Европейски футбол

Франко Барези: Мечтите са напуснали футбола

15 март 2020 | 14:20 - Обновена
Франко Барези: Мечтите са напуснали футбола
 • копирано
 • 9
Христо Стоичков направи поредното си звездно интервю, което подари на родните зрители чрез ефира на предаването „Код Спорт“ по ТВ+. Камата разговаря с един от най-класните си съперници и завинаги негов приятел - легендарният Франко Барези. Малцина са футболистите като него, отдали целия си живот на родния клуб. Четвърт век той изкара във втория най-успял клуб в света – Милан и записа със златни букви името си в историята на калчото. Записа 531 мача, спечели 3 пъти турнира на европейските шампиони. Има шест титли в Серия А. Двукратен  световен клубен шампион. Прякорът му е Малкия, но всъщност е сред най-големите в двора на Цар Футбол.
 
- Франко, благодаря за това, че ни посрещаш тук в твоя град Милано и в твоя дом Милан. Как си?
 
- Добре съм.  Много добре дори. Благодаря и аз. Удоволствие е да бъдем заедно и да си говоря отново с теб.
 
- Франко, защо избра Милан, а не Интер? Има една толкова стара и много интересна история. Преди толкова години…
 
- Да, така е наистина. Моята история е чудесен пример за това, че понякога не е възможно човек да избегне това, което съдбата му е предопределила. Исках да бъдем заедно и да вървим рамо до рамо с моят брат Джузепе. И двамата се развивахме много добре. Накрая обаче Фортуна реши да играем в два различни отбора. Не можахме да продължим заедно по пътя.
 
- Двайсет години или дори повече с една и съща фланелка – тази на Милан. Как се справи Франко Барези с тази трудна задача и голяма отговорност към клуба и отбора?
 
- Да, двайсет години са наистина много. Една истинска и голяма любов между мен и Милан, където е второто ми семейство. Мога да кажа, че бях направо осиновен от клуба, защото започнах да играя в мъжкия тим едва на 18 години. Няколко сезона по-късно започна златна епоха, в която имахме големи успехи и много щастие. Там израснах като личност и съпреживях как Милан се превърна в истински гранд и световен фактор във футбола. Спечелихме всичко, което може да бъде спечелено. Така тези чувства и невероятна връзка с клуба станаха наистина много силни и много истински. Продължавам да съм тук. Сега, когато гледам някои от реликвите в тази зала на славата, се чувствам наистина щастлив и доволен.
 
- Вие, италианците превърнахте поста на защитника в легендарен, бих казал исторически. Мауро Тасоти, Франко Барези, Алесандро Костакурта и Паоло Малдини. Как работеше Франко Барези с тези млади момчета?
 
- За мен беше много лесно. Имах щастието да играя с шампиони, с едни велики футболисти. Хора с голяма професионална отговорност и любов към футбола. Добри и хуманни момчета. Така между нас се роди едно истинско приятелство. Дружба, която не беше само в отбора и на терена, но и извън него. Така нещата вътре в тима се получаваха още по-добре, защото всеки помагаше на всеки. Винаги бяхме готови на всичко един за друг и постоянно следяхме с какво да помогнем на съотборниците си. Превърнахме се в много сплотена и приятелска група. Не съм виждал подобна никога. Според мен точно заради тази отношения между нас успяхме да постигнем толкова велики неща. Едно невероятно съчетание на талант, професионализъм и приятелство между нас. Това ни направи победители.
 
- Сподели ми за Паоло Малдини. За това приятелство, което продължава и днес след толкова години.
 
- Видях как Паоло порасна пред очите ми. Още от дете от времето когато дойде в отбора. Беше наистина много млад. Още тогава обаче имаше силен характер. Огромни качества и талант. Напредна бързо и се наложи в отбора с много работа. Никак не е лесно на 17-18 години да играеш в клуб като Милан, повярвайте. А той дойде точно в най-добрия и успешен момент в историята на клуба. Затова трябваше да докаже, че е истински и че е велик шампион. И да - той го направи. След това продължи в посока нагоре и изгради кариерата си във всички посоки. Превърна се в легендата, която днес всички в света познават.
 
- Най-силният отбор в историята на Милан имаше Ван Бастен, Гулит, Рийкард, Карло Анчелоти и теб. Как се случваха нещата в този славен тим?
 
- Според мен този отбор започна да расте през 1988 година и след това се подобри още повече, още през следващия сезон с идването на Франк Рийкард. Тимът вече беше много силен, но с него вече бяхме напълно окомплектовани. От една страна имахме наистина много мощна група италиански футболисти с впечатляващи технически качества. Към нея перфектно се вписаха холандците. Да намериш и да привлечеш трима истински шампиони като тях едновременно в един и същ момент беше истинско чудо. Днес това ми изглежда невъзможно. Бяха превъзходни във всяко едно отношение - с физиката си, с психологическата си устойчивост и естествено със своята невероятна техника... Така се създаде отбор, който за няколко години спечели абсолютно всичко, което може да бъде спечелено на клубно ниво. Плюс още нещо много важно нещо – освен успешно, Милан играеше красив и разнообразен футбол! Различен от това, което бяхме свикнали да гледаме по италианските стадиони. Организиран, нападателен и най-вече красив футбол. Това реално бе мечтата на нашия клуб. В частност на нашия президент, на нашия треньор и на нас самите. Да побеждаваме, но и да го правим красиво. Това в годините роди един истински миланистки дух и превърна публиката ни в футболни ентусиасти и естети за красивото в играта.
 
- По време на кариерата ти като футболист на Милан си бил с няколко големи треньори, но сигурно Ариго Саки и Фабио Капело са двамата, които работиха най-много за успеха на този отбор?
 
- Да.
 
- Най-вече работата на Саки през първите години. Трудно ли беше да се разбирате с него?
 
- Началото не беше никак лесно. Когато пристигна в клуба и за него беше сложно, защото не беше чак толкова известен като специалист. Трябваше да наложи стила си, да ни предаде начина си на мислене за играта и футболната си философия и култура. Тренировките бяха много важни за него. Там влагахме цялото си внимание. Правеше ги изключително интензивни. Затова неговият отбор роди толкова много истински шампиони. Имаше и нещо друго интересно. Никой от нас в отбора не беше печелил нищо до онзи момент. Имахме истинско желание и огромна воля да го направим. Затова следяхме всички нови неща, които той ни показваше, защото знаехме, че това е важно за победите, които тогава вече започваха да идват. Това е основната заслуга на Ариго Саки. Изключителен треньор, който успя да наложи идеите си и начина си на мислене и с много търпение, стъпка по стъпка постигна изключителни успехи.
 
- Нека поговорим и за друг велик футболист и легенда на клуба – Даниеле Масаро. Какво ще кажеш за това момче?
 
- Даниеле беше също изключителен играч. Винаги можеше да се разчита на него и на бързината му. В началото почти през цялото време имаше статут на резерва, но после започна да играе по-често. И почти винаги когато влезеше в игра, правеше нещо значително. Повечето му голове бяха или победни, или много важни за успеха ни и то все във важните мачове. Имаше невероятното качество, независимо че мачът беше почнал отдавна, да влезе и веднага да се приспособи към условията на терена. Винаги беше открит за подаване. Много малко футболисти и до днес имат неговото движение по терена. Наистина уникално. Умееше много умело да се освобождава от защитниците. Дори с гръб знаеше къде се намират другите нападатели. Много години игра с Ван Бастен и Савичевич. И смело мога да го заявя -  благодарение на него ставаше тази толкова важна за играта на отбора хармония и мощ в атаката.
 
- Франко, спечели три купи на европейските шампиони и си играл на пет финала. От трите спечелени, кой беше най-труден?
 
- Не играх в последния финал, защото бях наказан срещу твоя Барселона. Трудно е да се каже с категоричност за другите два, защото и в двата случая бяхме стигнали много уморени до последния мач в турнира. Затова можем да признаем, че това не бяха брилянтните уроци по футбол, които обикновено Милан даваше. Бенфика тогава беше много труден съперник с оптимален отбор. Добре организирани и с много силни единици с впечатляваща техника. Въобще тим от много високо ниво. Ние обаче влязохме в мача концентрирани на сто процента и внимавахме за всеки детайл от играта. Бяхме много добре подредени. Знаехме, че няма да имаме много възможности за гол и трябва да използваме всеки открил се шанс. Така Рийкард направи много добра комбинация с двойно подаване с Ван Бастен и успяхме да победим и да триумфираме във втори пореден финал. След това не бяхме определяни твърдо за фаворит срещу Барселона. Но направихме невероятно силен мач и победихме напълно заслужено. Беше година, в която спечелихме и скудетото, и Шампионската лига.
 
- Какво чувства един истински капитан на отбора си като теб, когато вдига над главата си купата на европейските шампиони?
 
- Истинска гордост. Велика чест и чувство на изпълнен дълг към отбора, чиито цветове си защитавал толкова години. Иначе според мен спечелването на Шампионската лига е една реализирана мечта за всеки футболист, който успее да го постигне. Щастието ни тогава не може да бъде описано с думи. Най-много се радвахме на първата европейска титла, която спечелихме, защото клубът беше чакал цели 20 години за този триумф. Радостта на тифозите тогава също беше наистина огромна.
 
- Днес във футбола влязоха сякаш прекалено много пари. Гърмят многомилионни трансфери. Това добре ли е за младите футболисти? Лошо ли е? Вече не можем да разберем дали се играе заради футбола или заради маркетинга и рекламата.
 
- Мисля, че футболът са разви много и разбира се това доведе до значителни промени. Те настъпиха най-вече в неща, които го съпътстват, но са външни за играта. Телевизионни права и предавания, бизнес и маркетингови стратегии на клубовете... Чувството и страстта към играта, които ние с теб имахме преди години, вече не са същите. Звездите са по-студени. Мечтите са напуснали футбола и мястото им е заето от сметките. На младите мога само да кажа, че за да има дълга и успешна кариера, човек трябва да е по-умерен. И препоръчвам да търси равновесието и златната среда. Да има мечти и да ги преследва, но и да знае как да се държи със съотборниците си, с публиката, с медиите и най-вече да бъде постоянен.
 
- След теб, след Роналд Куман и много други централни защитници на световно ниво, днес изгрява звездата на Върджил Ван Дайк. Какво можем да очакваме от това младо момче, което играе в Ливърпул?
 
- Той много ми харесва. Това, което особено ме впечатлява във Ван Дайк е неговият твърд характер. Присъствието му на терена е подвластно на могъщата му физика и се вижда как респектиращите му изяви дават сигурност на целия отбор. И то наистина осезаемо. Факт е, че Ливърпул похарчи доста пари за него, но определено си заслужава. Видимо е, че е основна фигура за успехите на тима и че го чака още по-бляскаво бъдеще.
 
- Франко, днес италианският футбол започва да възстановява блясъка си. В калчото бяха привлечени наистина големи играчи, каквито като че ли преди липсваха. Гиганти като Кристиано Роналдо. Какво мислиш за италианския футбол днес? Ще си върне ли значимостта, която калчото имаше преди?
 
- Мисля, че след няколко години на страдания, нещата започват да си идват на мястото. Футболният ни пазар беше изостанал много от този на Англия, Испания и Германия. Станахме четвъртото по значимост първенство, а преди години бяхме свикнали да сме номер едно. Сега отново отбелязваме голям растеж. Привличаме големи шампиони като Роналдо и Лукаку. Тук играят и много футболисти от националния ни отбор, които бих нарекъл интересни млади момчета. Може все още нашият футбол да не е на нивото на другите три първенства от топ 4, но мисля че винаги е приятно да се следят мачовете, защото играта на отборите ни е красива и приятна за окото. Затова мисля, че в целия свят се възражда интересът към мачовете от калчото.
 
- Дон Франко Барези, хиляди благодарности!
 
-Не! Аз ви благодаря на вас!
 
- Велик както винаги! Благодаря за това, че ме прие тук във втория ти дом - Милан и се надявам скоро да се видим пак!

- Ти винаги си добре дошъл и благодаря за прекрасното интервю!

Още по темата
 • копирано
 • 9
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 4674

Добави коментар ›› Коментари (5)

.|.
(Гост)
5
отговор
15 март 2020 | 23:33

Онзи отбор на Милан е един от най-легендарните в историята. В един ред с Реал на Пушкаш и ди Стефано, Аякс на Кройф, Байерн на Бекенбауер, Ливърпул на Пейсли, Реал на дел Боске и Раул, Барса на Пеп и Меси, Реал на Роналдо и Зидан. В края на 80-те за период от около 2г. бяха почти непобедими, само Марадона и неговият Наполи им мътеше водата! Но в турнира на шампионите бяха с класа над останалите. Онова 5:0, с което отнесоха Реал на Бутрагеньо, Уго Санчес и Шустер, беше шокиращ резултат, съпоставим с Бразилия - Германия 1:7. Карето Тасоти-Барези-Костакурта-Малдини е смятано от мнозина за най-доброто в историята на футбола. Холандското трио е ясно - легенди и на клубно, и на национално ниво. Заедно с тях играеха футболисти-мечта като Анчелоти и Донадони. Този отбор нямаше слабо място. Берлускони може да е всякакъв, но намери точните хора, създаде уникален за времето си екип и с пословичния си устрем превзе световния футбол. Рейтинг: 17 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

chovek
(Гост)
4
отговор
15 март 2020 | 20:12

Може би най-големият италиански футболист за миналия век. Рейтинг: 7 2

Alisa
(Гост)
3
отговор
15 март 2020 | 17:26

Горещи момичета ви очакват на -- Xmiss.pw Рейтинг: 1 3

Juve10
(Гост)
15 март 2020 | 18:23

Къде мога да намеря горещи момчета Рейтинг: 6 2

Всичко приключи с коронат
(Гост)
2
отговор
15 март 2020 | 17:08

Който ринал пари, ринал. Нещата ще се върнат на мястото. Отново ще има мечтатели, но след няколко години. Рейтинг: 3 0

!!!
(Гост)
15 март 2020 | 22:31

Ами, нищо няма да се промени. Веднъж отминели вируса, всички много бързо ще забравят тревогите и пак само пасри ще са в главите им. Отдавна е свършено с романтиката. След ПСЖ и Сити ще дойде друг от отбор с чаршафен собственик. За жалост парите са водещи вече. Точно за това е хубаво, че Клоп успява да бъде лек полъх, към отминалите времена. Рейтинг: 4 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Смях
(Гост)
1
отговор
15 март 2020 | 16:03

Голям футболист, страхотен отбор, за тези, които го помнят. Само с едно не съм съгласен. Че са играли нападателен и красив футбол. Те бяха въплащение на защита. 2/3 от мачовете им бяха 1:0, много рядко 2:0. Това може да се провери по статистика. Рейтинг: 14 9

Статистик
(Гост)
15 март 2020 | 16:55

5:0 срещу Реал, 4:0 срещу Стяуа Рейтинг: 11 2

До Статистик
(Гост)
15 март 2020 | 17:18

Тия два мача ОК, а другите 650??? Рейтинг: 6 10

Милан
(Гост)
15 март 2020 | 17:42

Сигурно заради това холандското трио е легендарно - понеже само сме играли в защита. Не говори глупости, Калчото тогава е толкова силно, че и най-слабите отбори са имали желязна защита, не са се вкарвали по 5-6 гола на мач. Показателно е, че на контителнталната сцена Милан постига резултати като 5:0 с Реал, 4:0 със Стяуа, 4:0 с дрийм тийма на Барселона. Няма как да постигнеш подобни резултати, без да разполагаш със страхотна атака. Гуардиола и Клоп, подчертано атакуващи треньори, неведнъж са признавали, че черпят вдъхновение основно от Милан на Саки. Рейтинг: 17 3

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

до статистик
(Гост)
15 март 2020 | 20:30

ти си пиши цифрите и за милан на саки не обелвай и дума празноглавецо има още живи и помнещи как играеха ти за съжаление си един гол статистик който разбира от това как да дразни хората Рейтинг: 8 4

Онуфри до Смях
(Гост)
16 март 2020 | 13:37

Абсолютно вярно! Играеха докато поведат 1:0, след което желязна защита и скучен мач, който завършва при този резултат. Аз затова ги и намразих. Отделно от това, че закупиха сума ти отлични играчи, от които нямаха нужда. Държаха ги на пейката и им съсипаха кариерите... Рейтинг: 2 8

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Галопиращия майор
(Гост)
16 март 2020 | 21:52

1-0 беше при Капело, при Саки играеха уникално. ама явно си малък да го знаеш Рейтинг: 6 1


							
						

›› Live Scores

Календар

calendar_icon
календар затвори

Всички мачове

Изпитанията го правят по-силен - драматичната ... 28 март 2020
Нападателят на Атлетико Мадрид Анхел Корея е минал през много трудности в живота си, а съдбата не спира да го поставя пред тежки изпитания. Вчера той сподели в социалните мрежи, че майка му е болна от ...
Интервюто с Клоп: Аз съм шефът, аз определям ... 20 март 2020
Винаги е интересно да чуеш мнението на Юрген Клоп по въпроси от различни сфери на футбола и живота. Интервюто му за подкаста In The Duffle Bag не прави изключение. В него германският мениджър на Ливърпул говори по куп ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.