Водни спортове

Ангел Кодинов: Целта ми е класиране на Олимпийските игри в Токио 2020

08 септември 2019 | 14:01 - Обновена
Ангел Кодинов: Целта ми е класиране на Олимпийските игри в Токио 2020
 • копирано
 • 3

Ангел Кодинов, един спортист със светло бъдеще, гостува в предаването „Код Спорт“ по ТВ+. Той е роден в Пловдив, подобно на единствения ни спортист, завоювал два златни медала на едни и същи олимпийски игри - иконата в кану- каяка и настоящ президент на родната федерация Николай Бухалов. Кодинов бе най-младият ни представител на последната олимпиада в Рио преди три години. Има медали от планетарни и европейски шампионати за юноши и младежи. Последните дойдоха преди около месец от първенството в Румъния – на 200 и 1000 метра. След това 22-годишния ни талант постигна най-големия си успех - пребори се за сребърно отличие на световното за мъже в дисциплината 500 метра едноместно кану. Това се случи в меката на водните спортове – Унгария.

- Здравей, Ангеле! Радваме се, че си в „Код Спорт“! Първо да ти честитим рождения ден, на 4 септември стана на 22 години. Как си? Успя ли да релаксираш, макар и за кратко, след световното в Сегед?

- Да, починах си. Вече отново започна подготовката.

 

- Къде избра да почиваш?

- Бях за 3-4 дни с колеги в Созопол.

- Достатъчно ли е толкова време?

- Няма повече време, нямах избор.

 

- Спечели сребърен медал – сензацията на световното първенство в Сегед на едноместно кану. С каква нагласа отиде на шампионата? Беше ли готов за тази сензация?

- Реално нямах такава нагласа. Даже преди финала не си бях взел екип за награждаване. Наложи се да взема от моите колеги и треньори. Имах голямо желание да успея да спечеля квота на 1000 м, но така се случи, че след финала на 500 м получих медицинска помощ, защото изразходването беше твърде голямо. Три часа по-късно беше полуфиналната гонка, която ме изпрати в третия финал на 1000 м на следващия ден. Там успях да спечеля самата гонка с доста големи имена – с бронзовия медалист от 2012 г., трикратен световен шампион от Узбекистан, бронзовия медалист на 500 м. Смятам, че беше една добра гонка. В момента всичко гледа към Токио.

- Каква е конкуренцията при мъжете?

- Конкуренцията при мъжете е почти същата, както при състезателите до 23 години. На първенството до 23 г. световният шампион на 1000 м победи на първата квалификация в Германия тройния олимпийски шампион, който всъщност стана световен първенец на 500 м при мъжете. Смятам, че конкуренцията е доста голяма. Тази година успях да спечеля три медала с много лишения и много работа.

- Кои са страните, които диктуват модата в този спорт? Къде се намира България на картата на кану-каяка?

- В кануто специално най-силни са Германия, Чехия, Бразилия, Украйна, Полша. Реално България в момента има шанс да се нареди до тези страни като лидери.

- Къде изчезнаха Русия и Румъния, които в миналото имаха безспорни асове?

- Момчето от Румъния, което спечели квота на миналата квалификация през 2016 г. в Дуисбург, също гребеше. Той успя да стигне до четвърто място на полуфинал, което му отреди да отиде във финал „Б“. Не можа да се пребори за квота. Абсолютно същото се получи с руснака. Той е бронзов медалист от Рио, но този път беше на „Б“ финал.

- Всичко това предполага, че вече има много голяма равностойност в кануто и медалисти могат да останат извън финала. Имаш ли шанс за поправка до Токио? Доколкото знам, има допълнителни квалификации.

- Има две квалификации през месец май 2020 г. Всичко е насочено към тях. Затова подготовката ми започна толкова рано. Налага се още в началото на годината – през януари да се гребе, а не както е по принцип в края на февруари. Получава се така, че самата подготовка трябва да се изтегли много рано, за да се подготвим и през май да бъдем в доста добра форма.

- Трябва да стигнеш по трудния начин – така е решила съдбата.

- Абсолютно! Съдбата отново реши по този начин да ме изпита.

- Връщам те пак към състезанията в Сегед. Кое надделя в крайна сметка – радостта от спечеления медал или разочарованието от пропуснатата възможност да вземеш квота за игрите в Токио?

- Реално за мен разочарование няма. Медалът така ме зареди, че самото спечелване на квотата остана на заден план. Отличието ме мотивира веднага след края на финала на 500 м да помисля как ще успея да се преборя за спечелването за квота догодина.

- На Олимпиадата в Рио ти беше най-младият ни представител. Какво научи на тези игри? Ще се чувстваш ли по-добър, ако дай боже, стигнеш до Токио? С какво Рио ще ти е помогнало по пътя?

- Сега наистина си правя равносметка за Рио. Тогава бях много малък, на 18 години. Сега, четири години след Рио, вероятно ще е много по-различно. Натрупал съм голям опит в този период. Мисля си, че бих успял да се представя доста по-добре, ако спечеля така мечтаната квота.

 

- Кое прави Олимпийските игри по-различни от другите състезания?

- Вероятно не съм го казвал само аз и сигурно ще повторя много хора. Олимпийските игри нямат равни с друго състезание. На тях всеки има своя шанс да блесне и да успее да направи нещо невиждано досега.

- Кое е най-важното днес като качества и като психика за елитното кану?

- Много дисциплина, много лишения, много упоритост в тренировките. Сами видяхте, че в цялата гонка на 1000 м на световното първенство почти всички състезатели до края бяха заедно. Ако не се лъжа, от последния до първия завършиха на 4-5 секунди разлика, което е невероятно.

- Като цяло доволен ли си от сезона? Нека припомним, че освен сребърното отличие от Сегед, завоюва и два бронзови медала на 200 м и на 1000 м на световното първенство за младежи до 23 години в Румъния.

- Сезонът беше почти успешен. Единственото, което не успях да постигна е да спечеля квота, но лично за мен медалът при мъжете замества тази квота.

- Да те върнем в началото на спортния ти живот. Играл си волейбол във „Виктория Волей“ – кажи нещо за този период. Нов клуб на картата, бил си част от модата тогава…

- Абсолютно, да. Когато започнах да се занимавам с волейбол, залата на „Виктория“ беше много близо до моя дом в Пловдив. Родителите ми имаха желание да се занимавам с някакъв спорт. Близостта до вкъщи им грабна погледа, а аз бях много малък. Но така се получи, че като влязох в спортното училище в седми клас, разбрах, че волейболът не е моят спорт.

- Къде се скъса връзката между Ангел Кодинов и волейбола?

- Беше доста отдавна, но доколкото си спомням, имаше едно състезание. То е единственото, на което съм участвал. Нямам представа какво беше даже. На него ние не можахме да спечелим първия мач и отпаднахме. Вече ми беше ясно, че въобще няма да се занимавам с волейбол. Дори не ми доставяше удоволствие. Така едно лято след този злополучен мач спрях да ходя на тренировки, без знанието на родителите ми. Мина лятото и беше време да се връщаме в училище. И отново без знанието на родителите ми, отидох на гребната база, където един мой приятел тренираше. Отидох просто да гледам тренировката. Запознах се с треньори. Казах, че ми харесва как изглежда самият спорт, водата и т.н. Организирахме нещата, казах на нашите и те ме записаха в кану-каяка.

- Те са бивши гребци, но ти не се допита до тях, когато отиде, така ли?

- Не, те не знаеха. Нямаха представа, че въобще знам какво е кану-каяк. Имаха едно обръщение към мен тогава. Казаха ми да внимавам много как ще ги представям, понеже всички ги познават в този спорт. В началото не обърнах голямо внимание на тези думи, защото нямах представа, че ще се задържа в кану-каяка по този начин. Но сега вече е друго.

- Предполагам, че сега вече са доволни от представянето ти.

- Да ви кажа честно, родителите почти никога не са доволни. Но това е съвсем нормално.

- Кои са треньорите, които са допринесли най-много за израстването ти в този спорт?

- Започнал съм с Владимир Генов, който от тази година вече не е мой треньор. В момента работя с един треньор, който е българин, но е израснал в Русия – Василий Буков. Помогна ми доста тази година, още от зимата. Водихме заедно подготовка в Приморско на река Ропотамо. Но те се прибраха в Русия, а аз останах сам вкъщи в Пловдив. Наложи се баща ми, заедно с майка ми, да ми помагат по време на тренировките – да ме следят, да ми засичат времена и т.н. Бих казал, че годината беше доста трудна заради този факт, че общо взето останах сам, но благодаря на всички, че помагаха с каквото могат. Треньорът беше неотлъчно до мен по телефона, реално всеки ден обсъждахме тренировки, как се чувствам, как е минал денят.

- Световното първенство за юноши в Португалия, където стана трети ли беше шампионатът, който отвори вратата към мечтите за голяма кариера в кануто?

- В интерес на истината през 2014 г. станах 12-и или 13-и на световното първенство за юноши. На следващата година бях доста по-готов физически, което е и нормално за последна година при юношите. Така се представих, че още от предварителните гонки, видях, че постигнатото време е доста бързо. Дотогава никога не бях записвал такова време. Видях реално, че имам шанса да спечеля медал. Даже си мислех и за по-напред, но така се получи, че лидерът, който стана световен шампион, беше доста бърз. Същата година – 2015-а спечели и бронзов медал при мъжете на 1000 м. Победи ни силно във финалната гонка на 1000 м в Португалия.

Коя е любимата ти дистанция?

- 1000 м.

- Как преминава един твой ден?

- Сутрин ставам около 7:30-8:00 часа. Особено в горещите дни е неизбежно да станеш по-късно, защото просто температурата не позволява да се провежда тренировка. Следва закуска, минават около час- час и половина и отивам на тренировка. Там тренирам около час и половина до два. Прибирам се, почивам, обядвам и следобед съм отново на тренировка около 16-17 часа, в зависимост от времето. Заниманието отново продължава около два часа и обратно вкъщи да почивам.

- А колко време ти отнема за възстановяване?

- По принцип тренирам по план. Имам един цял почивен ден в седмицата и два дни с по една тренировка. Останалите са с по две занимания.

- Има ли достатъчно добри условия у нас, за да се развие един талант като теб? Говорим за база, финансиране, лодки…

- Липсва една много важна част от канала в Пловдив – вторият канал, който е за загряване. Иначе финансово е доста трудно, но успееш ли веднъж да се докажеш пред министерството, те не биха ти обърнали гръб, за което много им благодаря.

Освен в Пловдив, имаш ли лагери извън страната? Подготвяш ли се в чужбина?

- Почти всяка година водя зимна подготовка в Гърция, когато тук е много студено и почти навсякъде водата е замръзнала. Иначе ходя и в Приморско. В други страни не съм бил на лагери.

- Президент на федерацията е един легендарен български спортист и двоен олимпийски шампион – Николай Бухалов. Какво си говорите с него като се видите? Искаш ли му съвети? Той насочва ли те?

- От него получавам окуражаващи съвети, когато имам някакви затруднения с нещо. И той е пловдивчанин като мен, и често се виждаме на гребната база.

- Гледал ли си негови състезания?

- Абсолютно всички, които ги има качени в Интернет.

- Какво най-много ти харесва в неговия стил, от поведението му в лодката?

- Просто гледам и се възхищавам. Второ такова гребане няма никъде. Гледал съм много стари гонки и никъде няма такъв гребец като него!

- С кого споделяш проблемите си, щастливите моменти, разочарованията?

- По-често с приятели, със семейството.

- А как преодоляваш разочарованията?

- Повече се затварям.

- Кога се чувстваш щастлив?

- Когато съм на стълбичката.

- Какво искаш да постигнеш?

- Засега мечтата ми е отново да бъда на олимпиада и дай боже да вляза сред първите осем, за да се боря за медали.

- Ясно ли е къде ще бъде квалификацията, която може да ти даде право на участие в Токио?

- Ако не се лъжа, първата квалификация е в Дуисбург в началото на месец май. Втората е в Рачице, Чехия малко по-късно.

- Фаталист ли си? Имаш ли си специални ритуали?

- Да. В лодката винаги съм с обувки и държа винаги преди гонката да са чисти, понеже ми се е случвало да се подхлъзна на тренировка, когато не са избърсани, както трябва. Това е единственото нещо.

- Голяма част от елита ли са с обувки или повечето са боси?

- Има и такива. Всеки както му е удобно.


Още по темата
 • копирано
 • 3
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 764

Добави коментар ›› Коментари (2)

Иво
(Гост)
2
отговор
08 септември 2019 | 15:04

Не ,защото не е олимпийска дисциплина вече. Рейтинг: 0 0

Whatever
(Гост)
1
отговор
08 септември 2019 | 14:30

При положение, че завърши втори на Световното за мъже, не се ли е класирал вече за Олимпиадата?? Рейтинг: 0 0


							
						
„Червено знаме“ – гробница за погубени мечти ... 16 януари 2018
7 август 1985 г. eвропейското първенство по плуване в София. Комплекс „Червено знаме“ – спортното бижу на столицата и гордостта на социалистическа България. Най-модерното и най-голямото съоръжение за ...
Ангел Кодинов: Целта ми е класиране на ... 08 септември 2019
Ангел Кодинов, един спортист със светло бъдеще, гостува в предаването „Код Спорт“ по ТВ+. Той е роден в Пловдив, подобно на единствения ни спортист, завоювал два златни медала на едни и същи олимпийски ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.