Тенис

Григор Димитров не показа най-доброто, но отнесе Джумхур без много усилия

26 февруари 2020 | 01:23 - Обновена
Единственият българин в тенис елита Григор Димитров не показа най-доброто, на което е способен, но и то се оказа достатъчно, за да елиминира квалификанта Дамир Джумхур без излишен разход на енергия - 6:3, 6:3 за 73 минути игра. Така топ ракетата ни продължи поредицата си от четири успеха в първия кръг на един от любимите си турнири - този от серията АТР 500 в Акапулко, като във втората фаза ще се изправи срещу французина Адриан Манарино, отстранил в три сета вчера Камерън Нори.

Григор вече има пет победи в петте мача срещу босненския си опонент, но колкото и странно да звучи, постигна най-лесния си успех над него с вероятно най-икономичното представяне. Предишните им четири двубоя бяха оспорвани и три от тях завършиха в три сета, като последният преди днес - във Виена миналата година - също се оказа доста интригуващ.

Днес обаче Димитров наложи волята си с рутина, независимо от често бърканите бекхенди и нищожната успеваемост от първи сервис - само 44%, а към тях можем да добавим и 8-те непредизвикани грешки. Само една от тях обаче дойде в лош момент и доведе до шанс за пробив, но броят на непредизвиканите грешки на Джумхур беше доста по-значим от този на българския ас, което неизбежно наклони везните в "наша" полза.

 


Както е известно, Григор спечели титлата в Акапулко през 2014 година, когато за първи път турнирът се премести от клей на открити твърди кортове. Последната му поява в мексиканския град бе през 2016-а, когато стигна четвъртфиналите, а сега ще има същия шанс да го направи, но вероятно ще се нуждае от по-висок процент първи сервис.


Димитров все пак допусна само един пробив срещу по-непретенциозния си съперник и го неутрализира с рибрейк, така че може с още по-голямо самочувствие да гледа към следващото си препятствие. Единственият досегашен мач на Гришо с Манарино бе през 2016-а на четвъртфиналите в Делрей Бийч при подобни условия (открит хард корт) - 6:4, 7:5 за българина.

ПЪРВИ СЕТ


Григор започна с двойна грешка по правата в полето за равенство, но после пласира хубав втори сервис в тялото на опонента си и заслужи бърза точка. Последва още една двойна грешка от дясната страна, но после продължително разиграване по диагоналите завърши с грешка от форхенд на Джумхур за 30-30. Григор след това вкара много добър сервис по диагонала в полето за равенство, но ретурът на босненеца бе отличен, само че топ ракетата ни успя да излезе на мрежата и да завърши с воле. Ас номер 1 приключи подаването в полза на Димитров - 1:0.

 


Два поредни подсечени бекхенд-ретури на Гришо не можаха да му осигурят предимство в разиграванията и той изостана с 30-0, но после неутрализира тактиката сервис-мрежа на опонента си с чудесен минаващ бекхенд по диагонала. Босненецът също направи двойна грешка в полето за предимство, само че непредизвикано сбъркани два удара с обратната страна на ракетата на Григор доведоха до 1:1 гейма. 

Димитров направи трета двойна грешка в полето за равенство, но после стигна до 15-15 след два великолепни форхенда от основната линия по диагоналите след вкаран първи сервис. Същата комбинация го изведе до 30-15, след което прекрасни подсечени бекхенди - по правата и по диагонала - провокираха грешка на Джумхур. Непредизвикано сбъркан форхенд от босненеца набързо прати гейма в актива на Гришо - 2:1.

Димитров пласира два плоски бекхенда по правата и съперникът му сбърка с предната страна на ракетата, след което двойна грешка доведе до 0-30. Размяна на сечени бекхенди бе спечелена от Гришо след неуспешна къса от босненеца, а неговата чудесна защита му позволи да дочака нова неточност от Джумхур и да се стигне до пробив на нула - 3:1.

Григор започна с ас по правата в полето за равенство, а после мощен форхенд по диагонала от основната линия провокира неуспех от предната страна на ракетата на босненеца. Нова директна точка от сервис - по диагонала от дясната страна на корта направи резултата 40-0, а форхенд-уинър след втори начален удар увеличи аванса на шампиона от 2014-а на 4:1.

Димитров пласира перфектен бекхенд-ретур по правата от полето за предимство и дочака грешка на съперника за 15-15, но впоследствие босненецът се оказа по-агресивен от основната линия и с повече натискане на топката си заслужи предимство. Григор сбърка бекхенд по правата и се стигна до 4:2.

Българинът три пъти подред прати форхенди по обратния диагонал и след лека помощ от мрежата спечели разиграване за 15-0, но после сбърка непредизвикано от бекхенд и всъщност загуби едно от малкото си продължителни разигравания до момента - 15-15. Комбинация от агресивен втори сервис по диагонала в полето за равенство и форхенд по обратната права го изведоха до 30-15, а после същото упражнение към обратната страна на корта беше достатъчно за 40-15. Непредизвикана грешка от форхенд (първа в мача) върна интригата при 40-30, но невърнат сервис по правата в полето за предисмтвво доближи Димитров до един гейм от спечелване на сета - 5:2.

Джумхур нацели топката с рамката на ракетата и я прати в аут за 0-15, но после с два поредни солидни сервиса направи мини-обрат за 30-15, след което бе ред и на Гришо да изпълни форхенд тип "черчеве". Пресилен бекхенд-ретур на българина направи резултата 5:3.

За пореден път разиграване с дълбоки удари от основната линия бе спечелено от Димитров след грешка на опонента му, а после размяна от бекхенди по диагоналите също завърши успешно за топ ракетата ни - 30-0. Невърнат втори подсечен сервис в полето за равенство доведе до три сетбола, първият от които бе неутрализиран с двойна грешка. Григор два пъти избяга от бекхенда си, за да намери обратния диагонал с предната страна на ракетата си, но сбърка и остана с един шанс за затваряне на частта. Три бомбени форхенда от основната линия и любимото му драйв-воле все пак доведоха до успешен край на първия сет - 6:3. 

Въпреки че вкара само 33% първи сервис и направи 4 двойни грешки, Гришо поведе рутинно след 32 минути, но изглеждаше сякаш трябва да направи повече от стореното до момента, за да затвори мача без проблеми.

ВТОРИ СЕТ

Три неуспешни бекхенд-ретура на Григор набързо изведоха опонета му до 40-0, но после пък го матира с коварен удар от задната страна на ракетата на мрежата. Странен бекхенд от страна на Димитров срещна филето и падна от "грешната" половина на корта, за да изведе Джумхур до 0:1.

Ас по правата в полето за равенство доведе до 15-0, но после грешка подготовка при изпълнение на бекхенд от Григор върна паритета - 15-15. Интересно разиграване, в което българинът изпълни мощни форхенди, но някак босненецът връщаше топката достатъчно коварно, за да излезе на мрежата и да завърши с воле за 15-30. Нова двойна грешка индикира за беда при 15-40, но първият брейк-бол бе заличен с чудесен първи сервис по диагонала в полето за равенство. Безпощаден форхенд по правата (след "бягане" от бекхенд) стигна за равенство 40-40, а подсечен втори начален удар в дясната страна на корта наклони везните в полза на Гришо. Непредизвикана грешка - нов форхенд с рамката на Джумхур - позволи на Димитров да изравни на 1:1.

След две загубени разигрвания чрез грешки от бекхенд този тип удар по диагонала донесе успех на Григор за 30-15, но босненецът значително бе подобрил нивото си във всички аспекти от играта след третия гейм, когато допусна пробива. Неуспешен бекхенд-ретур направи резултата 1:2.

Първият сервис най-накрая влизаше последователно за Димитров и това му позволи да дръпне с 40-15, преди да дойде нова грешка от бекхенд. Все пак, българинът си взе подаването без излишни усилия и изравни на 2:2.

Джумхур направи непредизвикана от форхенд за 0-15, но после вкара невърнат първи сервис по диагонала в полето за предимство. Почти без разигравания босненецът стигна до 40-15, но бе наказан със серия от блестящи бекхенди, завършена с уинър по правата от Гришо за 40-30. Размяна на подсечени удари с обратната страна на ракетата бе спечелена от българина и се стигна до дюс, а после неуспешен опит за къса топка с форхенд-слайс на Джумхур даде първи шанс за пробив. Страхотен бекхенд-ретур на Димитров прати кълбото в краката на излизащия на мрежата опонент и брейкът бе факт - 3:2!

Непредизвикана грешка от задната страна на ракетата на босненеца доведе до 15-0, но после това направи и Григор след продължително разиграване. Двойна грешка след лошо подхвърляне бе компенсирана с комбинация сервис-смач за 30-30. Страхотен бекхенд по правата на Димитров му заслужи нова спечелена точка зад първи начален удар, нищо че се стигна до дълги размени зад основната линия. Изненадващо обаче Джумхур излезе победител в поредица от бекхенд-слайси и вкара гейма в дюс, а след това босненецът стигна до брейк-бол след грешка от задната страна на ракетата на Гришо. Това бе първата му загубена точка зад първи сервис, но невърнат такъв моментално заличи опасността. Двойна грешка номер 6 осигури още един брейк-пойнт, който този път бе материализиран след пресилен форхенд от страна на Димитров - 3:3.

Джумхур започна солидно следващия гейм с първия си ас и още един невърнат първи начален удар, но после загуби размяна на бекхенди по диагонала - 30-15. Нова такава доведе до предизвикано сбъркана топка със задната страна на ракетата му, след като Григор бе натиснал повече и бе намерил линията. Елегантен минаващ удар на българина направи 30-40, но тактика сервис-мрежа избави босненеца от неприятности, поне за момента. Гришо заложи отново на няколко мощни форхенда и принуди съперника да сбърка за нов шанс за пробив, след което Джумхур не издържа в продължително разиграване - 4:3!

Димитров започна следващия гейм с осмата си двойна грешка, но босненецът изпусна шанс да направи уинър от форхенд и прати топката в аут - 15-15. Невърнат сервис по диагонала в полето за равенство доведе до 30-15, но след това Григор пак не изпълни хубав бекхенд с лошо заставане по оголената права - 30-30. Босненецът имаше късмет да намери линията в два поредни случая, а Димитров изпълни два удара без оптимален баланс и се стигна до шанс за връщане на пробива. Форхенд-уинър по правата на Гришо вкара гейма в дюс, а после великолепен минаващ удар с предната страна на ракетата в движение заслужи аплодисментите на зрителите. Търпението на българина се оправда и той систематично пращаше бекхенд-слайси към форхенда на опонента си, който в крайна сметка сбърка и резултатът стана 5:3.

Джумхур сбърка бекхенд за 0-15, но после заслужи също овации за успеха си в красиво разиграване край мрежата с елегантни изпълнения. Плосък бекхенд по правата към средата на корта от страна на Гришо провокира грешка на босненеца, а след това непреценено деми-воле даде шанс на българина да запише бекхенд-уинър за два мачбола. Първият бе неутрализиран, но после 109-ият в света прибегна до къса топка и бе наказан с форхенд-уинър по оголения диагонал - 6:3, 6:3 за 73 минути игра.

Още по темата
ДАНИЕЛ ЛЮБОМИРОВ
Редактор отдел "Спорт"
Прочетена 17264

Добави коментар ›› Коментари (27)

ИБН ЕБН АЛ КАМИЛ
(Гост)
27
отговор
26 февруари 2020 | 10:17

Шшшшш, тоаа нашиА къде играе, бе????? Това некви винкели ли са????? Те по зле и от нас Рейтинг: 6 6

Баш хейтъра
(Гост)
26
отговор
26 февруари 2020 | 10:11

Толкова е слаб, толкова е слаб, че сервиз не може да вкара! Некъде ше го утепат от бой по турнирите. Толкова е слаб, че се клати като прегладнела лисица като ходи. Толкова бой отнесе тоя насерен каун, толкова го млатиха, млатиха и пак не му дойде акъла!!!! Пълен нештасник!!!! Рейтинг: 8 13

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Хейтърски
(Гост)
26 февруари 2020 | 10:21

Е ти какво очакваш? Засерения каун да блесне срещу Жумкур? Няма как да стане, тоя си е лузер по природа и родопски ренегат по произход! Рейтинг: 10 7

Да, но
(Гост)
26 февруари 2020 | 10:27

Заработило е момчето 14 милиона, а ти седиш и.... държиш! Рейтинг: 14 3

Баш хейтъра
(Гост)
26 февруари 2020 | 13:09

Да заработило ги и трябва да върне едни 380 000Евро на българския бюджет, но нещо не ги връща..... Рейтинг: 2 9

kyrcho
(Гост)
25
отговор
26 февруари 2020 | 09:59

vishte kolko e zle Drishlo toi se bori za prvi pt prez 2020 godina da mine 2 krg eeeeee tova kakv tenesist a za vas tove e goliqma rabota e zatova sme na tova dereje shtoto gi trpim takiva mnigo sme zle vishte srmi i t.n Рейтинг: 5 8

kyrcho
(Гост)
24
отговор
26 февруари 2020 | 09:56

tolko si moje na mnogo 1 ili 2 pobedi i tyk niqma da e razlichno e tova ako e dobr tenesist az sm jokovich Рейтинг: 3 7

kyrcho
(Гост)
23
отговор
26 февруари 2020 | 09:53

ako s 300 zora pobedi Manarino koito e slab kato Drishlo sled tova niqma nikakv shans sreshto wavrinka shte go razksa toi go razbi za edna godina go pobedi 4 pti Рейтинг: 2 6

каун.
(Гост)
22
отговор
26 февруари 2020 | 09:29

Вамос Борат,кумон Бруно,ашкоусун каун. Рейтинг: 5 7

Falkonetti
(Гост)
21
отговор
26 февруари 2020 | 08:41

Toya.kaval.pak.ste.otpadne.raketata.na.gg.prazna.rabota Рейтинг: 3 8

ГГ1989
(Гост)
20
отговор
26 февруари 2020 | 07:14

Да видим дали пак ще има врътки 2 или 3 кръг. Ефбета затвори, та тука ще трябва да играе поне до 1/4 финал : Рейтинг: 3 4

kyrcho
(Гост)
19
отговор
26 февруари 2020 | 05:24

dokade eq dokara toiq Seliqnin Drishlo da se ksa ot radost na niqkakv kadeto e hvashtal 5 pti raketa ujas a i vie zablydenite my se kefite smeshna rabota e toiq Drishlo sram e Рейтинг: 8 19

Леле мале
(Гост)
26 февруари 2020 | 06:50

Ти името си не можеш да напишеш правилно, пък се напъваш да коментираш другите какви били. Я сега бегом към тоалетната с учебниците по български за малките класове и почвай да учиш. Рейтинг: 27 2

kyrcho
(Гост)
18
отговор
26 февруари 2020 | 05:20

a beeee kakvo bdeshte kakv ti talant toiq e pensiq e taka si ostana nai slabiqt v ATP Рейтинг: 2 14

GG
(Гост)
17
отговор
26 февруари 2020 | 02:08

Еххх жалко : Рейтинг: 4 5

Сексидрон
(Гост)
16
отговор
26 февруари 2020 | 01:46

Ако беше играл срещу някой по силен противник беше до тук. Сигурно отпадане в следващия кръг! Рейтинг: 11 21

abc
(Гост)
15
отговор
26 февруари 2020 | 01:26

Нашия голям талант, каква победа само, очаква го бляскаво бъдеще... Рейтинг: 17 6

Бероец
(Гост)
26 февруари 2020 | 02:15

Сзс сигурност и миналото и бзде+ето му не изглежда са по-лоши от твоиите... Рейтинг: 12 3

браво
(Гост)
14
отговор
26 февруари 2020 | 01:10

мачкай Гришо Рейтинг: 21 4

Дришу
(Гост)
13
отговор
26 февруари 2020 | 00:25

Браво бе пендел! Рейтинг: 7 21


							
						

Топ 20 в световната ранглиста - мъже

Топ 20 в световната ранглиста - жени

Нулева година в спорта 25 март 2020
Сега е моментът за преосмисляне на приоритетитеПандемията от коронавируса обърка напълно живота на хората. Плановете на милиарди хора пропаднаха, шокът от непознатата зараза парализира света, човечеството преосмисли ...
Младите звезди на България - Катерина Димитрова 22 март 2020
Катерина Димитрова е една от най-проспериращите млади български тенисистки. Димитрова е шампионка по двойки и трета на сингъл от Държавното първенство на закрито за 2020 г. През 2019 г. триумфира с първите си две титли ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.