БГ Футбол

Шеф в БФС: Нито един държавен лев не е отклонен

21 ноември 2019 | 18:28
Шеф в БФС: Нито един държавен лев не е отклонен
Заместник-изпълнителният директор на БФС Антон Попов интервю пред "24 часа". Той разкри подробности как от централата използват парите отпуснати от държавата за детско-юношески футбол.
 
Г-н Попов, в последните дни се сипят обвинения към БФС за това, че има нарушения при използването на отпуснати от държавата пари за детско-юношеския футбол в различни програми. Наистина ли е така и колко пари са "отклонени"?
- Веднага ви отговарям, че нито един лев, даден от ММС за децата не е отклонен. За всички извършени разходи по програмите има изготвени и предадени в съответните срокове, съгласно договорите с министерството, документи. Те отговарят на изискуемите образци, които са неразделна част от двете програми.
 
Бихте ли дали подробности за тези програми, колко пари са изхарчени и за какво?
- Първата от тях е стартирала още през 2007 година и се нарича "Програма за развитие на детския футбол на БФС. Тя е насочена към деца на възраст от 7 до 12 години. Ежегодно в нея се планират не по-малко от 50 турнира с участието на над 8000 деца. Имали сме години, когато бройката на малките футболисти е достигала 12 000. Организатори и изпълнители са регионалните структури на БФС, заедно с представители на общините.
 
И за какво отиват тези 336 000 лева годишно?
- Средствата от ММС се използват за закупуване на спортни пособия - футболна екипировка за всички участващи деца, футболни топки по стандартите на ФИФА (N 4 и N 5), мрежи и сакове за топки и мрежи за футболни врати. Ще ви дам пример за 2018 година. Тогава в турнирите от тази програма са участвали 9684 деца от 518 отбора. Сами можете да пресметнете къде и за какво са отишли парите. Ние се придържаме стриктно към Приложение 1 от програмата, касаещо количествено-стойностната сметка и финансовата обосновка за провеждане на турнирите. За всеки турнир има приложени протоколи за получените екипи и пособия, като образците са 4 и стриктно се следи за коректността им. Областните ни председатели отговарят лично за организацията на турнирите, оформянето и изпращането в срок на необходимата документация. За периода 2015-2018 година отчетите на БФС са представяни в определения в договора срок и съдържат информация за изпълнението на Програмата.
 
Далеч повече пари се харчат за една друга програма, където са намесени и имената на двама вицепрезиденти на БФС, в чиито хотели са отсядали участниците?
- Това е Програма за развитие на детско-юношеския футбол на БФС. Предвид обществената и социолната значимост на футбола, ММС подкрепя развитието на подрастващите. Това е логично, защото БФС заема първо място по брой клубове сред спортните организации. Футболът се развива на практика във всички общини. Целите на програмата са осигуряване на необходимите условия за спортно развитие и стимулиране на младите футболни таланти, създаване на единна система за физическа подготовка на подрастващите - правилна култура и координация, чрез налагане на утвърдени европейски модели. През 2016 година футболът бе включен в Програмата за развитие на спорта за високи постижения на ММС и получава финансиране. За 2018 година например, сумата е 1 180 000 лева. В тази програма се включват спортисти от разширените състави на националните отбори в няколко възрастови групи - до 15, 16, 17 и 19 години.
 
Тези пари звучат стряскащо, за какво се тези милиони и защо се плащат по 75 лева на човек на ден в хотели на Лечков и Фурнаджиев?
- Нека ви отговоря първо за хотелите. Категорично не е вярно, че са ползвани само хотели, които са свързани с вицепрезидентите. Младите футболисти са били настанявани на различни места в България - Сливен, Трявна, София (комплекс "Царско село"), Говедарци и Банско. Кой хотел да бъде избран и къде да бъдат настанени отделните отбори се решава от специална комисия, оглавявана от члена на Изпълкома и отговорник за детско-юношеския футбол Емил Костадинов. В тази комисия влизат шефовете на школите на водещите клубове и специалисти от НСА начело с проф. Лъчезар Димитров. Всичко по програмата, включително и местата за провеждане и отсядане се решават от нея. Сами разбирате, че не се разпорежда от централата на БФС кой хотел да бъде избран. Що се отнася до цената от 75 лева на ден, то в нея влизат спане, пълен храноден съгласно изготвено меню от лекарите на националните отбори, ползването на терените и транспорт там, където е необходимо. Сами можете да видите, че тази цена не е над пазарната за страната. Само за пример ще ви кажа, че средствата в размер на 75 лева на ден за подготовка и наем на спортни обекти съответстват на тези в спортните бази Белмекен и Спорт палас (Варна), които се управляват от търговски дружества с държавно участие в капитала и принципал ММС. Предоставените от министерството средства се използват за тренировъчни лагери и контролни срещи, входящо и изходящо ниво на изследвания на младите футболисти, извършвани от специалисти в НСА. Обхвата по години е между 1007 и 1200 състезатели, които провеждат лагери в рамките на 35 дни. Отделно от това те получават екипировка, футболни топки (1200 на година), уреди и пособия за тренировъчна дейност. Конкретно за топките, те са професионални и цената им е 120 лева с ДДС. С тях играят дори национални отбори. Закупени и са електронни системи, които се използват при тестовете. И по тази програма БФС стриктно спазва изискванията за отчетност, които са заложени в подписаните договори с ММС. А що се отнася до хотела на Йордан Лечков в Сливен, то целият комплекс с 4 футболни терена и 2 лекоатлетически писти е сред най-добрите в България и сертифициран от УЕФА. Там се провеждат квалификации за юноши, организирани от евроцентралата. През 2015-а година от УЕФА избраха "Спортпалас" като център на Европейското първенство за юноши. При Лечков целогодишно се готвят чужди спортисти от най-различни спортове. Защо тогава ние да не ползваме тази база?
 
Защо БФС взима екипировка от съмнителни афганистански фирми и им налива държавни пари?
- Веднага искам да ви отговоря, че става дума за недобросъвестно внушение. Екипите са по Програма за развитие на детския футбол и фирмите, от които са закупени са регистрирани в България по всички изисквания на закона, има ги в Търговския регистър и изборът им е направен съгласно необходимата процедура. Наша проверка показа, че въпросните "афганистанци" са изрядни към държавата, до момента нямаме нито едно запитване за някакъв проблем през годините. Ние спазваме стриктно Закона за обществените поръчки в частта, която касае БФС като дружество с идеална цел. Изборът на доставчик е прозрачен. Изпращат се покани, събират се минимум три оферти и се избира най-добрата в съотношение цена/качество съгласно количествено-стойностната сметка и финансова обосновка от приложение 1 към Програмата. След изработването на екипите задължение на фирмата е да ги достави чрез спедиторска фирма до 28-те областни центрове, които организират турнирите по места. И що се отнася до прословутите"афганистанци" ще ви кажа, че екипите им се ползват от много футболни клубове на територията на страната и няма оплаквания от качеството. Те работят на българския пазар от над 25 години и имат собствен бранд. Не мога да разбера каква е тази истерия, че работим с фирми на чужди граждани?! Ами тогава дайте да изгоним всички бизнесмени, които не са българи, това ли трябва да стане? Знаете ли, че най-качествените топки в света се произвеждат в Пакистан. И най-големите първенства на планетата ги използват...
 
Министерството на младежта и спорта започна проверка чрез своя Инспекторат по двете програми. Имате ли някакво притеснение?
- Категорично заявявам още веднъж, че ежегодно в БФС се прави одит от фирма, с която имаме сключен договор. Отчитаме си всичко, съгласно изискването на закона по отношение на финансовата част. Отделно от това всяка година УЕФА и ФИФА също ни правят одит и проверяват всичко. По отношениена двете програми, ние сме изпратили всичко необходимо като документация в ММС и имаме протоколи за приемане на съдържателен и финансов отчет. Нека обществеността и членовете на БФС да бъдат спокойни. Ще го повторя още веднъж. Нито един лев от ММС за децата не е отклонен.
 
Заговори се, че БФС е плащал огромни наеми за тренировъчни игрища по време на Евро 2015 за юноши?
- Трябва да се обърнете по този въпрос към г-н Павел Колев, който беше директор на турнира. Аз за съжаление по време на това първенство бях в болница и гледах мачовете по телевизията. Мога само да ви кажа, че след инвестицията във футболните терени, те останаха за ползване от съответните общини.
 
В медиите се появи информация, че в българското футболно първенство топките имали лого на Полската Екстракласа. Защо се получи така?
- Ние имаме договор за 900 топки с фирма "Балистик". Тя за четвърта поредна година осигурява за нашето първенство най-добрата топка, с която се играе дори финала на Шампионска лига, на много добра цена за нашите възможности. За повече подробности трябва да се обърнете към тях.

Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 2439

Добави коментар ›› Коментари (21)

ЛОКО СТ ЗАГ.
(Гост)
21
отговор
25 ноември 2019 | 15:05

този комсомолец от бай тошово време няма равен на себе си по слагачество ,мазнене иинтриги.никога не е играл футбол.той е топлата връзка между бфс и ммс.крадец от рафинираните и подлите.дано органите на правосъдието да ги поставят на мястото им. Рейтинг: 2 0

1
(Гост)
20
отговор
22 ноември 2019 | 15:28

Не бе - те са отишли по рпеднзначение - за ДЮ футбол, но това не пречи да има конфликт на интереси, защото са правени лагери в хотелите на двама вицепрезиденти. Това е проблемът, а не дали са използвани по предназначението, за което са отпуснати от ММС. Рейтинг: 2 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Ей, наглец,
(Гост)
19
отговор
22 ноември 2019 | 11:47

Питат те за хотелите на вице президентите!? Това не е ли конфликт на интереси, МАЛОУМНИК СКАПАН ?! Рейтинг: 2 0

Комунетата по дърветата
(Гост)
18
отговор
22 ноември 2019 | 10:37

До-кога, болшевишкият тумор, ще трови държавата ни!? Рейтинг: 3 0

Кумчо Вълчо
(Гост)
17
отговор
22 ноември 2019 | 10:20

Нали уж се самоиздържаха ,какви държавни средства.? Рейтинг: 2 0

Кумчо Вълчо
(Гост)
16
отговор
22 ноември 2019 | 10:20

Нали уж се самоиздържаха ,какви държавни средства.? Рейтинг: 2 1

????
(Гост)
15
отговор
22 ноември 2019 | 09:04

ВСИЧКИТЕ са "усвоени!? Рейтинг: 4 0

Дидо
(Гост)
14
отговор
22 ноември 2019 | 08:47

Е как не е отклонен един лев като всички лагери на националните гарнитури са правени в хотелски комплекси на Лечков и Фурнаджиев и на цени от по 90лв на вечер при положение ,че има същите комплекси на цени от по 45-55лв на вечер!!! Рейтинг: 10 0

Кумчо Вълчо
(Гост)
22 ноември 2019 | 10:17

Еееех четеш евангелието както дявола. Какви 90 за 48 са ги настанявали. Рейтинг: 0 1

FC K U
(Гост)
13
отговор
22 ноември 2019 | 07:31

Този пропит от измами наглец за толкова прости ли ни мисли? Кой му се връзва на смешните приказки?! Цялото БФС с маршова стъпка към Централен Софийски... Рейтинг: 8 1

FC K U
(Гост)
12
отговор
22 ноември 2019 | 07:31

Този пропит от измами наглец за толкова прости ли ни мисли? Кой му се връзва на смешните приказки?! Цялото БФС с маршова стъпка към Централен Софийски... Рейтинг: 6 0

Факю
(Гост)
11
отговор
22 ноември 2019 | 06:43

Фурнаджиев откъде има тия хотели , няма ли да се разследва. Мутри управляват държавата , мутри и във футбола. Всички документи били изрядни. Изрядни са , ама на двойни цени останалото във вашите джобове , на глупаци ни правите мана ви Долна. Рейтинг: 10 0

Аз
(Гост)
10
отговор
22 ноември 2019 | 00:01

Попов е най неадекватни и некомпетентен служител в БФС. Най долната подлога и дребен хитрец и..... С интриги освободи доста кадърни хора. Идва му време разделно. Ако премиера наистина иска истински промени този е първият който трябва да изчезне. Рейтинг: 13 0

A
(Гост)
9
отговор
21 ноември 2019 | 23:23

Тва всички са толкова нагли че незнам Рейтинг: 13 0

Българин
(Гост)
8
отговор
21 ноември 2019 | 23:05

Защо цензурирате истината боклуци. Рейтинг: 3 0

eDominations
(Гост)
7
отговор
21 ноември 2019 | 21:32

България е на път да бъде изтрита от картата на света! Нуждаем се от вашата помощ! - eDominations Рейтинг: 1 1


							
						

›› Live Scores

Календар

calendar_icon
календар затвори

Всички мачове

Ще си върне ли върха ЦСКА 1948? 23 октомври 2019
ЦСКА 1948 изгуби първото място във Втора лига и вече е в несигурната зона на баражите. Разбира се, до края на сезона има още много мачове и абсолютно нищо не е решено. Странно е обаче как "червените" вече са зад ...
Радуканов: В Септември има едни от най-добрите ... 11 декември 2019
Наставникът на Септември Милен Радуканов бе гост в студото на "Обзор на Втора лига", където сподели впечатленията си от сезона на столичаните. В последния си двубой Септември разбиха с 4:0 Струмска слава и ще зимува на ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.