Бокс

Завръщането на краля - кой е човекът в сянката на триумфа на Тайсън Фюри

25 февруари 2020 | 12:29
Завръщането на краля - кой е човекът в сянката на триумфа на Тайсън Фюри
 • копирано
 • 8

Тайсън Фюри впечатли света с категоричната си победа чрез ТКО (хвърлена кърпа) над Дионтей Уайлдър, за да се превърне в първият боксьор в историята, прекратявал царуването на шампиони с над 10 защити на титлата. Както е известно, през ноември 2015 година той свали от трона властелина Владимир Кличко, а сега отне пояса на Световния боксов съвет на Уайлдър, за когото това бе 11-а защита.

Фюри винаги е бил хвален за забележителните си скорост, движение, боксови умения, финтове, т.н. "боксов интелект" и стратегически подход (оставяме настрана вдъхновяващата му история извън ринга), особено при положение че е един от най-тежките в тежка категория. Никога досега, въпреки 21 нокаута в 30-те си мача, той не е бил считан за силно удрящ боец от кралската дивизия и точно затова изходът от мегасблъсъка рано сутринта в неделя е по-скоро изненадващ. Не защото Фюри победи, той по-скоро спечели и първата битка с Бронзовия бомбардировач, но защото го направи по точно такъв безкомпромисен начин и с такова поведение между въжетата.

Доста се изписа и изговори за раздялата му с досегашния треньор Бен Дейвисън и началото на съвместна работа с Джейван Стюърт - Шугар Хил, племенник на легендарния Еманюел Стюърт. Това се оказа изключителен тандем и резултатът е налице - Фюри вече не само е смятан за най-добрия в тежка категория, но дори за най-голямата звезда. По-малко се изговори и изписа обаче за факта, че колаборацията, довела до завръщането на трона, не е тандем, а по-скоро нещо като триумвират.

Кой е третият изключително важен нов човек в екипа на Фюри за мегасблъсък №2 срещу Уайлдър? Може би не толкова популярно лице за широката боксова аудитория, но достатъчно познато в сферата на смесените бойни изкуства - Джордж Локхарт.

Джордж Локхарт е вероятно най-добрият диетолог в историята на ММА и като цяло в бойните спортове. "За първи път работя с него, никога не съм поглъщал толкова храна през живота си и никога не съм пил толкова вода. Той е страхотен, със сигурност ще работя с него и в бъдеще, ако всичко в неделя премине по план", бе споделил самият Фюри по адрес на Локхарт преди знаковия двубой с Уайлдър.

Джордж Локхарт има 12 победи и 7 поражения в ММА, но несравнимо по-впечатляваща е кариерата му след напускане на октагона. Той е личен диетолог на най-добрите в UFC, начело със суперзвездата Конър Макгрегър. Някой (мениджърът на Баду Джак, с когото преди това е работил Локхарт) явно е свършил перфектна работа, свързвайки Фюри с него преди реванша с Уайлдър. Освен Циганския крал Джак, друг знаменит шампион, на когото е помагал диетологът, е Генади Головкин.

Някой ще си каже "какво толкова е направил този диетолог, когато Фюри тежеше 123.8 кг на официалния кантар, беше качил 7.5 кг спрямо предишната битка с Уайлдър и впоследствие стана третият най-тежък шампион в историята?!" (№1 е Николай Валуев - 147 кг, а №2 е Анди Руис-младши - 128 кг) Още повече, че Фюри е тежал 125 кг в началото на съвместната им работа, как може да се говори за невероятно влияние?

Най-добре да оставим самият Локхарт да обясни, както го направи подробно в интервюто си за "Шоуто на Ейриъл Хелуани":

"Мениджърът на Баду Джак, с когото бях работил доста успешно преди, ме свърза с Тайсън. Той по това време си търсеше компания, която да му изготвя хранителен режим, но го посъветваха да си намери диетолог. Той беше скептичен в началото, но после започна да ми се доверява. Беше скептичен, защото е от старата школа - яж каквото си поискаш, просто имай правилната ментална настройка, преодолявай трудностите, не спирай да тренираш и резултатите ще дойдат.

След първите няколко седмици той се изуми и ми сподели, че се възстаноява много по-бързо и се чувства много по-добре. Имаше и видими физически разлики - тежеше същите килограми, но изглеждаше много по-добре. Впоследствие просто стана като верижна реакция и си измислихме нашега игра, в която всяка сутрин преди да се претегли аз му казвах колко ще тежи. Познавах всеки път, а той искаше да тежи определни килограми за битката. В този ден той се пошегува с мен, че съм сбъркал точното му тегло и е с 0.4 кг по-лек, но тогава му казах да пийне малко вода.

Може да се каже, че живях с него по време на подготовката за двубоя, защото се нанесох в къщата зад неговата и бях с него от сутринта до вечерта. Беше страхотно. Той тежеше 125 кг, когато започнахме работа, така че няма съществена разлика в това отношение с теглото му на кантара. Но 100% е сигурно, че всъщност много неща се промениха. В един момент той беше 118 и тогава поговорих с треньора му Шугър Хил и го попитах кое тегло е оптималното за Тайсън по негово мнение. Говорих много и с Тайсън по въпроса и с времето леко променяхме килограмите, но всъщност стигнахме до точно тези, с които Тайсън и треньора му се чувстваха най-добре за битката.

На самия ринг Фюри тежеше около 125 кг, горе-долу колкото в началото на съвместната ни работа. Много от хората в екипа се шегуваха с мен, че не е имало смисъл от присъствието ми. В началото знаех, че трябва да започнем процеса много бавно. Тайсън е много отпуснат и готин, но в първите седмици започна да се изнервя, защото ми повтаряше, че спешно трябва да свали 3-4 кг. Аз му обясних, че това трябва да е бавно, защото колкото по-бързо сваляш килограми, толкова повече губиш мускулна маса. Ако го правиш бавно, сваляш повече мазнини от мускулна маса.

Тайсън винаги е свалял килограми за битките си, но сега бях решен да го направим бавно, за да запазим възможно най-много от мускулната маса и да се отървем от мазнините. Не знам дали хората забелязаха, много от тях - да, но той беше по-тежък от предишния си двубой, а изглеждаше по-стегнат.

Когато започнахме, се чудех в какви количества трябва да храня този човек?! Аз съм 104 кг, не съм малък, но до него изглеждам като дете, той е масивен, огромен, цялото му семейство са така. Но Тайсън не е като другите тежки бойци, които мислят само за храна и постоянно питат кога ще ядат отново. По време на лагера му помагах и на негов съотборник, който щеше да се бие на същата галавечер - Айзък Лоу (победи с ТКО Лукас Баес, бел.авт.). Айзък е 57 кг и той определено яде повече от Тайсън, онзи е като бездънна яма.

Тайсън не включваше зеленчуци в менюто си и това бе първото нещо, което промених. Храних го с "тонове" зеленчуци, но той не понасяше вкуса им, така че ги готвих по начин, по който да не ги усеща. Към края на лагера вече колкото и да го хранех, той продължаваше да сваля по план. Една вечер дори му сервирах половин килограм телешко и очаквах да качи на другата сутрин, но той беше загубил 1 кг от теглото си. Тогава си казах, че трябва да го храня дори повече, защото метаболизмът му се беше ускорил толкова, че да надскочи очакванията.

Ако съм имал перфектен лагер някога, то това е бил този. Тялото му свикна прекрасно да абсорбира всички хранителни съставки и корекциите, които въвеждахме в тях. Смеех се, когато хората видяха резултата му на кантара и откачиха, казвайки, че не е бил сериозен в подготовката и трябва да залагаме на Уайлдър. В продължение на осем седмици ставахме в 5:30 сутринта и си лягахме в 22:30, седем дни в седмицата. Хората имат тежка седмица, когато са работели общо 60 часа, а тук говорим за общо 120-часов изтощителен труд. 

Щеше ми се да имаше снимка от рода "преди и след", защото физически разликата е голяма, нищо че килограмите преди началото на съвместната ни работа и на кантара са почти същите. Направихме нещо невероятно, не само запазихме възможно най-много мускулна маса, а и дори качихме такава, докато в същото време се отървахме от мазнините. 

Има разлика в свалянето на килограми за повишаване на физическата кондиция и за естетически по-добър външен вид. За естетика работих с братята му Хюи и Шейн, които ме помолиха за помощ впоследствие, виждайки промяната в Тайсън. Ако им погледнете прогреса, ще се зачудите дали говорим за едни и същи хора преди и сега.

Работата с боксьор не се различава от работата с ММА боец. И работата с Конър и Фюри не се различава също. Огромни екипи, професионални лагери, манталитет на победител. При тях няма извинения за слаба тренировка или спаринг, те не трябва да се настройват за успех, те постоянно имат правилната настройка. Много хора казват, че не са нервни преди битка, но аз съм бил в октагона и винаги трябваше да се надъхвам и да се казвам през какво трябва да премина, за да победя. Тайсън, както и Конър, просто обича и се зарежда от присъствието си на ринга срещу който и да е опонент. Зарежда се от тренировка, от спаринг... дори се представят по-добре в тях понякога.

Със сигурност ще продължа да работя с Тайсън", казва Локхарт.

Няма значение, че боксът не е стихията на Локхарт, който несъзнателно в интервюто сбърка "ринга" с "октагона", защото от дълги години е съсредоточен в ММА. Той дори призна, че е трябвало да се извинява, задето не е знаел кой е Генади Головкин, когато е започнал работа с него. Правилата на менажирането на килограми не се влияят от броя на рундовете, позволените удари и формата на арената. 

А за да си доминиращ и велик шампион, трябва да обръщаш внимание на малките и големите детайли. Тайсън Фюри направи точно това и отново е на върха на пирамидата. 

*За ентусиастите по диетология в бойните спортове и менажиране на килограми по-долу е прикачен и обширният разговор на Локхарт в най-големия и известен подкаст на бойна тематика (и не само) - този на живата енциклопедия на ММА Джо Роугън.


Още по темата
 • копирано
 • 8
ДАНИЕЛ ЛЮБОМИРОВ
Редактор отдел "Спорт"
Прочетена 15052

Добави коментар ›› Коментари (5)

uroda
(Гост)
5
отговор
25 февруари 2020 | 17:57

п.с. няма да се подгънат ще трябва да го уцрлиш,ако е бърэ с краката ще е по-трудно...лично мнение а и реэултата се видя Рейтинг: 4 2

OnlinePari
(Гост)
4
отговор
25 февруари 2020 | 16:15

СПЕ ЧЕЛЕЕТЕ ДО 699$ НА МЕСЕЦ. ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ Е ДА СЕ РЕ ГИСТРИРАТЕ. БЕЗ ДА ВЛАГАШ СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФО ТУК. -------------------------------------- P A R I N E O B U X L I V E Рейтинг: 1 3

Абе
(Гост)
3
отговор
25 февруари 2020 | 13:55

Абе велик човек е!Няма кво..Изключителен интелект,питат го как е добил тая ерудиция след като почти не е учил:Просто не исках да съм тъп!.Свали 60 кила за 8 месеца,дарява пари като луд,признава грешките си и се отнася човешки с всеки.Показва огромно уважение към съперника,без значение кой.Даже към ония мазник Кличко се обърна с респект.Стеахотен боксьор,да не забравяме.Уникален техник и тактик,страшно бърз!Не можах да гледам кой знае колко от великите шампиони на 90те,но се гордея че гледам Фюри! Рейтинг: 63 2

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Един
(Гост)
25 февруари 2020 | 17:16

Евла че отчиташ интелекта, щото и аз това щях да кажа. Фюри е "смахнат" - просто защото не обича да взема живота на сериозно! Трябва да СЕ ПОУЧИМ от него да не взимаме нищо в живота прекалено насериозно! Но е изключително интелигентен! Чуйте му някои интервюта. Евала за всичко което този човек е! Рейтинг: 18 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

-
(Гост)
26 февруари 2020 | 11:28

То за това светът е на това дередже и щото "веднъж се живее".. Рейтинг: 0 2

Джендара
(Гост)
2
отговор
25 февруари 2020 | 13:29

Агитката му от село Буковлък Рейтинг: 1 19

някой си
(Гост)
1
отговор
25 февруари 2020 | 12:53

да вземе да поохрани клечавите крака, да не им тежат някакви дрешки друг път и да не се подгъват от шамари. Рейтинг: 11 22

uroda
(Гост)
25 февруари 2020 | 17:51

не му е нужна сила в краката а пъргавина,эащо са му дебели баджаци като на щангист ? Рейтинг: 14 0

botroid
(Гост)
26 февруари 2020 | 20:42

За Деонтей говориш, нали? Рейтинг: 1 0


							
						
Кога жените спряха да целуват мъжете и това стана ... 29 март 2019
Целувката комай вече не е израз на любов, радост и близост, а повод за насаждане на омраза и разделения. Пушилката, която се вдигна поради импулсивната целувка на боксьора Кубрат Пулев с американката, самонарекла се ...
Кубрат Пулев: Егоистично е да мисля за мач в ... 21 март 2020
Преди седмица със заповед на Министерството на здравеопазването бяха затворени всички спортни обекти, за да се ограничи разпространението на коронавируса. В този списък попада и залата за бокс на Кубрат и Тервел ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.