НБА

Зад завесата

27 януари 2020 | 09:03 - Обновена
Зад завесата
Ако животът е пиеса, смъртта е неговата завеса. Когато последните аплодисменти заглъхнат и финалният поклон е направен завесата се спуска - тежка, достолепна и безкомпромисна. Рано или късно, тя застава между публиката и сцената, но това, че вече не виждаме главния герой не означава, че той е престанал да съществува. Хубавите пиеси продължават да живеят на бис във всеки зрител излезнал мълчаливо от театъра.

Днес целият свят се опитва да осмисли една ужасяваща трагедия. Да открие някаква логика и продължение в безпощадната неумолимост на преждевременно прекъснатият живот. Може би единственият начин да го направим е да надникнем там, зад завесата...

Първият път, в който видях Коби Брайънт на живо той все още бе тийнейджър. Мисля, че мача беше срещу Кливланд... не съм сто процента сигурен. Изглеждаше прекалено слабичък, а главата му бе следвана навсякъде от малък облак ситни черни къдрици. Първото нещо, което забелязах обаче бе начинът по който се движеше. В пружиниращата му походка имаше самоувереност, дори арогантност. Когато топката попаднеше в ръцете му той сякаш се превръщаше в котка - тялото му се сгъваше ниско до паркета в търсене на най-подходящият момент и място да се разгъне... като чудовищна експлозия. И когато това се случеше нямаше сила на този свят, която да може да го спре. Беше ясно...Не - беше далеч повече от ясно, че гледам началото на една изумителна кариера.

Второто нещо, което забелязах бе, че Коби не обичаше да подава топката. И почти не комуникираше със съотборниците си нито на игрището, нито извън него. И... не се усмихваше. Да, Коби бе виртуоз, Коби бе вълшебник с топката, Коби бе създаден за баскетбол, но... имаше нещо в него, което ме тревожеше. Някакъв мрак. Или терзание. Или болка. Нещо, което не му позволяваше да се довери на нищо извън себе си.

В следващите години Коби превзе лигата. Вкарваше когато и откъдето си поиска. Правеше неща, които не бяхме виждали. Едно от любимите ми негови изпълнения беше срещу отбора на Вашингтон. Гледал съм го поне хиляда пъти. Брайънт тръгна с топката от дъгата за три точки, вкамени защитника си със зашеметяващо бърз кръстосан дрибъл, нахлу към коша където го чакаха двама огромни противника и излетя...И продължи да лети. И след това... продължи да лети. Високо, високо над двата отбора, над простосмъртните, над логиката, над очакванията, над земята и нейната пренебрегната гравитация. Беше цяло чудо, че не си счупи главата в бясно пристигащото към лицето му табло. Когато най-после завърши полета си с тротилова забивка, дори съдиите бяха зяпнали вцепенени от възхищение. Наричат НБА лигата на извънземните. Откъде тогава бе пристигнал Коби?
На коя успоредна вселена дължахме тази аномалия? Коби бе стихия. Сравняваха го с Джордан. Милиони фенове го боготворяха. Но в същото време... той играеше без удоволствие, с някакъв гняв, който може би бе рожба на вродения му перфекционизъм и желание да печели на всяка цена. Не се доверяваше на никого. Бе станал отшелник в собствения си отбор. Онази, тъмната част от него сякаш бе започнала да надделява. Често стреляше през двама, трима защитници, дори когато имаше непокрит съотборник под коша. Мачовете на Лейкърс се превърнаха в безкрайни сола. Имаше страдивариус. Но нямаше симфония. Играчите страняха от него. Треньорите му го наричаха неуправляем. Бе себичен, труден, сприхав, егоистичен. Започнаха да го наричат примадона. Не закъсняха и скандалите извън залата. Съдебното дело в Колорадо. Изневерите. Обвиненията. Конфликтът със собствените му родители. Коби сякаш потъваше в тресавище, дърпан към дъното от противоречивата същност на собствения си гений. И тогава...баскетболистът направи най-красивото си и неочаквано изпълнение и със зъби и нокти си проправи пътека в джунглата към... себе си. Не е лесно да се преоткриеш на 30 години. Да признаеш грешките си. Да напишеш Метаморфозата на Кафка на обратно. Но както знаем Коби беше враг номер едно на гравитацията, включително своята собствена. Нищо повече нямаше да бъде същото. 

Промяната му бе драстична и почти светкавична. Първо бе забелязана между двата коша. Топката спря да потъва в ръцете му като в Мариянската падина - Коби подаваше! При това органично и с готовност. Предварително заучените отиграванията на отбора вече не бяха прекъсвани наполовина от внезапните му изстрели. Лицето му все по-често се озаряваше от голяма искряща усмивка. Той се движеше по паркета с по-особена лекота. Вече нямаше гняв. Имаше... удоволствие. Дори еуфория. Коби вече не играеше в полза на себе си... той играеше в полза на самата игра - на нейното стогодишно намерение да открие съвършенството в синхронното усилие на един идеално съчетан квинтет. Кобе винаги е обичал баскетбола до безумие. Но сега вече баскетболът му отвръщаше със същото.

Но това не беше всичко. Превъплъщението на Коби имаше повторение. И то не само едно. Гледахме ги едно след друго на забавен кадър и на игрището и извън него. Забелязах че започна да дава пресконференции след мач, държейки двегодишната си, сладка като бонбон дъщеричка Джиджи на коляно. Усмивката не слизаше от лицето му. Отговаряше спокойно и приятелски дори на най-неуместните журналистически въпроси. Разтвори широко вратите към себе си и даде възможност на целия свят да открие интелекта, речника и ерудицията му. Оказа се, че характера на Коби е далеч от клишираният образ на ограничения спортист. Тъй като бе израснал в Италия, Брайънт имаше особен афинитет към европейската култура и манталитет. Обичаше изкуството, литературата, модата, футбола. Беше полиглот и даваше интервюта на перфектен италиански и испански. Изостави клубовете и съмнителните обожателки и се отдаде изцяло и безпрекословно на семейството си.

Междувременно печелеше всичко. Шампионски титли, Световни първенства, Олимпийски златни медали, трофеи за най-полезен играч на лигата и т.н. и т.н. Сега вече, след всеки негов успех съотборниците му го носеха на ръце. Искаха да бъдат в близост до него. Да му помагат и да търсят помощ от него. Дори противниците му го обичаха. Коби вече не трупаше просто точки и рекорди. Той трупаше митология.

Знаеше идеално, че в крайна сметка времето е непобедено и реши че за да продължи да играе любимата си игра на най-високо ниво ще трябва да се отнася към тялото си като към храм. Стана педант в тренировките и храненето. Беше любопитен, търсещ, питащ. Подготвяше с часовникарска прецизност всяко свое мускулно влакно. Занимаваше съзнанието си с медитация и тялото си с плиометрика. Четеше и се образоваше непрекъснато за най-новите тенденции във възстановяването. След като контузи коляното си отиде в Дюселдорф за терапия със стволови клетки. Коби продължи да се преоткрива. Отново и отново... Все още мачкаше гравитацията, но искаше да запази ставите си за колкото се може по-дълго. И обрече безкрайни месеци на усъвършенстване на стрелбата си. Преди мач идваше в залата два часа по-рано за да стреля. И стана най-добрият стрелец в лигата. Печелеше мачове в последните секунди от невъзможни положения. Дори след най-откачените му изстрели мрежичката имаше чувството, че я очаква топка. Но това не му беше достатъчно - едно лято, докато останалите играчи сърбаха дайкирита на Хаваите, Коби нае великият център Хаким Олайджуон за да го научи как да играе с гръб към коша. Следващия сезон, Коби изпепели лигата с кавалкада от вълшебни финтове извадени директно от репертоара на Хаким.

Когато скъса ахилесовото си сухожилие, Коби не се отчая. Той знаеше, че просто е дошло време отново да преоткрие себе си. Направи го с неистово, усилие, постоянство и интелект. И когато се завърна в игра отново бе неопазим. В резюмето му има много постижения, но той отказа да гони рекорда на Карийм Абдул Джабар за най-много точки в историята на лигата. Новият Коби нямаше нужда от това. Той вече бе открил мястото си сред стенописите на баскетболната базилика. Искаше да се откаже от играта преди тя да се е отказала от него. Искаше да се сбогува с достойнство. Коби изигра последният си мач на 13 Април, 2016. В сблъсък с Юта Джаз, 37 годишният Брайънт вкара зашеметяващите 60 точки и донесе победа на своите Лейкърс.

За разлика от много бивши звезди, Коби не направи опит да се върне в играта. Бе затворил тази врата завинаги. Бе време отново да преоткрие себе си. През последните пет години, Брайънт се превърна в успешен бизнесмен, филантроп, инвеститор, медиен магнат, лектор, баскетболен анализатор и всеотдаен баща на дъщерите си... Познанията му във всички тези области могат да бъдат характеризирани като енциклопедични.

Такъв бе човекът Коби Брайънт... този зад завесата. Може би вече не можем да го видим лице в лице, но това не значи че той не съществува. И когато излизате смълчани от театъра не забравяйте да вземете със себе си пиесата. Пиесата на един кратък, но изумителен живот. Неговата постановка продължава. В нея има геройства, приключения, разочарования, слава и рекорди, но това което я прави достойна за бис е големият урок, който винаги ще носи в себе си. Урокът, че никога не е късно да преоткриеш себе си. Никога! Коби Брайънт преоткри себе си като играч, като съотборник, като професионалист, като съпруг, като родител и най-вече като човек. И ето че днес именно неговата честа жертва - гравитацията наивно смята че най-после го е победила и го е отнела от света завинаги. Но истината е, че той отново е над нея, над голямото хаотично игрище, над логиката, над очакванията и над нас простосмъртните. Там някъде, много, много високо... с малката Джиджи на коляното.


Това трябваше да е последният поклон, но споменът за Коби ненадейно ме помоли да завърша с неговите собствени думи. Тези за които бе награден с наградата “Оскар”. Коби, виждате ли, написа прощално писмо към... баскетбола преди началото на своя последен сезон. Поредното му неочаквано и искрено превъплъщение... този път в автор. Думите му бяха превърнати във филм. Филмът спечели “Оскар”. Днес писмото му към баскетбола звучи като писмо към всички нас - тези, които са избрали да носят в себе си неговата красива пиеса.

“Скъпи баскетбол”
(От Коби Брайънт)

Скъпи Баскетбол,

От момента, в който започнах да слагам и развивам нагоре баскетболните чорапи на баща си
и да стрелям въображаеми печелещи мачове изстрели
в залата Грейт Уестърн Форум
Аз знаех че едно нещо е истина:

Бях се влюбил в теб.

Това бе любов толкова дълбока, че аз ти дадох всичко, което притежавах
- от тялото и съзнанието си до духа и душата си

Като шест-годишно момче
Дълбоко влюбено в теб
Аз никога не виждах края на тунела
Виждах само себе си излизащ с тичане от него

Така че продължавах да тичам
Тичах надлъж и нашир по всяко игрище
И гонех всяка не овладяна топка за теб
Ти поиска от мен моят хъс
Аз ти дадох сърцето си
Защото то бе част от нещо много повече.

Играех през потта и болката
Не защото ме бе повикало предизвикателството
А защото ме бе повикал ТИ.
Аз направих всичко за ТЕБ
Защото така се прави,
когато някой те накара да се почувстваш толкова жив
колкото ти ме накара да се почувствам.

Ти връчи на едно шестгодишно момче неговата Лейкърска мечта
И аз винаги ще те обичам заради това.
Но аз не мога да те обичам с подобна всеотдайност още твърде дълго.
Този сезон е всичко, което ми е останало да ти дам.
Сърцето ми е в състояние да понесе ударите.
Съзнанието ми е в състояние да се справи с натоварването
Но тялото ми знае, че е време да каже сбогом.

И това е Окей.
Аз съм готов да те пусна.
Искам да го знаеш сега за да можем и двамата да се насладим на всички моменти, които са ни останали заедно.
И на добрите и на лошите.
Ние дадохме един на друг
Всичко, което имахме.

И двамата знаем, че без значение какво ще правя оттук нататък
Аз винаги ще бъда онова хлапе
С развитите нагоре чорапи
Кошче за боклук в ъгъла
:05 секунди до края на мача
Топката е в ръцете ми.
5...4...3...2...1

Любов завинаги,
Коби

Още по темата
Иво Иванов
Прочетена 25870

Добави коментар ›› Коментари (40)

SCORTZENY
(Гост)
40
отговор
28 януари 2020 | 02:46

Коби Брайън е ебаcи и yмpелия негъp честно... Рейтинг: 0 17

Траяна
(Гост)
39
отговор
27 януари 2020 | 23:07

Само Иво Иванов е възможно да напише нещо подобно !!! Нереално, красиво, въздействащо, ,неподправено, истинско!!! Рейтинг: 28 0

KOBE BRAYANT
(Гост)
38
отговор
27 януари 2020 | 20:58

Да знам за БЪЛГАРИЯ СТОЧКKОВ и ГЛУШКОВ. Почивай в мир Рейтинг: 9 2

Бай Лазо
(Гост)
37
отговор
27 януари 2020 | 20:18

Е, така, де!И аз това казвам. Браво на момчето.А относно децата,едва ли този майму.н е най - добрият модел за подръжание.На свой ред тти пожелавам да се събудиш и живееш в реалността.Бог,е отделна тема и няма нищо общо с този майм.у.н...Африканец,а или се води американец..Ама те американците не са черни..обърках се нещо.Ама като открия Господ ще ми светне.Нали така?:- Рейтинг: 0 18

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

мхм
(Гост)
27 януари 2020 | 20:24

Я да говориме за волейбол!А?Марек днес биха Левски в Сф.Браво! Рейтинг: 3 4

Фен
(Гост)
27 януари 2020 | 23:19

10 пъти копираш и слагаш едно и също. Не е лесно да си тъпанар. Един голям спортист и човек вече не е между нас. Нека почива в мир. Е, така, де бай Лазо, ти откъде да знаеш. Рейтинг: 9 1

Fen
(Гост)
36
отговор
27 януари 2020 | 20:05

Ne sam fen na basketboola no mi e tupo za vseki pochinal i se molq da pochivat v mir vsichki zaginali,chudq se edno, see izrishno preduprejdenie za losho vreme i zabrana za polet nagled maglata nas California,zashto tozi vartolet e tragnal na put I koi go e upravlqval. Da be bi imenno Kobe to e shofiral? Jalko zashtoto nqkoi pogubi me samo sebe si a oshte 7 dushi kato izvadim dushterq mu za koqto sushto se spomenava s tqh e imalo oshte 5 dushi edno detence i cheterima vuzrustni za koito mnogo mnogo me se govori... eh jalko za sluchaq no ako naistina sa im kazali da be letqt, tozi koito gi e pogubil vsichki e imenno tozi koito prosto e zapalil motora i e izlqtql uverqvaiki gi che vsichko shte e nared. Jalko za tezi semeistva!! Bog da gi prosti vsichki Рейтинг: 0 4

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Бай Лазо
(Гост)
35
отговор
27 януари 2020 | 16:28

Не ме кефи тоя маймун, и ми писна да слушам цял ден за него,но статията е добра.Браво,момче.Постарай се да напишеш нещо подобно и за българските спортисти и дейци.Ето скоро се разделихме със С.Данаилов и С.Мутафова.Перотото ти , би им отивало.Не го хаби за този майму..н. Рейтинг: 2 68

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

6
(Гост)
27 януари 2020 | 17:44

Първо, този "маймун" е накарал милиони деца по света да заобичат спорта. Второ, това "момче" Иво Иванов е един от най-добрите и почитани журналисти въобще. Написах го и на един друг, пожелавам ти да намериш Бог. Тогава ще изпъдиш омразата от сърцето си. Рейтинг: 36 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Бай Лазо
(Гост)
27 януари 2020 | 20:19

Е, така, де!И аз това казвам. Браво на момчето.А относно децата,едва ли този майму.н е най - добрият модел за подръжание.На свой ред тти пожелавам да се събудиш и живееш в реалността.Бог,е отделна тема и няма нищо общо с този майм.у.н...Африканец,а или се води американец..Ама те американците не са черни..обърках се нещо.Ама като открия Господ ще ми светне.Нали така?:- Рейтинг: 0 11

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

кажи
(Гост)
27 януари 2020 | 20:36

Бай Лазо, защо си такава твар? Баща ти не те ли възпита като мъж, та си се превърнал в по-нисък от тревата? Рейтинг: 9 1

RoGG
(Гост)
34
отговор
27 януари 2020 | 16:13

Да, чаках Иво да се включи. Рейтинг: 16 1

.|.
(Гост)
33
отговор
27 януари 2020 | 16:09

Иво Иванов един ден ще се изучава в училищната програма. Сигурен съм в това! Поредният негов текст, който впечатлява с изказ, струкура, ерудиция и, най-важното, докосва всички сетива. Само един истински творец не може да заспи след трагедия като тази с Коби, докато не възпее героя. Има едно страхотно стихотворение To an Athlete Dying Young от A.E. Housman, което сякаш е писано за Коби, за Аиртон Сена, за Дражен Петрович... те винаги ще останат в паметта на хората млади и силни! Поклон. Почивайте в мир. Рейтинг: 38 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

ha
(Гост)
27 януари 2020 | 17:43

При Дражен до голяма степен е намесена политиката. В НБА така и не му потръгва толкова добре... Иначе е бил харизматична личност и музея в Загреб си заслужава да се посети. Рейтинг: 7 2

н
(Гост)
32
отговор
27 януари 2020 | 16:06

поклон Рейтинг: 13 1

Nerazzurro
(Гост)
31
отговор
27 януари 2020 | 15:39

Спорт@л, сложете тази статия, която явно е авторска за два дни челна и не я пипайте. Няма нужда за главна да е някоя приятелска среща на родните ни клубове, с осем изречения в нея. Човек дори и да не е запален по баскета и само отгоре-отдолу да збае кой е Коби, пак ще му е интересна. Мен например ме накара да си пусна това отиграване срещу Вашингтон. Имате чудесно написан материал, покажете и класа като редакция! Рейтинг: 58 2

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

фого
(Гост)
27 януари 2020 | 15:57

Много добра идея и доста на място предложение! Подкрепям те напълно! Рейтинг: 28 3

.|.
(Гост)
27 януари 2020 | 16:16

Съмнявам се някой да не знае кой е Коби. Коби беше синонимът на "баскетбол" след Джордан, преди да предаде щафетата на Леброн. Подкрепям предложението ти. Който е чел материал на Иво Иванов, едва ли е останал безчувствен. Рейтинг: 26 2

Но
(Гост)
27 януари 2020 | 18:52

Ще изчезне до няколко часа. Не само, че трябва да я заключат, но и изтрият и спрат коментарите за статията. Рейтинг: 1 6

Серго
(Гост)
30
отговор
27 януари 2020 | 15:14

Евала за статията човек !!!! Рейтинг: 25 0

Ceko
(Гост)
29
отговор
27 януари 2020 | 15:06

Негър изнасилвач Рейтинг: 2 30

Ем 1
(Гост)
27 януари 2020 | 14:23

Разкажи точно кога те видя и как те изнасили Рейтинг: 23 0

Asa
(Гост)
28
отговор
27 януари 2020 | 13:55

Уникална статия по тъжен повод... Рейтинг: 31 2

Вълка
(Гост)
27
отговор
27 януари 2020 | 13:30

Още след първото изречение, бе повече от ясно, че това е Иво. Благодаря ти човече, за пореден път буквално ми пръсна мозъка с думите си. Огромен си. Рейтинг: 58 2

поп Грую
(Гост)
26
отговор
27 януари 2020 | 13:13

Велик спортист, велика личност. Никога няма да те забравим, легендо! Почивай в мир! Рейтинг: 45 0


							
						

НБА

Зад завесата 27 януари 2020
Ако животът е пиеса, смъртта е неговата завеса. Когато последните аплодисменти заглъхнат и финалният поклон е направен завесата се спуска - тежка, достолепна и безкомпромисна. Рано или късно, тя застава между публиката ...
Уили Ернангомес: В Испания не само се работи ... 20 август 2017
Баскетболистът на Ню Йорк Никс Уили Ернангомес даде ексклузивно интервю за предаването "Код спорт" по ТВ+. Той играе на позицията център и е един от най-добрите испански национали. Кариерата му започва в Реал (Мадрид), ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.