Лека атлетика

Името ми не е бежанец

09 ноември 2019 | 16:10 - Обновена
Името ми не е бежанец
"Странно е усещането за необратимост, когато напускаш своя град завинаги. Минаваш за последен път по познатите улици и знаеш, че не просто ще тъгуваш по най-близките си хора, но и по човека, който си тук и сега. Никога повече няма да си същият".
 
28-годишният Абдула Кожа извървява много улици от деня през далечната 2010 г., когато напуска обречения на разруха роден Алепо, преди да намери новото си огнище, и себе си, в Пловдив. Младият сириец, който получава бежански статут в България през 2014 г., днес е стоматолог с диплома от Медицинския университет на Пловдив и създател на благотворителната организация "Да помогнем на хората в нужда". Мечтите му обаче го водят още по-надалеч, към Токио, където догодина се надява да стане първият спортист от България, който се включва в Отбора на бежанците на Летните олимпийски игри.
 
"Дойде преди половин година и каза, че иска да тренира и да се състезава на Олимпиада", спомня си Теди Наимова, треньор по лека атлетика в клуб Ботев Пловдив, където днес се състезава Кожа. "Амбицията му е толкова голяма, че някак естествено увлича хората около него и на всеки му се иска да помогне".
 
Кожа признава, че безусловната обич към спорта му е вродена, но подобно на целия му превратен живот намира различни проявления през годините. От най-ранна детска възраст Кожа влиза в басейна и се готви за национален състезател по плуване.
 
Към победите го отвежда голямата звезда на сирийския воден спорт – Хишам ал Масри, участник в два олимпийски форума (1992, 1996), досегашен национален рекордьор на Сирия на 400, 800 и 1500 метра свободен стил и личен приятел на баща му.
 
"Тренирах в местния клуб "Джалаа" и там минаваше целият ми живот. Започнах на по-къси разстояния бруст, по-късно бътерфлай, явявах се на училищни и градски състезания, за да стигна и до национално първенство в Дамаск, когато бях на 13 г. Бях изпълнен с мечти", спомня си Кожа.
 
Амбициите му тогава се сблъскват с тези на семейството: баща му е твърд противник на спортно бъдеще за сина си. "Баща ми искаше само да следвам и да уча". Днес – родителите на Кожа са вече в Германия, но отношението им към спортните копнежи на Кожа не се е променило.
 
"Когато завърших училище през 2010 г., напрежението в Сирия вече се усещаше. Баща ми се тревожеше за мен. Затова взехме решение да замина и да търся сигурност навън. Аз не исках да тръгвам, бях истински тъжен, когато потеглях и се успокоявах от мисълта, че ще е за три-четири месеца. Вместо това вече десета година съм далеч и скоро това няма да се промени", споделя Кожа.
 
След бягството от Алепо той най-напред стига до Лондон, в чиито покрайнини живее четири месеца, но не успява да се адаптира. Потегля към Египет в търсене на работа, но и там Арабската пролет хвърля обществото в неизвестност и след половин година "сам като куче" бяга към Турция. "Тогава бях още дете. Осъзнавах просто, че не мога да се върна у дома, там вече беше война. Оставих се на течението и времето просто минаваше, а аз нищо не правех – не учех, не спортувах, нямах работа и приятели. Бях напълно загубен – разказва. – Тежко е да се срамуваш от себе си, да не можеш да се погледнеш в огледалото, защото знаеш, че си никой. Човек без път, без оставена следа, без мечти."
 
Именно в Истанбул Кожа постепенно намира своето ново "аз". Започва да продава шалове и лукум в известната Капълъчаршъ. Спечелва малко пари и отива директно в университета "Медипол", където се записва да учи дентална медицина за радост на баща си. Битката за препитание обаче оставя професионалния спорт на заден план.

"В Истанбул постепенно се почувствах щастлив. Научих турски, намерих приятели, започнах да уча. Стабилността обаче се оказа измамна: постепенно сирийските бежанци ставаха все повече, гостоприемството на местните се изчерпа, дишах все по-неспокойно. Когато не си у дома, страхът те обзема много по-бързо и е по-панически".
 
Така през 2014 г. Кожа отново е принуден да потегли на път и пресича нелегално българската граница. "Ако бежанците можеха да получат визи, нямаше да трябва да разчитат на трафиканти и да нарушават закони. Когато си обикновен човек, да минеш нелегално граница, и да те задържи полиция, е огромен стрес", споделя Кожа. Той подава молба за международна закрила в Държавната агенция за бежанците и е настанен в приемателния център в софийския квартал "Овча Купел".
 
"В София се чувствах ужасно. Между четири стени в лагера, без да говоря езика, без дори телефон. Когато чух за Пловдив и за Медицинския университет там, веднага тръгнах. За търсещите закрила е почти невъзможно да следват висше образование заради многото административни изисквания, на които не могат да отговорят. Но хората в университета ми помогна страшно много. След това и българската държава ми даде статут на бежанец. За кратко получих шанс и кредит на доверие, на които дори не смеех да се надявам. Така и реших да остана в тази страна", разказва Кожа.
 
Младежът започва да работи каквото му попадне, за да се издържа като студент в Пловдив: във фитнес, в заведения с наргилета, дори като агент на недвижими имоти.
 
"През деня учех и работех, през нощта тъгувах. Уморен бях от новите хора, от новите порядки. Чувствах се безкрайно самотен. Но вече беше дошъл моментът, в който исках да успея, да се изправя срещу живота и да ме води амбицията. И си стъпих на краката".
 
Истинското доказателство за откритата отново надежда става завръщането към спорта. Дългите години на несигурност оставят плуването в историята. За Кожа се оказва трудно и скъпо да намери подходяща база за тренировки в басейн и затова започва да тича в парковете, на гребната база и по улиците, заедно със своя верен приятел – кучето му Ромео. "Отначало по малко, после по 10 км всяка сутрин. След това започнах и с бокс", казва. 
 
Така един ден той чува за олимпийския отбор на бежанците. Още на Игрите в Рио 2016 г. Международният олимпийски комитет за първи път в историята допуска участието на отбор от 10 бежанци (от Етиопия, Южен Судан, Сирия и ДР Конго), които да се борят за медали, наравно със спортите от други държави.
 
"Подобно на тези смели и талантливи спортисти и аз искам да покажа света, че бежанците могат да се справят с предизвикателства, че имат куража и дисциплината да преследват поставените цели - казва Кожа. – Когато си бежанец, когато си гост на някоя държава, която ти е дала шанс за нов живот, трябва да внимаваш при всяка направена крачка: една твоя груба дума, един неспазен ангажимент, един провал и петното е за цялата бежанска общност. Отговорността е огромна и аз я нося всеки ден".
 
През лятото на 2019 г. Международният олимпийски комитет обявява имената на първите 38 спортисти-бежанци, спечелили специална олимпийска стипендия, с която да бъдат подкрепени в тренировките за Токио. Именно сред тези стипендианти ще са и десетината най-изявени, които ще получат право да участват на Олимпиадата. За Кожа започва надпревара с времето.

Още през пролетта той става част от лекоатлетическия отбор на Ботев Пловдив, където започва усилени тренировки. През юли вече участва в първото си голямо състезание и завършва 1500 м. гладко бягане за 4:50 м. С помощта на своя клуб стига до Българската федерация по лека атлетика, която – според правилата на МОК, писмено уведомява Българския олимпийски комитет за резултатите на Кожа. От своя страна, БОК изпраща получената от федерацията кандидатура до МОК и Кожа се оказва на крачка от стипендиите. Отговорът от Лозана обаче е категоричен: "Кожа трябва да свали времето си до 4:00 мин., ако иска да попадне сред стипендиантите".
 
"Без съмнение съм много разочарован. От една страна, съм благодарен: както федерацията по лека атлетика, така и БОК направиха всичко по силите си, за да ми помогнат и аз съм трогнат от това. Моята треньорка работи с мен без да иска нищо в замяна. Но аз виждам и в какви условия тренират българските спортисти и знам, че ще е много трудно без подкрепа да сваля толкова много от времето си", разсъждава Кожа.  
 
Засега обаче той е решен да продължи битката. Има време да спечели стипендията до юни 2020 г., когато ще бъдат определени 10-имата участници в Токио.
 
"Позволявам си още малко да мечтая, пък каквото стане. Да тренираш по два пъти на ден, да се откажеш от вредните храни и да си лягаш навреме, е нещо, за което много бежанци по света дори не могат да си помислят. Аз съм горд, че го правя, и ще се боря с всички сили, за да стигна там, накъдето съм тръгнал".
 
Където и да го отведат часовете усилен труд, обаче, Кожа вече има нов дом, професия и цел, която да го вдъхновява. И това го прави победител.  
 
Заглавието е взаимствано от документален филм от 2018 г., посветен на живота на бежанците в лагерите в Гърция.

Ива Парцалева, BGsprint.com
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 4178

Добави коментар ›› Коментари (11)

Fessel
(Гост)
11
отговор
30 април 2020 | 18:28

Препоръчвам най-доброто средство за предотвратяване на вируса -- Рейтинг: 0 0

FANTOMAS
(Гост)
10
отговор
14 март 2020 | 18:31

Как е започнал да учи тук и как е завършил стоматология ? Рейтинг: 1 0

Илиян Котов ЦСКА
(Гост)
9
отговор
09 ноември 2019 | 20:00

Жал ме е за хората които се подиграват на това момче! Монетата винаги има 2 страни и това момче е от добрата. Не ви пожелавам съдбата му, сиг. Хейтурчета повечето от вас вече щяха да са аут а да можете да се поставите и от другата страна и тогава пак пишете! Дали пак ще пишете такива глупости? Рейтинг: 13 2

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Ogiigo
(Гост)
8
отговор
09 ноември 2019 | 18:44

,,...продава шалове, лукум..." Ех, пусти и български, много труден бе, особено за спИрталци! Рейтинг: 0 4

1948
(Гост)
7
отговор
09 ноември 2019 | 18:03

"олимпийският отбор на бежанците" пхахахаххаха бате вие изперкахте пращайте го в пустинята тоя мургав маймун Рейтинг: 7 16

kzl
(Гост)
6
отговор
09 ноември 2019 | 17:24

поредната неолиберастка статия за промиване на посредствените умове Рейтинг: 12 17

Respect
(Гост)
5
отговор
09 ноември 2019 | 17:20

Респект! Рейтинг: 22 3

/7©
(Гост)
4
отговор
09 ноември 2019 | 17:11

Ши тоз се дави ве Рейтинг: 0 14

Хахаааааз
(Гост)
3
отговор
09 ноември 2019 | 17:10

Хахаааааа Рейтинг: 2 10

webley revolver
(Гост)
2
отговор
09 ноември 2019 | 16:52

Ей, шизофреник, не ти стига, че всички в тоя форум те правят на две стотинки, ами и сам си почнал да си слагаш? Шушляк загубен. Рейтинг: 9 1

ha
(Гост)
09 ноември 2019 | 18:34

Утайка, с всички профили си еднакво кух и безсмислен : Рейтинг: 0 5

ha
(Гост)
09 ноември 2019 | 18:49

утайка сас сички профили си явен Рейтинг: 0 3

ha
(Гост)
1
отговор
09 ноември 2019 | 16:20

mangrasar peras Рейтинг: 4 19

ha
(Гост)
09 ноември 2019 | 16:31

Утайка, пак ли се мъчиш да тролиш с чужди никове... За 20 лв. на ден да паднеш толкова ниско? Рейтинг: 4 10

ha
(Гост)
09 ноември 2019 | 16:54

Няма да ми говориш така утайка си ти Рейтинг: 3 6


							
						
15 години от свирепата контузия: Ивет Лалова е ... 15 юни 2020
15 юни 2005 г., интензивното отделение на болница в Атина. Огромните лешникови очи на Ивет Лалова току-що са се отворили. Най-бързата бяла жена в света (б.а. - Лалова официално е призната за такава заради времето от ...
Инна Ефтимова пред Sportal.bg: Искам титли на 100 ... 23 юли 2020
Една от най-добрите български спринтьорки - Инна Ефтимова сподели пред Sportal.bg, че целите и в краткосрочен план са титлите на 100 и 200 метра от държавното първенство по лека атлетика. Тя сподели, че се чувства добре ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.