Зимни спортове

Повелители на леда

11 май 2020 | 14:02
Повелители на леда

Нека още в началото да ви призная нещо - от доста години вече не гледам хокей. Ако ви интересува защо, отговорът е, защото предпочитам да го запомня такъв, какъвто беше през 80-те години на миналия век, така както го играеха Крутов, Ларионов и Макаров и останалите от последната генерация велики руски хокеисти. Затова, ако сте ревностен привърженик на Кленовите листа, Тре кронур или Чехия, може би е по-добре да пропуснете следващите редове, защото те са посветени именно на тях.

В западния свят са известни под различни наименования. Винаги изобретателните и красноречиви спортни журналисти ги кръщават "K.L.M.", "Зелената петорка" (заради цвета на пуловерите, които носят по време на тренировки) и разбира се, "Червената машина" , което добре илюстрира техните превъзходство и сработеност, но не и въображението и красотата в играта им. За милионите отрудени съветски граждани Крутов, Ларионов, Макаров, Фетисов и Касатонов се превръщат в истински и неподправени кумири и лъч светлина в сивото ежедневие в продължение на цяло едно десетилетие. Краят на тяхната доминация почти напълно съвпада със залеза на Съветската империя, а след тях руският хокей никога няма да бъде същият.

Началото

Краят на 70-те и началото на 80-те години на миналия век е особен период за съветския хокей. Легендарната тройка Харламов, Петров, Михайлов застарява и за всички е ясно, че трябва някой да поеме щафетата. Поражението с 3:4 на финала на Олимпийските игри в Лейк Плесид срещу младия отбор на САЩ се възприема като национална катастрофа в СССР.Хокейната общественост и милионите запалянковци се опасяват, че се задава криза и надмощието на Сборная на световния и олимпийски лед е застрашено. Задачата да сглоби нов суперотбор се пада на човека, превърнал се в институция в хокея в СССР – Виктор Василиевич Тихонов. Най-добрият ученик и в същото време най-голям враг на Анатоли Тарасов поема кормилото на Сборная през 1977.

Тихонов вече се е доказал, като сполучлив новатор, въвеждайки системата на игра с четири отделни нападателни тройки,  които се сменят често на леда, маниер, който по-късно е възприет от всички останали водещи отбори. Пред него се разкрива възможност не просто да намери достойни заместници на триото Харламов, Петров Михайлов, а да сформира цяла фантастична петица, която да се превърне в ядро на отбора.

Към 1979, Тихонов вече разполага в ЦСКА (Москва) с Владимир Крутов, Сергей Макаров, Вячеслав Фетисов и Алексей Касатонов и добре познава техните качества. Биографията на четиримата е почти идентична, произхождат от бедни работнически семейства и както всички останали момчета в СССР по онова време лятото играят футбол, а зимата хокей на близката ледена пързалка.

"Всяка една свободна минута бяхме на площадката. Играехме непрекъснато, без да се изморяваме", спомня си Сергей Макаров.Единственото изключение е Касатонов, който първоначално започва да тренира плуване, а към хокея се насочва в впоследствие. Тихонов обаче се нуждае от централен нападел, петия елемент, последния детайл, който да завърши неговия проект. След близо година на експерименти този играч се появява в лицето на дребничкия и невзрачен като телослужение Игор Ларионов.  

Хокеистът, който по-късно ще стане известен с прозвището "Професора", започва своя път в отбора на Химик от промишленото градче Воскресенск, под ръководството на мъдрия треньор Николай Семьонович  Епщайн. По онова време всички талантливи млади хокеисти, ако са достатъчно добри, рано или късно се озовават в отбора на ЦСКА (Москва).

Първоначално Ларионов не желае да стане собственост на Армията и иска да играе за Спартак, но се доверява на мнението на Епщайн, който му казва, че ако иска да стане наистина велик хокеист трябва да бъде заобиколен от най-добрите. Първото голямо изпитание за новосформираната команда е Купата на Канада през 1981. Тези двубои представляват голямо предизвикателство за всички европейски отбори. Игрищата в Северна Америка са по-тесни, а канадските рефери допускат груба, на моменти даже брутална игра.Домакините потриват ръце със задоволство, когато научават, че Валери Харламов, който им е причинил ужасни главоболия при предишните гостувания, не е включен в тима. Решението на Тихонов да не повика считания за най-добър нападател в света по онова време се оказва фатално. Няколко дни по-късно Харламов, неговата съпруга и брат и загиват в жестока автомобилна катастрофа. Финалният мач между СССР и Канада, който се играе в Уинипег, започва с минута мълчание в памет на легендарния № 17. Руските хокеисти успяват някак да подтиснат мъката по загубения другар и съотборник и смазват канадците с 8:1.

Така започва един от най-славните и доминантни периоди за съветския хокей. Крутов, Ларионов, Макаров, Фетисов и Касатонов стават новите всенародни любимци и истински кошмар за противниковите вратари. Петорката достига до невероятно ниво на синхрон и ефективност.

Макаров споделя, че е можел да разпознае кой се намира зад него по пързалянето на кънките по леда. Бързият и комбинативен стил на съветските хокеисти контрастира напълно с праволинейния и силов хокей, който се играе отвъд Океана. Руснаците превъзхождат повечето си съперници в трите основни компонента на хокейната игра – пързаляне, боравене с шайбата и визия.

Tочните подавания "на стик" , мълниесносните комбинации и излизане на стрелкова позиция са някои от знаковите елементи в играта им. Стига се дотам в Швеция да бъде създадена специална група, която да анализира и изучава играта на съветските хокеисти и да търси начини за тяхното неутрализиране.Въпреки това Сборная побеждава с лекота повечето съперници и единствено мачовете срещу Канада и Чехословакия се превръщат в някакъв по-сериозен дразнител. Ако се вгледате в старите кадри, веднага ще ви направи впечатление, че много рядко след отбелязан гол изразяват бурно радостта си. В крайна сметка, да вкараш осма или девета шайба във вратата на съперника не се е считало за особено геройство.

До ден днешен мнозина специалисти и любители на хокея се питат: кой всъщност беше лидерът на митичната петорка? Най вероятният отговор може да ви изненада – нито един от тях, а в зависимост от ситуацията на леда, всеки един от петимата може да стане такъв.

Цената на победите

Въпреки че в родината си са суперзвезди и всеки знае имената им, животът на съветските хокеисти е почти напълно лишен от блясък. Повече от 300 дни годишно прекарват на лагер-сборове, далеч от семействата си, обикновено в тренировъчния център в Новогорск, в покрайнините на Москва. Още от времето на Тарасов и Чернишов, съветските треньори играят ролята на суров, но справедлив диктатор.

Такъв е и Виктор Тихонов. Изключителен специалист и апаратчик от старата школа, той много добре знае, че ако иска да превърне отбора в единен организъм, който да унищожава съперниците на леда, е необходимо да контролира всеки един аспект от тренировъчния процес и даже личния живот на играчите.Ежедневният работен график е убийствен - три тренировки плюс теоретични занимания. Съветската система е проста, но ефективна – тренировките трябва да бъдат толкова тежки, че самите мачове да бъдат като почивка и разтоварване за хокеистите. В най-добрия случай ги пускат веднъж седмично да се видят със семействата си, колкото да не забравят децата им как изглеждат.  

За разлика от порядките на запад, където винаги ударението пада върху следващия мач, след редките загуби са допълнително малтретирани и наказвани. Също както и поколенията играчи преди тях, така и нашите герои са били собственост и инструмент на държавата.

В СССР хокеят с шайба, или както се е наричал "канадският хокей", навлиза след войната и заменя играта практикувана от руснаците на голям терен с топка и отбори по 11 човека. Партията си поставя за цел да развие този спорт и да започне да побеждава идеологическия враг в неговата собствена игра, с неговите средства.

Мачовете срещу Финландия, Чехословакия, САЩ са нещо много повече от спортни събития. Въпреки огромното напрежение и залог в тези срещи, играчите на Сборная рядко могат да бъдат въвлечени в юмручни схватки на леда. Владимир Крутов си спомня за един от най-ценните съвети, които е получил в своята кариера от идола си Валери Харламов: "Володя, запомни, ако някой те удари, не бързай да отговаряш! Стисни зъби и продължи да играеш. Запомни човека, но продължи да играеш, а най-добре вкарай гол!"

И петимата отлично съзнават, че с уменията, които са придобили, и хокеяt, който играят, в свободния свят могат да бъдат мултимилионери. Вместо това държавата ги използва почти безплатно. Панелна квартира в някой от безбройните микрорайони на Москва и по една Волга са почти всичките материални придобивки на най-добрите играчи в света.

Но дори и към края на 80-те години все още е абсолютно немислимо съветски хокеист да играе в западен клуб. Властта отлично разбира, че ако изпусне един, ще го последват и останалите. Истинската награда за тях е признанието и любовта на милионите запалянковци, които изпълват стадионите и замръзват пред телевизорите на международните мачове. Показателен е случаят със Сергей Макаров, който още като младеж трябвало да претърпи операция в родния Челябинск след една от многобройните контузии.

Целият град затихва, стотици хора обсаждат болницата в очакване на новини, за да въздъхнат с облекчение когато става ясно, че всичко е приключило успешно. Такова е било отношението на обикновените хора към техните любимци. Но времето неумолимо следва своя ход! С приключването на това златно за съветския хокей десетилетие, на хоризонта се задават бурни политически  промени, които няма да пропуснат и спорта.

Овъртайм  (Допълнително време)

Колапсът на СССР довежда и до разпада на "Червената машина". Националната Хокейна Лига на САЩ и Канада жадно поглъща нейните отломки. След шест световни и две олимпийски титли за Крутов, Ларионов, Макаров, Фетисов и Касатонов идва времето, в което да играят за себе си.

Промените ги заварват на по 30-31 год, което в СССР се счита за пенсионна възраст, но се оказва, че в тях има още много хокей. Успехите не идват автоматично, не всеки успява да спечели слава и да се превърне в незаменима част от своя отбор. Езиковата бариера, различната концепция на игра и тренировки пречат на руснаците да разкрият пълния си потенциал. Първоначално се опитват да ги приучват наново, на серверноамериканския стил, което се оказва грешка.

Все пак се намира един човек, който знае как да използва качествата на руските хокеисти. Неговото име е Скот Бауман, треньор на "Червените криле" от Детройт.  През 1981 именно Бауман е начело на отбора на Канада, който е отнесен с 1:8 от Сборная.

Мъдрият специалист осъзнава, че за да се превърнат отново в машина за победи, руските играчи трябва да бъдат вкарани в естествената им среда. Така той се решава да направи немислимото – изцяло руска петорка! Така, по ирония на съдбата, Ларионов и Фетисов отново обличат червените пуловери, този път на Детройт, а към тях се присъединяват Владимир Константинов, Вячеслав Козлов и Сергей Фьодоров.

Преди първия мач, помощник треньора на Бауман го запитал дали наистина знае какво прави. "Просто седни и се наслаждавай на шоуто", бил отговорът на Скоти. Oще през първия сезон руската петорка чупи всички рекорди на клуба за победи и отбелязани голове, а играчите се превръщат в любимци на публиката."Червените криле" печелят за пръв път от средновековната 1955 год най-ценния трофей – купата Стенли, при това два пъти. Игор Ларионов, който се превръща в суперзвезда и от двете страни на Океана, сътворява и един от знаковите моменти в историята на НХЛ през 90-те. След провокация на съперников играч, Професора инициира най-масовия бой в историята срещу старите врагове на Детройт – отбора на Колорадо Авеланш. Мнозина считат именно този момент за раждането на новия тим на "Червените криле" чието сърце е руската петорка.

Сергей Макаров не успява да завоюва купата Стенли. Въпреки това прави невероятни мачове за отборите на Калгари и Сан Хосе и печели приза "Новак на годината", въпреки че е на 31! Безпрецедентен случай в историята на НХЛ.  Алексей Касатонов, единственият, който остава верен до края на диктатора Тихонов, намира пристан в Ню Джърси и помага на отбора да се издигне от дъното и да се превърне в първостепенна сила.

Единственият, който не успява да се интегрира в НХЛ, е славният бомбардир Владимир Крутов. Американският начин на живот и порядките на НХЛ се оказват чужди за скромния и интровертен Крутов и след само един сезон във Ванкувър се завръща в Европа. Хокеистът спечелил си прозвището "Танк", завършва кариерата си, играейки в средняшки отбори от Швеция и Швейцария. За съжаление великият хокеист вече не е сред нас. През 2012-а Владимир Крутов напусна този свят само на 52.

Великата петорка се събира за последен път в мач, в който резултатът няма значение през декември  2006-а. Тази среща се играе на Червения площад, а техни партньори са някогашните съперници под формата на сборен отбор на света. Крутов, Ларионов, Макаров, Фетисов и Касатонов обаче печелят най-важния мач, този срещу времето и затова никога няма да бъдат част от миналото, а от вечността на тази игра.

Автор: Николай Драгиев

Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 4866

Добави коментар ›› Коментари (16)

broba
(Гост)
16
отговор
16 май 2020 | 22:51

Прекрасна! Рейтинг: 4 19

Вкаранга
(Гост)
15
отговор
15 май 2020 | 17:53

Като гледам одобрението под коментарите, пълно е с идиотизирани побъркани антикомунисти, които, БАС ДЪРЖА, не са гледали и един мач на тази петица! За тях имената на Тарасов, Чернишов, Бобров, Тихонов и Юрзинов звучат като състава на Политбюро на КПСС, а не като хората, променили съветския, европейския, а в последствие и световния хокей. Те гледат сухата статистика в Уикипедия, а не са видели един мач`на съветския отбор, който играеше тики-така на леда горе-долу по времето, в което Аякс патентоваше алфа-версията на този стил във футбола. Те не знаят, че европейските площадки са с по-големи размери от северноамериканските и съветският стил е осъществим най-вече на голям лед! Те не знаят, че преди разпадането на Източния блок и глобализацията, северноамериканците играеха в стил "с хамал вкарай шайбата в зоната на съперника и после се ръгай за нея", а европейците и най-вече съветските отбори влизаха в чуждата зона основно с комбинации. Те не знаят, че хокеят, който гледат днес е перфектният микс от северноамериканската, европейската и най-вече руската школа. Те не знаят, че методите на подготовка, разработени в СССР, в момента се прилагат, под малко по-различна форма, по цял свят. Най-важният от тях е това, че се подчинява цялото ежедневие на спорта - няма почивни дни съвсем без спорт, няма дълги ваканции, самоподготовката тече 24-7. Различната форма е, че не ти седи над главата лошият треньор-диктатор, който да те юрка да го правиш, а ти сам виждаш, че без такава зверска отдаденост и самодисциплина си заникъде. Жалко, че растат такива 1Д-uguomu, които са свели и тази статия до комунизъм-антикомунизъм. Тази петорка е еталон в световния хокей и световния спорт. Който разбрал, разбрал. Който не, да си пусне интервюто на Любо Пенев след Евро'96! Рейтинг: 31 32

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

009
(Гост)
15 май 2020 | 18:16

Като цяло коментара ти е абсолютно точен, но пропускаш, че Чехите по това време имаха комплексен стил на игра, който имаше доста физика и много техника....амириканците и канадците не само, че не можеха да пускат играещите от НХЛ, тъй като се водеха профита нашите бяха все аматьори хеххеех, а и както правилно сочиш играеха доста примитивно със силово тласкане в другото поле. Рейтинг: 6 27

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

asa
(Гост)
14
отговор
15 май 2020 | 14:23

Аъ пзк понммня,Шадрин,Шалиов,Якушев.Прибавете,Третяк.Михайлов,Петров,Харланов.НоМихаййлов беше най-добър нападател.За първи път видях хокейно воле в негово изпълнение. Рейтинг: 11 27

Бросок шайбы
(Гост)
13
отговор
14 май 2020 | 18:13

Поздравления за статията!Нека има повече подобни независимо от спорта. Николетки и Андреи да не се споменават!Пример за младите са великите спортисти,а не силиконовите подчовеци!За петорката каквото и да се каже ще е малко. Бойци,истински характери, изградени шампиони! Рейтинг: 24 31

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Иван
(Гост)
16 май 2020 | 17:21

Повечето чикиджии тук където не разбират нищо от спорт, затова ще има такива статии с Николетки и Андреи. Рейтинг: 12 22

:
(Гост)
12
отговор
14 май 2020 | 15:43

Велико съчетание са 5-та, спор няма, но за мен двамата руски хокеисти, които бяха извънземни са Харламов и Павел Буре. Те принуждаваха съперника да концентрира цялата си защитна стратегия върху тях и нерядко сами я разбиваха. Срещу тях се действаше с целенасочена грубост, защото по-друг начин нямаха спиране, това си го признават дори и канадците за Харламов. Рейтинг: 13 31

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Васко
(Гост)
11
отговор
14 май 2020 | 10:24

гледал съм много пъти хокей,радвал съм се на фантастичните изпълнения на съветските хокеисти и не виждам смисъл сега някои ,за да се докажат какви големи "демократи"са да отричат труда и Изкуството на момчета само защото са руснаци!!.Завист ... Рейтинг: 26 35

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

*
(Гост)
10
отговор
12 май 2020 | 16:17

Не трябва да се забравят и Михайлов-Петров-Харламов, щото КЛМ плюс Фетисов-Касатонов минават по утъпкан път от великия Тарасов и горните 3-ма велики плюс Малцев. Тарасов, който е пълната противоположност като човек на Тихонов въвежда този изящен стил с атаки на скорост, после Виктор Тихонов го доразвива. Руснаците в хокея са Барса във футбола- изящество и класа, въплътени в отборна игра и комбинации. Затова и хокейните фенове ги обичат толкова много. Рейтинг: 28 50

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Иван
(Гост)
16 май 2020 | 17:17

По скоро като Реал Мадрид Рейтинг: 2 4

НБА
(Гост)
9
отговор
12 май 2020 | 15:41

авторът е с промит мозък от комунистите. Рейтинг: 51 39

.|.
(Гост)
8
отговор
12 май 2020 | 12:13

Най-великата петорка в историята на хокея! По простата причина, че близо 10г. играе заедно, буквално денонощно! Има много примери за велики хокеисти, велики съчетания в атака или защита, но цяла такава петица - не! За мен лидери в тази петица винаги са били Фетисов и Ларионов. Фетисов през 80-те се смяташе за защитник номер 1 в света! А не е като тази петица да е нямала битки с играчите от НХЛ, за да се направи сравнението - Купата на Канада на ниво национални отбори и постоянни срещи на клубно ниво на ЦСКА Москва с отборите от НХЛ. Ларионов пък винаги е бил мозъкът на играта в нападение, каквато е и ролята на центъра всъщност. Макаров е гениален голмайстор, Крутов е феноменално бърз и изобретателен, но именно Ларионов ръководеше действията на тази нападателна тройка. Не е случайно, че точно около Фетисов и Ларионов, при това на стари години, Скоти Боуман реши да създаде "своята" руска петорка. Между другото, в края на 80-те Виктор Тихонов вижда заместници на КЛМ не в лицето на втората нападателна тройка тогава, Хомутов-Биков-Каменский, а в юношите бледи Могилний-Фьодоров-Буре в съчетание с Константинов и Малахов в защита. Тази нова фантастична петорка така и не успява да поиграе дълго време заедно заради разпадането на Съюза, както и бягствата на Могилни и Фьодоров от СССР, но я споменавам, защото в петорката на Скоти Боуман са именно Фьодоров и Константинов, т.е. четирима от петимата в нея са минали една и съща школа и са научени да играят в един и същи стил! Рейтинг: 37 48

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Шайбу
(Гост)
7
отговор
11 май 2020 | 22:19

Велика петорка няма спор, а защо няма и дума за шестият играч- вратяря най - важният играч в хокея?! ВЛАДИСЛАВ АЛЕКСАНДРОВИЧ ТРЕТЯК!!! Рейтинг: 30 50

Николай Драгиев
(Гост)
12 май 2020 | 00:18

Защото Третяк се отказва средата на 80-те и по времето на тази петорка има няколко вратари - Милников и най-вече Мишкин. затова не са включени, докато тези петимата остават заедно 10 год. Рейтинг: 21 43

?
(Гост)
6
отговор
11 май 2020 | 20:41

ХАХААХАХАХ Тия участвали ли са като американските непрофесионални колежани направиха Чудото на леда, а? Били ли са там тия допингирани пияндета деградирали? Рейтинг: 54 35

.|.
(Гост)
12 май 2020 | 15:51

Всички без Ларионов. Само че не със статута на първа петица. Лейк Плесид е последният турнир на тройка номер 1 на 70-те Михайлов-Петров-Харламов. Рейтинг: 12 36

Георги
(Гост)
5
отговор
11 май 2020 | 20:16

Канада са най-великите! Родината на хокея. В мачовете на предизвикателството и купата на Канада и пр. общия баланс е малко, но в полза на Канада. И забележете, Канада никога не са се готвили така както СССР, които 365 дни в годината са ходили заедно и до тоалетната. Подготовката и синхрона са основни във всеки колективен спорт! Рейтинг: 58 28

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук


(Гост)
11 май 2020 | 20:44

Ами то нормално да бягат в НХЛ, не знам да го има обратното. Отиваш в НХЛ и ставаш човек,, оставаш в путиландия и си прост алкохолик. Рейтинг: 51 29

ico
(Гост)
4
отговор
11 май 2020 | 19:08

Бяха невероятни,наистина велики Рейтинг: 36 49

duko
(Гост)
3
отговор
11 май 2020 | 19:07

наи великите Грецки би поме4тал да е сас тях но уви Рейтинг: 18 44

!
(Гост)
11 май 2020 | 20:39

Ти би помечтал малко за буквар, но уви... Рейтинг: 44 7

Пешо брадата
(Гост)
12 май 2020 | 14:54

Колкото и да го бутат и да го рекламират Грецки, като най-велик за всички времена, той не е ставал нито Олимписки, нито Световен шампион. Точка. Рейтинг: 22 44

!
(Гост)
13 май 2020 | 12:29

Те не можеха да играят тогава на Олимпиада и Световно, НХЛ не ги пускаше. Ограмоти се и тогава лай. Рейтинг: 37 9

11
(Гост)
14 май 2020 | 09:19

Да са играли!!! Като не е ставал олимпийски и световен шампион да не ми го рекларат , като най-големия. най-големия може да е у Америка. Рейтинг: 15 27

?
(Гост)
14 май 2020 | 20:20

11, ти на какъв език пишеш? И още един риторичен въпрос - ти тъп ли си? Рейтинг: 21 4

#1
(Гост)
2
отговор
11 май 2020 | 15:40

Профитата начело с Грецки, Майк Боси, Рей Бург и ко бяха унижени за купата на Канада с 8-1 на площадката с размерите за НХЛ в Монреал с канадски съдии! След което като велики демократи, канадците отказват да връчат купата и медалите в залата, щото не им изнася и съвсем в реда на джентълменството награждават победителите в съблекалнята. Да не говорим за опитите на великите Ойлърс с Грецки, Яри Кури, Майк Месие, Пол Кофи срещу ЦСКА Моксва, там ситуацията е доста тъжна за гледане. Рейтинг: 38 55

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук


							
						

НХЛ

Хранителните разстройства – все още тема табу в ... 07 февруари 2020
Има филми, които оставят отпечатък в живота ни завинаги. За мен един от тях бе „За любовта на Нанси“ – историята на едно семейство, което се бори да спаси живота на дъщеря си – анорексичка. В ...
Александър Касперович: Българският биатлон има ... 25 май 2020
Александър Михайлович Касперович е роден на 12 февруари 1958 г. Треньорската си кариера започва през 1986 г., когато поема националния отбор на СССР за девойки. За шест години работа момичетата му печелят 7 златни ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.