Зимни спортове

Скромният гений с номер 17

28 май 2020 | 11:01 - Обновена
Скромният гений с номер 17

„Той беше просто Бог, Бог на хокея”. Така го описва бившият му съотборник и приятел, заслужилият Майстор на спорта на СССР Владимир Попов. Действително, съществуват спортисти, чиито талант, майсторство и въздействие не могат да бъдат измерени с титли, медали и статистики. Спортисти, които карат запалянковците да си спомнят цял живот къде и с кого са били, когато са гледали техните мачове. Спортисти, които със своята човещина и скромност са си спечели уважението и обичта на обикновените хора завинаги. Такъв е бил и легендата на руския и световен хокей Валерий Харламов. 


Повелители на леда

Осъзнавам колко трудно е да пишеш за играч, когото не си имал възможността да гледаш на живо, но изпитвам някакво необяснимо чувство на близост с този необикновен човек и спортист. Неговият жизнен път е кратък, остава завинаги на 33. За това време Харламов успява да спечели всичко, което може да бъде спечелено в този мъжки спорт с отбора на ЦСКА (Москва) и Сборная. Преодолява тежки контузии и удари от съдбата и най-важното, остава човек с главно "Ч". Харламов играе в епохата на най-истинските спортисти, тези, които не са имали милионни рекламни договори и последователи в социалните мрежи, а са се състезавали заради самия спорт, заради отбора и Родината, все неща, които изглеждат почти напълно лишени от смисъл за повечето разглезени спортни звезди днес.


Не всички знаят, че славният съветски хокеист е наполовина… испанец. Точно така, неговата майка Кармен Ориве-Абад, произхожда от Билбао и попада в СССР, заедно с много други деца сираци по време на гражданската война в Испания. По-късно започва работа в московския завод ”Комунар”, където се запознава с Борис Сергеевич Харламов. Първородният син получава името на известния летец-изпитател Валерий Чкалов. Детството на Валерий не се е различавало особено от това на милиони други момчета в СССР по онова време: лятото играел футбол, а зимата хокей. Още шестгодишен стъпва на кънките и по-късно именно това е нещото, което забелязва първият му треньор, Виталий Ерфилов, невероятният усет към пързалянето и контактът с леда.Първото голямо изпитание за Валерий идва още в детска възраст. Тежка ангина довежда до временно парализиране на дясната ръка и крак, а лекарите откриват и порок на сърцето. Забранена му е всякаква физическа активност, а тежката задача да му съобщи, че трябва да забрави за хокея се пада на баща му, човекът, който го е сложил на кънките и го е насочил към този спорт. Въпреки това Валерий продължава да гони шайбата по заледени дворове и пързалки, готов е да играе по всяко време, с когото и да било. Без знанието на майка му се присъединява към детската школа на ЦСКА Москва. Въпреки болното си сърце, играе и футбол за отбора на ”Метрострой”. Тайната му е разкрита, едва когато една вечер се завръща у дома с контузия на лицето, получена след тежко падане на леда. Въпреки всички усилия, които полага, майка му така и не успява да го откъсне от хокея.

Следващата голяма пречка в неговата кариера е от бюрократичен характер. Когато е предложен, като ново попълнение през 1967-ма  от треньора на младежкия тим, Борис Кулагин, суровият старши треньор на ЦСКА (Москва) и Сборная, Анатоли Тарасов троснато заявява: "Какви са тези дребосъци, които ни водите? На нас ни трябват здрави и силни играчи, които да могат да се сборят с канадците!" Така Харламов в буквален и преносен смисъл е заточен в Сибир, в отбора на "Звезда" (в който нямало нищо звездно)  от затънтеното градче Чебаркул, играещ във Втора лига.  За повечето хокеисти това би означавало "смъртна присъда", но Валерий е решен да докаже, че е достоен да играе в ЦСКА и националния отбор. В Чебаркул и околните градчета бързо се разчува за новото момче чудо и на мачовете започват да се стичат хиляди запалянковци, пътуващи с електричката от цяла Челябинска област, за да гледат изпълненията на Харламов и неговата команда.

Нападателят забива 34 шайби за един сезон и отвежда отбора в Първа лига. През този период Харламов укрепва физически и натрупва значително количество мускулна маса. Тарасов осъзнава грешката, която е допуснал и връща Харламов в Москва. Поставя го на мястото на контузения по това време Вениамин Александров и по този начин, донякъде случайно, се сформира легендарното нападателно звено Харламов, Петров, Михайлов. Тримата почти веднага се превръщат в единен механизъм, който се допълва перфектно на леда. Невероятните индивидуални качества на Харламов му позволяват да прави бързи пробиви и да елиминира един, или двама съперникови играчи и да отваря пространство. Тримата са също толкова задружни и извън терена, което укрепва допълнително това митично ледено братство. Винаги когато тяхната тройка излиза на терена, запалянковците знаели, че всеки момент могат да видят нещо красиво, нещо необикновено.

На 20 години Харламов става най-младият световен шампион в историята на хокея. През 1972 печели и Олимпийска титла на игрите в Сапоро, като реализира 9 шайби и е признат за най-добрия играч в турнира. В истинска легенда обаче, Харламов се превръща в мачовете срещу канадците. През същата тази 1972 год най после са договорени условията за първия мегасблъсък между суперсилите в хокея, включващ осем мача (по 4 на канадска и руска земя). Високомерните домакини са убедени, че ще се разправят с лекота със Съветския тим. Такива са настроенията и сред цялата хокейна общественост в Канада. Един от водещите спортни журналисти, Дик Бедоус, заявява публично, че ако руснаците стигнат дори до едно равенство, ще изяде статията, която е написал с чаша руски чай. Първият мач завършва 7-3 за Сборная, като преломният гол за 3-2 става след фамозен идивидуален рейд на Харламов. Публиката обезумява, към терена политат опаковки от храна и бутилки. Горкият Дик, обещанието си е обещание…. Суперсерията се превръща в истинска война на леда.

Мачовете се играят почти без правила. Като не успяват да неутрализират Харламов с традиционните тактически схеми, канадците решават просто да го извадят от игра. След като получава брутален удар със стик в лицето, Харламов не успява да довърши серията. В крайна сметка канадците буквално изтръгват крайната победа със зъби и нокти,  печелят 4 мача, Сборная  - 3, а един завършва наравно. Съветските хокеисти забиват 32 шайби, канадците – 31. Именно в тези мачове Харламов реализира три от най-паметните си голове, които остават завинаги в съкровищницата на хокейната игра. По време на престоя си в Канада, Харламов получава оферта за милионен договор, ако остане да играе за тима на Торонто. Тя е отправена директно от президента на клуба, Харолд Бауер.  ,,Без Петров и Михайлов не отивам никъде! Освен това ние сме съветски милионери,,. отвърнал шеговито славният хокеист. Канадците едва ли са разбрали хумора в отговора на Харламов, милиони нито той, нито някой от неговите съотборници е притежавал. Милиони са били запалянковците, за които успехите на съветските хокеисти са лъч светлина и повод за гордост. Харламов е бил уважаван и заради неговата скромност и приятелското отношение, както към по-младите съотборниците, така и към съперниците. Когато в тима на ЦСКА Москва попада младият и тогава все още никому неизвестен Владимир Крутов, лидерът на отбора го взима под крилото си, може би виждайки в негово лице бъдещия му наследник на този пост. ,,Валерка, какво толкова имате да си кажете с него, та той е с десет години по-малък от теб,, ревнували неговите съотборници Петров и Михайлов.

В средата на 70-те ,,Червената машина,, както вече наричат националния отбор на СССР работи на пълни обороти, а кариерата на Харламов е във връхната си точка. Но съдбата е подготвила ново изпитание за прочутия хокеист. На 26 май 1976 год късно вечерта  в квартирата на неговите родители се разнася злокобен телефонен звън.  ,,Тръгвайте веднага, синът ви е претърпял злополука,, зове непознатият  глас. При опит за изпреварване върху мокрия път, Харламов загубва управление върху своя автомобил и се забива в стълб. Пораженията са сериозни – счупен крак и натрошени ребра, мозъчно сътресение и множество кръвоизливи.

Лекарите са категорични – с кариерата на Харламов е свършено. След като веднъж вече са го отписали за спорта, още като дете, великият хокеист е решен да им докаже отново, че грешат! За него, приятелите казват, че от майка си е наследил огнения испански темперамент, а от баща си желязната воля и дисциплина. По това време Харламов тъкмо се е оженил за своята годеница Ирина, но се налага да прекара медения месец в болничната стая. Заедно с лекаря на ЦСКА Москва, Олег Белоковский,  съставят сурова програма за възстановяване и влизане във форма. Валерий инвестира цялата си енергия, за да се върне в играта, която толкова обича. Харламов се появява отново на леда в мач от вътрешното първенство. Когато вкарва гол и в залата обявяват името на голмайстора привържениците и на двата тима стават на крака и дълго ръкопляскат.

През 1977 нов командир поема властта в Сборная. Започва ерата Тихонов, но това довежда до рязко влошаване на атмосферата в тима. Виктор Василиевич има радикални идеи за подмладяване на тима, смята че старите играчи са преситени от безкрайните победи. Освен това усеща, че репутацията на Харламов, лидерът на отбора е много по-голяма от тази на самия него и това му пречи. По онова време в СССР на играчите които са прехвърлили 30-те си години се гледа, като на динозаври, независимо от постиженията им. Михайлов и Петров са форсирани да се откажат. Загубата на решителния сблъсък в Лейк Плесид, която сама по себе си е просто една незначителна засечка в работата на ,,Червената машина,, в неподходящ момент, развръзва ръцете на Тихонов да реализира промените, които е намислил. По онова време Москва не признава нищо друго освен злато на олимпийския лед.През 1981 се задава дългоочакваният турнир за Купата на Канада. Харламов, който винаги е обичал да играе срещу канадците, планира това да бъде лебедовата му песен. Буквално минути преди да се качи в автобуса за летището, нападателят е информиран, че Сборная не се нуждае от неговите услуги. Тихонов се аргументира с това, че Харламов не се намирал в достатъчно добра физическа кондиция за тежките мачове с канадците. В действителност това е само оправдание, изключването му от отбора стартира пагубна поредица от събития, която няколко дни по-късно довежда до неговата гибел. Харламов е съкрушен от решението на старши треньора и се оттегля за няколко дни в своята вила. На 27 август, четвъртък, след безсънна нощ, заедно със съпругата Ирина и нейният братовчед тръгват рано сутринта обратно към Москва. Харламов бърза за тренировка. Малко след потеглянето, двамата с Ирина, която не е опитен шофьор, се сменят зад волана. На 74-ия километър от Ленинградското шосе, бялата Волга с номер 00-17 поднася върху мокрия път и се забива в тежкотоварен камион, който се движи насреща. Тримата пасажери загиват на място. Харламов е погребан няколко дни по-късно на Кунцевското гробище в Москва под непрестанен дъжд, но нито един от неговите съотборници не присъства на последния му път. Страшната вест застига играчите на Сборная в Уинипег, Канада, но тъкмо това ги заставя да направят невъзможното. Във финалния мач съветските хокеисти разгромяват домакините с 8-1.

 Днес, Валерий Харламов е признат за един от шестте най-велики хокеисти за всички времена. Сухата статистика сочи, че в своята кариера  е отбелязал повече от 1000 гола във всичките турнири, в които е участвал, като 193 от тях за националния отбор на СССР. Но за него казват, че играта му е трудно да бъде описана, тя просто трябва да се види. Днес на мястото, където е загинал великият хокеист, се издига  паметник във формата на шайба, изработена от черен мрамор. На нея е написано: „Тук угасва звездата на руския хокей”. Но там, където угасва звездата се ражда легендата, а легендите никога не умират!

Автор: Николай Драгиев


Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 7213

Добави коментар ›› Коментари (14)

Кубрат
(Гост)
14
отговор
07 юни 2020 | 23:47

Харламов е най великия хокеист за всички времена и друго пиянките ватниците играят най красивия хокей а не ръгби на лед съгласни ли сте роби Рейтинг: 2 1

аз
(Гост)
12 юни 2020 | 21:36

съгласен съм сър момент че едни цигани ме насилват после пак ще пиша ако не дйдат тyрците разбира се Рейтинг: 0 1

Gmork
(Гост)
13
отговор
01 юни 2020 | 22:35

Гледал съм го на живо на черно-белия екран. Велика личност, легенда, за която нищо друго нямаше смисъл освен победата. Рейтинг: 7 9

?
(Гост)
02 юни 2020 | 09:28

викаш през трупове да се минава, но победа да има? Рейтинг: 6 6

Георги: Re: Вкаранга
(Гост)
12
отговор
30 май 2020 | 00:53

съгласен съм само с красивия хокей. СССР са революционери на играта. Но не е ок да се сравняват с канадците, защото СССР едва ли не 365 дни в годината бяха заедно, докато канадците ги събираха специално за тези мачове и няма как да имат този синхрон. А и звездите им са били доста скапани от тежкия сезон в НХЛ. Докато в СССР имаше само ЦСКА с подгласници Динамо и Криля Советов. Петорката на ЦСКА бе петорката на СССР. И въпреки всичко това общия баланс на национално ниво във всичките мачове под каквато и да било форма е в малко, но в полза на Канада. Рейтинг: 6 3

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Вкаранга
(Гост)
30 май 2020 | 10:58

Да, съветските хокеисти бяха целогодишно на подготвителни лагери. Да, синхронът им беше впечатляващ. Но: 1 да се намираш целогодишно с едни и същи хора 24-7 те изтощава психически, и 2 абсолютен мит е, че канадците не са се готвили за мачовете си със СССР. Това е бил сблъсъкът Изток-Запад по време на Студената война на ниво хокей. И всички ръководители са го осъзнавали! Да ми разправят, че канадците отивали с някакво неебателно отношение на тия мачове и смятали мужиците за пълни смотаняци, е признак на тотална олигофрения! Има толкова материали - интервюта, изказвания, видеа - на участниците в тези сблъсъци, че е необходима не повече от една мозъчна гънка, за да се разбере залогът, който са носили тези битки на леда. И нито НХЛ-звездите от 1972, нито ВХЛ-звездите от 1974, нито отборите с тримата топ-наладатели в цялата история на НХЛ Грецки, Боси и Лемьо са излизали на разходка в тези мачове. Готвили са ги целенасочено, ок, не 365 дни, но достатъчно, за да направят от тях силен отбор - прочети какво са правили канадските треньори, за да сплотят ядрата от Айлъндърс и Ойлърс, които в НХЛ са се спуквали от бой. Прочетете, мамамустара, и за Чудото на леда, което наистина е чудо, но Хърб Брукс събира отбора няколко месеца преди Олимпиадата и ги готви целенасочено за мача със Съюза. Чудеса стават, когато се стремиш към тях, а не падат ей така от нищото! Чудото на леда става факт заради подценяването от страна на СССР, изключителната работа, която свършва Хръб Брукс, както и това, че се играе на малките северноамерикански площадки, на които комбинативният съветски стил е по-трудно осъществим. Всички са се готвили за тези битки! Абсолютен мит е, че само ЦК на КПСС е търсело победата в тях! САЩ да не би да се искали Съюза да доминира в топ-4 професионален спорт при тях, а? Смешна работа! Рейтинг: 9 19

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Пешо брадата
(Гост)
30 май 2020 | 16:03

Вкаранга, това е мит, който се насажда от край време , за да се оправдаят резултатите в тези мачове. Уж канадците и американците не се готвели и подхождали несериозно. просто някои хора отказват да повярват, че съветския хокей беше достигнал ниво на съвършенство. Просто по онова врме, пък и днес, толкова ги мразеха Сборная, че искаха някой да ги смаже, да им натрие носа, обаче, като се оказа, че са по добри от прехвалените професионалисти, трябваше да се измисли някакво оправдание. Рейтинг: 8 16

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

009
(Гост)
11
отговор
29 май 2020 | 17:18

ако Скот Баумат беше хейтър нямаше да има велик Детройт Ред Уингз....класата не се влияе от идеология. Рейтинг: 8 19

Вкаранга
(Гост)
30 май 2020 | 11:07

Точно така. Това го писах под статията за Петорката на Ларионов. Боуман и до сега в интервютата, които дава, казва, че Анатолий Тарасов е неговото най-голямо вдъхновение и че през цялата си кариера е заимствал от неговите методи. Самият Тарасов е бил неудобен на другарите от властта, защото се е борил не за някаква идеология, а за това да издигне хокея с шайба - защото в Съюза в ония години се играе хокей с топка, известен още като руски хокей или бенди - на световно ниво. Тарасов ръчка ЦК на КПСС близо 10 години докато ги навие да се играят серии с професионалистите от Канада. Големите личности имат големи мечти и преследват големи цели. Няма спор, че Канада е номер 1 в хокея! Това само някой тотално промит мозък може да го отрече. Но също толкова промит мозък или просто невежа може да отрече, че в периода 1970-1990 най-силните съветски хокеисти и отбори бяха на едно ниво с най-силните канадски хокеисти и отбори от НХЛ. Има серии на ниво национални отбори, има и серии на ниво клубове с участието на ЦСКА Москва, Динамо Москва, Спартак Москва и Криля советов и отбори от НХЛ. Рейтинг: 5 18

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

x
(Гост)
10
отговор
29 май 2020 | 08:32

Ватниците големи "машини", ама срещу децата и аматьорите, то се видя дойдоха профитата и вече 30г. не могат и финал да стигнат. На великата им олимпиада в Путистан назобени до козирката пак ги биха като крастави псета. Много говорят за Купата на Канада ама прпускат да споменат, че и там канадците играха с гимназистите, а Грецки беше на 20. Истината е, че северноамериканците никога не са ги броили за живи, а си гледаха местното съперничество. Ако ги имаха за нещо отдавна да им бяха пратили профитата да им напукат кофите и да ги закрията, както направиха след 92-ра. А този няма, какво да го коментирам искали го давали му мил.иони, ама той си искал в болшевишката миз.ерия ако беше така с плуване щеше да иде в Канада. Рейтинг: 50 27

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Пешо брадата
(Гост)
29 май 2020 | 09:48

Плиткоумнико, самите канадци и американци са го признали Харламов, за най-добрия играч за времето си. Ти колко мача си гледал с участието на Харламов, или великата петорка на Ларионов? Канадският хокей копира всички най-добри черти на руската школа и пак не могат да стигнат до това съвършенство. По онова врме канадците са били едни рогачи и грубияни нищо повече. Рейтинг: 28 45

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

x
(Гост)
29 май 2020 | 10:04

Доста повече от теб кло.шар. Носеха ми касетки още 87-ма и съм ги гледал. А колко са ги уважавали си личи след като им пращаха колежани да играят с тях. Говорил съм с канадци и американци и даже не ги броят за живи те си гледат само техните сблъсъци на клубно и национално ниво. Дори шведите, които последните години бият и скачат сериозно на Канада не ги вълнуват. Рейтинг: 45 23

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Пешо брадата
(Гост)
29 май 2020 | 10:12

Клошар, викаш, а? Много ми е интересно ти що за цървул си. Забелязал съм, че най-големите тъпаци и комплексари отричат величието на руските хокеисти и се възхищават на онези примитивни горили от НХЛ. Рейтинг: 24 44

Вкаранга
(Гост)
29 май 2020 | 10:21

Много мразя надъхани антикомунистически тъпунгери и само по тази причина си позволявам да отговоря на тоя бълвоч на лицето, пардон, гъзЪ "х". Хокеят в Русия няма нищо общо с хокея в СССР. "Червената машина" имаше 7 срещи на ниво национални отбори с Канада преди разпадането на Съюза: Summit Series 1972 с 4-3-1 за Канада; Summit Series 1974 с 4-1-3 - само 1 победа на канадците при здрав Харламов в 8 мача!!!; Canada Cup 1976: 3-1 за Канада в мача помежду им, титла за Канада, 3-то място за СССР след Чеeхословакия; Canada Cup 1981: 7-3 за Канада в групите, 8-1 за СССР на финала; Canada Cup 1984: 6-3 за СССР в групите, 3-2 след продължения за Канада в полуфинала; Canada Cup 1987: 3-3 в групите и 3 мача по 6-5, 2 за Канада и 1 за СССР на финала като на този турнир Канада играе с Грецки и Лемьо в една тройка! Седмата среща на Canada Cup 1991 е пълен провал за Съюза, но тогава техният състав е лишен от сигурно топ-50 хокеистите си, защото още от 1989г. е започнало изселването към НХЛ и Западна Европа. От тази статистика се вижда, че силите са много, ама много изравнени! И във всичките тези турнири Канада е излизала с най-доброто, което е имала! През 1981г. Грецки може да е на 20г., но има вече сезони със 137 и 164 точки в НХЛ за Ойлърс, а гръбнакът на канадците е от доминатора тогава в НХЛ Айлъндърс с Боси и Тротие. Четете, бе, давиебамайката залухана! Четете и тогава серете! Да ви таковам тъпунгерските комплекси от комунизЪма и всичко останало! Великите хора са велики в каквато и среда да са расли! Мохамед Салах се е дрънкал по 10 часа на ден в автобуси, за да тренира, държавата му е изостанала и какво? Не е велик ли?! Рейтинг: 31 44

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

x
(Гост)
29 май 2020 | 10:47

Другари до 98-ма канадци и американци пращат колежани и аматьори да играят с болшевиките толкова са ги "уважавали", но и това не им попречи САЩ да ги ударят в Лейк Плесид. След това профитата бият ли ги като псета бият ги. Има вече сайтове, статистики, играчи и целият мит на комунистическата пропаганда рухна. Ама това са коплексите на малките страни все искат с големите ама онези не ги броят за живи. Четете бе дебаизкуфелите комплексирани алкаши дето още не могат да измислят автоматичната скоростна кутия. Рейтинг: 43 26

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

11
(Гост)
29 май 2020 | 11:09

Я кажи, на какъв език говори с тия канадци и американци? Ще излезе, че си голям ерудит! Рейтинг: 15 40

Пешо брадата
(Гост)
29 май 2020 | 14:03

Вкаранга, остави ги резултатите, те са ясни. Гледал си ги и знаеш какъв хокей играеха едните и какъв другите. Ония от НХЛ бяха, като накакви тулупи на леда, как ще ги сравняваш с тия играчи? Това е друг спорт, то беше наслада, кеф да се гледа какви пасове, какви комбинации правеха съветските хокеисти. Няма такива играчи вече. Рейтинг: 8 24

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

...
(Гост)
29 май 2020 | 16:12

И тук налазиха русофилистичните боярщници... Рейтинг: 19 8


(Гост)
9
отговор
28 май 2020 | 22:46

Драгиев, русофилистико, вземи се спри най-сетне! Пийни малко самогон и си лягай! Рейтинг: 51 31

duzpata
(Гост)
8
отговор
28 май 2020 | 21:10

Много не подходяща заглавна снимка!!!! Трико с номер 14 и заглавие за номер 17! На никого ли не му направи впечатление? Рейтинг: 10 8

Вкаранга
(Гост)
7
отговор
28 май 2020 | 18:40

Боби Кларк изважда Харламов в мач номер 6 на Summit Series 1972, при резултат 3-1-1 за СССР. Счупен глезен, аут до края на серията и резултатът става 3-1-4 с три победни гола в три поредни мача на Пол Хендерсън. Харламов е руският Грецки, с условността, че в Северна Америка количеството и качеството на събираните данни е доста по-добро и величието на Грецки може веднага да се илюстрира с конкретни данни. Самата тройка на ЦСКА Москва Михайлов-Петров-Харламов заедно с Малцев от Динамо и Якушев от Спартак близо десетилетие доминира в световния хокей, а техните рекорди по резултатност на световни първенства са толкова недостижими, колкото тези на Грецки в НХЛ. За тези, които не са гледали стари хокейни мачове, горещо препоръчвам всички серии между двете големи суперсили СССР и Канада. Мачове на кило кръв и метър кожа в изпълнение на големи хокеисти. Рейтинг: 48 69

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

11
(Гост)
29 май 2020 | 10:04

Абсолютно си прав за Грецки! Но той няма, как да претендира за най-велик играч, при положение, че не е ставал нито Световен, нито Олимписки шампион. Не били играли, еми да са играли, може да е най-велик в Северна Америка, до там. Все едно да обявиш Меси за най-големия играч. Е, как ще е най-големия играч, като не е ставал световен и играе в отбор с най-големите звезди в света, където бележи гол след гол. Рейтинг: 7 42

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Saad
(Гост)
6
отговор
28 май 2020 | 17:43

Те бяха тройкта на ЦСКА Москва а ни имахме тройката в ЦСКА София по фотбал . Слава Бога Рейтинг: 2 44

Saad
(Гост)
30 май 2020 | 00:23

Това което искам да кажа , слава бога , че можах да видя тези троиките на зиво и много кратно и само който ги гледал знае това Рейтинг: 1 8

Ботевист
(Гост)
5
отговор
28 май 2020 | 16:39

Майката на Харламов е от баски произход,обида е за баск да го наричат испанец.До 16 век не съществува като нация и държава,докато баските могат да се проследят 10-11 века по-рано.Всеедно да кажете,че руснаците имат по-големи заслуги пред човечеството заради кирилицата отколкото българите !То вече всичкkо е възможно де... Рейтинг: 20 33

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

#1
(Гост)
4
отговор
28 май 2020 | 16:10

До мач номер 6 от серията от 72-ра година, руснаците водят 3-1 победи,а Харламов буквално ги разнася като пръскачка из лозе, точно тогава пpеди мача канадците решават, че единственият начин да го спрат е да го контузят и със задачата се заема Боби Кларк , който му чупи глезена. Самият главорез години по-късно си признава, че е имало такава уговорка. Без гениалния номер 17 ССР губи последните 3 мача всеки от които с 1 гол разлика. Друг епизод показващ кой колко струва е купата на Канада 1981, руснаците отиват на канадска земя и никой от техният щаб не ги информира, че Харламов е починал , засичат се на тренировка с канадците и ония със самодовлни усмивки подхвърлят "Харламов финиш". След като разбират, Фетисов, Ларионов и ко се заклеват, че в чест на Харламов ще оставят последната капка кръв на леда. Резултатът във финала е 8-1 за СССР. след което канадските домакини решават да връчат купата в съблекалнята. Толкова по темата кой колко струва в това хокейно съперничество и какви методи е използвал. Рейтинг: 56 74

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

!
(Гост)
28 май 2020 | 22:45

Не си губих времето да чета това, ама този играл ли е при Чудото на леда, а? А? Питам просто, не че нещо... Та да питам пак за методите? Ко стана тогава бе, "машини"? ХАХХАХАХАХАХ Поехте ли го? Рейтинг: 47 30

11
(Гост)
29 май 2020 | 11:11

Че ти можеш ли да четеш, несретник? Рейтинг: 17 37

до рубладжията
(Гост)
01 юни 2020 | 08:53

Истината боли ли, водкаджийо??? Рейтинг: 8 4

Джейсън Стейтъм
(Гост)
3
отговор
28 май 2020 | 15:19

Еваларката за хубавата статия! Рейтинг: 54 75

Дуейн Джонсън - Скалата
(Гост)
28 май 2020 | 16:02

Най-после нещо по различно от Турско-синия Подуянски сериал. Рейтинг: 45 65

Пламен петров
(Гост)
2
отговор
28 май 2020 | 14:58

Страхотен, имал съм щастието да го гледам. Никога не съм бил за Сборная, но това бяха най великите хокеист, техника, пързаляне, колектив, няма такъв хокей. Рейтинг: 49 74

Netman32
(Гост)
1
отговор
28 май 2020 | 11:40

Има и доста добър филм за него. С субтитри на Английски "Легендарний номет 17". Наситна голям спортист! Рейтинг: 52 75


							
						

НХЛ

Хранителните разстройства – все още тема табу в ... 07 февруари 2020
Има филми, които оставят отпечатък в живота ни завинаги. За мен един от тях бе „За любовта на Нанси“ – историята на едно семейство, което се бори да спаси живота на дъщеря си – анорексичка. В ...
Президентът на биатлона Екатерина Дафовска: ... 25 юни 2020
Единствената българка с олимпийска титла в зимните спортове Екатерина Дафовска попадна под жесток обстрел от собствените си колеги в биатлона. Президентът на федерацията беше зверски нападната от национала Красимир Анев ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.