Волейбол

Димо Тонев: Въпросът е, не кой ще бъде президент, а какво ще почне да се прави от тук насетне

18 януари 2020 | 15:51 - Обновена
Димо Тонев: Въпросът е, не кой ще бъде президент, а какво ще почне да се прави от тук насетне
 • копирано
 • 9
Здравей Димо, приключи олимпийската квалификация, твоя коментар за това което показа нашият отбор?

Наистина, нашият отбор отбор игра много добре, много организирано. Видя се, че са в добра форма всички момчета, които бяха на квалификацията. Може би, трябваше малко спортно щастие, което несъмнено беше с другите, но мога да кажа, че това което показаха нашите момчета, като организация, концетрация, като начин на игра, видяхме един преобразен отбор. Това ми дава надежда, че може и в следващите години да се помогне на младите. Разбра се, че някои от по-опитните състезатели ще прекратят своето участие в националния отбор, което е съвсем нормално и една приемственост трабва да има. Може би трябва да си зададем въпроса, защо играха така, тези същите момчета със същия треньор, които не успяха да се представят много успешно през лятото? Сега ги видяхме да играят в съвсем друга светлина, по съвсем друг начин. Аз мисля, че една от причините е, че те се подготвят много добре в клубовете в които играя, при много добри условия и идват тук в много добра форма. През лятото може би, е съвсем нормално да идват с доста умора натрупана през сезона. При нас всичко е, дайте да дадем. Лига на нациите, квалификации, европейско първенство и не се дава възможност на тези състезатели да се възстановят. И в най-точния момент, когато трябва за националния отбор да бъдат в най-добра форма. Какво значи най-точния момент? През лятото можем да поставим една, две опции, както беше през изминалото лято, кавлификация и европейско. Усилията на всички трябва да са насочени в този момент, нашите състезатели да бъдат в най-добро състояние. Ние какво правим, дайте да не изпаднем от VNL, всички играят и пътуват. Дайте европейско първенство, дайте квалификации. Ние нямаме толкова състезатели за да можем да ги вкараме в отбора когато трябва и в най-важния момент, най-добрите да бъдат в най-добра форма. Мисля, че като игра, като представяне на момчетата, трябва да бъдем доволни всички. Жалко, можехме да се класираме на олимпиадата, но не само ние няма да участваме. И други отбори не успяха да се класират, имам предвид Сърбия, Германия. Аз съм оптимист за развитието на мъжкият национален отбор. Виждам, че отдолу има млади момчета, който играят в добри класни отбори и ще има попълнения за лятото.

снимка:cev.lu

Всички сме оптимисти, не успяхме да се класираме и сега е време да се направят анализи от всички ъгли  и да се опитаме да извлечем най-доброто. Друг важен въпрос, след приключване на квалификацията, изтече договора на Силвано Пранди. Вече започнаха да се чуват коментари относно бъдещия треньор, какъв трябва да бъде той, чужденец или българин?

Аз мисля, че няма значение какъв ще бъде треньора. Ако имаме добре подготвен български треньор, добре. Започнаха да се спрягат няколко имена, Мартин Стоев, Николай Желязков, но никъде не чух името на Найден Найденов, който е 5-6 пъти шампион на България, който изведе отбора до четвърто място в Лондон 2012. Мисля , че  и той  заслужава да бъде поканен  да участва, ако има някакъв конкурс. Защо не и Пранди, видяхме, че Пранди бе единствения, както казваме на волейболен език, имаше топки да отстрани тези, които пречеха в националния отбор. Изгради наистина един хомогенен състав, един отбор, който има дух, който се бори. Мисля, че на Пранди също трябва да му бъде предложено да бъде треньор на националния отбор. Мисля, че всички които изброих до тук , трябва да бъдат поканени, да представят своята концепция, да им се даде възможност, да имат спокойствие за своето място, да представят своите идеи, да бъдат обсъдени. Да се изгради една концепция за мъжкия национален отбор с четиригодишен срок, която да се преследва и в която федерацията да помага на треньора, който ще бъде избран. Дали това ще бъде направено, не знам, но според мен е правилно тези, които ще бъдат кандидати да покажат своята концепция, която ще бъде обсъдена и след това да се избере най-доброто.

снимка:cev.lu

Какво е твоето мнение за женския национален отбор, той също взе участие в олимпийска квалификация?

Мисля, че с малки изключения, тези които взеха участие в тази квалификация се представиха според техните възможности. Трябва да си кажем, че в сравнение с другите отбори на отделните постове сме доста лимитирани. Това са момичетата, които имаме. Разбира се тук трябва да поставим въпроса, всички ли най- добри състезателки са в националния отбор? Ще кажем не, по различни причини, които за сега се крият от федерацията. Трябваше да излязат да кажат, да сгрешихме в отношението, в начина по който се отнасяме към нашите състезателки. Добряна Рабаджиева не участва в националния отбор, с нейно участие на един от постовете в заона 4 , ние наистина ще подобрим нашето ниво и ще имаме вече състезател от световна класа. Трябва да кажем, това са ни възможностите в момента в женско направление. Друг е въпроса, как се взимат състезателки в националния отбор, дали са от един клуб или от друг. Друг въпрос, как се работи на по-ниското ниво с подрастващите.  Много сериозен въпрос, който мисля, че трябва да бъде поставян и да бъде анализиран много добре.

снимка:cev.lu

Последен въпрос на олимпийска тематика, излязоха групите за игрите, твоето мнение?

Мъже-

Група А/Япония, Полша, Франция, Италия, Канада, Иран, Венецуела.

Група Б/ Бразилия, САЩ, Русия, Аржентина, Франция, Тунис.

Жени-

Група А/Япония, Сърбия, Бразилия, Корея, Домин. република, Кения

Група Б/ Китай, САЩ, Русия, Италия, Аржентина, Турция

Олимпийския турнир не е като Световно първенство. Имайки предвид начина по който се класират отборите. Дава се възможност на всички континенти да изпратят свои представители.  Мисля, че втората група при мъжете е по-трудна. Съвсем нормално е отбора домакин да дирижира жребия в кавички. Турнира е много дълъг, играят се много мачове. При жените Япония има по-големи възможности за призово класиране. Японците са си наредили нещата, нищо ново имаго на всички олимпиади. Япония е направила така, че да може да стане трета в групата и след това да търси място в първата четворка. Съвсем резонно направен жребий.

Ряазко сменяме темата, да чуем твоето мнение за това, което се случи през декември?

Това което се случи, трябваше да се случи преди няколко години. Начина по който се управляваше федерацията , непрекъснати компромиси, непрекъснато някакви схеми, някой, на някой човек, вредяха доста на българския волейбол. В тази връзка, трябва да кажем , че един състеател се изгражда за 10-12 години, тази федерация управлява повече от 17-18 години и виждаме, че постепенно нещата вървят надолу, като класиране, като състезатели, които изграждаме. Нямаше начин да не дойдем до това положение, в което сме сега. Хубаво е, че се говори, много клубове се включват, хубаво е, че има плурализъм, ще се чуе мнението на всички. Досега такова нещо нямаше, еднолично се взимаха решения, те се обличаха в решение на управителния съвет и всичко заминаваше. Никой не чуваше клубовете, тези, които правят състезателите, какво е тяхното мнение и как трябва да станат нещата. Въпросът е, не кой ще бъде президент, въпросът е, какво ще почне да се прави от тук насетне. За да имаме наистина волейболисти и волейболистки, защото не се произвеждат, това е истината.

снимка:cev.lu

Очевидно е, че има желание за промяна от страшно много хора, които са ангажирани във волейбола. Ще има ли реални промени, как ги виждаш нещата. Ще има ли сили Любо Ганев да направи тези промени?

Ние сме една от малкото федерации, която няма треньорски съвет. Това е група от хора, които утвърждават програми, утвърждават методика, утвърждават треньори. Те насочват волейбола, те са хората специалисти, които казват, да това е правилно, това не е правилно.  Тук сме сгрешили, ще се опитаме да поправим нещата, ще ползваме опита на други или ще ползваме нашият опит. Ние сме една от малкото федерации, които такъв съвет нямаме. Мнението на специалистите не се чуваше, чуваше се мнението на един човек, който казваше, ето така ще се прави и край. ЛюбоГанев трябва много добре да помисли, кои хора да бъдат включени за да се използва техния опит. За да може, чисто волейболно, спортно-технически нещата да тръгнат. Защото сега стоим в едно блато.

Volleycomment.bg


Още по темата
 • копирано
 • 9
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 1217

Добави коментар ›› Коментари (6)

ндам
(Гост)
6
отговор
19 януари 2020 | 07:23

Липсата на треньорски съвет е наистина голям проблем. Нямаме утвърдена методика, нямаме програма за развитие на подрастващите, нямаме сто неща. Момчетата в национала се събират на лотариен принцип: да поиграем заедно, пък да видим какво ще стане според моментната ни форма. От години треньорите на национала не са значим фактор, защото не им се дава време да наложат единна система. Пълна простотия. 2020 сме. Рейтинг: 4 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

ндам
(Гост)
19 януари 2020 | 07:25

ОК, с изключение на Константинов, комуто бе дадено време, но той го проигра. Рейтинг: 5 1

hm
(Гост)
20 януари 2020 | 09:55

e nali uj se opitvame sega Dai malko po pozitivno.eto.ima konkurs za nac otbor. Рейтинг: 2 0

ВОЛЕЙБОЛЕН НАБЛЮДАТЕЛ
(Гост)
5
отговор
18 януари 2020 | 19:53

Отлично интервю на един голям волейболист и специалист,който беше и е трън в очите на псевдо Архитекта на българския волейбол Лазаров,Тони Въшката,изчадието Деко Григоров и пълния нещастник милиционерчето-чистач на басейни от Бургас,което напоследък се изживява и в ролята на говорител на волейболни мачове,ИМАЙКИ ПРЕДВИД,ЧЕ Е ПРЕДСЕДАТЕ НА НСКВ,Член на УС на БФВ и някакъв във трансферната комисия на същата, Пълно падение,безпардонност и неглежиране от страна на ръководството на БФВ, Колкото до Димо, за съжаление,въпреки че е абсолютно прав за всичко казано от него в интервюто, няма кой да го чуе, "Недостатъка" му е,че казва нещата "право куме в очите",Естествено такъв специалист и човек със собствено мнение,достойнство и необвързаност не е удобен за мехлюзина Лазаров, За последния е характерно да се огражда с послушковци,които просто нямат друга алтернатива за изява извън волейбола, Мога да дам няколко примера,но няма да го сторя,защото някои от тях вече не са живи, Но има и един жив мишок, наречен Тони Въшката,който е срам за бъ,гарския волейбо,, предвид длъжността,която заема в БФВ-Изпъ,нителен директор,Дано има кой да чуе не само Димо, но и много други независими волейболни специалисти само и единствено за доброто на българския волейбол и неговото бъдещел Рейтинг: 6 2

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Стефан
(Гост)
4
отговор
18 януари 2020 | 19:00

Интересно как така Франция ще играе едновремнно в двете групи : Рейтинг: 1 0

fbi
(Гост)
3
отговор
18 януари 2020 | 17:08

Димчо,искaш УС aмa труднa рaботa Рейтинг: 1 3

100% вярно
(Гост)
2
отговор
18 януари 2020 | 16:25

"всички ли най- добри състезателки са в националния отбор? Ще кажем не"... "Трябваше да излязат да кажат, да сгрешихме в отношението, в начина по който се отнасяме към нашите състезателки" Рейтинг: 7 0

.
(Гост)
18 януари 2020 | 16:31

Доби е най-голямата липсваща, но има и други по-добри от виканите от Петков. Рейтинг: 9 1

....
(Гост)
18 януари 2020 | 16:49

Не разбирам Ваньо Петков - скарал се с Рабаджиева - скарал. А защо не извика Ева да помогне, след като играе добре във Франция Рейтинг: 7 2

Фен
(Гост)
1
отговор
18 януари 2020 | 16:05

Има огромно значение кои ще бъде заместника на Лазаров акоса индивиди като Любо Ганев и дори слав кьсев нищо добро нени чака и двамата мазници крадци и празни селски кратуни всичко е изписано по физиономиитеим Рейтинг: 5 0

hm
(Гост)
20 януари 2020 | 09:56

edinstveno ima znachenie da.se.ustanovi princip na mandatnist.Da ne se dopuska nqkoi da se.okopae I izdarja ot volleyballa Рейтинг: 1 0


							
						

Италия - А 1

Марица - клубът, който не се предава 06 февруари 2020
Женският волейболен отбор на Марица (Пловдив) записа нова страница в клубната си история и в историята на женския клубен волейбол в България. Маричанки победиха с 3:1 френския шампион Кан и записаха втора поредна ...
Николай Желязков на 50 г.: Благодаря на съдбата, ... 26 февруари 2020
Усещам, че съм на половин век само сутрин, когато стана и започнат болките в коленете и кръста Днес легендата на българския волейбол Николай Желязков става на 50 години. Визитката на славния ни блокировач говори ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.