Лека атлетика

Блокираната 3 месеца в Африка Милица Мирчева: В Кения се храним сред мишки и кокошки

05 май 2020 | 12:13 - Обновена
Блокираната 3 месеца в Африка Милица Мирчева: В Кения се храним сред мишки и кокошки
 • копирано
 • 0
Най-добрата ни атлетка в средните и дълги дистанции Милица Мирчева и треньорът й Йоло Николов вече трети месец живеят и тренират в далечна Кения. Доскоро с тях бе и рекордьорът ни на 3000 метра с препятствия Митко Ценов, но той успя да се прибере в родината с едни от последните полети за Европа от източноафриканската страна.

В битието на атлетите ни в Кения ни пренася именно Милица. 25-годишната софиянка е единствената българка, която се пусна в маратона на олимпийските игри в Рио през 2016 г. Национална шампионка е на 5000 метра (16:36.97 мин, поставен през 2019 г.), 1500 м (4:29.36 мин, 2019 г.), 10 000 м (39:15.33 мин, 2016 г.) и 3000 метра стипълчейз (10:22.60 мин, 2015 г.).

Мирчева държи и националния рекорд в полумаратона при жените – 1:11:14 ч, поставен във Валенсия миналата година. Тя даде интервю за вестник "Меридиан Мач".

- Здравей, Милица! Къде те откриваме?
- Привет! Откривате ме в Кения, където вече сме трети месец поради обстоятелствата с коронавируса. В началото планът ни беше да останем само 40 дни, а веднага след това да участвам на маратона в Бостън. За съжаление както и маратона, така и олимпиадата са отложени. Моята цел бе да опитам да покрия отново норматива за Токио в маратона, но в тази ситуация ни остава само да тренираме и да се надяваме, че скоро ще има отново състезания. Поради тази причина решихме и да останем в Кения, защото за разлика от Европа тук тренировките могат да се провеждат спокойно.

- За кой път си в Кения?
- Първият път, когато дойдох, беше в края на 2013-а. След това идвах още през 2015-а и 2016-а. Всеки път бяхме на различни места, така че вече имаме опит и знаем какво да очакваме.

- Любопитно е как се стига до там, където сте вие с треньора ти Йоло Николов, и какви са транспортните средства?
- В Кения основно се придвижваме по няколко начина - с пики-пики, което е мотор-такси, или с матату - нещо като минибус, с което се придвижват хора и животни. В момента имаме и кола, която ни е предоставена от нашия най-близък приятел в Кения, който е и световен рекордьор на 3000 метра с препятствия.

- Къде точно сте ситуирани?
- Дойдохме през февруари, а мястото се казва Елдорет. Това е и един от най- големите градове в Кения. Доста световно известни бегачи живеят тук, а хора като Елиуд Кипчоге (б. р. - олимпийски шампион от Рио 2016 м маратона и световен шампион на 5000 метра от Париж 2003) дори са ни съседи.

Ние сме в краен квартал и е доста спокойно. Има много бегачи и е сравнително безопасно. По принцип е красиво и зелено, но в последния месец вали всеки ден и често е доста кално. Почти всичко е черен път и ниви.

- През какви местности минавате?
- Честно казано, когато излезем от града всичко изглежда еднакво. По тази причина и често можеш да се загубиш. Строителството навсякъде е еднотипно. Всичко е смесица от черни пътища, зелени площи, къщи от кал и ламаринени постройки.

- Бягате ли покрай резервати?
- Резервати - не, но бягаме на места, където може да се видят жирафи и антилопи, например. В една от горите, в които тренираме, е пълно с най-различни маймуни. Птиците също са доста интересни.

- Къде спите? И по време на пандемията как си набавяте храна, вода, напитки...?
- Спим в нещо между къща и хотел, не може да се определи точно. Вода си купуваме от супермаркета в центъра на града. Млякото в Кения е по-евтино от водата и като че ли е по-лесно да се намери във всяка околна уличка. Като цяло набавяното на храна не е проблем, защото навсякъде всеки продава нещо - плодове, зеленчуци, ориз, брашно...

- Какви са хигиенните условия?
- Там, където живеем, са чудесни. В Кения има голям контраст – или влизаш в приятна обстановка, или в такава каквато малко хора са виждали. Като спортисти, ние не сме свикнали да се оплакваме, но повечето хора биха преценили някой от ежедневните ни ситуации и условия на живот като не нормални. Например вчера, докато се хранихме в едно от местата, където често ходим след тренировка, се разхождаха мишки и кокошки по пода. Ние се смеем на такива ситуации, но за обикновения човек това не е често срещано явление. От снимките вашите читатели могат сами да преценят условията в тукашните ресторанти.

- С кого контактувате?
- Аз лично с малък кръг от хора. Имаме двама близки приятели още от 2015-а - Стивън Чероно световен шампион на 3000 метра с препятствия, и Джош - негов добър познат. Те ни посещават всеки ден за капучино и разговори. Също така контактувам и със семейството ми, а като добавим още двама-трима приятели и няколко атлети, кръгът се затваря.

- Случвало ли се е да спите под открито небе?
- Не, тук има наложен вечерен час и след 19,00 ч. никой не можеда е на открито. Освен това е и опасно.

- Как се оправяте финансово?
- Аз имам пълната подкрепа в лицето на федерацията ни по лека атлетика, и специално г-н Добромир Карамаринов, който се грижи да не ни липсва нищо в Кения, за да се подготвим възможно най-успешно.

- Как комуникирате със света и България?
- Първите няколко дни беше малко по-трудно, докато намерим кенийски SIM карти. След това използваме основно интернет, за да се обадим на близките си. Качеството на връзката не е идеално всеки ден, но като цяло не срещаме затруднения в комуникацията.

- Кога предполагате, че може да се приберете?
- Съвсем скоро, но всичко зависи от тукашните и международните мерки и условия за пътуване.

- Тестваха ли ви за коронавирус?
- Не, в Кения все още няма многозаразени - може би са около 300 на повече от 51 милиона население.

- За допинг проверка търсили ли са ви?
- За последно имах случайна проверка, когато спонтанно решихме да се пусна на държавното първенство на 3000 метра в зала през февруари.

- Сподели с нашите читатели някоя куриозна случка от пребиваването ви сега или предишни пъти?
- Ето една от най-ярките. Моят треньор Йоло Николов от малък е вдъхновен от световния рекордьор в дисциплината на 3000 м с препятствия – Стивън Чероно, и от години ни показва негови бягания от състезания. През 2015-а с Йоло Николов избираме разни зеленчуци в едно от селата в Кения и в същото време спира до нас някаква кола и отвътре някой ни казва на български език да се приближим. Ние не можем да повярваме, че чуваме българска реч и че някой ни е разпознал. Оказва се, че човекът, както ние го наричаме Чичо Петьо, е от Добрич (моят роден град) и е прочел в български вестник, че ще се подготвям в Кения и то само на 30 км от неговата къща. Така и ни намира. На седалката до него обаче стои още един човек - кениец. И именно това е той – този, на когото моят треньор се възхищава от малък, Чероно! И са много близки приятели с Чичо Петьо. Доста случайности на едно място! В крайна сметка, пет години по-късно, Стивън си остава един от най-добрите приятели на наставника ми. Нещо, което той със сигурност не си е представял през всички тези години, когато е гледал негови снимки и клипове от състезания с голямо възхищение и респект.

- Кое ще е първото нещо, което ще направиш след края на пандемията?
- Мечтата ми е отново да застана на старта и да поставям нови национални рекорди за страната си. Затова работя всеки ден и е нещото, което ме кара да се чувствам пълноценно. Това ще е възможно отново само след края на сегашното положение.

- Какво научи за себе си в тези дни на изолация?
- Аз лично цял живот живея на принципа на изолацията. Обожавам да прекарвам времето си сама, не съм изключително социална и по принцип. Когато се готвиш за дълги дистанции, нямаш много свободно време. Всекидневно прекарваме между 3-4 часа в тренировки, а през другото време след 20-30 км пробег искаш просто да хапнеш и поспиш.

- Разкажи повече за времето, прекарано в САЩ?
- Вече не живея там. Прекарах почти 4 години във Флорида, но след като завърших бакалавър и магистър, реших да се върна и да тренирам на „пълен работен ден“ при Йоло Николов. С него работим от 10 години и всяка следваща напредваме. Вярвам, че ще постигнем целите си. Затова и реших да напусна Америка и да се готвя тук. В Щатите първата година беше доста трудна, но след това всичко беше отлично. Аз съм доста дисциплиниран човек и обичам да съм заета. Там ставах между 4 и 5 ч. всяка сутрин, следваха тренировки, няколко часа в университета, пак тренировки, учене и около 8 вечерта време за сън. Въпреки това, през около 2 седмици пътувах за състезания и това ми беше истинското разнообразие. Виждаш нови места, запознаваш се с нови хора и имаш време да опознаеш своите съотборници още по-добре. Определено с момичетата имахме прекрасни моменти по време на всяко пътуване. Там отборният спорт е на различно ниво, подкрепата е невероятна.

- Кое мислиш, че ще е първото ти състезание за настоящата 2020-а?
- Така, както се очертава, може би на някой от първите стартове, които се организират в България на писта. Аз не се готвя за бягания на писта, но няма по-добра тренировка от състезанието. Трябва да призная, че чувството да застана на старта и да дам най-доброто от себе си, много ми липсва.

- Как ще се промени спортът и животът ни след COVID-19?
- Ще живеем в един доста по несигурен свят. Досега нищо не е обърквало така ежедневието на човечеството от много години. Спортът е просто една от всички засегнати сфери. Представете си, че всеки ден се събуждате с мисълта за определено състезание или спортна цел в продължение на повече от половин година. Това е вашата мотивация да станете от леглото и да издържите на всякакви препятствия - тежки тренировки, режим, дълги лагери… И след това разбирате, че вашето състезание се отменя. После и следващото. След това дори не знаете, кога и дали ще има състезания. Аз вярвам, че всеки труд се възнаграждава в даден момент, независимо дали говорим за спорт, но тази ситуация и за в бъдеще поражда доста песимизъм и несигурност.

НАДЕЖДА КОЖУХАРОВА, вестник “Меридиан мач”


Още по темата
 • копирано
 • 0
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 1591

КоментирайНяма коментари.							
						
Името ми не е бежанец 09 ноември 2019
"Странно е усещането за необратимост, когато напускаш своя град завинаги. Минаваш за последен път по познатите улици и знаеш, че не просто ще тъгуваш по най-близките си хора, но и по човека, който си тук и сега. Никога ...
Блокираната 3 месеца в Африка Милица Мирчева: В ... 05 май 2020
Най-добрата ни атлетка в средните и дълги дистанции Милица Мирчева и треньорът й Йоло Николов вече трети месец живеят и тренират в далечна Кения. Доскоро с тях бе и рекордьорът ни на 3000 метра с препятствия Митко ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.