Тенис

Сервисът на Григор го предаде за рядко срещана загуба от Гофен

07 януари 2020 | 12:55 - Обновена
Капитанът на България за ATP Cup Григор Димитров допусна обрат от 6:4, 2:6, 2:6 след 2 часа и половина оспорвана битка с първата ракета на Белгия Давид Гофен и пропусна възможността предсрочно да осигури класиране на състава ни на четвъртфиналите в новия отборен турнир. Григор игра достатъчно солидно в първия сет, за да създаде обичайните проблеми на опонента си, срещу когото досега имаше 8 победи в 9 мача на най-високо професионално ниво.

Феноменални удари му осигуриха спечелване на сета от посрещане, но оттогава нататък сервисът на Димитров го провали. Сваляне на скоростта и няколко двойни грешки съвсем лишиха Гришо от увереност в подаването си, а повишената агресия от ретур и от основната линия на белгиеца действаха изцяло в негова полза.

Късметът също покри Гофен в няколко рисковани отигравания в третия сет и най-вече в шестия му гейм, когато той бе близо до това да бъде пробит, но издържа.

Така рядко срещаната загуба на Григор от този противник означава, че мачът на двойки ще реши дали България ще играе на четвъртфиналите на ATP Cup.
Невероятен Димитър Кузманов обезличи втората ракета на Белгия!
Двубоят се излъчва на живо по "Макс спорт 1", а преди него Димитър Кузманов спечели впечатляващо срещу втората белгийска ракета Стив Дарси с 6:0, 6:3.
ПЪРВИ СЕТ

Григор започна по най-добрия възможен начин и взе сервис-гейма си без напрежение, демонстрирайки агресия от първия удар след подаването, с което не даде шансове на съперника - 1:0. Впоследствие пък след ретурите още Димитров поемаше инициативата в разиграванията, като първо сбърка форхенд по обратния диагонал, но във втория случай ударът му провокира грешка на противника. Нов хубав ретур постави в безизходица Гофен и сбъркан бекхенд доведе до 15-30. За съжаление, втори сервис в аут не бе маркиран от лайсмена, българинът реши да не спира веднага игра и да продължи разиграването, което в крайна сметка загуби за 30-30. Гофен изпитваше проблеми в размените на бекхенд-слайс и геймът стигна до дюс, а после грешка от по-агресивен удар от задната страна на ракетата на белгиеца осигури точка за пробив. Невероятен форхенд-ретур по обратния диагонал на Григор матира противника и осъществи брейка за България - 2:0!

За съжаление, Григор не можа да изпълни най-добрите възможни начални удари и впоследствие изпадна в беда при 0-40, като още не можеше да спечели точка зад втори сервис. Невърнато първо подаване, последвано от пореден бекхенд-слайс, който затрудни Гофен, елиминираха два от брейк-боловете. Отличен форхенд по обратната права провокира грешка на противника и Димитров спаси третата възможност за пробив. Невърнат първи сервис по диагонала в полето за предимство даде аванс на българина, но после негова грешка от форхенд отново вкара гейма в дюс. Невърнат втори сервис в тялото към лявата страна на корта пак изведе Григор напред, а после още един неуспешен ретур - от форхенд в дюс корта - направи резултата 3:0.

Гофен имаше повече успеавемост с вкарването си на първи начален удар, но въпреки това нямаше безметежни моменти, защото Димитров с два мощни форхенда успя да се закачи при 40-30. Страхотен бекхенд-слайс на българина подкани съперника да излезе на мрежата, но Гофен трябваше да изпълни форхенда си от сложна позиция и го прати в аут. Изумителен минаващ бекхенд по правата, докато спринтира, осигури нов шанс за пробив на Гришо. Той бе неутрализиран със сервис-мрежа, като за първи път Гофен пое инициативата и показа повече агресия. Два отлични начални удара на белгиеца все пак го избавиха от неприятностите и намали изоставането си на 3:1.

Димитров отново привика съперника си на мрежата с бекхенд-слайс и Гофен сбърка волето си за 15-0, но после великолепна къса от форхенд на световния номер 11 направи 15-15. Непредизвикана грешка на Григор от форхенд по правата го постави в леко неудобна ситуация при 15-30, а след това сбъркан бекхенд по правата даде два шанса за брейк на белгиеца. За съжаление, нова прекрасна къса топка на Гофен му позволи да вземе ключов аванс в разиграването и да си заслужи връщане на пробива - 3:2.

Димитров отново предложи на противника си порция подсечени бекхенди и това донесе успех за 15-30, но след това Гофен най-накрая реагира успешно с форхенд по обратния диагонал и изравни на 30-30. Отличен форхенд по правата върху линията изведе Гришо до точка за пробив след хубаво разиграване, а после пореден форхенд-ретур по обратния диагонал матира сервиращия - 4:2!

Непредизвикана грешка от бекхенд на българина позволи на Гофен да дръпне с 15-30, а първият сервис не влизаше и това даде възможност на белгиеца да стигне до два брейк-бола. Начален удар плюс смач до мрежата елиминираха първия от тях, но двойна грешка върна интригата в сета - 4:3.

Гофен пласира два отлични първи сервиса, но после пък Димитров го попари с бекхенд-ретур по обратния диагонал - 30-15. Нов хубав ретур, този път от форхенд, провокира белгиеца да сбърка от задната страна на ракетата си за 30-30. Ас по правата в полето за предимство бе последван от неуспешен форхенд-ретур и за първи път от старта на двубоя резултатът бе равен 4:4.

Димитров също заби първата си директна точка от начален удар по правата в дюс полето, после добави още един невърнат сервис за 30-0, а и още един идентичен ас в същата посока. Последва двойна грешка и успешна комбинация ретур-форхенд на Гофен, за да се стигне до 40-30, а после от водеща позиция в разиграването Гришо прати форхенд в мрежата - дюс. Контраатакуващ бекхенд по правата на Гофен му заслужи брейк-бол, но той бе неутрализиран с невърнат сервис по правата в полето за предимство. Белгиецът пак опита да рискува с търсене на уинър от бекхенд по правата, но този път сбърка. Агресивният ретур на Гофен му донесе позитиви в следващия миг, само че Димитров контрира с невърнат сервис по диагонала в дясната страна на корта. Смяна на темпото с бекхенд-слайс в страхотно разиграване провокира грешка на белгиеца и Гришо се измъкна от неприятната ситуация, за да поведе с 5:4.

Първата двойна грешка на Гофен направи 30-30, но той изпълни трети пореден страхотен първи сервис в полето за равенство и дръпна с 40-30. Феноменален форхенд след чудесен ретур на Димитров вкара гейма в дюс, а непредизвикана грешка от бекхенд на белгиеца доведе до сетбол. Той бе неутрализиран с нов великолепен начален удар по диагонала - този път в лявата половина на корта. Григор си заслужи втори сетбол с подсечен бекхенд-ретур, а изключително класен минаващ бекхенд под напрежение осигури спечелването на първия сет след 62 минути!

ВТОРИ СЕТ

Още един магически минаващ удар от бекхенд парира поредното излизане на мрежата на Гофен в началото на втория сет за 15-15. Началният удар на Димитров отново не бе безупречен и той започна гейма с двойна грешка, а после поздрави съперника за отличен бекхенд-ретур - 15-30. Хубаво проведено разиграване на Гришо завърши с бекхенд-слайс и нова топка в аут от ракетата на излизащия напред белгиец. Размяна на форхенди бе спечелена от Димитров след грешка на противника, а следващото разиграване бе просто невероятно. За съжаление, форхенд по правата на Гофен от наглед невъзможна позиция закачи с милиметри линията и се стигна до дюс, а впоследствие белгиецът атакува с ново излизане на мрежата и спечели шанс за пробив. Той бе неутрализиран с комбинация сервис-форхенд, но после Гришо взе грешното решение да опитва къса и намери мрежата. Димитров отново се спаси с чудесен сервис по правата, а после още един му осигури предимство, но пък четвъртата двойна грешка възстанови паритета. Непредизвикано сбъркан форхенд по обратния диагонал в близост до мрежата на Григор осигури трети брейк-бол на противника и той вече бе реализиран с поредния агресивен ретур - 0:1.

В две поредни разигравания капитанът на България поемаше контрол над топката, но сбъркани форхенди опропастиха усилията му. В крайна сметка пробивът бе затвърден от Гофен, макар той да не бе особено убедителен в сервис-гейма си - 0:2. Григор отново трябваше да защитава точка за пробив, но го направи по прекрасен начин с остър бекхенд по диагонала. Двойна грешка номер 5 осигури нов брейк-бол на Гофен, а непредизвикано сбъркан бекхенд направи пробива факт - 0:3.

Перфектен лоб на Григор му даде лек аванс при 0-15, а после подсеченият бекхенд-ретур се оказа нерешима задача за белгиеца - 0-30. Два поредни великолепни сервиса на Гофен изравниха резултата, но отново сечен бекхенд на Димитров му осигури предимство в разиграването, за да се стигне до брейк-бол. Още един такъв удар със задната страна на ракетата доведе до грешка на белгиеца и един от пробивите бе върнат - 1:3.

Гофен поведе с 15-30, а българинът изразходи и последното си обжалване с хоук-ай, след което пък направи нова двойна за 15-40. За съжаление, негов ас от втори сервис бе отсъден в аут, а той не можеше да изпробва отново "ястребовото око", което го изнерви и последва грешка от бекхенд за пореден пробив - 1:4. Белгиецът нямаше проблеми при затвърждаването на брейка и поведе с 1:5. Григор пък с три грешки - две от бекхенд и една от форхенд - подари два шанса за спечелване на сета, но той ги отрази с два форхенд-уинъра. Два хубави сервиса все пак осигуриха първо взето подаване за капитана на България - 2:5. Гофен спечели сервис-гейма си с ас и изравни сетовете - 6:4, 2:6 за 1 час и 46 минути игра.

TРЕТИ СЕТ

Всички двойни грешки на Димитров бяха при опит за кик-сервис в полето за предимство и той направи нова такава за 0-30. Три поредни страхотни точки на българина обърнаха развоя на гейма в негова полза, като демонстрираше необходимата агресия в точните моменти. Гофен обаче продължаваше да прави чудесни ретури и си заслужи дюс, но два поредни невърнати начални удара свършиха работа за Григор - 1:0.

Гофен бе застанал здраво на основната линия и изпълняваше дори няколко деми-волета, а и няколко от ударите му намираха линията. Григор значително намали скоростта на сервисите си, за да избягва двойни грешки, от което се възползва агресивно настроения белгиец. Той взе подаването си и поведе с 0-30, а с ретур-уинър от бекхенд заслужи двоен шанс за пробив. Страхотен къс диагонал с форхенд елиминира опасността за Димитров и той извика триумфално, но после избърза с предната страна на ракетата и даде нов шанс на Гофен. Белгиецът заслужи пробива си с поредица дълбоки удари и провокира грешка на Григор, за да поведе с 1:2.

Гофен поведе набързо с 40-0, но после Димитров го наказа с две поредни хубаво спечелени разигравания, но въпреки това геймът отиде на сметката на белгиеца след нова атака на мрежата - 1:3. Три поредни чудесни невърнати сервиса на Гришо му дадоха предимство в следващия момент, а после Гофен заслужи аплаузите на всички (включително българина) с невероятно усилие да върне иначе чудесна къса. В крайна сметка форхенд по обратния диагонал спечели гейма в полза на Димитров за 2:3.

Двойна грешка на Гофен го постави в неудобно положение при 0-30, а чудесно изградена атака с форхенд на Григор бе спряна с отсъждане "аут", което после успешно бе обжалвано от белгиеца. При 15-30 световният номер 11 излезе на мрежата и имаше успех за 30-30 (Гофен излизаше само след сервис в полето за предимство), но после направи нова двойна грешка. Точно същото упражнение от същата страна му донесе успех след воле, което с един косъм закачи линията, като Гофен дори се извини за удара си. Грешка от форхенд на белгиеца осигури втори шанс за пробив на българина, но плътен сервис по правата в лявата страна на корта го отрази. Световният номер 11 удържа с добри начални удари и се спаси за 2:4.

Все по-рискованите решения на Димитров не му се отплащаха и за разлика от съперника, той нямаше късмета да хваща линиите със сантиметър или по-малко. Стигна се до критична ситуация 15-40 и нов агресивен ретур на втори сервис доведе до поредна грешка на капитана ни за 2:5. Гофен направи три аса и един невърнат начален удар, за да си спечели двубоя - 6:4, 2:6, 2:6 за 2 часа и 30 минути.

Още по темата
ДАНИЕЛ ЛЮБОМИРОВ
Редактор отдел "Спорт"
Прочетена 56464

Добави коментар ›› Коментари (93)

еничар
(Гост)
93
отговор
08 януари 2020 | 09:52

Този изрод еничар лае неразбираемо а болните лизачи го превъзнасят Рейтинг: 2 2

зрител
(Гост)
92
отговор
07 януари 2020 | 22:26

дришо педеус педеус да го дуаш скапоняк смотам виновен си за провала Рейтинг: 4 5

Вуте
(Гост)
91
отговор
07 януари 2020 | 20:39

Не знам защо игра за България , често е казвал че Монако е неговия дом. Не знам и защо му е да се прави на капитан. На това момче му трябват поне трима треньории двама психолози за да не прави глупости Рейтинг: 11 10

Моето име
(Гост)
07 януари 2020 | 22:26

И аз това се питах в началото. Играе, защото на този форум точките ще му се броят за АТР, не че играе за България. Рейтинг: 3 7

ONLINEPARI
(Гост)
90
отговор
07 януари 2020 | 18:59

НАУЧЕТЕ КАК ДА ПЕ ЧЕЛИТЕ 999$ НА МЕСЕЦ ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ И ЗАПОЧНЕТЕ РАБОТА ОТ ВКЪЩИ. 100% РАБОТЕЩА СИСТЕМА. ВИЖТЕ ТУК. -----------------B G S E C U R E - P T C - S I T E - C O M Рейтинг: 1 1

vado
(Гост)
89
отговор
07 януари 2020 | 18:52

Случайност е когато Григор побеждава , а не когато губи Рейтинг: 11 11

Акиш бакиш
(Гост)
88
отговор
07 януари 2020 | 18:13

Гришо падна лошо и болезнено. Рейтинг: 7 4

Hell
(Гост)
87
отговор
07 януари 2020 | 18:05

Красиви момичета, които ви очакват на -- Sextis.fun Рейтинг: 1 1

ko?
(Гост)
86
отговор
07 януари 2020 | 17:39

По-добре да падне от Гофен, отколкото от някой олиГофрен! Рейтинг: 14 4

Fen
(Гост)
85
отговор
07 януари 2020 | 17:12

Istinata e che mnogo na visoko go slojihme Grigor i mnogo da ni golemi ochakvaniqta a toi vsushnost e srednqk tenisist mejdu 25-50to mqsto v ranglistata tam mu e mqstoto za tova mnogo vi boli kato zagubi I si mislite che e Federer I ne trqbva da gubi. Moite uvajeniq kam nego, toi e nai dobriq ni tenisist no tova e istinata Рейтинг: 8 6

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Просто
(Гост)
84
отговор
07 януари 2020 | 17:07

Не мога,да повярвам колко хейт,има тука за България,за родната ни държава,за тези момчета които ни представят пред света.Не заслужаваме и тях.Срам ме Рейтинг: 28 5


(Гост)
07 януари 2020 | 17:42

за българите да. но за небългарина не си прав. Рейтинг: 8 11

venzimir
(Гост)
83
отговор
07 януари 2020 | 17:01

Григор ни би ..... Рейтинг: 9 7

Ivo
(Гост)
07 януари 2020 | 17:53

Гришо Тотото трябва да бъде разследван за черно тото. Рейтинг: 16 6

Aма
(Гост)
82
отговор
07 януари 2020 | 16:36

Тоз гей с бинтованата глава защо гледа като наакан? Май доста пръцкахме по медиите досега ? Рейтинг: 9 13

КОКО
(Гост)
81
отговор
07 януари 2020 | 15:59

Защо не пуснаха другите да играят на двойки. А ГРИГОР да си седи на пейката. Рейтинг: 20 11

/
(Гост)
80
отговор
07 януари 2020 | 15:53

По-добре да си бяхме паднали отначало да не възлагаме надежди, сега боли повече. Рейтинг: 10 6

Фен на тенис
(Гост)
79
отговор
07 януари 2020 | 15:37

Отново Гришо показа, че има проблем и то психически! Провали момчетата които се бориха като лъвове!Срам ! Наааква се във важни моменти... Рейтинг: 41 11


							
						

Топ 20 в световната ранглиста - мъже

Топ 20 в световната ранглиста - жени

Ще бъде ли Григор заплаха за съперниците си през ... 24 ноември 2019
Григор Димитров може да бъде заплаха в турнирите от “Големия шлем” през 2020 година, вярва журналистът на TennisWorld Лоренцо Чоти. В специална статия, посветена на най-добрия български тенисист, Чоти ...
Младите звезди на България - Мария Рогачева 23 януари 2020
Мария Рогачева (ТК "Пловдив 1981") триумфира с титлата по двойки в тандем с Йоана Константинова (ТК "Плевен-ПСК") на Държавното първенство на закрито до 14-годишна възраст. На сингъл Рогачева спечели бронзов медал, след ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.