семейство! Разбираме се много. Радвам се, че в отбора има много добри момчета. Имаме световни, европейски шампиони. Има уважение един към друг.

- Не ви ли е скучно, след като всичко е прекрасно и няма скандали?

- Не. Скандали няма как да има. Понякога има проблеми, контузени. Но това са малки проблеми, които ги има във всеки спорт. Всичко друго е нормално.

- Какво мислиш за Едмонд Назарян? Защо най-младият в отбора дава тон за това как трябва да се преследват медалите – смело, зрелищно, без респект от съперника, който да налага дефанзивен стил? Нещо, от което от две-три години българската класическа борба страдаше…

- Едмонд Назарян е голям талант. Син е на великия Армен Назарян. А да имаш велик човек вкъщи всеки ден, все нещо от него ще вземеш. Ако гледаме срещите на Едмонд Назарян, ще видим, че използва същите техники като неговия баща и има хубав дух. Едмонд е много умно момче. Взел е злато и за завършване в училище. Играе много добре шах. Примерен е и знае какво иска да прави. Следва си целите.

- Прекара няколко години в родната ти Албания – как е там ситуацията?

- В Албания не е много по-различно от всички държави на Балканите. Не мога да говоря за политика, не разбирам тези неща. Семейството ми е там, нормално е, като тук.

- Във футбола например Албания изпревари България - класира се на финали на европейско. Да не стане така глобално в спорта и най-вече в борбата?

- Не, няма как. Казвал съм, че ако не беше България, нямаше да имам възможност да стана световен шампион. Не знам, във футбола нещата са малко по-различни. Не мога да кажа, че там условията са много по-добри от тези в България. Спортът не е по-добре от тукашния.

- Двама албанци вече са гостували в „Код Спорт“ – бившите футболни национали на твоята родина – Албан Буши и Алтин Хаджи. Поддържаш ли връзка с тях?

- Да, те са ми приятели. Познаваме се покрай спорта. Когато бях в Албания, постоянно комуникирах с Албан Буши. Той е треньор във федерацията по футбол, директор. И с Алтин Хаджи си говоря, той живее в България и имаме контакт всеки ден.

 

- Едва ли не навремето Гриша Ганчев те привлече като футболна звезда тук и ти оправда доверието. С него поддържаш ли връзка?

- Гриша Ганчев беше човекът, който ми даде възможност, а и не само на мен, а и на много спортисти в България, да постигнем мечтите си. Не знам дали съм бил като футболна звезда, но му благодаря! Благодаря на Гриша Ганчев! Всичко, което съм постигнал е заради него!

- Армен Назарян обаче се установи постоянно в България преди 23 години. Планираш ли такъв ход? Може и да не е с три деца…

- На половината път съм, защото 10 години съм в България. Ако на Армен Назарян му е добре тук, защо да не бъде така и за мен? Проправил е пътя вече.

 

- Връщаш ли се често към спомена от Истанбул 2011 г., когато триумфира със световната титла?

- Да, връщам се. Мечтал съм за това нещо от дете да стана световен шампион. Беше като мисия-невъзможна. Благодаря на треньорите и на Гриша Ганчев, че ми даде възможност да се докажа и да постигна това, което съм искал винаги.

- Коя беше най-трудната схватка в Истанбул?

- На световно първенство няма лесен борец на тепиха. Всички са силни. Срещу един руснак беше 5:0 за него в първата част. Но в спорта всичко е възможно, ако го искаш и го мислиш, може да го постигнеш.

- Къде е златният медал?

- Златният медал е в Албания, при семейството ми. Оставил съм го при баща ми, който е бивш борец. Тръгнах към борбата заради него. Спортувал съм и други неща, но след това се насочих към борбата, защото мечтаех да стана като него.

- Какво друго спортува като малък?

- Първият ми спорт беше лека атлетика, после играх футбол, баскетбол, волейбол. Много различни спортове, но накрая трябваше да стана като баща ми.

- На колко години започна с борбата?

- Бях около 14-годишен, когато тръгнах към борбата.

- Не беше ли малко късно?

- Важно е да спортуваш. За мен беше важно да хващам някакви неща към спорта – дишане, бягане, физическа подготовка. Като си малък, имаш време да правиш спорта, който мечтаеш.

 

- Какво каза баща ти, когато спечели златния медал?

- Баща ми беше в Албания и исках да му се докажа. Казах му, че съм станал световен шампион. Не знаех, че той беше гледал по телевизията финала с шведа. Звъня му и казвам: „Татко, вече станах световен шампион!“ Той беше борец и знаеше технически как се правят хватките правилно и в този момент каза: „Да, ама този суплекс трябваше да го направиш по-хубаво. Искаше да покаже, че съм световен шампион, но не съм правил нещата хубаво. Да не се отказвам и да постигам и други неща.

- В борбата Русия е сила номер 1, но твоите най-хубави победи са именно срещу представители на „сборная“. Защо руснаците не те притесняваха, а напротив – превърна ги едва ли не в „клиенти“?

- Всички знаем, че руснаците имат много стара и хубава школа в борбата. Възможно е начинът им на борба да беше по-удобен за мен. Не мога да кажа, че съм бил по-як. Но в борбата борец, който не е много велик или силен, може да направи проблем на тепиха. Стилът на руснаците определено ми допадаше.  

- За какво съжаляваш в кариерата си? Какво не можа да постигнеш?

- Медал от олимпиада. Само това ми беше мечта.

- Защо пропусна да го вземеш? Носеха се слухове, че една голяма любов в този период те е разконцентрирала - доколко истина има в това?

- Не, не беше това. С Климентина се познавам от 2010 г., тя само ми е помагала да постигам мечтите си, научи ме на български език, на химна на България, лекуваше ми раните от контузиите. Подкрепяла ме е през 2011 г., когато станах световен шампион, но тогава нямаше такъв слух. Разбирам – хората са искали да взема медал…

- Тогава казваха, че на игрите в Лондон Елис Гури постоянно разхожда приятелката си Климентина в Лондон…

- Абсурдно е! Когато отиваш на състезание, винаги имаш малко притеснение, напрежение. Трябва да има човек до теб, който да ти говори, за да те успокои. Тя само ми е помагала, никога не ми е пречила.

- Как се промени борбата в последното десетилетие? По света се направиха много модерни бази, вие често имате лагери в чужбина. Какво ти прави впечатление най-вече?

- Лагерите в чужбина? Нямат по-хубави бази от тези в България. Когато отиваме в други държави, целта е да тренираме с противници, с които момчетата ще се борят на европейско или световно първенство. Трябва да гледаме грешките, тактиката на съперниците.

- Но те също ви разузнават.

- И те, и ние. Важното е кой го прави по-добре.

- Навремето се говореше, че Братан Ценов като старши треньор е развил мания да не го разузнават и не искаше с никой да не се събира отборът.

- Всеки спортист е различен. Всеки състезател трябва да прави тактика и техника, за да изненадва противника. На световно първенство нивото е почти равно. Там тънки неща могат да те оправят, за да вземеш медала.

- Имал ли си кумир в борбата? Имаш ли любимец от елита сега?

- Кумир? От дете съм гледал баща ми. От него съм тръгнал, за да стана борец. Мечтата ми е била да бъда като баща ми. Сега любимци са ми спортистите на България. Само с тях се занимавам и те са ми любимци.

- Какво най-много ти липсва от годините, когато беше активен състезател? Може би адреналинът? На какво се радваш най-много сега?

- Липсват ми адреналинът, тръпката преди да излезеш на тепиха. Удоволствието и радостта, когато вземеш медал и радваш другите хора. Радвам се на малки неща, на дребните неща от живота.

- Как се забавляваш? Къде по света най-много ти харесва? Планираш ли сватба?

- Обичам природата и Балканите ми харесват. Покрай спорта сме ходили на много места по света, но повече ми харесват Балканите. Мисля, че най-хубавият климат е при нас. Сватба? Повече от десет години съм с Климентина. Повече от женени сме. Мислим по-късно да направим събитие заради семейството и приятелите.

 

 

- Олимпиада ще има ли и какво очакваш от българската класическа борба? Оптимист ли си?

- Като характер съм оптимист. Постоянно влизам на тепиха, постоянно гледам нещата, искам да разбирам всичко какво става. Тогава знаеш къде са нещата и даваш максимума от себе си, за да помагаме. Имаме възможност да вземем златен медал в няколко категории. Не мога да кажа, спортът е много странно нещо. Един ден може да си добре, а в друг ден е възможно да не си много добре. Казваме – дано да е твоят ден! Защото тогава можеш да правиш всичко.


Още по темата
 • копирано
 • 3
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 2233

Добави коментар ›› Коментари (1)

Don Diego
(Гост)
1
отговор
06 юли 2020 | 09:03

ЕДНО ГОЛЯМО БРАВО ! Рейтинг: 13 0


							
						
Христо Маринов: Взехме нов треньор и за трите ... 09 юли 2020
Президентът на федерацията ни по борба Христо Маринов говори пред "Меридиан Мач" за наболелите въпроси в най-успешния ни спорт, както и за това какво ще бъде планирането, след като стана ясно, че в периода 12-20 ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.