Волейбол

Последно повикване за Токио 2020

16 януари 2020 | 17:37 - Обновена
Последно повикване за Токио 2020
 • копирано
 • 3
България получи две възможности за класиране на олимпийски игри и в двата опита не успя.

Първата възможност като домакини не беше дооценена от състезатели и треньорско ръководство. Ръководството на федерацията, направи каквото е необходимо за домакинството и организацията, но не направи така, че всички участници в процеса да са нясно какво се прави и какво се очаква. Липса на нормална работна  комуникация е основната причина.

снимка:fivb.com
Силвано Пранди: Не съм свободен за следващия цикъл

Лошо стечение на обстоятелства, лиши отбора от възможност за класиране още през миналото лято във Варна. Съвсем закономерно, след това европейското първенство беше провалено. Смачкани емоционално, българите биха отборите които бяха задължителни, но при по-сериозния отпор на силните отбори се провали. И съвсем закономерно записахме най слабо класиране на европейско първенство от много години насам, 11 място.

снимка:cev.lu

През януари имаше право на поправка, но при много тежки условия. В много тежка група, болшинството от хората смятаха излизането от групата за невъзможно.

Няколко месеца по- късно видяхме друго лице на отбора и съвсем различно индивидуално състояние на състезателите. На какво се дължи тази трансформация? Без никакво съмнение, на моментното добро състояние в което се намираха състезателите, благодарение на качествената работа в клубните им отбори. Такова мнение беше изказано и от Женя Гребенников, либерото на французите, който каза, че много важна е била моментната форма на състезателите, защото време за подготовка не е имало за никой.

снимка:cev.lu

Няколко думи за отборите-

Ясно беше, че тази квалификация ще бъде много, много трудна. Пет отбора, Германия, Словения, Франция, Сърбия и България, реално с явни претенци и качества се бориха за едно единствено място, останалите три отбора на Холандия, Белхия и Чехия отстъпваха.

Франция-

Направи малък подвиг, след като се провалиха на домашното европейско първенство, с много вътрешно ведомствени проблеми от всякакъв характер изиграха финалната част на 100% с хора, които никой не е очаквал да покажат такова ниво и постоянство. На практика, Франция спечели визата за Токио с втория разпределител Антоан Бризар, втория диагонал Жан Патри, третия центърБартелеми Шинензие и четвъртата четворка Ясин Лоуати. Отборът  показа голяма взаимозаменяемост за разлика от другите тимове, именно това беше главния коз на Лоран Тили. Франция е четвъртият европейски отбор, който ще участва на олимпийските игри в Токио, след отборите на Италия, Полша и Русия.

10.01.2020, Max Schmeling Halle, Berlin
Volleyball, CEV Olympia-Qualifikation, Deutschland (GER) vs. Frankreich (FRA)
Foto: Conny Kurth / www.kurth-media.de

Германия-

Даден максимума на което е способна но не беше достатъчно. Като домакин отборът губи втора олимпийска квалификация. Всеки отбор има своя пик на даден турнир, техния пик за наше съжаление беше именно срещу нас. Всичко им се получаваше, на финала видяхме, че когато имат проблеми, нямат алтернативи за разлика от французите.

10.01.2020, Max Schmeling Halle, Berlin
Volleyball, CEV Olympia-Qualifikation, Deutschland (GER) vs. Frankreich (FRA)
Foto: Conny Kurth / www.kurth-media.de

Словения-

Големия губещ на тази квалификация, спечелиха своята  групата, водеха с 2-0 на Франция в полуфинала, но не издържаха на напрежението. И при тях е видно, че не разполагат с дълга скамейка. Въпреки всичко, Словения е най- прогресиращият отбор в последните пет години и се превърна в сериозно препятствие за останалите отбори. Отборът ще играе за първи път във VNL през лятото. Ще има възможност да затвърди доброто си представяне и в световен мащаб.

09.01.2020, Max Schmeling Halle, Berlin
Volleyball, CEV Olympia-Qualifikation, Frankreich (FRA) vs. Slowenien (SLO)
Foto: Conny Kurth / www.kurth-media.de

България-

Даде максимума на което е способна в момента. Виждаше се, че момчетата са във форма, прибявяйки желанието и отборния дух, това което показаха през тези няколко дни впечатли. Те най-много съжаляват за пропуснатите възможности, но трябваше да бъдат в такова състояние всичките през август. В крайна сметка, България пропуска олимпиадата в Токио, има го в играта. Държави с по-големи възможности и по-добри условия също ще гледат олимпиадата по телевизията. Такива са правилата и ние трябва да се съобразим с тях. За нас от тук насетне започва новият олипийски цикъл, Сериозен анализ на състоянието в което се намира отбора като цяло и индивидуално за всеки състезател. Ново ръководство с кредит на доверие за да се изгради нов отбор, който да търси класиране за Париж 2024.

снимка:cev.lu

Сърбия-

Европейският шампион ще гледа олимпиадата по телевизията. Сърбите разполагат с много качествени волейболисти, който играят във водещи европейски отбори, но за тази квалификация бяха най-колебливия отбор. Започнаха с тежка загуба от Франция, 0-3, която се оказа фатална за тях. Добрата атмосфера от европейското първенство се беше изпарила, играеха на индивидуални умения, липсваше отборната игра.

08.01.2020, Max Schmeling Halle, Berlin
Volleyball, CEV Olympia-Qualifikation, Serbien (SRB) vs. Bulgarien (BUL)
Foto: Conny Kurth / www.kurth-media.de

Силвано Пранди-

Изначално, това беше добър ход на федерацията, да привлече опитен и авторитен треньор за това което предстоеше пред отбора, а именно класиране на олимпийски игри. Да обедини, мотивира и подготви отбора за един мач срещу Бразилия. През този пероид се проведоха проформа разговори със състезатели, които реално можеха да помогнат на националния отбор при определени условия, пробваха се  състезатели, освобождаваха се състезатели и накрая други взеха участие във важните мачове. За работата на един треньор, говорят резултатите, съдейки по резултатите, втория период на Пранди начело на националния отбор, е меко казано неуспешен. Комуникацията между треньор и състезатели беше видимо на много слабо ниво. Продължавайки по този начин, едва ли ще има полза. Националният отбор се нуждае от промяна.

снимка:cev.lu

Всяко начало има и своя край.

Две емблематични фигури през последната декада за националния отбор, решиха да кажат край.

Всеки топ състезател, има средно около 10-12 активни години на високо ниво в националния отбор, има случаи и за по-дълга кариера като национален състезател.

Такъв е случая на Теодор Салпаров, изкарал 17 сезона с националната фланелка. През 2003 година, беше хвърлен в дълбокото като титуляр срещу Сърбия за много важни мачове от Световната лига във Варна. Дълга  и успешна кариера, преминала през много перипети. Еднозначно можем да кажем, Теодор Салпаров остави трайна следа в историята на волейбола в България. Позитивен, раздаващ се, душата на отбора.

снимка:cev.lu

Капитанът Виктор Йософов изкара десет пълни сезона с националния отбор, като се появи с гръм и трясък на европейското първенство през 2009 година в Измир. Силвано Пранди, при първият си престои начело на националния отбор, му даде шанс за изява пускайки го като титуляр. Виктор спечели бронзов медал с отбора и индивидуална награда за най- добър блокиращ.  Месеци преди това, Йософов беше дошъл на проби в турския Халкбанк, и не беше одобрен. Това не го отчая, напротив използва лятото да работи усилено и грабна своя шанс. Стабилен и респектиращ в центъра, може да се похвали със богата визитка, участие на всички значими спортни форуми, олимпийски игри, световни и европейски първенства.

снимка:cev.lu

Пред България се отваря сериозно предизвикателство, да започне изграждането на нов отбор, който да се задържи в лигата на нациите и да се положат основите за преследване да дългосрочната цел Париж 2024.

Представянето на женският национален отбор-

Променливо и нерезултатно. При тях винаги е по-сложно. Показаното на тази квалификация не бе достатъчно за излизане от групата. Срещу сериозните отбори изпитваме затруднение, трудно държим концентрация. С отбори от нашето ниво играем добре, победата над Азербайджан го доказва.  Втора година отбора игра е без основен диагонал, различните комбинации за покриване на този пост са с променлив резултат. Отбора ще се върне крачка назад и ще направи нов опит да се класира за VNL, турнира на най- силните отбори, преминавайки през златната лига, на която ще бъдем домакини.

снимка:cev.lu

В женският турнир, големите губещи бяха, домакините от Нидерландия, които не успяха да стигнат дори до финала, и Германия, която изгуби само един мач, но най–важния. Турция, издръжа до края и спечели последния билет за Токио.

Така започна новата година с много емоции, с радост за едни  и тъга за други.

За съжаление, България пропуска олимпийските игри в Токио.

На игрите в Токио ще вземат участие следните отбори:

Мъже-

Група А/Япония, Полша, Франция, Италия, Канада, Иран, Венецуела.

Група Б/ Бразилия, САЩ, Русия, Аржентина, Франция, Тунис.

Жени-

Група А/Япония, Сърбия, Бразилия, Корея, Домин. република, Кения

Група Б/ Китай, САЩ, Русия, Италия, Аржентина, Турция

Николай Иванов, volleycomment.bg


Още по темата
 • копирано
 • 3
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 6670

Добави коментар ›› Коментари (3)

1912
(Гост)
3
отговор
19 януари 2020 | 00:40

Към Пранди аз като лаик имам само една критика - не иска челънджи, за да накъсва играта, когато трябва. Иначе за мен огромен прогрес в организацията и тактиката на отбора при него и само заради Грозер не играхме финал в тази квалификация. Рейтинг: 0 0

Тони-Въшката
(Гост)
2
отговор
16 януари 2020 | 21:04

Последно подканване,а не повикване към псевдо инженера Лазаров Оттегли се достойно бе дъртак Спри да заблуждаваш волейболната общественост,че си фактор в СЕВ и ФИВБ Там никой на те бръсне за слива Попадна случайно,коньоктурно, със съдействието на съратника ти, националист,сърбина Боричич,който е загубил тотално доверие не само в Европа но и във ФИВБ Крайно време е да освободиш волейболното семейство от отровното ти и пагубно за българския волейбол негативно влияние Рейтинг: 10 2

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

хах
(Гост)
1
отговор
16 януари 2020 | 19:07

Провалил се е Пранди? С това, че превърна една разхайтена група в отбор? Не е само моментното състояние, важно е отношението вътре в отбора. Николай Иванов очакваше ли таква игра и такъв борбен дух? Аз всъщност не вярвам някой да се е надявал да вземем квотата, ама честно. Дори и да бяхме играли на финал срещу Франция щяхме да загубим. Обаче се появи онази сплотеност и жажда за игра, която липсваше от много време. Рейтинг: 27 10

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

До хах
(Гост)
17 януари 2020 | 11:03

Точно казано! Аз лично не бях виждала отбора да играе така поне от 5 години. А, и имаше смелостта да не вземе имена като Братоеви, Ники Николов и пр., за което абсолютно го адмирирам. Не мисля, че друг треньор, би имал таиз смелост Рейтинг: 6 11


							
						

Италия - А 1

Последно повикване за Токио 2020 16 януари 2020
България получи две възможности за класиране на олимпийски игри и в двата опита не успя. Първата възможност като домакини не беше дооценена от състезатели и треньорско ръководство. Ръководството на ...
Иван Петков: Искам България да участва на ... 26 януари 2020
Селекционерът на женския ни национален отбор по волейбол Иван Петков гостува е предаването „Код Спорт“ по ТВ+. Специалистът бавно, но сигурно се изкачва по стълбицата на своята професия. Той започна ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.