ЦСКА

Крушчич: Бях близо до Левски, но отказах

21 ноември 2019 | 10:35 - Обновена
Крушчич: Бях близо до Левски, но отказах
Старши треньорът на ЦСКА-София Милош Крушчич дадe за „Тема Спорт" първото си голямо интер­вю, откакто пое тима в началото на октом­ври. 43-годишният сърбин говори по редица въ­проси, свързани с "червените" и своя начин на ра­бота. Коментира и изявите на някои от фут­болистите като Али Coy и Валентин Антов. Той разказа и как се е запознал с Люпко Петрович. Именно при носителя на КЕШ за 1991 г. Крушчич стартира своята треньорска кариера - като помощник в казахстанския Тараз. С Ми­лош се срещаме в ресторанта на „Армията".

Г-н Крушчич, как се стигна до идването би в ЦСКА? Люп­ко Петробич ли се свърза пър­ви с вас?
- Да, с Люпко се познаваме отдавна. Работили сме заедно в Казахстан - в Тараз. Бяхме за кратко и в Литекс. Имаме от­ношения отдавна.

Как се запознахте?
- Това се случи още докато бях в Русия. Тогава играех за Ростов, а Люпко дойде на преговори с клуба. Това беше някъде през 2005 или 2006 година. Той не под­писа, но тогава за първи път установихме контакт. А като отиде в Казахстан, наш общ поз­нат ме беше препоръчал на Люп­ко, защото зная руски език. Той ме привлече в Тараз и така за­почнахме да работим заедно.

Бяхте представен като анализатор в ЦСКА през лято­то. Каква всъщност ви беше ролята, защото често ви виждахме да давате указания към играчите?
- Ролята ми беше първи помощник. Бях записан като анализатор поради административни въ­проси. За мен няма значение да­ли се водя анализатор, тре­ньор или помощник. Ролята ми винаги е била треньор. Разби­рам добре какво иска Люпко и затова той ми гласува дове­рие.

Ако правилно разбираме, ангажиментът ви като стар­ши треньор е до края на годи­ната. Кога ще се реши дали ще останете за постоянно?
- Всичко зависи от резулта­тите. Това е единственото мерило във футбола.

Мачовете с Лудогорец и с Арда за купата ли са най-важ­ни за вашето бъдеще?
- Не. Най-важният е с Ботев Враца. Не искам да говоря за ня­колко мача напред. С футболи­стите разговаряме само за предстоящата среща. За Лудогорец не сме си казали и дума.

За какво може да се бори ЦСКА този сезон?
- В ЦСКА амбицията винаги е най-голямата възможна. Не ис­кам да прогнозирам. Какво ще стане, ще видим накрая. Разби­ра се, аз си имам своята амби­ция. Всички в клуба я имаме -президентът, ръководството, играчите... Ако нямаш амби­ция, няма полза да работиш в тази област. Но в този мо­мент, в тази ситуация, в коя­то се намираме, трябва да играем мач за мач. Няколко пъ­ти обаче го казах - не се преда­ваме.

А защо се получи така? За­що имаше такова колебание на резултатите при Люпко?
- Широкият анализ трябва да се направи в края на полусезона. Подготовката беше около 4 седмици и не беше пълноцен­на. Дойдоха много нови футбо­листи. На всеки от тях му трябва време да свикне с отбо­ра, с България... Евротурнирите започнаха по едно и също време с първенството. Всичко това влияе и води до колебания в резултатите, футболът е процес, нищо не може да се слу­чи за един ден. Ако искаш да из­градиш добра система в отбо­ра и в клуба, е необходимо вре­ме. Всеки футболист се нуждае от време, за да се адаптира към новия си тим, а на треньо­ра му трябва време, за да опоз­нае играчите. И сега е трудно да посочим конкретните при­чини.

Какво се промени под ваше ръководство? Отборът запи­са три поредни победи, без да допусне гол, което този сезон не се беше случвало...
- Сега не искам да говоря за промени. Искам да вдъхна пове­че увереност на футболисти­те, да говорим повече с тях в психологически план. Да си вър­нат самочувствието, защото малко го бяха изгубили. Всички са добри футболисти, но им трябва малко работа на психо­логическо ниво. Искам да раз­крием пълния потенциал на играчите. Когато първи вкара­ме гол, отборът започва да играе с голяма лекота. Всичко е свързано с напрежението и с това, че в началото имахме резултати, които никой не е очаквал. Отвори се разлика с останали­те отбори и това доведе и до напрежение сред футболисти­те.

Вие сте млад треньор. Това помага ли би да сте по-близък с футболистите и да ги разби­рате по-добре?
- Това зависи от треньора и от подхода му към играчите. Всеки треньор си има свой под­ход. Аз много обичам да разго­варям с футболистите, да им обръщам доста внимание. Но пък съм много стриктен, кога­то са на терена. Изисквам до­ста в мачовете - много профе­сионализъм и дисциплина. Ина­че извън терена винаги обичам да разговарям с тях и ако мога да им помогна - както по спортни, така и по лични въ­проси.

Каква е футболната ви фи­лософия?
- Някои треньори казват, че философията им е атакуващ футбол. Други - дефанзивен. Във футбола има една филосо­фия и тя е да побеждаваш. Ко­гато започнах да работя преди 8-9 години, и аз си мислех, че моето кредо е атакуващият футбол. Но, когато реално станах тре­ньор, осъзнах, че не е само ата­ка. Има и защита. Затова ис­кам добре организиран отбор и в нападение, и в отбрана. И да играем за резултат, разбира се.

В едно ваше интервю преди години казвате, че искате ва­шите отбори да играят бърз, красив и техничен футбол и давате свобода на футболи­стите. Още ли стоите зад тези идеи или се промениха с времето?
- Вече казах, че искам да дей­стваме и да се движим много бързо, защото такава е тен­денцията в модерния футбол. По отношение на свободата ще ви обясня. Има три зони - в тази пред нашата врата не ис­кам да се поемат никакви ри­скове. В средата на терена има умерен риск. А в третата зона - в атака, пред съпернико-вата врата, там вече давам пълна свобода.

Как се отнасяте към игра­чите - като приятел или като генерал?
- Нито едно от двете. Тряб­ва да се спазва дистанция, но винаги съм открит към разго­вори с футболистите. Не съм автократ, но и не съм демократ. Ако си пълен демократ, значи всеки ще може да прави, какво­то си иска. А аз не го позволя­вам. Има си правила и дисци­плина. Аз съм нещо по средата.

Има ли ЦСКА проблем с играта през първите полувре­мена, защото огромна част от головете падат след почи­вката?
- Така се получава. Имаше и мачове, в които вкарахме още в началото - с Витоша (4:0). Важното е накрая да победим. А дали ще отбележим в начало­то или в края... Да, по-лесно е да отбележим отрано, за да можем да играем по-освободено. Но мисля, че играем в доб­ро, равномерно темпо през це­лия мач. Не бива да действаме бавно, с много фаулове и накъс­вания. Това не отговаря на на­шия стил. Винаги искам високо темпо. След почивката съпер­ниците се уморяват, а ние продължаваме в същото тем­по и вкарваме.

Как си обяснявате многото пропуски на Али Coy?
- Защо да са много? Колко го­ла има Coy в първенството - 8. С колко е водещият реализа­тор -10 (б.р. - Димитър Илиев). Значи върви в правилната по­сока. В последно време вкара няколко попадения. Ако се по­гледне общата му статистика за миналия сезон е реализирал 11 гола за първенството, а сега има 8. Значи Coy сега е реализи­рал почти толкова, колкото за целия минал сезон. Следовател­но играе добре. Има шансове да стане и голмайстор на първенството. Той работи здраво, иска доста от себе си и аз съм доволен от него. Главното е нападателят да има положения. Това означа­ва, че работи правилно. Въ­просът е да се движи, да се освобождава. Ако нападателят няма положения, тогава вече имаме проблем. Нужно е да сме търпеливи. Ние имаме голямо доверие в Coy и той го усеща.

А какви са впечатленията ви от Отабор?
- Отабор е млад футболист, който има голям потенциал и го виждам всеки ден в трени­ровките. Този потенциал тряб­ва да се развива. Не му е лесно, защото идва от друга държава, с друг манталитет и подход. Всичко е било различно. Когато пристигна, той не беше физи­чески готов, а първенството вече беше в ход. Имаше нужда от време да се подготви, но малко по малко напредна. Засе­га Отабор ни дава нещо, но мо­же повече и трябва повече. Аз съм убеден, че Отабор ще бъде от полза на ЦСКА в бъдещето. Сега му е нужно време.

Прави впечатление, че под ваше ръководство започнах­те да налагате Антов като титуляр. C какво ви впечат­ли той?
- Всички фенове на ЦСКА, пък и на българския футбол, трябва да са радостни, че толкова млад съ­стезател играе в клуб като на­шия. Аз обичам млади играчи, а Антов има голямо бъдеще. Той дава баланс на играта между от­браната и атаката. Антов из­пълнява всеки замисъл и всяко указание, което получава. Ан­тов прави това, което се изисква на неговата позиция. Той играе като голям футболист и съм много доволен от него.

Само в средата на терена ли го виждате?
- Да. Знам, че може да играе като централен защитник, но в този момент отборът се нуждае от такъв профил фут­болист в средата на терена. Човек, който постоянно е пред защитата. С една дума -черноработник. Може би не се вижда с про­сто око, но който разбира доб­ре футбола, вижда колко много работа всъщност върши Ан­тов. Като статистика в по­следните два мача с Черно мо­ре и Славия той беше един от най-добрите играчи на ЦСКА.

Преди да преминете в ЦСКА, сте водили два сръбски отбора, но имате скромен опит като старши треньор -около 40 мача. От тази гледна точка не ви ли притесняваше да направите така рязко крачка към гранд като ЦСКА?
- Не, защото вярвам в себе си и в това, което знам. Иначе е ясно, че човек се учи, докато е жив. Аз го правя всеки ден в тренировките и в мачовете. Не се притеснявам. Получих го­лям шанс и не искам да го изпу­сна.

Защо избрахте футбола, как се насочихте към спорта?
- Играех всеки ден като дете и в един момент баща ми ме за­веде в Партизан. Там започнах да тренирам и цялата ми юно­шеска кариера премина в клуба. Стигнах до първия отбор, но после преминах през други клу­бове, футболът е моят жи­вот. Играех основно като ляв бек и външен халф, но съм бил използван като вътрешен халф и централен защитник. В общи линии бях универсален.

Защо се отказвате от съ­стезателната си кариера са­мо на 31?
- Играх в Русия седем поред­ни сезона, но, след като напу­снах Ростов, направих пауза от една година. На тази възраст, след подобно прекъсване, ста­ва трудно да си намериш от­бор. Нямах предложения от Ру­сия, а не ми се връщаше да играя в Сърбия. Реших да се зае­ма с други неща. В началото се занимавах с бизнес, но после реших да съм тре­ньор. Завършил съм лиценз в Сърбия и започнах да работя с 16-годишните в Рад Белград. Там бях около година и нещо, след което отидох в Тараз ка­то помощник на Люпко. В един момент бях и анализатор по телевизионния канал Sport Klub. Това е голяма спортна те­левизия, която излъчваше ру­ското първенство.

Имаше ли възможност да работите в Левски през 2016-а, когато Люпко стана тре­ньор?
- Да, имаше, но аз се отказах. Имах предложение, но го от­хвърлих.

Колко езика знаете?
- Английски и руски, а сега уча и български.
efbet Лига
17 кръг, събота 23 ноември
Ботев (Враца)
0:3краен резулат
ЦСКА-София
Стадион: Христо Ботев, Враца
Съдия: Никола Попов
33
18
11
39
37
23
6
8
30
14
10
13
11
28
25
26
3
18
15
20
8
22
4-2-3-1
4-2-3-1
Титуляри
Красимир Костов Красимир Костов33 Густаво Бусато13 Густаво Бусато
Ивайло Михайлов Ивайло Михайлов19 Пламен Гълъбов28 Пламен Гълъбов
Илия Миланов Илия Миланов18 Раул Албентоса25 Раул Албентоса
Деян Иванов Деян Иванов39 Петър Занев11 Петър Занев
Венцислав Керчев Венцислав Керчев37 Брадли Мазику18 Брадли Мазику
Георги Вълчев Георги Вълчев7 Валентин Антов26 Валентин Антов
Симеон Мечев Симеон Мечев23 Рубен Пинто6 Рубен Пинто
Андреас Васев Андреас Васев11 Евандро10 Евандро
Валери Домовчийски Валери Домовчийски30 Тиаго Родригес20 Тиаго Родригес
Петър Атанасов Петър Атанасов10 Вив Соломон-Отабор14 Вив Соломон-Отабор
Валери Божинов Валери Божинов86 Али Соу22 Али Соу
Резерви
Даниел Гаджев Даниел Гаджев6 Кристиян Малинов15 Кристиян Малинов
Доминик Янков Доминик Янков8 Греъм Кери8 Греъм Кери
Мирослав Будинов Мирослав Будинов14 Жеферсон3 Жеферсон
90' Тиаго Родригес  Тиаго Родригесгол
87' Вив Соломон-Отабор  Вив Соломон-Отаборизлиза
Греъм Кери  Греъм Керивлиза
Даниел Гаджевжълт картон Даниел Гаджев  77' Валентин Антов  Валентин Антовжълт картон
70' Евандро  Евандроизлиза
Жеферсон  Жеферсонвлиза
Георги Вълчевизлиза Георги Вълчев  69'
Даниел Гаджеввлиза Даниел Гаджев 
64' Рубен Пинто  Рубен Пинтоизлиза
Кристиян Малинов  Кристиян Малиноввлиза
Илия Милановжълт картон Илия Миланов  60'
Валери Божиновизлиза Валери Божинов  46'
Мирослав Будиноввлиза Мирослав Будинов 
Ивайло Михайловизлиза Ивайло Михайлов 
Доминик Янковвлиза Доминик Янков 
35' Рубен Пинто  Рубен Пинтожълт картон
Венцислав Керчевжълт картон Венцислав Керчев  24'
18' Тиаго Родригес  Тиаго Родригесгол
7' Пламен Гълъбов  Пламен Гълъбовгол
0 Голове 3
4 Ъглови удари 3
22 Центрирания 15
0 Засади 1
2 Точни удари 9
20 Тъчове 9
4 Неточни удари 10
11 Удари от вратата 6
53 Притежание на топката % 47
3 Жълти картони 2
2 Блокирани удари 2
3 Смени 3
14 Извършени фалове 18
efbet Лига М П Р З Г точки
1 Лудогорец Лудогорец
21
15
6
0
36:8 (28)
51
2 Левски Левски
21
13
5
3
37:13 (24)
44
3 Локомотив (Пловдив) Локомотив (Пловдив)
21
12
6
3
41:19 (22)
42
4 ЦСКА-София ЦСКА-София
21
11
7
3
35:14 (21)
40
5 Славия Славия
21
9
6
6
24:20 (4)
33
6 Черно море Черно море
21
8
8
5
26:18 (8)
32
7 Берое Берое
21
10
1
10
33:29 (4)
31
8 Ботев (Пловдив) Ботев (Пловдив)
21
8
5
8
23:23 (0)
29
9 Арда (Кърджали) Арда (Кърджали)
22
7
7
8
24:28 (-4)
28
10 Етър Етър
21
4
7
10
18:36 (-18)
19
11 Царско село Царско село
21
5
4
12
20:33 (-13)
19
12 Дунав Дунав
21
4
5
12
16:36 (-20)
17
13 Ботев (Враца) Ботев (Враца)
22
4
5
13
20:45 (-25)
17
14 Витоша (Бистрица) Витоша (Бистрица)
21
1
2
18
11:42 (-31)
5
 • Квалификации ШЛ
 • Квалификации ЛЕ
 • Изпадане
8 халф
10 вратар
x
В игра - мин.
Голове
Жълти картони
Червени картони
Пост
Номер
Възраст

Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 5967

Добави коментар ›› Коментари (11)

Крушчич
(Гост)
11
отговор
22 ноември 2019 | 09:54

Исках в лефски,но нямах желание. Рейтинг: 3 0

sin
(Гост)
10
отговор
22 ноември 2019 | 09:01

близо ,ама само женати остана. никомо неизвестно менте. помяр Рейтинг: 3 1

SAMO CSKA
(Гост)
9
отговор
21 ноември 2019 | 17:04

КЗД ДИНАМО СКОБА СОФИЯ ЕВРО ИДИОТИТЕ 7 : 0 САМО ЦСКА Рейтинг: 5 7

7-1
(Гост)
22 ноември 2019 | 17:20

Грешка , 7-1 е резултата дзурльо : Рейтинг: 2 2

Гриша Ганчев
(Гост)
8
отговор
21 ноември 2019 | 13:32

Да се знае: Преместване от Ловеч в София. Купуване на Енимълс и припознаване. Мокрене и лигавене на малкия ми дебел фулнастер. В този ред! Рейтинг: 17 10

MM
(Гост)
21 ноември 2019 | 14:09

Прав си ЛС-ДС=ЛаФчис 1992, Всички Знаем Рейтинг: 9 10

КЗЛитекс
(Гост)
7
отговор
21 ноември 2019 | 13:15

И аз бях близо до Париж, но се озовах в Мъглиш..... Рейтинг: 17 6

Марадона
(Гост)
6
отговор
21 ноември 2019 | 13:01

Отиде в Барса, каже че бил близо до Реал М, отиде в Ман Сити, каже че бил близо до Ман Юн... Как пък всички все близо до някой пък отиват в друг! Рейтинг: 13 4

СФИНЯ
(Гост)
5
отговор
21 ноември 2019 | 12:03

...И по-добре че като те гледам каква си Микренска-круша празноглава щеше да ни фалираш. Рейтинг: 19 11

гост
(Гост)
4
отговор
21 ноември 2019 | 11:26

Интелигентен човек! Заслужава шанс! Успех в ЦСКА! Рейтинг: 16 14

....
(Гост)
21 ноември 2019 | 12:04

като теб Рейтинг: 7 4

:D
(Гост)
3
отговор
21 ноември 2019 | 11:24

За последно имал 3 оферти от Барселона, Реал и Литекс-София, но без колебания избрал отбора на люляците. Рейтинг: 24 11

...
(Гост)
2
отговор
21 ноември 2019 | 11:06

Цирк Ганчев достига нови върхове в пут.ьовщината. Рейтинг: 23 13

хахахахахахахахаха
(Гост)
1
отговор
21 ноември 2019 | 11:06

хаХАХАХАхаХаХАхАхахаХАХАхахахахахАХАХАХАха Рейтинг: 15 7


							
						

›› Live Scores

Календар

calendar_icon
календар затвори

Всички мачове

България е последният шанс на "Руския Меси" 04 юни 2019
ЦСКА-София действа доста активно на трансферния пазар и вече се сдоби с четири нови попълнения - Петър Занев, Диего Фабрини, Тони Уот и Денис Давидов. Руският офанзивен халф е истинска загадка за феновете. От ...
Венци Василев: В Миньор играх с 16-годишни срещу ... 03 декември 2019
Венцислав Василев е сред най-опитните футболисти не само в ЦСКА 1948, но и в българския спорт. Перничанинът кара 13-ата си година в професионалния футбол. Защитникът застана пред клубната камера на "червените", за да ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.