Баскетбол

Кметът на Ботевград: Надявам се УС на БФБ да вземе справедливо решение

04 април 2020 | 15:41 - Обновена
Кметът на Ботевград: Надявам се УС на БФБ да вземе справедливо решение
 • копирано
 • 6

Кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов изрази своята позиция относно предстоящото решение на Управителния съвет на БФБ за спиране или продължаване на първенството на НБЛ. Той изложи пред  botevgrad.com и своите аргументи по отношение на възможните варианти. Ето и тях:
БФБаскетбол се готви да поднови шампионата в началото на юни с публика
"УС на БФБ може да вземе решение за изчакване или да отложи решението. Ние, естествено, ще го приемем.

Първоначалната позиция на БК Балкан на 16 март бе да се изчака поне известно време, поне до края на срока на тогава обявените ограничителни мерки - 29 март към онзи момент. И на 30 март, съобразно ситуацията, да се вземе решение дали да се прекрати, или да се удължи срокът на изчакването, от позициите на актуалните събития и перспективи. След като на 30 март за всички бе очевидна ситуацията, че в следващия поне месец и половина не предполага каквито и да е облекчения на ограничителните мерки, включително и за спорт, ние, както и няколко други клубове, се присъединихме към предложението - изразено още на първата среща от Академик Бултекс 99 и от Рилски спортист - за прекратяване на първенството. Така, както направиха редица други първенства, включително и в България. Естествено, всички искаме този шампионат да има възможност да завърши по относително нормален начин, но задължително с публика и със съставите, които са били преди спиране на първенството. От днешна гледна точка това изглежда на практика невъзможно.

Затова ние отстояхме позиция, че е редно и разумно да не се отлага повече това решение и първенството да се прекрати, като, разбира се, обявяване на временното класиране за крайно.

Тук е по-скоро конфликтният момент,  а именно - какво се случва, след като се прекрати. И мисля, че от тази позиция някои клубове прецениха и настояха за отлагане на вземането на това решение. Аз съм почти убеден, че дали след седмица, или две, такова решение ще се вземе, но ако пък се вземе друго решение, дай Боже на база подобряване на обстановката в страната, а и не само, ние, разбира се, бихме желали -  но в разумни срокове, в никакъв случай не и юли и август, както някои предлагат, защото това вече е неразумно - ще се съгласим.

Но с едно важно условие - да имаме възможност, което не знам как някой ще ни го гарантира, да можем да съберем пълните си състави. Знаете, че доста от отборите, съобразно регламента и съобразно амбициите си, така са окомплетовали съставите си, че в тях влизат и чуждестранни играчи, за които ние не знаем към този момент дали ще имат възможност, а не желание, да се включат в подготовката на отбора и в мачовете в обозримо бъдеще - да речем, следващите три месеца. Никой не може да гарантира това. Което означава, че ако се вземе такова решение за доиграване под някаква форма , е много вероятно съставите да бъдат в непълния им вид. И от това отборите, които не могат да разчитат на външните играчи, съответно няма да могат да реализират амбициите си за по-добро класиране.

Балкан в никакъв случай не настоява категорично да не се разглеждат и други опции, но ние сме разумни хора, на базата на това какво се случва по цял свят и в България като цяло, чуваме изказванията на отговорните хора в държавата и на Националния кризисен щаб, че перспектива за облекчаване на ограничителните мерки в следващия месец и половина не изглеждат реални. Но дори хипотетично да отпадне извънредното положение, това не означава, че всички мерки ще бъдат автоматично премахнати, може да има някои по-леки, но все пак ограничителни мерки. Затова, за огромно съжаление на всички, които искаме да изпитваме емоциите не само от спорта, но и от всякакви други културни прояви, в следващите два месеца няма такава обозрима перспектива.

И вече започва много да се спекулира, че, виждате ли, Балкан иска да се възползва от благоприятното си временно положение като водач във временното класиране, и служебно да бъде обявен за шампион.

Това в никакъв случай никой не го цели. Но това са факти, обстоятелства, с които всички би трябвало да се съобразят. Както ние бихме се съобразили с всяко едно друго временно класиране към момента на прекратяване на шампионата, независимо дали то е благоприятно за нашия отбор или не, защото това са обективните факти. Никой не го желае, и не иска да каже - дайте сега да сложим край, за да бъдем обявени за шампиони.

Балкан е бил много пъти шампион и занапред ще бъде още много пъти. По един категоричен начин си спечелихме титлата миналата година, по един категоричен начин, бих казал, си защитаваме първото място в първенството до момента с победи над всичките преки съперници, включително и два пъти над един от другите основни претенденти. Така че имаме самочувствие, имаме основание да твърдим, че съвсем заслужено сме и водачи.

Никой не е виновен, никой не е целял, никой не е предвиждал такава ситуация, която е прецедент в световен мащаб, да не се доиграват първенства. Доста от тях в цяла Европа, но и в България. Като например мъжкият волейболен шампионат, което е също във фаза редовен сезон и е недовършено. Прекратиха го и обявиха временния водач за шампион. По едно случайно съвпадение спонсорът на този волейболен отбор от Бургас е Лукойл, същият, който е спонсор на баскетболния Левски, но който, за негово съжаление, в момента не е на първо, а на второ място. Мое лично мнение, а и не само мое, с което не искам да наливам масло в огъня, е, че ако имаше друга конфигурация във временното класиране и отборът, финансиран от Лукойл е на първо място, вероятно днес щяхме вече да коментираме прекратен шампионат с обявен първенец. Така че ще изчакаме съвсем спокойно решението на федерацията.

Разбрах от медийни изяви на ръководството на Левски, че каквото и да е решението, някой щял да обжалва. Аз категорично заявявам като кмет на общината, че в никакъв случай няма да обжалваме, ако се вземе друго решение. 

Т.е. такова, което според нас не е справедливото, редното и разумното. А именно, ако първенството бъде отменено и бъде обявена нулева година. Това, бих казал, че е една неудачна, неуместна постъпка, от който и да е отбор да оспорва каквото и да е. Както и обратното.

Считам, че ще бъде проява на лош вкус, липса на какъвто и да е такт в едни такива извънредни обстоятелства някой да оспорва едно такова решение.

Надявам се да бъде взето едно справедливо решение, колкото и субективно да е то.

Що се отнася до анонсираната по време на общото събрание на НБЛ на 30 март като регистрирана асоциация на българските професионални играчи, с избран говорител капитанът на националния отбор, който по стечение на обстоятелствата е и капитан на Левски. На практика към този момент е само една тяхна чат група. Но се оказа, че тя не е регистрирана, няма структура, няма устав. Разбира се, няма нищо лошо българските играчи да се организират и да отстояват своите права.

При всички положения смятам, че неговото мнение е пристрастно. Още повече че той беше включен в дискусията по време на Общото събрание на НБЛ непосредствено преди изказването на представителя на Левски. И желанията, намеренията, тезите и аргументите съвпадаха едно към едно, което още повече буди съмнение.  
Ние като клуб нямаме против всякакво развитие на нещата, само че сме категорично против един клуб и едни хора да продължават да се опитват във всеки един момент, включително и в такава извънредна ситуация, да манипулират баскетболната общественост.

Да дърпат конците на федерацията, да оказват влияние върху други клубове . Познаваме се от много години. Знаем кой клуб каква обвързаност или директна зависимост има от определени дългогодишни фактори в българския баскетбол, не е нужно даже да им споменаваме имената. Това е дразнещото в ситуацията. И ние сме изключително против това нещо. И не сме против всяко свободно, осъзнато, аргументирано решение, а не под нечие давление и натиск.

Защото тези лица почти ежедневно звънят и на наши представители, както звънят ежедневно и на други клубове и то буквално с указания едва ли не как трябва да се процедира в тази ситуация.

По отношение на липсата на играчи на Балкан и на Рилски спортист, които не са се подписали под въпросното открито писмо до медиите, това явно означава, че тази изразена по този начин позиция, не се споделя поне от два от водещите клубове в България."

Източник: botevgrad.com
Снимка: www.balkan-basket.com


Още по темата
 • копирано
 • 6
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 776

Добави коментар ›› Коментари (5)

Гей Валюгов
(Гост)
5
отговор
06 април 2020 | 17:53

Селският адвокат с анцунг дето се изхрачва под всяка тема пак се появи да замърсява. Очевидно скучае. Рейтинг: 1 1

тоя
(Гост)
4
отговор
05 април 2020 | 23:29

в качеството си на какъв се произнася? Не съм чул кмета на Ямбол, Стара Загора, Варна или Самоков да се месят. Рейтинг: 4 1

Кметът е за затвора
(Гост)
3
отговор
05 април 2020 | 20:03

По нагъл престъпник в околността няма. Превърна Ботевград в криминалната столица на България. Рейтинг: 3 4

Възмутен гражданин
(Гост)
2
отговор
04 април 2020 | 16:26

Баси наглия ботевградски селяндур Рейтинг: 5 14

Гавалюгов
(Гост)
04 април 2020 | 23:17

Тихо там, панелкаджия скапан, отивай да изведеш кучето на разходка, че се е изходило под дивана и жена ти, ще те бие с маркуча на прахосмукачката! Рейтинг: 3 4

1
(Гост)
1
отговор
04 април 2020 | 16:08

Единствените справедливи решения са или да се изчака до последния възможен момент за продължаване на първенството, като дори може да се забави започването на следващото това си е съвсем реалистичен вариант или не се обявява шампион на сезона, както вече направиха много държави. Има само едно грешно и несправедливо решение - прекратяване на шампионата сега, обявяване на служебен шампион, който води само с 1т. и може да бъде изместен от 1 място още дори през редовния сезон, да не говорим за възможността от отпадане на плейофите. Против такива картотонени служебни титли се обявиха вече стотици отбори по света, включително водачи в шампионатите си като Ювентус и Ливърпул. Рейтинг: 1 4

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

nik
(Гост)
04 април 2020 | 18:31

Да,но във волейбола направиха лукойл служебен шампион! Рейтинг: 5 3

Боби
(Гост)
04 април 2020 | 20:17

Number 1,тази точка е цели 2 загуби, минимум, нали?Така че не пиши глупости! Рейтинг: 1 2


							
						

Испания - Лига АСВ

Отвъд играта: Пекин винаги ще е в сърцето на Рики ... 16 септември 2019
На най-голямата сцена в световния баскетбол, под най-ярките светлини, Рики Рубио бе окъпан от похвали и конфети. Преди 11 години, когато Испания загуби от САЩ със 107:117 във финалната среща от олимпийския баскетболен ...
Sportal.bg разкрива: 40 неща, които не знаете за ... 04 юни 2020
Баскетболистът на Академик София Цветомир Чернокожев прие предизвикателството на Sportal.bg и разкри 40 любопитни подробности за себе си. Той отговори с усмивка на нашите въпроси, а вие можете да разберете коя е ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.