Тенис

Най-добрият

22 май 2020 | 19:16 - Обновена
Най-добрият
Ако си по-добър от Роджър Федерер и Рафаел Надал, това прави ли те най-добрият тенисист? Не най-великият и не за всички времена. За да има реален дебат по тази тема, нека изчакаме тримата основни кандидати за понятието GOAT¹ да завършат кариерите си. Все някога и това ще се случи. Затова нека оставим миналото и бъдещето на заден план и да се фокусираме върху настоящето. Нека просто поразмишляваме за не чак толкова гръмкото "най-добрия". За най-добрия в момента. За най-добрия измежду т. нар. Голямо трио - Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович. Защото те са най-добрите, поне за последните 20 години. И ако един от тримата е по-добър от другите двама, то това би трябвало да означава, че е най-добрият, нали?

Със сигурност знаем кой е най-младият измежду тримата тенис великани. Новак Джокович. Знаем и кой е най-малко обичаният от феновете. Новак Джокович. Но не знаем кой е най-добрият. Или поне си мислим, че не знаем.

Новак Джокович е рожденик днес и това ни дава идеален повод да оценим невероятните му постижения на корта. Да оценим изключителната му кариера, която сложи кръст върху един двуполюсен модел в тениса. Модел, който властваше няколко години и изглеждаше неразбиваем... докато едно момче от Белград не го направи на пух и прах. Едно момче от Белград, знаещо как да побеждава (Федерер и Надал). И как да празнува след голям триумф! (ВИЖТЕ ТУК). Не знаем дали Ноле влиза днес в Христовата възраст с песен на българска певица, но знаем, че той може би е по-добър и от Федерер, и от Надал. Не, без може би. 
Джокович е бил едновременно шампион на всичките четири турнира от "Големия шлем" (2015-2016) - нещо, което не е било по силите нито на Федерер, нито на Надал, въпреки че и швейцарецът, и испанецът са били близо до това постижение, особено Маестрото от Базел.

Джокович има положителен баланс в преките си двубои и с Федерер, и с Надал. Срещу Федерер е 27:23 победи/загуби, а срещу Надал - 29:26. Срещу Федерер предимството му в турнирите от "Големия шлем" (ГШ) в последното десетилетие е смазващо. За последно швейцарецът е побеждавал сърбина на турнир от ГШ през 2012 година. Срещу Надал Джокович също в по-ранните си години в тура търпи чести поражения - между 2006 и 2010. През изминалото десетилетие обаче балканецът обръща нещата в своя полза. Рафа няма победа над Ноле на турнир от ГШ от 2014 година насам, когато ибериецът сразява Джокович на любимия на Краля на клея "Ролан Гарос". Всъщност ако Джокович не достигаше толкова често до финала/късната фаза на Откритото първенство на Франция, балансът му срещу Надал щеше да е още по-добър.

Джокович сериозно застрашава рекорда на Федерер за най-много седмици на върха на световната ранглиста. Швейцарецът е с 310 седмици, а на втора позиция е Пийт Сампрас с 286, но трябва да стане някакво чудо, за да не бъде задминат Сладкия Пийт от Джокович, който в момента е трети с 282. Сърбинът има всички шансове да изпревари Роджър, който едва ли някога отново ще стъпи на първото място. И всъщност разликата до Федерер навярно вече щеше да е още по-малка, ако сезонът не бе прекъснат заради пандемията от коронавирус и ранглистата не беше "замразена". В същото време Новак е доста пред Рафа по този показател, въпреки че испанецът също е прекарал немалка част от живота си като №1 в света, а именно - 209 седмици, отреждащи му шеста позиция в тази класация.
Но да оставим сухата статистика и да поразмишляваме върху числата 20, 19 и 17. И да погледнем под повърхността на тези числа. Надал има 19 титли от "Големия шлем" преди всичко защото всяка година (с редки изключения) печели "Ролан Гарос". Това по никакъв начин не омаловажава постижението му, но просто ни дава отговор на въпроса защо е толкова близо до рекордните 20 на Федерер и защо е с 2 мейджър трофея повече от Джокович. Надал е най-добрият играч на клей в историята, но извън червеното си царство далеч не е такова чудовище (въпреки безспорно страхотните си постижения и на другите настилки). Надал има "само" 7 титли от ГШ извън парижката си крепост, докато Джокович е с 16 мейджър трофея, които не са завоювани на френска земя, а Федерер е с 19 такива. Джокович и Федерер от своя страна са фантастични на всички настилки. И двамата вероятно щяха да имат поне по 3 или 4 титли на "Ролан Гарос" в кариерите си, ако не им се налагаше да излизат на "Филип Шатрие" срещу този звяр на червено, носещ името Рафаел Надал. Между другото, Роджър никога не е побеждавал Рафа на "Ролан Гарос", а Ноле успява да го стори, макар и само веднъж - през 2015 (когато против всякаква логика не триумфира в Париж). Освен това като цяло победите на Джокович срещу Надал на клей са далеч повече (7), отколкото тези на Федерер срещу испанеца на червени кортове (2).

Джокович (все още) отстъпва по брой титли от "Големия шлем" и на рекордьора Федерер. Но тук има един любопитен детайл, който според мен не трябва да се пренебрегва. В периода от януари 2017 до януари 2018, когато Федерер изживява своя късен ренесанс и печели последните си три мейджър титли (Australian Open 2017-2018 и "Уимбълдън" 2017), на швейцареца не му се налага да мери сили с белградчанина. Възкресението на Федерер по любопитен начин съвпада с най-кризисния период в кариерата на Новак, който на Откритото първенство на Австралия през 2017 сеназционно губи от Денис Истомин във втория кръг, а на "Уимбълдън" същата година вече е притесняван от проблемите в лакътя, които ще го измъчват месеци наред, като се отказва в 1/4-финалния си двубой с Томаш Бердих. На Australian Open 2018 пък по-скоро виждаме сянката на Джокович, отколкото истинския Джокович, а загубата в три сета на сърбина на 1/8-финалите от корееца Хьон Чон вероятно е била посрещната от Федерер с въздишка на облекчение. Разбира се, контузиите са част от играта, пък и не можем да твърдим с категоричност, че Федерер непременно е щял да загуби от Джокович тези потенциални мачове, но е факт, че проблемите на Ноле се оказаха добре дошли за Роджър и той се възползва по най-добрия начин от открилата се възможност. Въпросът в крайна сметка е можем ли да кажем, че Джокович в пълния си блясък е по-силен от Федерер в пълния му блясък? Вярвам, че отговорът е "да". Просто когато Федерер и Джокович се изправят един срещу друг на ГШ турнир, по-често (през последните 10 години много по-често) победителят е по-младият от двамата.
Да, Джокович няма "ефирната" и "бляскава" игра на Федерер, не изглежда като балерина на корта, но е вярно също, че сърбинът на практика няма слабо място, в тенис бронята му липсват видими пукнатини. Сервисът на Джокович може да не е такова могъщо оръжие, както при Роджър, но пък и сърбинът не е толкова зависим от първия си сервис, колкото Федерер. Ретурите на Ноле му са по-добри, бекхендът му е далеч по-стабилен и опасен за съперника, а в придвижването си по корта няма равен. И стигне ли се до пряк сблъсък с швейцареца на голямата сцена, Джокович обикновено или го надиграва убедително, или намира начин да го пречупи (както на последния финал на "Уимбълдън" и в два поредни полуфинала на US Open - 2010, 2011). Поне такава е картината вече 10 години. И тук аргументът за напредналата възраст на Федерер просто не важи, тъй като швейцарецът продължава да е топтенисист, общият брой на титлите му вече е над 100 и дори в последните години успя да си "ремонтира" баланса победи/загуби срещу големия си съперник преди да изгрее звездата на Ноле - Надал. Но Джокович си остава все така непреодолима преграда за Роджър и не спира да жули шампионския ореол на Маестрото от Базел.

И да, бихме могли да кажем, че Джокович като цяло е по-добър и от Надал, макар че тук навярно има повече дискусионни точки. Да, Джокович няма олимпийско злато като Рафа, да сърбинът е по-слаб от Матадора на клей (което важи за всеки един тенисист, хващал някога ракетата), да, Новак има 2 титли по-малко от "Големия шлем", но е категорично по-добър на хард, има по-добри постижения на трева (5 титли на "Уимбълдън" срещу 2 за Надал), бил е доста повече седмици №1 в света и има предимство в преките двубои (макар и леко и подлежащо на промяна, разбира се). Да, Надал може да се похвали с феноменалния си сезон през 2010, но сезонът на Джокович през 2011 е достоен отговор, а в периода януари 2015 - юни 2016 доминацията на Ноле достига нива и висоти, до които Рафа никога не се е доближавал. И да - броят на титлите ог "Големия шлем", е изключително важен, основополагащ критерий, но не и единственото мерило за величие.
Вярвам, че си струва да отчетем още един фактор, макар той по-скоро да има отношение към бъдещето, отколкото към настоящето. Чисто времевият прозорец на възможностите на Джокович да печели титли от "Големия шлем" е по-голям от този на двамата му големи съперника. Значително по-голям от този на Федерер, който през август ще навърши 39. И малко по-голям от този на Надал, тъй като сърбинът е с на практика една година по-млад от испанеца, който на 3 юни ще навърши 34. Освен това Джокович е реален и водещ претендент за титлата на всеки един от турнирите от ГШ, на които участва, докато същото вече не може да се каже за Федерер. Що се отнася до Надал, той пък вероятно до края на кариерата си ще е фаворит №1 за титлата на French Open, а US Open е другият му най-успешен турнир през годините, но дали отново някога ще бъде шампион на "Уимбълдън"² или Australian Open? Не е невъзможно, но вече става все по-трудно да си го представим, особено ако се стигне до пряк двубой с Джокович в Лондон или Мелбърн.

Дали Джокович ще остане в историята като най-великият за всички времена - това е рано да се каже и ще се изясни в следващите години, но при всички случаи сърбинът е тръгнал в тази посока и има немалък шанс да извърви този път докрай. Разбира се, нещата се променят. Преди 20 години се питахме дали някога ще видим някой като Пийт Сампрас (който със своите 14 титли от ГШ изглеждаше извънземен). Преди 10 години Федерер, на върха на славата си, изглеждаше абсолютно недостижим и непоклатим на трона си. Десет години по-късно, днес, нещата отново изглеждат съвсем различни. Не знаем в какъв вид ще бъде светът на тениса след 10 години, не знаем какъв ще бъде дори след 12 месеца, но днес знаем кой е на първото място в ранглистата на ATP. И знаем, че това не е случайно. Защото в този момент няма по-добър от него. Srecan rodjendan najboljem!³

¹ GOAT означава Greatest of all time - в пр. от англ. ез.: най-великият за всички времена
² Заради пандемията от COVID-19 тази година "Уимбълдън" няма да се проведе
³ В пр. от сръбски ез.: Честит рожден ден на най-добрия

Още по темата
БОЯН ЧУЛКОВ
редактор - отдел "Футбол" и "Спорт"
Прочетена 3194

Добави коментар ›› Коментари (20)

Фен на Надал
(Гост)
20
отговор
24 май 2020 | 17:37

Страшно много да харесвам и Федерер * Рейтинг: 1 1

Фен на Надал
(Гост)
19
отговор
24 май 2020 | 17:35

Изключително не харесвам преувеличени и изопачени статии. Тази е точно такава и ясно си личат пристрастията на автора. С годините като фен на Надал започнах страшно много и Федерер, Джокович - не. Причината да не харесвам Джокович е най-вече, заради държанието му - много примери има за стойки, чупене на ракети, псуване и др. А относно Джокович колко пъти бил побеждавал Рафа и Роджър - честито, жив и здрав, но да не забравяме и той как е падал. На финалния мастърс в Лондон Роджър го би 2:0 сета за 1 час игра, но това е пропуснато в статията. През 2015 години една от най-успешните и може би най-успешната за Джокович Федерер прави 3 страхотни победи Дубай, Синсинати и в групата на мастърса в Лондон, но Джокович го побеждава на по-важните турнири - Индиън Уелс, Уимбълдън, Ю ЕС Оупън и на финала на мастърса в Лондон. Най-обаче не ми хареса от тази статия как, видиш ли, добре, че Джокович имал проблеми през 2017 година, че да може Федерер да спечели нещо - грозна работа е да пишете такива неща. Трябва ли да говорим за контузията на Роджър от 2016г или за тази в момента? Или за всички контузии на Надал, които са го измъчвали.. Няма смисъл. А колкото до това дали Джокович е най-великият - не, просто не. Дори да завърши кариерата си с най-много титли от големия шлем и най-много седмици като номер 1, пак няма да е най-великият,просто защото няма поведението да бъде такъв Рейтинг: 3 3

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

GOSHKO
(Гост)
25 май 2020 | 16:36

Псевдо моралисти във форумната помийна яма на спортала ръсят тъпотии.... Рейтинг: 2 0

Kosta
(Гост)
18
отговор
24 май 2020 | 17:26

Фен съм на Рафа Надал и признавам, че Джоко е най-добрията тенесист от тримата, щом има положителен баланс и срещу двамата и успя да пробие по време на тяхната доминация. Но, не играе толкова завладяващо, освен това е злобен и завистлив. Да не забравяме и медицинските таймаути - феновете такива неща не прощават. Мен лично нищо в него не ме кефи, но не налагам това свое мнение на никого. За мен лично тримата са много по-близко от в който и да е спорт и за това няма ГОАТ. Рейтинг: 3 2

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Номер 8
(Гост)
17
отговор
23 май 2020 | 22:08

Ноле бъди Жив и Здрав ,другото ще го постигнеш. Рейтинг: 2 2

до asds от Рафа Надал
(Гост)
16
отговор
23 май 2020 | 09:14

Няма как да няма клей защото мачовете биха били безсмислени, това е най-истинската настилка и най-трудната,Там сервисър няма голямо значение,всичко опира до умение да разиграваш,защита,атака и контраатака.На кого му е интересен Карловоч или Иснър които бият сервис и всичко приключва?Колкото до тренировките и назобването според мен всеки млад тенисист би трябвало да тренира като куче за да успее,а Рафа е точно такъв и никой не е виновен че структурата му е като на бик. Рейтинг: 7 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

.............n
(Гост)
24 май 2020 | 17:57

Най-истинската настилка да е клей? Не е ли почнала играта на.. трева?? Рейтинг: 2 1

ONLINEPARI
(Гост)
15
отговор
23 май 2020 | 09:12

СПЕ ЧЕЛЕЕТЕ ДО 699$ НА МЕСЕЦ. ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ Е ДА СЕ РЕ ГИСТРИРАТЕ. БЕЗ ДА ВЛАГАШ СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА 11 ТОП САЙТА. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФО ТУК. -------------------------------------- B G S E C U R E - P T C - S I T E - C O M Рейтинг: 0 0

.
(Гост)
14
отговор
23 май 2020 | 07:43

По долния коментар, ако Рафа не тренираше като луд на 18, не направи бицепси като на културист, не тичаше с безумен стил на игра, нямаше да има и контузии. Иначе статията е доста глупава и плоска. Статистиката всеки я знае, но в крайна сметка може да кажем, че и тримата са великани. Джокович е доминирал най-много в рамките на една година, Надал има уникален клей, Федерер е радост за окото дори на тези години. Всеки е дал по нещо различно на тениса. Ноле няма толкова фенове защото не е толкова атрактивен, но пък трябва да се надскочиш страшно много, за да го победиш на която и да било настилка. Да се радваме, че имаме възможност да ги гледаме. Срещу всеки аргумент в полза на някой от тях ще изникват контрааргументи и винаги се стига до безкрайно въртене в кръг : Рейтинг: 7 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Рафа Надал
(Гост)
13
отговор
23 май 2020 | 00:20

Ама като видя такава статия ми се прис*ра.Ако Рафа нямаше контузиите,които го сполетяха,проблемите с колената и китките щеше дори пред Фед да бъде.Ами ако твърдите настилки не бяха 3:1 сравнение с клея?Тогава какво правим,колко титли би имал Рафа?30 или 35?Така че не пишете смешки,просто се радвайте че гледаме тези феномени защото не им остава много време. Рейтинг: 11 8

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

анапана
(Гост)
23 май 2020 | 00:22

точно така Рейтинг: 2 3

Рафа Надал
(Гост)
23 май 2020 | 00:24

Отделно Рафаел и Федерер имат олимпийско злато както на сингъл така и на двойки.Нямам нищо против Ноле,дори ми е много симпатичен и дори мисля че той ще стане новият номер 1 по титли от шлема,но има още доста да поработи. Рейтинг: 5 7

asdsa
(Гост)
23 май 2020 | 01:22

а ако нямаше клей? ахахахахах Рейтинг: 4 5


(Гост)
23 май 2020 | 17:24

A ako niamashe tvurdi nastilki? Рейтинг: 4 0

Хахахах
(Гост)
12
отговор
23 май 2020 | 00:17

Докато не свали Федерер от трона по брой титли няма как да е по-добър от него. Да не говорим че Джокович извади най-бруталния късмет който съм виждал някога миналото лято. Само бъдещето ще покаже кой е по-добър. Всичко останало са комплексарщини и приказки. Рейтинг: 11 6

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

вамос Рафа
(Гост)
11
отговор
22 май 2020 | 23:44

Абсолютен комплексар.Никога няма да бъде харесван колкото Рафа и Фед и засега е далеч от тях по шлемове и може така и да си остане Рейтинг: 7 9

л.с.
(Гост)
10
отговор
22 май 2020 | 23:44

не е лошо човек да сънува и да си въобразява някакви неща Рейтинг: 1 1

фен
(Гост)
9
отговор
22 май 2020 | 23:28

Явно статията е писана от болен фен на Ноле, никой не отрича, че той е голям тенисист, но таланта и магнетизма които има Роджър няма как да ги стигне. Да си най - добрият се доказва от любовта на феновете, а крал Роджър е недостижим там. Рейтинг: 11 9

asdsa
(Гост)
23 май 2020 | 01:23

пълни глупости, л#бовта на феновете няма ама нищо общо Рейтинг: 3 3

Данил
(Гост)
8
отговор
22 май 2020 | 23:21

Винаги е бил най добрият ! Рейтинг: 6 7

мх
(Гост)
7
отговор
22 май 2020 | 22:45

Джокер Ноле! Рейтинг: 5 7

асдасдасдасдас
(Гост)
6
отговор
22 май 2020 | 22:20

И той се казва Федерер . Рейтинг: 5 13


							
						

Топ 20 в световната ранглиста - мъже

Топ 20 в световната ранглиста - жени

Андре Агаси: Една огромна легенда на 50 29 април 2020
Една от най-големите легенди на тениса празнува днес юбилей. Харизматичният американец Андре Агаси навършва 50 години. За родения в Лас Вегас играч може да се каже и напише толкова много, а бурния си живот на и извън ...
Димитър Кузманов: Победите на ATP Cup повишиха ... 07 април 2020
Димитър Кузманов е втората ракета на България след Григор Димитров. Представи се отлично на отборното състезание ATP Cup в Австралия, където спечели две  важни победи на сингъл. Основен играч и рекордьор по ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.