Лека атлетика

Ивет Лалова на рождения си ден: Останах позитивна и се опитвах да помагам на хората

18 май 2020 | 12:18 - Обновена
Ивет Лалова на рождения си ден: Останах позитивна и се опитвах да помагам на хората
 • копирано
 • 2
Животът показва, че не можем да си правим планове. Когато ти е писано да си здрав и да бягаш, го правиш. А когато ти е писано нещо да ти се случи, няма как да го избегнеш.

Това са думи на Ивет Лалова, които тя ми каза в Лондон след олимпиадата през 2012 г. Сега те звучат по-актуално от всякога. По ирония на съдбата тогава Ивет призна също, че й е дошло до козирката от лека атлетика, защото за 11 месеца беше направила четири големи състезания - две световни, едно европейско и едни олимпийски игри. Осем години по-късно тя все още е на пистата, здрава е и по-мотивирана откогато и да било, но дълго чаканият олимпийски сезон беше провален от пандемията заради коронавирус.

Завръщане
Навръх 36-и рожден ден най-добрата ни спринтьорка споделя, че въпреки всички трудности през последните месеци тя за пореден път е успяла да остане позитивна. „В момента можем да направим избор дали да продължим да се оплакваме, или да си гоним целите. Аз избирам, както винаги, второто. Надявам се да има сезон тази година, надявам се още няколко месеца да мога да бягам. Гледам философски на нещата, за да продължа напред с огромната мотивация, с която тренирам винаги”, обясни Лалова, която тази седмица отново се върна на стадиона.

„Почувствах се като вкъщи. Усещането е невероятно – да си на топло, зелено, открито. И на стадион „Васил Левски, и на този на НСА е страшно красиво – виждат се дърветата, Витоша. Надявам се и останалите атлети да са толкова нетърпеливи да бъдат отново на пистата като мен”, кипи от енергия звездата.

Държи да подчертае, че от началото на март, когато се прибра в България, не е спирала да тренира: „С изключение на няколко дни всеки ден поддържах форма у дома, на стълбите в блока, на асфалт, на полянка – където беше разрешено и можех”.

Безценна била помощта на двамата й треньори – нейния съпруг Симоне и Роберто Бономи, който я подкрепял от разстояние. В края на януари Ивет и Симоне напуснаха Италия и заминаха на лагер в Тенерифе, най-важната част от подготовката им за сезона. Оттам обаче избухването на епидемията ги върна в София. „Ние също като останалите хора минахме през всякакви фази в отношението си към ситуацията. В началото всички се отнесохме малко пренебрежително и бяхме убедени, че това е просто поредният грип. След това, когато видяхме какво се случва в целия свят, се поуплашихме”, споделя Лалова.

Олимпиада
Моментът, в който отменили олимпиадата, бил сигурен знак, че нещата са доста сериозни. „Това ме притесни, защото олимпиадата беше надежда, че още лятото всичко ще се оправи и ще бъде забравено”, отчита Ивет, която беше завоювала квоти и на 100, и на 200 м за Токио. Така тя щеше да стане едва втората българска атлетка, участвала на пет олимпийски игри освен Светла Димитрова-Пищикова. Серията на двукратната европейска шампионка и световна вицешампионка на 100 м с препятствия Димитрова започна в Сеул ’88 и завърши в Атина 2004. Именно игрите в гръцката столица са първите и най-успешните за Лалова, където тя финишира 4-а на 100 м и пета на 200 м, съответно за 11 и за 22,56 сек.

„За мен година повече до следващите игри е нищо работа с този къртовски труд, който полагам вече 20 години и ми доставя удоволствие. Решението на МОК да отложи олимпиадата беше разочароващо, но, от друга страна, нещата бяха стигнали до такъв момент, че не се знаеше кой тренира, кой не тренира. Направихме проучване с европейската федерация, което установи, че в 50 от 52 държави членки атлетите нямаха възможност за подготовка доста дълго време. Смятам, че това, освен логистика, организация и пътувания, препъна олимпиадата. Имаше спортове, в които не можеха да се вземат квоти, а пък при нас имаше хора, които не тренират. Този сезон ще бъде различен за всички, защото в Швеция например не са спирали тренировъчния процес, а тук два месеца всичко беше затворено”, припомня Ивет.

Вдъхновява я подкрепата, която си оказвали колегите й по цял свят. Самата тя се опитвала да помага със съвети на децата, които са отскоро в спорта. А също и на младите атлети от България, които очаквали тази година да се реализират, да стигнат до олимпиада или до европейско първенство. „Използвах социалните мрежи, за да общувам с моя кръг от приятели и фенове, стараейки се да помагам, а на останалите полемики по повод ситуацията не обръщах внимание – твърди Лалова. - Сега тепърва ще видим какви ще са пораженията върху спорта. Най-важното е, че имаме зелена светлина да тренираме пълноценно, макар че липсва елементът на физическата подготовка, защото повечето фитнес центрове са затворени. Спортистите показахме, че успяваме да реагираме и да се адаптираме. Така се случи с мен и моите треньори, защото знаехме, че ако спра да тренирам, това ще е пагубно за мен”.

Най-разочарована била, че трябвало да открие сезона на 21 май с турнир в Рим, след който имало предвидена аудиенция при папа Франциск. „За мен щеше да бъде много красив момент и го чаках с нетърпение“, усмихва се Ивет.

Очакване
Сега няма търпение да дойдат първите състезания, насрочени през юли по последния „доста амбициозен” според нея календар на Международната федерация. „Ще бъдат с ограничена публика, с един коридор разстояние един от друг. Ще има някакви мерки, с които ще трябва да се съобразяваме, както и във всекидневието ни в момента. Дано се случи, дори да не е същото в началото, ще бъде огромна крачка към нашия нормален живот. На мен лично в този период най-много ми липсваше чисто човешкият контакт – да прегърна баща си, после дълго време не си позволявах да го виждам, пазихме го. Липсваше ми това, което се случи на Балканските игри миналата година – прегръщат те, целуват те, дават ти неща в ръцете, снимате се. Ще отнеме време, докато се върне това. Преди нямаше страх. Винаги е имало вируси и всякакви болести, за които дори не сме се замисляли, че можем да бъдем заразени. Но сега трябва да минем явно през това нещо и да се адаптираме. Липсваха ми също пътуванията и тренировките, благодарение на които правим това, което най-много обичаме”.

Страх ли я отново да пътува? „При пътуване ще бъда една идея по-стриктна, ще внимавам, ще пътувам с маска – отговаря Ивет. - Това са неща, които ги мислим в момента, а до няколко месеца или година може би ще ги забравим много бързо. Успокояващо е, че навсякъде цифрите са добри, от Италия вече се дочуват хубави новини. Там карантината беше много по-стриктна и за нашите близки нещата бяха по-тежки. След време, когато се прибера в Италия, ще разбера какви са последствията. Разстроих се, когато родителите на мъжа ми плакаха заради всичко ужасно, случващо се при тях в Милано. Но ние наистина имахме късмет. И това, че тук затвориха всичко навреме и се обяви извънредното положение, смятам, че до голяма степен ни спаси и ни даде чувство на спокойствие. Порадвах се на София, беше празна, чиста, по-спокойна, видях един различен град”.

Колкото до рождения ден, ще го празнува в тесен семеен кръг. „Не го бях мислила дори, защото не съм свикнала да празнувам, винаги по това време съм била на състезание или съм пътувала. За мен ще бъде много странно да съм вкъщи. Пожелавам си по-бързо да отмине, да бъдем здрави да се усмихваме повече”.

Пише своята книга и чете Стивън Кинг
Четенето спаси много хора в този труден момент, убедена е Ивет. Самата тя погълнала няколко романа на Стивън Кинг, като сега довършва „Бягащият човек“. Има повече време да пише и собствената си автобиография. Прави я на базата на стари дневници, които намерила и които й помогнали да си спомни откъде е тръгнала. „В тези два месеца успях да си направя една равносметка, поглеждайки нещата от друг ъгъл – казва Лалова. – По време на карантината имаше моменти, в които бях по-заета, отколкото при нормалния си тренировъчен график, защото правих толкова много срещи онлайн, гостувах на училища, запознавах се с много нови хора, беше много различно и необичайно. Четенето е моето бягство вечерно време, така се приспивам”.

Освен на книги атлетката се отдала и на готвене. В профила си в Инстаграм, където има цели 149 000 последователи, тя поддържа и кулинарен сектор. „Използвах момента, за да обърна внимание на храненето си и то беше изключително здравословно. Понякога, когато пътувам и бързам, това не става, но сега прекарвах повече време вкъщи и трябваше да внимавам какво ям и пия. Правех максималното тялото ми да е здраво и силно. Не се притеснявах, че ще кача килограми, а как да избегна загубата на мускулна маса. При нас, спортистите, режимът на хранене е ориентиран не към диети, а именно към натрупване на чиста мускулна маса, което не е лесно“, разкрива Ивет, а менюто си описва така: “Опитвах се да приготвям десерти без захар, защото съм голям поддръжник на това колко е лоша за нас захарта, чиято консумация лично аз съм свела до минимум. Сведох до минимум млечните продукти и внимавам с мазнините. Правих си смутита със замразени плодове – хем да ми е вкусно, хем да е полезно”.

С този начин на хранене се съобразява и Симоне, който е също бивш елитен спринтьор. Той не е толкова стриктен, но в името на общата им цел се съобразява с Ивет. „За да можем да общуваме свободно, много отдавна научих италиански. Не ми беше трудно, тъй като първо усвоих бързо техническите термини с Роберто Бономи, а оттам нататък почнах само да разширявам”.

За брака си, който тази година навлиза в седмата си година, Лалова споделя: „Различни сме, той е малко по-пламенен като темперамент, като типичен италианец. Балансираме се в някакви моменти, когато пък аз реагирам, той гледа да тушира. Например по време на големи състезания съм под голямо напрежение. Не е лесно да си едновременно съпруг и треньор. Най-важното в нашата връзка е именно, че се балансираме и знаем какво се случва при другия. Гледаме в една посока и моят успех е успех на близките ми. Семейството ми винаги е било до мен и е преминавало през толкова много неща, понякога дори без да разбера, за да мога аз спокойно да си върша работата. Благодаря им”.

Таня Манова, "Монитор"

Още по темата
 • копирано
 • 2
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 332

Добави коментар ›› Коментари (1)

gfd
(Гост)
1
отговор
18 май 2020 | 23:49

А опита ли на Божков хуя? Рейтинг: 1 0


							
						
Името ми не е бежанец 09 ноември 2019
"Странно е усещането за необратимост, когато напускаш своя град завинаги. Минаваш за последен път по познатите улици и знаеш, че не просто ще тъгуваш по най-близките си хора, но и по човека, който си тук и сега. Никога ...
Блокираната 3 месеца в Африка Милица Мирчева: В ... 05 май 2020
Най-добрата ни атлетка в средните и дълги дистанции Милица Мирчева и треньорът й Йоло Николов вече трети месец живеят и тренират в далечна Кения. Доскоро с тях бе и рекордьорът ни на 3000 метра с препятствия Митко ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.