Баскетбол

Константин Папазов на 52: Не знам как се случи, но изведнъж станах по-смирен

17 юли 2019 | 14:11 - Обновена
Константин Папазов на 52: Не знам как се случи, но изведнъж станах по-смирен
Треньор №1 на България за 2009-а Константин Папазов навършва днес 52 години. „Тема Спорт” се свърза с него, докато е на почивка в Гърция, за да коментира собствената си промяна, както и ситуацията около Левски Лукойл и националния отбор.

Г-н Папазов, 52 години е сериозна възраст, как се чувствате?

- Навремето си мислех, че човек, като стане на 50, е много стар, но всъщност не е така, или поне ми се иска да не е така. Чувствам се добре, спортът помага много в това да се чувстваме по-млади, отколкото сме. Емоциите, които изживяваме, са в основата на това чувство, динамиката ни се отразява положително.

Ако трябва да призная, на тази възраст определено изглеждате много по-смирен, отколкото на 42 например. През последната година видяхме един променен Константин Папазов, значително по-кротък…

- Възрастта се отразява със сигурност. До някаква степен отговорността, която нося в последната година и половина, сливането с Лукойл, при всички положения се отразява. Не е само това, но са фактори, които допринасят. И аз не знам как се случи, но като че ли изведнъж стана. За всички е доста изненадващо смятам, че е повече плюс, отколкото минус, независимо че емоцията, която имах преди, бе по-голяма и е имала своите положителни страни.

По-добре ли се чувствате и сдържане на емоция ли е това или е истинският Константин Папазов?

- И в двете си състояния съм бил искрен и истински, не е имало фалш. Като по-млад може би емоцията е била прекалена, което също не е най-доброто. Най-добре би било някъде по средата.

Може би сега сте по средата…

- (Смее се.) Ако сега съм по средата, другото би било летаргия. Идеалното е между това състояние сега и това, което беше в моето ранно треньорство. Защото при всички случаи в положителните емоции, макар и по-големи, също има нещо хубаво. Важното е да съм доволен, да има резултати, когато свършиш годината, да си удовлетворен. Независимо че треньорите са прекалено взискателни и трудно се радват дори на успехите, защото винаги търсят съвършенство, което сигурно не е и най-правилното. Абсолютно по естествен път се случват нещата, а не е нещо, което да си налагам, да се контролирам.

Казвате удовлетворен. Винаги сте твърдял, че само първото място е важно. Сега месец и половина след финала едва ли сте удовлетворен?

- В никакъв случай, макар да бяхме близо да направим най-успешния сезон в историята на Левски и на Лукойл. Не може да отречем много добрите моменти и неща, които трябва да се оценят. Най-лесно бе първите 2-3 дни след финала, защото напрежението вече го нямаше. До плейофите всичко бе много спокойно, не забравяме зимния период, който преодоляхме. С течение на времето все повече съжалявам, защото наистина имахме много добър отбор. Също така и се успокоявам, защото в спорта се случва това и този, който умее да губи, много по-лесно печели след това. Едно от качествата, които притежавам, е да умея да губя Загубил съм много повече финали, отколкото съм спечелил, и всеки един от тях ми е помагал в развитието ми.

Бяхте много близо обаче да спечелите титлата без нито един трансфер по време на сезона. Съжалявате ли сега, че не се подсилихте с поне още един играч?

- Смятам, че не сме загубили финала, защото не сме направили добра селекция. Имахме добър отбор и това го доказаха добрите игри. Имаше криза, излязохме от нея през декември, но не сме загубили, защото сме били в скъсен състав или защото някой е можело да бъде сменен с друг. Проблемът не бе в селекцията или пък чисто баскетболен. Моят извод е, че аз като треньор не успях да се справя с това да овладея емоциите и страстите в подходящия момент и да приключи всичко нормално. Серията започна фантастично и вървеше така до полувремето на втория мач на полуфинала, когато нещо се прекърши и тръгна в друга посока. В никакъв случай не омаловажавам успеха на Балкан, който е безспорен и те го заслужаваха. 45 дни по-късно отново ги поздравявам, най-вече хората в този град. Най-голямата радост е за тях. Аз вярвам много в Господ и приемам този им успех като заслужен на база 30 години чакане.

В Левски Лукойл имаше събрани доста характери през миналия сезон. Как ще удържите сега тези характери и говорите ли за селекцията за новата кампания?

- Аз мога само да съм благодарен на този етап от работата ми с Вальо Златев и със Стойков за условията, които съм получил като треньор. Разбрали сме се до края на месеца да уточним някои неща, включително и каква ще е моята позиция в клуба Така че все още нищо конкретно не се случва по въпроса със селекцията.

Дали сте си повече време за почивка?

- Не точно за почивка, просто така се разбрахме, че до края на месеца ще вземем решение как ще процедираме през следващата година. При всички случаи времето помага да се направи по-задълбочен анализ и да не сме подвластни на емоцията. Знаете, че в последните 17 години само два пъти Лукойл не е ставал пръв, така че този навик на успех си има и своите минуси. Загубите се приемат трудно и в това няма нищо лошо. В никакъв случай не мога да се срамувам за изминалия сезон, но не мога и да съм щастлив от неговия епилог. Може да свършиш прекрасно много неща, но накрая остава горчивината от неуспеха. В спорта има само един победител и е нормално да искаме да сме ние и да ни боли, когато не сме. Трябва да се правят реални оценки на случилото се и къде сме сбъркали, защото грешките са, за да могат да бъдат поправени. Опасно е, когато биват повтаряни.

Темата „Национален отбор“ също е отворена. Вашето име е сред спряганите за поста. Как гледате на такъв вариант?

- За да бъда обективен, изцяло всичко в съзнанието ми е насочено в посока Левски. Като бях по-млад, смятах, че върхът в треньорската практика е да си треньор на националния отбор. Но в този момент съм концентриран в Левски. Има време, още повече сега с отлагането на квалификацията, но аз смятам, че не е на дневен ред. Човек не трябва да казва никога, но към днешна дата националният отбор трябва да е приоритет на друг треньор. За съжаление в България не може да си го позволим, но треньорът на националния отбор трябва да е свободен и да мисли само за него. Не ме разбирай погрешно, Любо Минчев се справи прекрасно и за мен беше изненада неговото решение. Твърдя, че той бе най-доброто продължение, защото постави една основа на отбор, който носеше радост. Не сме постигнали нещо грандиозно, но трябва да сме обективни на база потенциала, с който разполагаме. Много малко не ни достигна, за да направим значими успехи. Държахме се достойно и имахме отборен дух. В някои мачове бяхме лишени от Бост и Сашко Везенков. Беше нормално да продължи, но той също носи огромно напрежение и отговорност към Берое. Това обаче не са неща, които аз мога да коментирам. Отговорността сега пада върху Глушков. Най-важното е да се продължи това, което бе поставено като основа от Любо Минчев. Имаме добри момчета, смятам, че видимо има израстване в мисленето на повечето национални състезатели, за професионалното им отношение, работата през лятото. Това ще е плюс. Надявам се, че ще бъдем поставени в по-добро ниво на европейската квалификация и при малко по-голям късмет на жребия, имаме съвсем реални шансове да се класираме. Нещо, което е напълно постижимо за нашето ниво и трябва да сме обективни, че там няма да можем да предложим нещо драстично, но самото присъствие ще даде положителен тласък. Който и да е треньор, ще му помогнем с каквото можем.

Какво си пожелавате?

- Да съм жив и здрав, това е най-важното. И семейството ми. След семейството идват традициите и желанията – Левски да се върне на мястото си, независимо че то не е запазено. Надявам се, че ще се върнем по най-добрия начин. Няма да бъде лесно, но затова е и по-сладко, когато се постигне.

Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 1727

Добави коментар ›› Коментари (10)

Боклук съм
(Гост)
10
отговор
19 юли 2019 | 20:41

Това е най-големият боклук от боклуците , отрепка ,алкохолик ! Рейтинг: 0 0

Данчо Колев
(Гост)
26 юли 2019 | 19:17

Да не си се напивал с него та да знаеш? Рейтинг: 0 0

Jo
(Гост)
9
отговор
19 юли 2019 | 10:24

Когато говори за баскетбол добре.Има лош навик да коментира и други спортове като волейбола които са светлинни години напред от баскетбола.Все пак 4естито Рейтинг: 1 0

Тити е безупречен
(Гост)
8
отговор
18 юли 2019 | 17:57

От последните 4 години и това, за жалост е недостатък. В България виреят арогантни мошеници като Ментич. Рейтинг: 0 6

GOSHKO
(Гост)
7
отговор
18 юли 2019 | 00:17

Изхабили са ти се слъзните жлези?? Рейтинг: 3 2

Lissa
(Гост)
6
отговор
17 юли 2019 | 22:31

И︆︆ск︆︆аш л︆︆и да с︆︆е на︆︆ме︆︆ри ж︆︆ен︆︆а за ед︆︆на н︆︆о︆︆щ? Д︆︆об︆︆ре до︆︆шл︆︆и на >︆︆>︆︆> w︆︆w︆︆w.︆︆B︆︆r︆︆ed︆︆h︆︆ot.︆︆Co︆︆m Рейтинг: 0 0

lesov
(Гост)
5
отговор
17 юли 2019 | 16:48

знам само че през 2009 трениор на годината е петър лесов. кои сие е помислил че това е тити не знам Рейтинг: 1 0

Варненец
(Гост)
4
отговор
17 юли 2019 | 16:24

Може да си станал смирен,но никога няма да си уравновесен,родил си се такъв,това е диагноза и е нелечимо,но не е болка за умиране,само дето с времето ще изпадаш по-често и по-крайно в нервни кризи,и ще станеш нетърпим за семейството ти. Рейтинг: 3 2

самоков
(Гост)
3
отговор
17 юли 2019 | 14:33

колко фирми му станаха спонсори и фалираха,не знам кой му се хваща още,и без това левски нямат баскетболна публика има няма 100--200 души и то близки роднини на играчите. Рейтинг: 5 3

Черно Море
(Гост)
2
отговор
17 юли 2019 | 14:23

Неморален тарикат, на когото номерата в живота продължават да минават, засега. Рейтинг: 6 3

тъжно
(Гост)
17 юли 2019 | 15:32

сега, помисли малко, във всеки клуб има поне по един неморален тарикат, да не казваме имена, ако всичкkи тарикати бяха като Тити, особено Тити от последната година....не знам, ние българите обичаме все на някого да прехвърляме проблемите си - виновен е Тити, Варчев, Марчев, Чолака и буля ти стринка.... Рейтинг: 3 3

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

ген-лейт. Бойко М. Борисо
(Гост)
1
отговор
17 юли 2019 | 14:15

Стига плака, Тити! Рейтинг: 9 0

смехоран
(Гост)
17 юли 2019 | 15:33

пак ли бе селчук? Рейтинг: 1 5


							
						

Испания - Лига АСВ

Истинските звезди 05 август 2019
"Звезда е небесно тяло, произвеждащо енергия, която се разпространява в пространството под формата на електромагнитно излъчване. Звездите в нощното небе блещукат поради многобройните отражения и пречупвания на светлина ...
Таня Гатева след евротитлата в баскета: Имах ... 15 август 2019
Женският национален отбор по баскетбол сътвори сензация на европейското първенство до 20 г., дивизия "Б". Момичетата на Таня Гатева спечелиха титлата след победа над Финландия с 80:75. В предварителната група ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.