Зимни спортове

Бум в сноуборда у нас заради Радо и Сани

12 ноември 2019 | 14:41 - Обновена
Бум в сноуборда у нас заради Радо и Сани
 • копирано
 • 0
Големите успехи на Александра Жекова и Радослав Янков в последните години са довели до бум в интереса на децата към този спорт у нас.

През 2016 г. Радо спечели най-ценното отличие в алпийските дисциплини – големия кристален глобус, а на следващата година вдигна и малкия в паралелния гигантски слалом. Освен това той постигна и впечатляващи успехи пред родна публика в Банско, където записа първо и второ място за Световната купа.

Преди да сложи край на блестящата си кариера през миналата година, Сани пък участва на четвъртите си олимпийски игри в Пьонгчанг, където постигна най-доброто класиране от българските участници (6-о място в бордъркроса). Жекова, която е първата ни сноубордистка, пробила в световния елит, има на сметката си общо 17 подиума от 126 старта за СК, сред които три победи, както и пето място от игрите в Сочи 2014 и четвърти места от последните си две участия на световни първенства. По време на домакинствата на Банско тя също кара на ниво и обра овациите на препълнените трибуни на Бъндершика поляна, завършвайки седма в стартовете за Световната купа през 2017 и 2018 г.

Бодра смяна

"Въпреки отказването на Сани, аз съм оптимист за нашия спорт", казва бащата и треньор на звездата ни – Виктор Жеков. От тази година той ще води новосформирания юношески национален отбор в паралелните дисциплини. В сноубордкроса все още няма да има такъв заради липсата на достатъчно силни състезатели над 15-годишна възраст. Но и там имаме бяла лястовица в лицето на Теодора Илиева. Тя получи квота за участие на младежките олимпийски игри в Лозана през януари, а миналия сезон участва в 19 старта за Европейската купа и на световното за юноши и девойки.

"В бордъркроса имаше голяма дупка между поколенията, но е хубаво, че в алпийските дисциплини имаме много можещи млади хора”, доволен е Жеков, в чийто проекто състав влизат състезатели от всички водещи центрове у нас.

Това са Ивана Баталова от Амер Спортс в Чепеларе, Теодор Пашалиев и Петър Гергьовски от същия клуб, Александър Кръшняк (СК Мотен) и Тервел Замфиров от Юлен (Банско). Всички те ще отидат на поне два глетчерни лагара, а след това без почивка ще тренират на сняг. Планирани са участия за Европейската купа, в гръцкия национален шампионат и на юношеското световно във Валмаленко през март. "От нас се очакват доста високи резултати, като класиране сред първите 50% на състезания от международния календар. Отново ще участваме в австрийската верига за деца и юноши, където българчетата миналата година се качиха на подиума, а имаше участие от всички алпийски страни. Това трябва да бъде продължено", категоричен е Жеков.

Интерес

Той цитира статистиката, според която за последните 4 г. броят на децата, участващи в състезания от вътрешния календар, се е увеличил четири пъти. Само от неговия клуб Блейд Жеков очаква при следващата картотека през декември да карат 23-ма сноубордисти.

"Картотекираните деца от 8 до 16-годишна възраст от 7-те български клуба достигнаха 126, а тези които не успяха да го направят, имат нов шанс през декември", уточнява Ирен Машова, координатор направление "Сноуборд" във федерация по ски.

"Правим всичко възможно да имаме максимално много състезания за деца, защото това е начинът да изградим основата на пирамидата. Направихме специални състезания за възраст между 11 и 14 години. Постепенно интересът към тях нарасна много и това помогна и на нас, треньорите. Преди това децата и юношите участваха като една спомагателна група при мъжете и жените, а особено в бордъкроса това беше много сложно заради трасетата. В последните 3 г. във всички дисциплини вече имаме специални трасета за деца и отделни – за мъже и жени", подчертава Жеков.

Освен увеличения брой състезания, важна роля за повишения интерес изиграва и програмата за подпомагане на клубовете на министерството на спорта. Средствата се включват към бюджета на БФСки и се разпределят между трите водещи клуба, които развиват сноуборд – Бороборд (Боровец), Амер Спортс (Чепеларе) и Юлен в Банско. По тази програма се финансира не само тренировъчен лагер на най-перспективните състезатели в Австрия, но и се осигуряват заплати за треньорите.

"Когато постигнах най-големите си успехи през 2016-а, с треньора ми Георги Атанасов бяхме поканени при министър Красен Кралев – спомня си Радо Янков. - Министърът ни попита какво може да се подобри, за да може постигнатото от мен да продължи при младите, и му отговорихме, че най-важното е да се осигурят заплати на треньорите. По тази причина отборите из страната бяха занемарени. Г-н Кралев ни обеща да помогне и след няколко месеца финансирането стана факт".

Бъдеще

Това, което липсва на младите сноубордисти, са достатъчно тренировъчни трасета. А също и разбиране на училищните ръководства, които не пускат децата да отсъстват, а участието в големи състезания отнема време. "За детско-юношеския спорт имаме страхотно развитие, база и много можещи деца. После губят мотивация, защото срещат страшно много пречки", отчита Виктор Жеков и добавя: "За целта трябва да се създадат условия на децата да практикуват спорта и като ходят на училище, което преди беше уредено, а сега е доста затруднено. В държавите, с които се състезаваме, този въпрос е решен".

Относно липсата на трасета Жеков казва: "Имайки резултати в олимпийски спорт с много представени дисциплини, държавата е длъжна да създаде тренировъчни полигони за практикуването им. Тук е мястото да благодаря на Явор Спиридонов от Осогово. Много сериозно ни подаде ръка. Направи всичко възможно там да имаме постоянни тренировъчни полигони за деца. Всеки един клуб можеше да отиде там с отбора си и да тренира във всичките дисциплини, което е безценно. Този човек направи много жертви, но малко изгуби мотивация, защото има нужда от помощ да продължи. Така че тази година няма да има постоянно действащо бордъркрос трасе, както имахме последните два сезона".

Според Ирен Машова инициативата за изграждане на трасета трябва да е именно на курортите. "В цяла Европа се изграждат такива паркове, защото освен състезатели, те привличат и туристи. Но това е бизнес и всеки курорт си преценява", отчита тя.

Като обобщение Жеков споделя: "Имаме изключително добре развита фундаментална детска група в този спорт, много малко са нациите с такъв шампионат и толкова участващи деца. Член съм на субкомитета по сноуборд за деца и юноши към ФИС, така че имам информация какво се случва във всички топстрани. Въпросът е какво ще бъде направено от страна на държавата, за да могат уменията на тези деца да доведат до сериозни резултати в елитния спорт. Но аз вярвам, че това ще се случи, защото имаме чудесни природни дадености за практикуване на сноуборд, прекрасни курорти, сняг. И най-вече много млади хора, които са запалени".

Радослав Янков: Вълнувам се повече за децата, отколкото за моите успехи

В навечерието на 15-ия си сезон в алпийския сноуборд, Радослав Янков е зареден с положителна енергия.

Не само заради собствената си добра форма, а и защото вижда надежда за новото поколение. "Благодарение на осигурените заплати за треньорите, нещата тръгнаха, както в Чепеларе, така още в няколко клуба. Моят първи треньор Васил Милчев например имаше друга работа – на гатер. Когато го попитах дали би се отказал, ако има заплата, той каза: "Разбира се, има ли нещо сигурно целогодишно". Така и стана. За последните три години имаме над 40 нови деца в родния ми град. Следя ги, познавам ги всички, ходя на тренировките им. Преди две години направихме Купа "Радо Янков", която първоначално беше само за децата от "Амер Спортс", но този сезон почти сигурно ще се проведе за сноубордисти от цялата страна между от 8 до 15 г.

Родителите също са страшно ентусиазирани, всички помагат кой с каквото може, търсят спонсори. В Чепеларе сме си като едно семейство. Много е готино като виждаш как всички сили са насочени в името на това децата да успеят в спорта. Аз никога няма да ги оставя - всичко, което знам и мога, ще им бъде предадено. Ето, едно момче ще участва на световно юношеско първенство, а аз там постигнах успехите и си повярвах“, обяснява Янков, който е двукратен световен шампион за младежи.

Радо, чийто сезон за първи път ще стартира в руския курорт Банное на 7 декември, допълва: "Много съм благодарен на федерацията по ски и на министерството на спорта, че осигуриха бюджет и за национален отбор. Страхотна новина е, че Виктор Жеков ще е треньор. Откакто аз бях юноша, е нямало такава организация, нямаше и достатъчно деца. За последно имаше такъв отбор, когато бях дете, а впоследствие аз бях прикрепен към големите. Когато бях на 15, останахме само трима. Може би единствен успях, защото никога не съм се състезавал за пари. Не съм чакал да ми се плащат заплата. Благодарение на това изкарах в онези трудни години, когато си тийнейджър и искаш да си имаш допълнителни средства, а ходиш на училище и тренираш, не можеш да работиш. Тогава се отказаха другите две момчета. Но семейството ми ме подкрепяше много, въпреки че никога не е разполагало с излишни средства. Другите причини да успея са желанието и упоритостта".

Един ден Радо се вижда като строг треньор: "Знам какви грешки съм правил в кариерата си и знам как се получават нещата. Ако някой иска да се занимава сериозно, ще натискам здраво да изкараме професионален спортист и да има резултат. На сегашното развитие в сноуборда се радвам много, даже повече, отколкото на собствените си успехи. Приемам го страшно емоционално".

Таня Манова, вестник "Телеграф"

Още по темата
 • копирано
 • 0
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 1421

КоментирайНяма коментари.							
						

НХЛ

Момичето с червеното палто, което изгря и угасна ... 06 юни 2019
Юлия Липницкая или “Момичето с червеното палто” - едва ли има фен на красивите спортове, който не е гледал вдъхновяващото й превъплъщение в героинята от “Списъка на Шиндлер”, с което стана ...
Алберт пред Sportal.bg: Виждам напредък 27 октомври 2019
Най-добрият български алпиец и един от най-добрите слаломисти в света през последния сезон Алберт Попов завърши 56-и в гигантския слалом, с който в Зьолден се откри сезона в СК. Ето какво сподели той пред Sportal.bg ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.