БГ Футбол

Градев: В момента родните клубове не губят пари, а спестяват, Левски най-малко може да претендира

09 април 2020 | 10:50 - Обновена
Градев: В момента родните клубове не губят пари, а спестяват, Левски най-малко може да претендира
Коронавирусът удари сериозно и световния футбол, в това число и българския. Какви са вариантите пред родните клубове, ще бъде ли доиграно първенството, какво ни разкри пандемията? Mнението на известния ни специалист по спортно право, бивш вратар и футболен мениджър Георги Градев пред "Марица":

Чух въпроса към премиера Борисов за прекратяване на първенството и заплахата на УЕФА! Ще си позволя да отговоря!

УЕФА е никой в случая! Това е частна организация, регистрирана по швейцарското законодателство. Тя организира турнири. И какво, няма да ме пусне, ако не довърша първенството! Супер! Ще организирам още 250 клуба и ще кажем: няма да участваме. И УЕФА ще фалира! УЕФА не е на позиция да дава ултиматуми, когато на преден план е животът и здравето на хората.

Интересува ме единствено какво казват здравните власти в България, какво казва Световната здравна организация. Не и УЕФА!

Генерал Мутафчийски с послание към ЦСКА-София

Това е безумие! Белгийците имат абсолютно право да прекратят сезона! 

Ако УЕФА извади и един техен клуб, аз ви гарантирам, че европейската клубна асоциация ще скочи.

Нещо повече! Това ще е сигнал към тези 400 членове да си направят нова лига. И без това Реал Мадрид е готов с подобен проект.

УЕФА само дразни хората с подобни изявления и писма. Онзи ден бях на уебминар с 600 адвокати от цял свят и всички бяха изумени от това писмо. Всички го определят като криминално, като незачитане на здравето на хората.

Картината във всяка държава е различна. При нас е по-леко, но в Италия е трагедия. Президенти на клубове от серия А директно казаха УЕФА да си гледа работата, защото за нищо на света няма да доиграят сезона. Всичко друго е опасно за здравето на хората и кощунство с паметта на загиналите.

Стилиян Петров: Сериозно обмислям възможността да се кандидатирам за президент на БФС

Ако съм президент на БФС, слагам край на първенството още днес. Въобще не се интересувам кой е недоволен, че няма да играе в турнирите. Какво ще загуби? 230 000 евро и загуба от някой турист. Само Лудогорец е готов за Европа и те ще отидат там, защото е престъпление при такава преднина да нямат право на участие.

ФИФА е глобалният регулатор на футбола и само те могат да издадат предписания към националните асоциации кога и как да завършат първенствата. До този момент такива не са издадени от ФИФА.

Единствено бих намерил вариант да бъде изигран турнирът за Купата. Но само ако мерките по коронавируса позволят. И то в три мача на неутрален терен без публика.

Затварят полуфиналистите Локо, Ботев, Левски и ЦСКА на лагер в Бояна

всички минават тестове за вируса. Ако са здрави, остават затворени там, докато не свършат мачовете. Дори няма нужда да играят на „Васил Левски“, може да го направят на терена в Бояна. Има трибуна за камери, има условия. Т.е. гарантирано е здравето на футболистите. Играят два полуфинала в един ден, след три дни финал и готово!

Да кажем, Купата е важна за историята, за хората, за класирането в евротурнирите. Но това е максимумът, затваряне на 2,3 или 4 отбора! Как може иначе да гарантираме здравето в 30 професионални клуба! Няма!

Ако все пак Щаба вдигне по-рано мерките и БФС реши да се играе, вариантите са няколко. Завършване на сезона без публика изглежда сигурно, вече зависи от оставащите седмици дали това да стане в съкратен формат. Като преди това се дадат 2 седмици за подготовка, изхождайки от факта, че играчите тренират и в момента при домашни условия, идват в добра физическа форма. Казва го Карло Анчелоти, не аз. Възможно е облекчаване на правилата като въвеждане на 5 смени, но това е в правомощията на ФИФА.

Другият вариант е да се обърне сезона във вариант пролет-есен. 

Това ще спести лятната подготовка на клубовете ни. Може да има прекъсване, в което да се играе турнирът за купата. Защо не всички мачове да са на морето, където са българите по това време! Когато Ботев Пловдив играеше в Европа на стадион „Лазур“, целият Слънчев бряг и Созопол се изсипваше там. Това дори ще ангажира родния фен да почива в България, а не в Гърция. Примерно си левскар, пресмяташ, че Левски ще има три мача за Купата в Поморие и си резервираш хотел там.

Да не забравяме, че Световното първенство през 2022 ще е през зимата! Това ще ни помогне, ако се класираме.

БФС обяви как ще се процедира с efbet Лига

Единственият проблем е да се вземе решение кой ще участва в европейските турнир през другото лято? Логично е да се вземе настоящото класиране и да се повтори.

Относно друг спорен момент. Договорите на футболистите, според предпоследната среща на ФИФА, ще бъдат удължавани автоматично до край на сезона, независимо кога приключи като дата. Подчертавам, имаше трета среща в събота, за която още нямам информация.

Този вариант обаче е абсолютно незаконен. Противоречи на Конституцията на България, а съм сигурен – и в Европа. Да принуждаваш човек да извършва труд против волята му противоречи на член 48, алинея 4.

Това са препоръки, не задължителни мерки, но все пак незаконни. И погрешни. Както например тълкуванието, че ако си подписал договор с нов клуб от 1 юли, предимство ще има старият, който важи до доиграване на първенството.

Ами ако се контузи този футболист? Подписал съм с него от 1 юли, а той ми идва контузен на 30 септември? Кой ще ме обезщети? Това е невъзможно! И за актуалното напоследък орязване на заплатата:

Футболистът не е спрял да работи, за да му спираш заплатата. 

Той е минал на надомна работа. Тренира два пъти по 2 часа, както са му наредили. Кой ще извлече полза от труда му? Клубът, когато започне това или новото първенство, няма значение.

И заплатата трябва да бъде плащана на 100 процента. С какво се различава това от лятната пауза, например?

И коронавирусът доказа, че този модел на българския футбол изобщо не функционира.

И в момента проблемът не е, че клубовете са засегнати от извънредното положение, а че собствениците на клубове са засегнати от него. Целта на това лицензиране е точно да бъде избегната тази зависимост и клубът да съществува, дори собственикът да го няма. За момента това с Левски и ЦСКА, например, е невъзможно. И двата клуба се издържат със заеми от собствениците в противоречие с финансовия феърплей.

Може би само Лудогорец се самоиздържа, а твърдя, че това е възможно за целия професионален футбол. Как?

Да знаете печелившите шампионите на Англия, Германия, Франция, Италия, Испания да се управляват от футболна федерация? Малките Белгия, Холандия, дори Румъния? Няма такива!

Историята тръгва от основаването на английската Висша лига. Събират се умни глави и казват: ние нямаме бизнес проект, трябва да направим такъв. Да направим нашата лига и да изкарваме пари, защото с федерацията не става! Всеки клуб е сам за себе си, плюе другия, не е финансово ангажиран, няма ясни правила. Фалираме!

Венци Стефанов: Ще изхвърлят Белгия, че спря първенството, а вие искате да не завърши и нашето

Събират се 5-6 човека в лондонски хотел, всички се регистрират като Джон Смит. Какво се разбират. Първият договор за телевизионни права е за 3 години срещу 11 милиона паунда на сезон! Нито едно пени от тях не отива за трансфери и заплати. А за инфраструктура, тъй като по това време стадионите в Англия са с 50 процента правостоящи места и повечето нямат козирки. В Англия, за разлика от България, това е фатално, защото вали доста повече.

Започват да идват хората на мачове, камерите показват пълни трибуни. А това е рай за всеки рекламодател. И започнат да плащат много! Компаниите сами тичат с големите пари.

Второ, трябва да се пази този продукт лъскав. Професионалната лига трябва да бъде акционерно дружество между всички професионални клубове съгласно Закона за спорта. Това е регулирано и в България през януари 2018 година. Там пише, че професионален футбол може да бъде развиван от Професионалната лига, в която всички, в случая 30 клуба, са акционери. Имаме хубав закон, но никой не го чете. А той казва – хора, идете си направете дружество и изкарвайте пари. 

Не стане ли и у нас, всички клубове отиват на фалит. Трябва да се отдели професионалният футбол от БФС, който да се заеме със своите функции за популяризиране и развитие на футбола сред деца, аматьори и разбира се, с национални отбори. Тоест, да премине на държавна издръжка. Получава 10 000 лева от бюджета за детски турнир в Русе и го организира, като съответно се заделят суми за заплати. Защото Гари Невил казва - вече няма уличен футбол, няма ги и големите звезди. От федерацията не се очаква да печели. В момента обаче БФС действа като търговско дружество и държавата логично не дава пари.

Виж, в професионалния футбол се очаква печалбата. А не както стана в Левски – собственикът дава 10 милиона лева и изпълнителният директор, който е на добра заплата, ги изхарчва и казва – ами аз имам 200 000 лева в касата! От теб се очаква да изкараш пари, като ти дадат 10 милиона, а не да ги похарчиш. И то още преди пандемията!

После трябва да продадем продукта! Това може да стане, само ако сме партньори във футбола, дори ако не може да се гледаме като клубни президенти.

Пак може да се мразим в една стая, но пред хората ще се хвалим колко сме интелигентни, как другият е направил страхотен отбор и хубав стадион. Казваш - биха ни честно! Нищо че те имам за пълен мръсник.

Това важи и за служителите от долните нива като моят любимец Стойчо Младенов. „Всички съдии са хванати, всички наряди са ясни“! Това е редовното оправдание, когато се губи!

Е, как ще те държат на работа, като плюеш бизнеса, който те храни. Затова Моуриньо го глобяват по 250 000 паунда при всяка тъпотия за съдията. И вече не го прави.

Бойко Борисов: БФС да се съобрази с УЕФА, в Англия клубовете губят по 9 млн. паунда на ден

Ясно е, тук ще трябва подмяната и на куп ръководни фактори по клубовете, защото с тези хора не става. Но това е друга тема. Бизнес моделът е единствен! Акционерно дружество, в което всички сме партньори, лъскаме си продукта, инвестираме в стадиони. И така хората ще дойдат, телевизията ще снима пълни трибуни и рекламодателите ще се надпреварват!

Сега трябва да „излъжем“ хората, тъй като продуктът липсва! 100 пъти съм казвал на отговорните за това хора! Не може да снимаме в Благоевград към паркинга в сектор „В“.  Не може да показваме в Стара Загора трибуната с 3 реда, на която или пише „Долу ръцете от Луков марш“ или „Перуката е п..ст“. Ами ще сложите вишки от другата страна и ще показвате пълния „А“ ще даваш готините гаджета, семейства с малки деца или разпалени младежи! Ще търсим положителното!

Това го правят политиците, включително вече и българските. Отиват на митинг в някои градче и на площада 30 човека! Но камерите дават в близък план и изглежда като невероятен митинг!

Направим ли го, дори няма да ни интересува кой е президент на БФС! Няма да има лапаница там! Или поне ще е малка! Професионалните клубове дори няма да ходят на конгрес, защото няма да ги интересува.

Между другото, и сега Конгрес може да се провежда само от ЧЛЕНОВЕ на Общото събрание (НАПРИМЕР, 30 клуба), а не от ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ НА СЪЮЗА (600 клуба), но и това никой не знае, ЧЕ ГО ИМА КАТО ОПЦИЯ В ЗАКОНА.

По закон трябва да се прави така, както го направи волейболът. Нещо повече, може да се избере само Управителен съвет на БФС, а на първото заседание той да излъчи президент. И ще ограничи корупцията до минимум!

Не Боби да избира 10 послушковци! Точно обратната схема е правилната! Номинираш 50 човека за Управителен съвет, избират се 10, а те гласуват за президент! Няма как да знаеш кой ще спечели.

Няма нищо лошо дори да се фалира и да започне начисто. Професионалната лига да се събере и да определи по елементарен принцип кой ще е в елита, кой във второ ниво. Имаш 2 или 3 милиона лева минимум на сезона, заповядай в efbet лига. Имаш 500 000  - във Втора лига. Ако не, играеш при аматьорите и чакаш да се качиш по спортен принцип.

Не може сега да чакаш футболистите да намалят заплатите си, защото бизнесът на собствениците страда. Може да ги намалят, ако бизнесът на клубовете страда. И то чрез доброволни преговори, друг лост няма.

И недейте да давате примери с Испания и Франция, моля ви! Не се сравняват ябълки с круши. У нас правната рамка е различна. Икономическата реалност е различна. Получава се "видяла жабата, че подковават коня, и тя вдигнала крак".

Кой клуб у нас губи пари заради мерките?

Родните отбори спестяват пари в момента, а не губят! 

Левски? Най-малко имат право да претендират. Те продадоха над 5000 сезонни места, не могат да очакват на всеки мач до края по повече.

За останалите отбори , които не събират толкова зрители, разходите са в пъти повече от приходите! Плаща се за линейка, съдии, полиция, персонал, поливане на стадион, електричество. Покриват ли се разходите от 300, няма и толкова, продадени билети? Отговорът е ясен на всеки.


Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 4721

Добави коментар ›› Коментари (11)

Petar Petrov ku4eto
(Гост)
11
отговор
09 април 2020 | 17:11

На всяка манджа меродия е тоя галфон подуенски,звучи ми като педофил в детска градина или като Луна-Президент Рейтинг: 4 7

дс+милиция=подуяне
(Гост)
10
отговор
09 април 2020 | 13:04

този бастун всезнайко щеше да съди цялата А група заради лефски 1914,отделно боядисаният професор участваше в източването на Цска по времето на Гърнетата ,продавайки/схема с проценти/ 3 броя звезди от Локо Пд ,които получиха огромни заплати в Цска и изиграха общо 20 мача и то като резерви.Отделно тези получиха и компенсаций за разтрогнатио договори и отделно пари от Ганчев като длъжници чрrез нап.Не трябва да се дава трибуна на такива професори по всичко с анално подуянска ориентация Рейтинг: 9 10

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Васил Божк., Черепа
(Гост)
9
отговор
09 април 2020 | 12:15

- Ше има ли пари за Лефскито? Долепям езика на горното небце, издишвам и казвам: - Не-е-е-е! Рейтинг: 11 11

портокалови обелки
(Гост)
09 април 2020 | 16:20

важното е че Ел Гиганте е осигурил парите за Литекс Рейтинг: 4 0

Св.Василии
(Гост)
8
отговор
09 април 2020 | 12:00

Ти или Пафката кой е по проЗЗЗ това е дилемата Рейтинг: 5 6

Соооссс
(Гост)
7
отговор
09 април 2020 | 11:57

Да ева уПедЪла...защо им намаляват заплатите, явно взима %-ти от футболни заплати....нали и лятото почивали и си взимат заплатите- бахти и ставнението...лятото взимат без футбол, защото преди това са изиграли всички мачове, собствениците са си взели тв-парите, от рекламите, от билети и други такива приходи, а сега всичко виси и няма да бъде изплатено на 100%, тези липсващи пари трябва да бъдат разделини с чалгарите и собствениците Рейтинг: 4 4

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

фен
(Гост)
6
отговор
09 април 2020 | 11:52

Изключително прав едно голямо БРАВО всичко е точно така както го казва Рейтинг: 19 11

Смешко
(Гост)
5
отговор
09 април 2020 | 11:49

Този е абсолютен смшеник. Рейтинг: 11 6

старшина Мечев
(Гост)
4
отговор
09 април 2020 | 11:41

Тоя се опитва да каже, че понеже Левски са продали 5000 карти, нямат право да искат никаква помощ в последния абзац. Който има фенове да се спасява сам - на отборите, дето никой не му пика за тях да се помага. Остана само да каже пак да се помогне на ония с 57-те лв. Тия пари, дето се набутват да им се помага за са повече и доста по-безмислени и от парите, дето се наливат за ц*ганите в България! Рейтинг: 14 6

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Onest
(Гост)
3
отговор
09 април 2020 | 11:39

За някой неща е прав, но има и откровени глупости! Рейтинг: 17 1

Никол
(Гост)
2
отговор
09 април 2020 | 11:12

Всеки регистриран преминал KYC верификация на акаунта получава 30 000 CNG токена равни на 300$!За всеки регистриран потребител през вашият реферален линк получавате още 300$ в CNG токени.https://coinsbit.io/referral/4d5bfc3c-68c2-4a0d-a097-8f3b446af154 Рейтинг: 0 2

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

ибн ебн и пил
(Гост)
09 април 2020 | 14:56

а ти получаваш един кор от мен Рейтинг: 4 0

Male Domination
(Гост)
09 април 2020 | 14:58

и от мене никол един голям к,,,,,р Рейтинг: 5 0

Коцето
(Гост)
1
отговор
09 април 2020 | 11:02

още един луд Рейтинг: 12 6


							
						

›› Live Scores

Календар

calendar_icon
календар затвори

Всички мачове

Левски, ЦСКА-София и Лудогорец с огромни загуби ... 22 април 2020
През последната седмица се разрази сериозна полемика какви са загубите на българските футболни клубове заради COVID-19 и дали изобщо имат такива. За съжаление прави впечатление, че надделяват доста некоректни и понякога ...
Радослав Арсов: Участието в евротурнирите е като ... 27 май 2020
Българско волейболно семейство води френския женски клуб Вандьовр Нанси към все по-високо ниво, като доказателство за това е участието на тима в евтотурнирите през новия сезон, където ще се подвизава за "Чалъндж къп". ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.