Тенис

Алекс Лазаров: Лекарите ми казаха да спра с тениса

16 януари 2020 | 14:50 - Обновена
Алекс Лазаров: Лекарите ми казаха да спра с тениса
 • копирано
 • 4

Александър Лазаров игра в националния отбор по тенис, който завърши 9-и в света на новия турнир ATP Cup в Австралия. Синът на най-младия ни шампион Красимир Лазаров направи страхотно впечатление с представянето си на двойки с Григор Димитров.

- След победата над Великобритания в Сидни те обявиха за човек на мига. Почувства ли се като такъв?

- Не, ние всички бяхме като отбор там и всеки даде по нещо за успеха. Дали аз ще играя, или някой друг, ние сме отбор и преживяваме всичко заедно. В личен и професионален план за мен бе страхотно, защото никога не бях играл двойки с Гришо. Преди мача бях много притеснен, но той умее много добре да те успокои, да ти вдъхне увереност и да те накара да играеш най-добрия си тенис. Страхотно преживяване.

- Какво си помисли, като излезе на един от най-големите кортове в света? При това с покрив.

- Да, кортът бе по-различен. Първоначално тренирахме на външните, които бяха малко по-бързи, но като влязохме вътре, усетихме, че няма вятър заради покрива и се играеше по-приятно. Имаше страшно много хора. Ние свършихме в 2,47 сутринта и по трибуните бяха останали само българи - около 300-400 души, а това бе страхотно. Не бях виждал такава атмосфера преди, това е най-големият турнир, в който съм участвал.

- Лесно ли се играе в двойка с Григор?

- Да, много е лесно. Той се държи като равен с теб, нямаш чувството, че си с човек от топ 10 или топ 20 на света, защото

се държи като

твой приятел

на корта

Всичко, което ми казваше, бе правилно. Лесно се играе с човек, който разбира нещата. Моят опит на двойки е предимно от турнирите Futures и “Чалънджър”, където реално няма толкова мисъл и се играе една идея по-лесно. Но на такъв голям турнир наистина трябва да покажеш нещо по-специално и се радвам, че го направих.

- Научи ли нещо през тези дни с Григор в Австралия?

- Да, той ни предаде най-вече професионализма, който притежава, и ни показа как се подготвя за мачовете, как играе и как се възстановява после. Хубаво е да ги видиш тези неща, защото по принцип нямаме достъп до тях. Алгис (Христов - физиотерапевтът - б.р.) също бе с нас и се грижеше всеки да е в топформа и да няма проблеми с физическото състояние. Научих, че трябва да се бориш винаги докрай, защото срещу Великобритания съперниците ни имаха два мачбола и реално мачът бе свършил, но най-хубаво е да опитваш докрай.

- С вас бе и Кристиан Гро, новият треньор на Григор. Какви са впечатленията ти от него?

- Не го познавах и съм доста изненадан, защото е много интересен човек. Познава играта и е пример, че не е задължително да си бил №1 в света, за да бъдеш добър треньор. С него се говори много лесно и ми направи впечатление, че когато ти казва да направиш нещо, пита дали си го разбрал и дали имаш нужда от това и какво е твоето мнение. Има обратна връзка, а това е много важно, защото по този начин ти дава да разбереш, че наистина го интересува какво мислиш. Всичко, което ни говореше по време на мачовете и в паузите, е правилно и можеш да научиш много от него.

- Кристиан е открит за тениса от бившия шампион на България Любомир Петров, който работи в Германия.

- Прочетох за това на летището. Радвам се, че българин е замесен. Ние

приехме Крис

като българин,

защото той се раздаваше и показваше същите емоции като нас.

- Загубата на двойки от Молдова ни попречи да се класираме за четвъртфиналите. Какво стана?

- Със сигурност никой не иска да загуби. Но аз не мисля, че това бе решаващият мач, защото ако бяхме победили Белгия, се класирахме като първи в групата. Просто така се развиха нещата, че можехме да продължим само като първи. Втори ставаха Великобритания или Белгия. Ние бяхме с най-добри показатели от другите, но не успяхме да се класираме. Да, трябваше да вземем мача с Молдова, но и те показаха много добра игра.

- Срещу Белгия водехте със сет и пробив при двойките. Какво стана?

- Все още не мога да заспя от това. Реално не знам какво стана. Те са играчи, които изполват и малкия си шанс, ако им дадеш такъв. Имаха една възможност да си върнат пробива, направиха го и от този момент започнаха да диктуват играта. В тайбрека бе много тежко, защото няколко точки можеше да бъдат както за тях, така и за нас, но... малшанс. Те и двамата са играчи от топ 50 и си затвориха мача.

- Да оставим резултатите настрана. С какво се занимавахте извън мачовете и тренировките? Как се чувстваше за първи път на такъв турнир?

- Да, за първи път бях в такава обстановка. Но и за Григор бе нещо ново да е играещ капитан и със сигурност имаше много напрежение, но се справи отлично. Между мачовете гледахме да се забавляваме и да разпускаме по най-добрия начин. Водеха ни наляво, надясно, бяхме в прочутия олимпийски басейн, където направихме игри с топки, после Гришата ни заведе на Бондай бийч, който е един от най-известните плажове в света. Невероятно красиво място и се радвам, че успяхме да го видим. Страхотна атмосфера, забавлявахме се. Всички се разбираме помежду си, няма лоши чувства, настроени бяхме позитивно във всеки един момент и затова реално играхме толкова добре.

Александър Лазаров: Лекарите казаха да спра с тениса. Няма да стане, това е моят живот

 

- В същото време в България се появиха анонимки, че федерацията ни е отказала поканата за участие в ATP Cup, че не ви е поела никакви разходи. Това изненада ли те? Сподели, че май знаеш кой е автор.

- Не, не ме изненадва. Този човек просто иска своите 5-10 минути слава за един ден. Да, мисля, че знам кой е, но няма да споменавам имена, той си знае. Не мога да разбера това нещо. По-точно мога, но не го одобрявам и приемам. Вместо хората да ни запомнят с това, че сме станали 9-и в света, през последните няколко дни се коментираше само кой е платил разноските, кой е платил билетите, хотела и т.н. Това няма значение. Дали ще съм аз, или някой друг, важен е крайният резултат - това, което сме направили.

- Как стоят нещата всъщност?

- Всичко е ясно. В интернет пише какъв е регламентът, откога организаторите започват да поемат разходите за престоя. Всеки, който иска, може да го прочете.

- И не е имало никакъв проблем с финансиране, пътуване, хотел?

- Не, проблеми с финансирането, хотела и пътуванията не е имало.

- В Сидни вечеряхте винаги заедно. Как се държи Григор Димитров извън корта, на масата, в компания? Повечето хора го знаят само от телевизията.

- Григор е изключително земен и се държи с нас все едно се познаваме цял живот и сме приятели. Не сме имали никакви проблеми с него. Ние го знаем какъв тенисист е, но исках да видя как ще се държи, защото в сравнение с него ние все още сме никои. Много по-назад сме в ранглистата. През годините съм виждал много топтенисисти, които се държат лошо, не обръщат внимание на играчите с по-ниско класиране, но той не е такъв.

Григор се държа с нас страхотно, заведе ни на най-хубавите места, които знае в Сидни. Прекарах си страхотно.

- Но малко преди да заминеш, се разболя.

- Да, преди да замина в Гърция, се разболях и ме държа около месец и половина. Не знам какъв бе вирусът, не бях и тренирал много. При заминаването отмениха няколко пъти полетите и пристигнахме на 30-и и реално сме тренирали 2-3 дни. На 31 декември почивахме, защото бе Нова година. Имахме малко дни за подготовка, но пак казвам - Григор е човек, който умее да те успокои и да ти вдъхне увереност, да те накара да покажеш най-доброто.

- Миналата година не бе от най-приятните за теб. Имаше сериозен здравословен проблем. Какво точно се случи?

- И до днес не мога да разбера какво се случи. В един момент си здрав, чувстваш се добре и показваш най-добрите резултати, а две седмици по-късно си на легло в болница неподвижен и не знаеш къде си.

Откриха ми

автоимунно

заболяване,

което ме извади от строя между 3 и 4 месеца. После възстановяване реално няма, само контрол. Това ще е с мен цял живот и ще съм на медикаменти. Трябва да се боря с това. Когато отидох в Мюнхен, ми казаха, че е по-добре да престана да играя тенис, защото при натоварване рискът за здравето ми е по-голям. Но аз им отговорих, че няма как да направя това, защото играя цял живот и това ми е мечтата, това е моята страст. Ще играя, докогато мога.

- Роден си в Маями, това само стечение на обстоятелствата ли е?

- Майка ми и баща ми са искали да се устроят в САЩ. Баща ми е имал оферти да бъде треньор и да остане там за по-дълго. Но плановете се провалят и се връщаме в България. Много съм благодарен, защото научих английски и това е първият ми език, и заради американския паспорт, който ми дава по-големи възможности и пътувам по-лесно.

- Отказваш покани от престижни университети, защо?

- Това стана, когато играех при юношите. Най-добрите университети имат хора, които обикалят по турнирите и наблюдават тенисисти. От “Харвард” ми писаха, когато загубих от Феликс Оже-Алиасим на 1/4-финал на “Еди Хер”, мисля, че имах 4 мачбола. След мача при мен дойде човек и ми каза, че

от “Харвард”

имат оферта за

пълна стипендия,

ако искам да продължа тениса заедно с ученето. После ми писаха от “Йейл” и “Станфорд”. Отказах, защото при ангажимент с престижен университет поне 4 г. си свързан с тях и не можеш да се състезаваш професионално. Можеш, но в много малък период от време и така няма как да осъществиш мечтите си, ако искаш да ставаш професионалист. Отказах, за да продължа да следвам целта си да стана един от първите 10 в света.

- В семейството ти как приеха решението?

- Майка ми е завършила медицина и има две висши образования. За нея ученето е наистина от много голямо значение. Тя го прие тежко, искаше да отида, защото хем щях да играя тенис, хем щях да взема диплома, която остава за цял живот и реално светът ти е в краката и можеш да си намериш работа, където искаш. Но после ме разбра, защото семейството ми помага да играя тенис, откакто се помня, и преследваме една и съща цел. Трудно, но го прие.

- Имаш доста татуировки, тайна ли са?

- По принцип не се казва. Само най-близките ми знаят какво означават. Свързани са с миналото и с това какво съм преживял дотук. Имат си специално значение.

- Мечтаеше да се снимаш с коала и го направи...

- Да, успях да ги видя. За съжаление, спяха и нямаше как да ги гушна, да ги погаля. Не исках да ги събудя. Невероятен момент.

- Коя е следващата ти мечта?

- Искам да играя пак на такъв турнир. Надявам се и догодина да отидем. Започнах да вярвам още повече във възможностите си. Трябва да правя някои неща по-добре и да следвам съветите на Крис. Мечтая за същото, за което съм мечтал от малък - един ден да вляза в първите 10 на света.

- Баща ти помага ли още със съвети?

- Баща ми винаги ще ми помага. Докато играя тенис, той ще е част от моя екип, както и дядо ми, и баба ми. Аз съм израснал в семейство, в което тенисът е основна част от живота. И баща ми, и чичо ми, и дядо ми са били тенисисти. Няма как да не са с мен.

24chasa.bg

Още по темата
 • копирано
 • 4
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 2857

Добави коментар ›› Коментари (3)

Жив и здрав!
(Гост)
3
отговор
16 януари 2020 | 22:37

Успехи в бъдеще в здравословен план най-важното, а и в тениса! Дано позитивното представяне в Австралия да е каталист за кариерата на момчетата. Рейтинг: 6 2

Румен
(Гост)
2
отговор
16 януари 2020 | 18:08

Браво Алекс! Имаш талант, имаш психика !Пожелавам ти здраве! Ще успееш момче. Мечтите се сбъдват. Успех! Рейтинг: 13 1

ПМ
(Гост)
1
отговор
16 януари 2020 | 17:05

Следвай мечтите си и се бори докрай. Успех оттук нататък! Рейтинг: 12 1


							
						

Топ 20 в световната ранглиста - мъже

Топ 20 в световната ранглиста - жени

Ще бъде ли Григор заплаха за съперниците си през ... 24 ноември 2019
Григор Димитров може да бъде заплаха в турнирите от “Големия шлем” през 2020 година, вярва журналистът на TennisWorld Лоренцо Чоти. В специална статия, посветена на най-добрия български тенисист, Чоти ...
Младите звезди на България - Елена Кралева 30 януари 2020
Елена Кралева (ТК "Авеню", гр.Бургас) започна годината с титла по двойки в тандем със Стела Пеева и второ място на сингъл на Държавното лично първенство по тенис на закрито до 18 годишна възраст.През 2018 г. Кралева е ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.