Тенис

Безкомпромисен Григор Димитров се разправи с Шаповалов в Ротердам

10 февруари 2020 | 22:14 - Обновена

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров подчини осмия поставен Денис Шаповалов в 1/16-финалите на турнира от сериите АТР 500 в Ротердам - 6:3, 7:6(3) за 1 час и 31 минути игра. Следващият опонент на родната първа ракета ще бъде Феликс Оже-Алиасим или Ян-Ленард Щруф.

Григор успя да поизтрие разочарованието от двете му поредни поражения срещу по-непретенциозни противници в лицето на Томи Пол и Грегоар Барер съответно във вторите кръгове в Австралия и Монпелие. 

Ротердам традиционно е един от успешните турнири на Димитров, като той именно там игра финал за последен засега път - през 2018-а, когато отстъпи на Роджър Федерер. В холандския град Григор има общо три четвъртфинала и само една загуба в първи кръг от осем предишни участия.

Схемата на турнира в Ротердам е толкова силна, че 22-рият в световната ранглиста Димитров не е сред поставените осем състезатели - това са Медведев, Циципас, Гаел Монфис, Давид Гофен, Фабио Фонини, Роберто Баутиста-Агут, Андрей Рубльов и Шаповалов.


ПЪРВИ СЕТ


Григор започна със сервис по диагонала в полето за равенство, а противникът вкара хубав ретур, но след това направи бекхенд с рамката на ракетата. Последва двойна грешка за 15-15, а след това - нов дълбок ретур от същата страна на Шаповалов, който доведе до грешка от форхенд. Григор сбърка и лифтиран бекхенд по диагонала, но опонентът му "върна жеста", също в стремеж да е пределно агресивен. Димитров направи успешна комбинация сервис-форхенд, а после и ас по правата в полето за равенство. Пореден хубав начален удар по диагонала в полето за предимство осигури гейма - 1:0 след две отразени брейк-точки.

Шаповалов също направи двойна грешка след неправилно подхвърляне, а след това дойде нова непредизвикана грешка от форхенд по обратния диагонал на Григор. Димитров се понрави с хубав минаващ бекхенд по правата, но канадецът показа класа с перфектно воле край мрежата. Нова двойна грешка направи резултата 30-30, а после нов остър минаващ удар със задната страна на ракетата на Гришо вече бе непосилен за Шаповалов. Красива размяна на бекхенди бе спечелена от осмия поставен, след като той майсторски смени посоката с обратен диагонал и дочака грешка. Непредизвикана такава от форхенд след дълбок ретур на Григор доведе до брейк-бол, но той бе отразен с класически подсечен "левичарски" сервис по диагонала в полето за предимство. Третата двойна грешка даде трети шанс за пробив, Григор вече се възползва от нея с чудесен минаващ форхенд по обратния диагонал - 2:0.

Димитров направи две бързи точки за 30-0 след добри първи сервиси и предизвикани грешки на съперника, а после с нова комбинация сервис-форхенд се доближи съвсем до затвърждаване на пробива. Перфектно контра пие с форхенд по диагонала осигури хубав аванс на Григор - 3:0 след 14 минути игра.

Шаповалов отново излизаше на мрежата, но пак стана жертва на добър минаващ бекхенд от страна на българина и прати топката в мрежата. Чудесен ретур и намиране на линията на Димитров провокираха противника му да прати бекхенд в мрежата. В полето за равенство обаче канадецът сервираше отлично по линията и стигна до 40-30, а после Григор бе агресорът и атакува успешно мрежата, за да матира опонента си след вкаран ретур на втори сервис. Комбинация начален удар - форхенд избави Шаповалов от неприятности, а когато завърши гейма с бекхенд-уинър, изрева силно - 3:1.

Мощен ретур и зрелищен бекхенд с отскок направи резултата 30-15 след иначе предишни взети две лесни точки от страна на Григор. Нов невърнат сервис по диагонала в полето за предимство доведе до 40-15, а в следващия момент ретура на Шаповалов кацна на линията в последния момент и Димитров се поколеба, като пресили форхенд за 40-30. Българинът разходи опонента си по ширината на корта с дълбоки удари и дочака грешка за 4:1.

Шаповалов вкара два поредни чудесни първи сервиса по диагоналите, след което добави два поредни аса и индикира, че проблемите с подхвърлянето на топката и пласирането на началните удари са преодолени - 4:2. Димитров отвърна също с отлична комбинация сервис по диагонала и форхенд-уинър по обратния диагонал. Невърнат сервис по диагонала в полето за предимство доведе до 30-0, а последваха нови две бързи точки в актива на българина за 5:2 без излишно похабена енергия.

С новите топки Шаповалов сервираше за оставане и направи 4-а двойна грешка, но после продължи с началните удари от поне 200 км/ч. Зрителите видяха едно от най-качествените разигравания от основната линия, които турнирът ще предложи, като то бе спечелено с бекхенд по правата на Григор за 15-30. Благодарение на въпросните сервиси и ново излизане на мрежата Шаповалов обърна до 40-30, а след това направи рядко срещан уинър от форхенд по обратния диагонал за 5:3. 

Григор започна със сервис-форхенд, а после направи двойна грешка (доста в аут), но компенсира с великолепен форхенд по обратния диагонал. Шаповалов се ядоса, когато не вкара ретур при консервативен втори начален удар. Непредизвикано сбъркан бекхенд на канадеца пък осигури сета в полза на Димитров - 6:3.

ВТОРИ СЕТ


Двамата си размениха по един бърз гейм, като трябва да се отчете, че Шаповалов изпълни много рискови и красиви удари и записа уинъри по впечатляващ начин. Бекхендът му по правата от средата на корта започна да създава проблеми на Григор, но пък българинът блесна с едно от новите си оръжия - агресивен форхенд ретур, с който спечели бърза точка. Разумно проведено разиграване без много риск от Димитров провокира Шаповалов да сбърка същия този бекхенд в средата на корта. Два чудесни сервиси по диагоналите на канадеца го избавиха от неприятностите - 1:2.

Доминацията на сервиращите в сета бе продължена с нов безпроблемен сервис-гейм, завършен с воле на мрежата за 2:2. Канадецът отвърна на предизвикателството с бомбени начални удари по диагонала, три от които не бяха върнати - 2:3.

Първото по-дълго разиграване от няколко гейма насам бе взето от Шаповалов след негов пореден плосък бекхенд по правата от средата на корта, но иначе три невърнати сервиса изведоха Григор до аванс от 40-15. Григор пресили форхенд по диагонала в момент, в който си бе изковал предимство в разиграване на бекхенди - 40-30. Шаповалов отново отпусна няколко бекхенда и въпреки добрата защита на Димитров се стигна до дюс за първи път при подаване на българина. Той обаче не се панира и хитро тръгна към мрежата в следващия момент, за да принуди осмия поставен да сбърка рискован минаващ удар. Нов невърнат втори сервис на Шаповалов подсигури изравняването в резултата - 3:3.

Следващото подаване на канадеца мина сравнително безпроблемно, въпреки че той два пъти взе грешни решения от дъното на корта, но в един от тях Григор не можа да се възползва със сложен форхенд край мрежата - 3:4. 

Една от малкото непредизвикани грешки на Димитров в последно време - форхенд по обратния диагонал - доведе до 15-15, но после той компенсира с чудесно отваряне на корта и безупречен подсечен бекхенд по оголената права. Нов сбъркан форхенд обаче заличи предимството в резултата на Григор, но и Шаповалов с две поредни неправилни решения "предаде" гейма - 4:4.

Сервисът продължаваше да поддържа канадеца "жив" в мача и го изведе до 4:5. Два коварни ретура на осмия поставен провокираха два неуспешни бекхенда на Димитров и той се озова в нежелана позиция при 15-30, но бързо се стигна до 30-30 след хубав апроуч и смач до мрежата. Двойна грешка доведе до сетбол за Шаповалов, но той го отрази моментално със сервис по правата в полето за предимство. Нови два невърнати сервиса - по правата - оставиха интригата в сета при 5:5.

Отличен минаващ форхенд по правата провокира съперника да сбърка и Григор поведе с 0-15, но веднага последва ас номер 6 на канадеца за 15-15. Невърнат начален удар по правата в полето за равенство изведе напред Шаповалов, а после атака към мрежата се оказа печеливша. Сервис по диагонала и форхенд по диагонала приключи гейма - 5:6.

Двойна грешка на Григор направи 0-15, този път от страната на равенството, но после пък той комбинира чудесен форхенд след безупречен първи сервис - 15-15. Великолепен минаващ удар от бекхенд матира излезлия на мрежата Шаповалов за 30-15, но след контакт с филето се стигна до още една двойна грешка. Григор имаше проблем с подхвърлянето на топката, както беше срещу Давид Гофен на АТР Cup, като тя отново излизаше по-напред. Два поредни мощни форхенда, плюс техничен бекхенд-уинър по къс диагонал, избавиха Димитров от неприятностите - 6:6.

Пореден минаващ остър бекхенд по диагонала матира на мрежата Шаповалов за първия мини-пробив в тайбрека - 1-0. Комбинациите с форхенд на Григор се получаваха дори след втори сервис, но после направи непредизвикана грешка от бекхенд след продължително разиграване и загуби аванса си от мини-пробив - 2-1. Безкомпромесен начален удар и форхенд-уинър изведоха канадеца до изравняване 2-2, а хубав ретур (слайс бекхенд) на Григор провокира Шаповалов да сбърка от задната страна на ракетата си за нов мини-брейк - 3-2. Канадецът не можеше да вкара ретурите си, дори при положение че Димитров играеше практически без първи сервис от доста минути насам. Успешна комбинация сервис-мрежа позволи на българина да завърши с бекхенд по правата за 5-2. Отличен форхенд по обратния диагонал на Гришо му осигури троен мачбол! Пореден дълбок форхенд доведе до грешка от задната страна на ракетата на канадеца приключи мача по най-добрия начин - 6:3, 7:6(3) за 91 минути игра.

Още по темата
ДАНИЕЛ ЛЮБОМИРОВ
Редактор отдел "Спорт"
Прочетена 35187

Добави коментар ›› Коментари (65)

Галя
(Гост)
65
отговор
11 февруари 2020 | 10:55

Големи драскачи! За нищо не ги бива, а раздават оценки за най-добрия ни тенисист! Срамота!Коя друга страна си нагрубява спортистите? Рейтинг: 11 12

Той
(Гост)
11 февруари 2020 | 11:51

Той не говори български бе чалгарке. Рейтинг: 8 13

Мръсен хейтър
(Гост)
12 февруари 2020 | 11:05

За твое сведение той не български играч и спортист! Може да е такъв на Княжество Монако например - ако принц Албер го удостои с тази чест! Рейтинг: 2 0

???
(Гост)
64
отговор
11 февруари 2020 | 10:53

Кой е тоя Шаповалов!!! Рейтинг: 1 8

izebahmebeta
(Гост)
63
отговор
11 февруари 2020 | 10:23

Първия работещ децентрализиран букмейкър е тук - SPORTBET.ONE . Без регистрации, без лични карти. Парите стоят във вашия собствен ЕОS портфеил. Скоро ще бъде наличен логин с фейсбук, гугъл и други. Изпробвайте сега: https://sportbet.one?r=izebahmebeta Рейтинг: 0 2

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Баба Яга
(Гост)
62
отговор
11 февруари 2020 | 10:15

Пада,бие, животът си е негов.Клати най-хубавите п...ки на планетата,кара най- хубавите коли,а спонсорите плащат ли не плащат.Какво правим ние?Лъскаме бастуна докато гледаме светските му изяви.Стига сте го нападали,той си знае най добре. Рейтинг: 17 5

пп
(Гост)
61
отговор
11 февруари 2020 | 10:11

Слаб Шаповалов! Рейтинг: 2 5

YPA !
(Гост)
60
отговор
11 февруари 2020 | 09:02

Я виж ти , нашия хубавец е победил ! Направо не е за вярване ! Рейтинг: 4 16

Мръсен хейтър
(Гост)
59
отговор
11 февруари 2020 | 08:50

Ей, интровертен селфар залухав, ше те спукат от бой следващия кръг. Скапан ренегат от Монако, ше те разглобат, ше те смачкат и ше те изхвърлят като буклук! Рейтинг: 12 21

Мария
(Гост)
11 февруари 2020 | 11:19

Ти гледай себе си, неудачник злобен! Завистта погубва. Рейтинг: 14 3

kyrcho
(Гост)
58
отговор
11 февруари 2020 | 08:32

Do Tenis s niknema kaji mi koi goliqm ili dobri tenesisti bi Drishlo 2017 ? biqha kontyzeni bobrite za goliqm kasmet na Drishlo imena kato Djo Sok Gofen Kokyshkin i t.n ? Рейтинг: 2 7

user
(Гост)
11 февруари 2020 | 08:43

Абе мойто момче, живота ти мина в писане на глупости под тая статия. Уж не го харесваш Григор, а пък си като обсебен от снощи. Спал ли си въобще. Чета сега коментари и всеки 3ти е твой. Според мен си влюбен в него и знаеш, че няма как да се вредиш и това те побърква. Подърпай си малко п.и.ш.л.е.т.о и ще ти мине. Айде със здраве. Рейтинг: 21 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

kyrcho
(Гост)
57
отговор
11 февруари 2020 | 08:28

samo da ti kaja moeto momche tenis li si tam s niknema na vaprosa ti kak se stava Nomer 3 2017 Drishlo imashe nai ama na golemiqt kasmet v olpan Eriata na ATP zashtoto mnogo tenesisti buqha kontyzeni iq mi kaji koi goliqm tenesist bi toi 2017 kogato stana No 3 ? bi niqkakvi kato Gofen Djo Sok Kokyshkin Mayqr niqkakvi e takiva eto ti odgovora Рейтинг: 4 4

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Мръсен хейтър
(Гост)
56
отговор
11 февруари 2020 | 07:59

В тая държава не се свършиха лизачите бе, нямат край бе. Кво ше лижат следващия кръг като те набият здраво а, Каун? Рейтинг: 8 18

Логичен отговор
(Гост)
11 февруари 2020 | 08:19

Нашибания гз на Дришлио, това ще лижат!!! Рейтинг: 5 11

Генчо
(Гост)
55
отговор
11 февруари 2020 | 07:10

Браво Гришо !! Продължавай да мачкаш ! Велик си ! Рейтинг: 20 7

Мръсен хейтър
(Гост)
11 февруари 2020 | 08:03

Следващия мач ще го видиш как го смачкват и отнася здрав бой!!! Рейтинг: 7 17

just spas
(Гост)
11 февруари 2020 | 08:51

И като го набият какво от това? Който го харесва, го харесва независимо дали пада или бие. По-добър от него нямаме, не сме и имали скоро. Рейтинг: 17 3

Мда
(Гост)
54
отговор
11 февруари 2020 | 05:51

Злобните и завистливи писъци на маангали,турци и афропомаци нямат край! Рейтинг: 18 1

Гост
(Гост)
53
отговор
11 февруари 2020 | 04:13

Григор Димитров не може да бъде безкомпромисен, защото е посредствен тенисист и нищо повече. Рейтинг: 14 25

Тенис
(Гост)
11 февруари 2020 | 08:02

Как се става номер 3 в света с посредственост? Рейтинг: 11 3

Бързако
(Гост)
52
отговор
11 февруари 2020 | 02:58

Клане за гнусния маймун кюнец наоми кембъл. Рейтинг: 2 6

abc
(Гост)
51
отговор
11 февруари 2020 | 01:26

Победил веднъж и вече е безкомпромисен, а какъв беше последните две години? Някой дали е чел цялата статия, защото прилича на роман. Ако вземе да спечели дай боже ще трябва да си купя компютър с 2 терабайта памет за да мога да побера статията за Гришо. Рейтинг: 14 15

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Унуфри
(Гост)
11 февруари 2020 | 01:30

Аз си мисля, че е по-добре да идеш и се хвърлиш от някой мост. Завистта и злобата ти не ми се струва да липсват някому. Рейтинг: 19 11


							
						

Топ 20 в световната ранглиста - мъже

Топ 20 в световната ранглиста - жени

Ще бъде ли Григор заплаха за съперниците си през ... 24 ноември 2019
Григор Димитров може да бъде заплаха в турнирите от “Големия шлем” през 2020 година, вярва журналистът на TennisWorld Лоренцо Чоти. В специална статия, посветена на най-добрия български тенисист, Чоти ...
Младите звезди на България - Елена Кралева 30 януари 2020
Елена Кралева (ТК "Авеню", гр.Бургас) започна годината с титла по двойки в тандем със Стела Пеева и второ място на сингъл на Държавното лично първенство по тенис на закрито до 18 годишна възраст.През 2018 г. Кралева е ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.