БГ Футбол

Септември (Сф) с 10 гневни въпроса до БФС, нарече ЦСКА 1948 "служебен шампион под масата"

18 май 2020 | 15:30 - Обновена
Септември (Сф) с 10 гневни въпроса до БФС, нарече ЦСКА 1948 "служебен шампион под масата"

Ръководството на Септември (София) излезе с отворено писмо до Българския футболен съюз, медиите и футболната общественост. Публикуваме написаното от клуба от квартал Драгалевци без редакторска намеса:

"ПОЗИЦИЯ

От ПФК Септември АД – гр. София, ЕИК: 130178305

адрес: гр. София, бул. Витоша 180

Уважаеми господа от Български футболен съюз,
уважаеми медии,
уважаема футболна общественост,

в края на изминалата седмица футболната ни централа записа поредна нова срамна страница в историята на своето управление, начело на най – обичания спорт в Република България. За пореден път Български футболен съюз (БФС) показа различен „аршин на мерене“, а също така показа, че никакви препоръки, разпоредби и подобни на Европейската футболна централа (UEFA) не важат за тях.

На 14.05.2020г. в 10:00ч. се проведе среща с предизвестен край между представители на водещите четири отбора във временното класиране във Втора професионална лига (ВПЛ), господин Стефан Капралов – президент на Професионална футболна лига (ПФЛ) и господин Емил Костадинов, представител на БФС. Междувременно два часа по – рано, от водещи медии публикуваха информация, че решението вече е взето и новия член на Първа професионална лига (ППЛ) ще бъде ФК ЦСКА 1948.

Решението на ръководството на БФС може да бъде обрисувано с множество епитети като неадекватни, водещи до размисли за скрити подбуди. Шокиращото в случая е, че то е взето от хора, които трябва да управляват българския футбол в спортно – технически аспект, а такъв липсва категорично в прекратяването на ВПЛ и обявяването на служебен първенец.

Господа управляващи, улисани в разпределението на вице – президентски постове в едно, оставено на доизживяване  управление на БФС забравихте важни фактори и детайли. Собствената Ви наредба и разпоредбите на UEFA, Ви даваха „законно“ основание да вземете правилното решение относно завършване на сезон 2019/2020г. във ВПЛ.

Вместо това си „измихте ръцете“, с едно лишено от всякакъв смисъл запитване към отборите във ВПЛ за доиграване на сезона, поставихте на „пангара“ – ръководството на ПФЛ и след това се скрихте зад отговорите на клубовете, които се опитват да оцелеят в момент на финансова криза и разпуснаха играчите си още в средата на месец Март.

Задаваме Ви следните въпроси:

1. След като Александър Чеферин – президент на UEFA многократно призова членовете на Европейската футболна централа, при възможност да завършат първенствата по спортен път, защо ВПЛ беше прекратена преждевременно?

Подсказваме Ви, че в Република България няма забрана за продължаване на футболните първенства, а в ППЛ ще бъдат изиграни 7 кръга.
ВПЛ - професионална лига ли е или аматьорска и с какво тя повече се различава от ППЛ, че шампионът бе определен по НЕ спортен начин.

2. Защо при четири възможни варианта за определяне на крайно класиране във ВПЛ бе взет този, който UEFA категорично не препоръчва?
Вариант 1 - Доиграване на сезон 2019/2020 във ВПЛ /изиграване на всички оставащи кръгове/
Вариант 2 - Изиграване на плейофи между водещите 4 отбора във временното класиране
Вариант 3 – Прекратяване на сезон 2019/2020 във ВПЛ на база изчислен коефициент поради различен брой изиграни срещи
Вариант 4 – Прекратяване на сезон 2019/2020 във ВПЛ по НЕ спортни причини.

При взетият от Вас вариант 4, имаме следните уточнения:

На 24.03.2020г. футболната асоциация на Англия (FA) прави запитване до UEFA как да класира СПРАВЕДЛИВО И ЗАКОНОСЪОБРАЗНО отборите във Висшата лига.
От УЕФА отговарят и подчертават, че класирането в тези случаи трябва да се базира на принципа на "спорните заслуги" през сезона.  Указанието на UEFA съобразено със справедливоста и законосъобразноста в такъв случай е крайното класиране да се изготви по следния критерий, 
изключващ ощетяване на отборите с различен брой изиграни срещи :

!!!! Броя на изиграните до момента срещи на отборите, да бъдат разделени на спечелените до момента точки и получения коефициент да се брои до третия десетичен знак след точката. След това крайното класиране да бъде определено, като за пръв се приеме клуба с най-висок получен коефициент и надолу до последния отбор по низходящ ред.

Отбелязано е ,че в такъв случай и Футболната асоциация (FA) ще бъде защитена максимално юридически от евентуални бъдещи съдебни искове.

3. Защо след като направихте запитване до отборите от ППЛ кога да продължи сезон 2019/2020г. НЕ взехте под внимание желанието на мнозинството от над 70% първенството да стартира на 12 юни (молим да бъдат изнесени отговорите публично), а се съобразихте с останалите отбори? Защо първенството във ВПЛ беше прекратено под претекст – „желанието на отборите“?
Крайно любопитно за цялата футболна общественост е да разбере мотивите Ви за различните решения в случая. Мълчание от Ваша страна или липса на мотиви, единствено би затвърдило твърденията, че както в ППЛ, така и във ВПЛ, БФС взима решенията си на база абсолютна безпринципност.
4. По какъв начин две от водещите спортни медии у нас , научиха и разгласиха информацията, че ВПЛ ще бъде преждевременно прекратена, още преди да бъде проведена срещата между заинтересуваните страни, провела се на 14.05.2020 от 10:00ч., като след края на срещата, господин Емил Костадинов опроверга пред наш служител информацията, че решението е вече взето „под масата“, както стана в действителност?
5. На срещата между отборите на ПФК Септември АД – гр. София, ФК ЦСКА 1948 – гр. София, ПФК Монтана, ФК Локомотив 1929 – гр. София, господин Стефан Капралов – президент на ПФЛ и господин Емил Костадинов – представител на БФС, гласуването на варианта за изиграване на баражи между първите 4 отбора, завърши с гласове 2 – ЗА и 2 – ПРОТИВ. Моля да бъде обяснено на всички ни, какви са причините за това, гласовете на ФК ЦСКА 1948 и ПФК Монтана да имат повече тежест от тези на ПФК Септември АД – гр. София и ФК Локомотив 1929, тъй като те се взеха под внимание при решението?
6. Допитахте ли се до всички отбори от ППЛ относно начинът на доиграване на сезон 2019/2020 и броя на срещите? Ако – ДА, моля да бъдат изнесени отговорите им, официално на широката футболна общественост и да ни отговорите на въпроса, дали НЕ БЕ по – удачно да се изиграят оставащите 2 срещи от редовен сезон, след което участниците на баражите щяха да бъдат до голяма степен равнопоставени, а започването на сезон 2020/2021 нямаше да бъде максимално усложнено и всички клубове от ППЛ щяха да имат оптимално време за сформиране на отборите си?
7. След като преди няколко седмици, голяма част (над 60%) от клубовете в ППЛ излезнаха с позиция за промяна на формата на първенството, водещите клубове от ВПЛ също изразиха готовност за участие и финансова стабилност, какво по – точно спира ръководството на БФС да промени формата на ППЛ или да направи открита дискусия с всички клубове?
Продължава да е крайно объркваща Вашата позиция до момента, като се надяваме да обясните на всички заинтересовани страни, защо мнението на отборите от ППЛ – няма значение, а мнението на отборите от ВПЛ – има значение.
8. Може или не може, формата на ППЛ да бъде променен? Ако може – какво Ви спира, ако не може – какви са причините, тъй като всички отлично си спомняме как бе променен в началото на сезон 2019/2020г., що се касае до изпадащия отбор? Не смятате ли също, че в цяла Европа няма по – абсурден вариант на първенство, в което до скоро отбор дори с 1 спечелена точка можеше да се спаси, а отбор изоставащ на 20 точки от третия, може да го елиминира и да представя страната ни в Европейските клубни турнири?
Излишно е тук да ви подчертаваме, че успехите на българските отбори носят само дивиденти и на футболната ни централа и престиж, който някъде през последноте десетилетия, съвсем изчезна.
9. По какъв начин да процедира ПФК Септември АД – гр. София с изтичащите договори на 85% от играчите ни, тъй като при неизвестността в коя група ще играе отбора след 2 месеца, считано от днешна дата 18.05.2020г., нито ние като клуб, нито те като играчи бихме могли да знаем, дали искаме да продължим трудовите си взаимоотношения?
При оставане на отбора във ВПЛ, ръководството на клуба вероятно няма да може да отговори на изискванията на голям % от сегашните си играчи, а на свой ред играч договорил личните си условия с трети клуб, няма да вземе участие в баража или няма да се вложи на 100%, рискувайки здравето си и работата си.
10. Хипотетично при класиране на ПФК Септември АД – гр. София в ППЛ, смятате ли, че времето от 5 – 7 дни до започване на сезон 2020/2021 е напълно достатъчно в административен и спортно – технически аспект?
При отговора Ви молим да ни обясните как по – точно се очаква от нас да се договорим, да подпишем договори, да картотекираме физически и електронно и да обиграем състав за първия официален мач за сезон 2020/2021, в рамките на тези няколко дни. Действията и решенията Ви показват, че отборите от ВПЛ, борещи се за промоция в ППЛ не са от значение или може би и изходът от баражите е предрешен!?

В продължение на всичките ни въпроси и завършване на нашата първа позиция, не виждаме логиката и очакваме Вие да ни я обясните. Фактите, че ПФК Септември АД – гр. София дава голям % играчи в националните юношески гарнитури, налага млади играчи в представителния си отбор, финансово стабилен е, предоставя на БФС за ползване модерните си футболни бази и показва изключителен професионализъм в тези отношения показва, че решенията не се взимат на база – извличане на положителните резултати от ситуацията.

ПФК Септември АД – гр. София внимателно ще прегледа всеки детайл и ще потърси правата си, където трябва. Били сме ощетявани многократно през последните години, но не се отклонихме от философията си. Ще оставим на Вас, обаче да обясните на нашите над 800 деца и широката футболна общественост, що е доблест и феърплей и как в държава с разрешение за продължаване на футболните първенства, Вие прекратихте едното и обявихте служебен шампион „под масата“, а не на терена.

С Уважение:

ПФК Септември АД"


Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 11443

Добави коментар ›› Коментари (88)

Ако не влеят дружеството
(Гост)
88
отговор
25 май 2020 | 22:45

Ако не влеят дружеството си в ЦСКА нямат никакви основания да ползват това име и емблемата на ЦСКА!Ето какво е официалното становище на Спортният арбитражен съд в Лозана CAS за случаите на фалит на дружество стопанистващо футболен клуб, плюс решението на FIFA на Английски език:"Ако дадено дружество откупи на публичен търг активите и продължи дейността развивана от преди това, със същото изображение, значка, химн, представителни цветове, емблеми, местоположение и стадион, и се основава на придобитите федеративни права в търга, участвайки в националните състезания, заменяйки клубът във фалит със съгласието и одобрението на националната футболна федерация, трябва да се разбира като официален правоприемник на фалиралия клуб". PFC CSKA-Sofia, appears to be the sporting successor of the original Debtor, PFC CSKA Sofia !!! Аs а rеsult, thе Dеputy Сhаirmаn соnsidеrs thаt, оn thе bаsis оf thе infоrmаtiоn аnd dосumеntаtiоn аt hаnd, thеrе is nо оthеr аltеrnаtivе but tо соnсludе thаt thе nеw Сlub, PFС СSKА-Sоfiа, аppеаrs tо bе thе spоrting suссеssоr оf thе оriginаl Dеbtоr, PFС СSKА Sоfiа" Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

СЕПТЕМВРИ
(Гост)
87
отговор
19 май 2020 | 00:50

Щом толкова искате бараж имате го биете и сте в лигата какъв е този рев, ЦСКА е заслужено ШАМПИОН и точка Рейтинг: 11 5

9478.jpg
(Гост)
86
отговор
18 май 2020 | 23:59

ЦСКА е на армията! Рейтинг: 8 14

крис
(Гост)
22 май 2020 | 17:42

Литекс е на армиата...засега Рейтинг: 1 2

ceBep
(Гост)
85
отговор
18 май 2020 | 23:11

5 години по-долните дивизий и нещо забравижте ,че това не е тире менте...Това е ЦСКА и всички пак ще се съобразяват с най-големия клуб в България ..... Рейтинг: 13 10

Строител на козирка.
(Гост)
18 май 2020 | 23:37

хахаха тъпак Рейтинг: 6 8

Говедар
(Гост)
19 май 2020 | 10:38

С една каруца фенове Рейтинг: 7 6

ha
(Гост)
84
отговор
18 май 2020 | 22:27

Още един мафиотски проект влиза в А група! Не остнаха отбори с тадиции и фенска маса в първенството на цар Киро и Боко Тиквата. Рейтинг: 9 7

Vgz
(Гост)
83
отговор
18 май 2020 | 22:23

гласуването на варианта за изиграване на баражи между първите 4 отбора, завърши с гласове 2 ЗА и 2 ПРОТИВ Нали гьона викаши че са били за игране и нали се бие в гърдите че вървят по честния път Рейтинг: 5 1

ceBep
(Гост)
18 май 2020 | 23:14

кви баражи като ги бихме всички по-два пъти само със Септември имахме да играем втори протоколен мач заради 5-0.... Рейтинг: 2 4

Алфа Ромео
(Гост)
82
отговор
18 май 2020 | 21:47

"Фен на телешко варено", ТЪП ЛИ СИ??? Рейтинг: 3 1

Строител на козирка.
(Гост)
18 май 2020 | 23:38

Ела на Армията, ще те разведем. Рейтинг: 4 0

ГЪМЗАТА R
(Гост)
81
отговор
18 май 2020 | 21:46

ЕЙ ТИРЕТА НЕ ПИШЕТЕ АМИ СИ ГЛЕДАЙТЕ ДУХОВАТА МУЗИКА НА СЕЛО ЛОИЧ АКО НЕ ДУХАЙТЕ НА МАЛКИЯ МУК!!!!!! Рейтинг: 13 5

Матадор
(Гост)
80
отговор
18 май 2020 | 21:44

СПЕЦИАЛНО ЗА "ФЕН НА ТЕЛЕШКО ВАРЕНО" ! СЛЕД КАТО ГЛАСОВЕТЕ СА ДВА НА ДВА, ИМА ЗАПИТВАНЕ КЪМ ОСТАНАЛИТЕ ОТБОРИ ОТ ВТОРА ЛИГА!!! ПОВЕЧЕТО НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ДОИГРАЯТ ПЪРВЕНСТВОТО! ТОЧКА ПО ВЪПРОСА!!! Рейтинг: 3 4

Vgz
(Гост)
18 май 2020 | 22:24

Тъпанар гласуването е било за баражи м/у първите 4. Чети тогава умувай не ти се отдава Рейтинг: 6 3

грозната истина
(Гост)
79
отговор
18 май 2020 | 21:36

Голям шампион....80% уредени мачове,лягане,дузпи и късмет.Няма да изкарат и до полусезона във А група. А за БФС, това са си нормални неща....то затова нито Ицо,нито Бербата нито който и да било не му се занимава с тея... Рейтинг: 9 4

И тирето и числот
(Гост)
78
отговор
18 май 2020 | 21:02

И тирето и числот, винаги са влизали в А група по служебен път. Това е факт и това е. Поне тия ми изглеждаха малко по местни от тирето, ама са си лика прилика комунистически манталитет. Така е било през 1948, през 2016 когато тирето влезе директно, така е и сега. Разлика няма, а те се карат кой били истински. МИ ТО Е УМРЯЛ МА ::::::: Рейтинг: 2 9

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

САМО Ц С К А
(Гост)
77
отговор
18 май 2020 | 20:56

Шибани авиатори.. Рейтинг: 8 12

4444
(Гост)
19 май 2020 | 01:10

През сезон 1948/49 Черно море под името Ботев е един от 10-те отбора, които вземат участие в първото издание на новосформираната А група. Варненци завършват сезона на 6-то място, а нападателят на тима Недко Недев става голмайстор на първенството с 11 попадения. На следващата година обаче комунистическата власт взема решение за поредна реорганизация на футбола по съветски модел. Без нито един мач Ботев, който е под шапката на военните, е изпратен директно в третото ниво. Останалите армейски отбори са обединени в един Отбор на народната войска София, бъдещият ЦСКА. Всичко това е направено, тъй като на квалификационния турнир за попълване на новия формат на майсторската група ЦСКА остава на 6-то място и по право трябва да участва в Б група. Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Miro
(Гост)
76
отговор
18 май 2020 | 20:44

Naidenov ti si titi 2 revlio Рейтинг: 5 2

Костов
(Гост)
75
отговор
18 май 2020 | 20:33

Абе след 5:0 в първия сезон какво ревъд сега искат 6 ли Рейтинг: 13 6

Костов
(Гост)
18 май 2020 | 21:11

Разликата между ЦСКА 1948 и тирето е че тирето ще фалира след 2г.защото и там се работи с заеми Рейтинг: 6 3

ФЕН НА ТЕЛЕШКО ВАРЕНО
(Гост)
74
отговор
18 май 2020 | 20:20

Моля да бъде обяснено на всички ни, какви са причините за това, гласовете на ФК ЦСКА 1948 и ПФК Монтана да имат повече тежест от тези на ПФК Септември АД гр. София и ФК Локомотив 1929, тъй като те се взеха под внимание при решението? Е ЗАЩО?? АМИ СЛЕДВАЩИЯТ СГОТВЕН ЩЕ Е ЦЕКО СИФОНЯ,ТОЙ ЗАТОВА ПЛЮЕ ПО БОЖКОВ Рейтинг: 6 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук


							
						

›› Live Scores

Календар

calendar_icon
календар затвори

Всички мачове

Левски, ЦСКА-София и Лудогорец с огромни загуби ... 22 април 2020
През последната седмица се разрази сериозна полемика какви са загубите на българските футболни клубове заради COVID-19 и дали изобщо имат такива. За съжаление прави впечатление, че надделяват доста некоректни и понякога ...
Шампион с ЦСКА: Цял мач преследвах Кака и после ... 25 май 2020
Жоао Карлос е един от най-добрите чужденци, играли в България. Защитникът дойде съвсем млад в ЦСКА като част от амбициозната селекция на "червените" през 2002 година. Той стана шампион през 2003-а, а година по-късно ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.