Други

Пламен Гетов за България - Косово: Идваше ми да счупя телевизора

07 юли 2019 | 14:02
Пламен Гетов за България - Косово: Идваше ми да счупя телевизора
Великият нападател Пламен Гетов гостува в предаването „Код Спорт“ по ТВ+. Той е сред българските магьосници във футбола и истински майстор на головете, който стряскаше съня на всяка защита. В кариерата си маестрото на фауловете игра и за двата родни колоса - ЦСКА и Левски.

- Маестро Гетов, добре дошъл в „Код Спорт“! Предстоят чествания за 100 години организиран футбол в Плевен! Готов ли си? Ще има ли празник? Какво се случва?
- Правим някаква организация, но не можем да кажем точно на коя дата ще бъде нашето тържество. Искаме да е по-свободен премиерът Бойко Борисов, а и да поканим всички, които заслужават да присъстват на този празник.
- Не звучиш оптимистично и празнично, може би има основание за някакви притеснения…
- Притеснено ми е. Вече сме в професионалния футбол, а не са много добри нещата при нас – нямаме си стадион, ще играем в Ловеч. Нямаме нови качествени и по-скъпи футболисти, които да решават мачове. Ще ни е много трудно.

- Планирате мач на славните ветерани. Дори поканихте Христо Стоичков и той прие веднага, но нищо не се чува за този двубой, освен че е пропаднал. Така ли е наистина?
- Мисля, че няма да пропадне и ще го направим. Ветераните по-бързо се организират от всички други. Ще го съчетаем с представянето на книгата на Ицо в Плевен.
- Ти си най-голямата футболна легенда на Плевен и няма как да не те боли от дългогодишното изгнание. Разкажи през какво премина Спартак…
- През какво ли не – и ни вадиха от група, че сме играли уреден мач… През всичко сме минали. Но това, което се случва последните 10-15 години, никога не е било в Плевен.

- Какво по-точно?
- Помощ от никъде, развали се школата, почти няма деца. Излязоха на мода модерните школи, които са в Ловеч и Разград. Всички деца бягат там, където са подсигурени храна, спане и няма такси. Като прибавим и „болните“ родители, които искат децата им да стават футболисти… Нямаме терени, тренировъчната база е занемарена. Не сме построили едно игрище в последните 20 години.
- Преди няколко години, когато третодивизионният клуб ЦСКА гостува за купата на Спартак, стадионът бе в окаяно състояние. Откога е така и докога ще бъде?
- Докогато се намерят средства да се помогне на града-герой – Плевен. Когато се обърне внимание на това и се помогне да се направи стадионът и още едно изкуствено игрище. Но тогава се продадоха 17 хиляди билета!

- Няма ли бизнесмени в Плевен, които да се ангажират с най-популярния спорт? Какво ги отблъсква, за да не го правят?
- Доколкото знам нашите бизнесмени са обидени от факта, че не ги канят да работят и да изкарват пари. Даже се говори, че плевенска фирма е участвала в някакви строежи в Сочи. Поканени в Москва да работят в Сочи, а у нас…
- Да се обърнем малко и към миналото, че разговорът стана много тъжен. Най-хубавите моменти в Спартак, когато ти играеше и градските легенди, които се носеха, че си по-важен и от кмета?
- Още в първата ми година, като мина полусезонът, имахме 20 точки, две по-малко от ЦСКА. Завършихме пети, играхме за „Интертото“. Със Спартак всички отбори се съобразяваха.

- И винаги обстановката на стадиона беше супер.
- Може би имам два чувала със снимки вкъщи. Пейка не се вижда. Не помня да съм играл пред празен стадион!
- Изиграл си 207 мача и си отбелязал 123 гола за Спартак – кои са най-паметните попадения за теб?
- Доста са. Имам и три гола, вкарани на „Герена“. Една година паднахме 3:5 от Левски, като отбелязах три попадения за 25 минути.

- От Спартак (Плевен) направо на Мондиал’86 в Мексико, където записа гол при ремито с Корея – 1:1. Как се случи?
- Беше ми трудно. След като направих дебют в националния отбор, ме извикаха отново година и половина по-късно. А дебютът ми беше срещу Швейцария – 1:1 и гол от фаул. И за добро представяне, понеже играх 13 минути, ме извикаха след година и половина.
- Свързано ли е с това, че може би тогава си отказал на ЦСКА и Левски?
- Не. Отказах да се прибера в Спартак (Варна). Тогава треньорът на клуба беше след това и треньор на националния отбор. За него не мога да кажа нищо лошо повече, защото първо е покойник, но и от него научих много работи. Лека му пръст на Иван Вуцов!

- Наскоро чества 60-годишен юбилей – имаш ли още мечти или мишени, които искаш да уцелиш?
- Имах мечта за 60-годишнината да празнувам, че сме влезли в Първа лига, а не в „Б“ група. Но не стана по простата причина, че преди 4-5 години провалиха проекта, който тогава беше тръгнал. Тогава влязохме в „Б“ група, имахме горе-долу добър отбор. Но както винаги се случва, когато направиш нещо хубаво, някой ти пречи. Всичко се промени и този отбор се развали. И пак се върна в изходна позиция.
- Вярно ли е, че партийци в делегацията за Мексико’86 са се опитвали да се месят на Иван Вуцов, че сте били претренирани за този шампионат, че сте имали соц режим?
- Постоянно си бяхме на базата, почти не сме излизали. Нямахме право да пием кола и кафе заради допинг контрол. Попушвахме си цигарки, но се криехме. Не сме били свети води ненапити. Но се опитваха да се налагат да играе този или онзи. Имахме един ръководител и когато отборът се класира за следващата фаза и трябваше да получаваме премии, през нощта вече си беше заминал от Мексико. Беше решил, че ще си тръгнем и ние, и искаше да ни изпревари. Срамувал се да пътува с нас, защото на откриването трябвало да победим световния шампион Италия заради Сергей Антонов, че бил набеден. Какво общо има футболът с политиката – не знам. В хотела през нощта е пуснал факс до Мексико да спрат изплащането на премиите, да не би да си получим парите за класирането в следващата фаза. Някои, които след това почти приключихме с националния отбор, така и не си взехме парите. Отрязаха ни.

- А знаеш ли колко пари трябваше да получите?
- 4 хиляди долара и отделно 10 хиляди лева на човек, което за онова време бяха страшно много пари. Но такива ни бяха премиите и се бяха разписали 80 министри и зам. министри. Не Футболният съюз е решил да дава такива пари. Всичко беше документирано. Първо казаха „да“, а после „не“. Няма пари, няма чужбина, няма да излизате никъде.
- Казват, че сте отишли в топ форма за началото на първенството, а например германците, които стигнаха финал, с от 4 до 6 кг наднормено тегло. Но след първите 10-12 дни, навлизат във форма след обезводняването и аклиматизацията…
- Може би там нашите специалисти сбъркаха. По себе си знам, че тогава играех на 70-71 кг, а там бях 68 кг. И това се чувстваше. На откриването си мислех, че идва краят на полувремето, а то нямаше и 15-ата минута.

- Прокрадва ли се някаква завист в твоето поколение, че през 1994 г. България постигна много повече, а и вие като футболисти не бяхте по-лоши от тези от „златния“ отбор?
- Завиждах благородно на тези момчета за това, че много по-рано от нас излязоха в чужбина и разбраха за какво става въпрос. Ако и нас ни бяха пуснали да излезем по-рано, може би и ние щяхме да се представим по-добре. Макар че за онова време да играеш в следващата фаза на световно първенство, не беше постигано преди това. Завиждал съм им благородно, че по-рано видяха какво значи професионализъм.
- Какво е да се играе пред 120 хиляди на „Ацтека“? Какво е да се играе срещу Марадона?
- Нещо уникално! На два пъти по трима души го бяха затворили на тъч линията и си викам: „Приключиха го, взеха му топката.“ Но изведнъж топката изчезва, няма я. Нещо уникално беше за времето си.

- Голям приятел си с Христо Стоичков и Наско Сираков. Разкажи нещо за вашата дружба – от една кръвна група ли сте?
- Няма човек, с когото съм играл в националния отбор или в клубни тимове и да не си говорим. Ицо си е чист – каквото си му е на сърцето, това си му е на устата. А Насо е „Кумчо-Вълчо“, така си му викат всичките. И Насо си е пич!
- Колко трансфери са ти пропаднали?
- В Плевен имаме един, който беше добър треньор в борбата. По онова време беше треньор в Италия. Като се върна през лятото, ми каза: „Тръгваш за Италия. Догодина е световното първенство, а доколкото чета, те искат в Италия.“ Оказа се, че от Италия са запитали каква е моята цена, защото отбори са се интересували да ме вземат. И моят любим треньор казал: „Ако отиде да играе в Италия, ще дойде милионер на световното и няма да си мръдне дупето.“ И всичко се скъсали. След световното ми пропадна трансфер във френския Нант, където да играя заедно с Буручага. Пътувам от Плевен, идвам в София и казват, че от Плевен не ме пускат. Връщам се в Плевен и ми казват, че от София не ме пускат. И докато се разхождах 20 дни между Плевен и София, всичко приключи. А още след световното мениджърът Рибейро ми каза, че ме искат във Франция, но първо ще ме излекуват. Казвам: „Как ще съм контузен? Играх на световно първенство, нищо ми няма.“ А той ми отговаря: „Имаш травма в коляното.“ И септември месец проф. Миню Ганчев в Плевен ми каза, че вътрешната ми връзка е скъсана. Така са ме закарали да си играя със скъсана връзка.

- Невероятно, но факт – феновете и на Левски, и на ЦСКА се отнасят с уважение към теб. Как ще го коментираш?
- Винаги съм играл за публиката. Като се реши мачът, трябва нещо да им покажеш, да има емоции. Никога не съм отказал автограф, винаги след мач съм се спирал сред тях.
- В ЦСКА със Стоичков, Пенев, Костадинов и компания правехте голово шоу всеки мач. В Левски също имаше шампионски триумф. По какво си приличаше и по какво си различаваше за теб времето на „Армията“ и това на „Герена“?
- На „Армията“ играх с най-добрите млади футболисти. Точно тогава прохождаха. А в Левски не бяха ставали пет години шампиони. Винаги това ме е привличало – пълен стадион, публиката полудява, подкрепят те цял мач. На „Армията“ започваха да ни ръкопляскат чак след четвъртия гол.

- Все пак днес симпатизираш ли повече на някой от тези два тима?
- Не. Уважавам си ги и двата отбора. Много ми е кеф като съм по-свободен да отида да гледам дербито на живо. По телевизията не ми се гледа.
- Познаваш добре обстановката и в двата отбора, както и Гриша Ганчев, и Петър Хубчев. Прогнозирай как ще се развият процесите в тези два клуба през новия сезон?
- С Лудогорец трудно могат да се преборят. Там организацията е на топ ниво. Стига им да се пообиграят малко, да вдигнат оборотите. Като си вземат дербитата, там се печели шампионатът.

- С Гиби Искренов бяхте част от едно романтично време в Шумен при „Шогуна“ – вярно ли е, че каквото са ви предлагали, сте отговаряли по три и сте казвали окей?
- Мен специално така ме пита Гриша Топалов. Колко ти дават в Левски? Тъкмо да си отворя устата и каза, че не го интересува. Умножавай по три и да тръгваме! Казвам му, че под тази сума няма да тръгна. А отговорът беше: „Честито! Да тръгваме!“. Но на първата контрола му казах, че щом Игор Кислов даде три голови паса и никой от нашите не разбра, че ще даде топката там, значи работата е трагедия. Дай да ти връщам парите и да си тръгвам! А Топалов ми каза: „Кой да взема? Пиши ги на един лист и всичките ще ги взема!“ Така и стана – Антон Димитров, Викторио Павлов, Стефан Колев… Все аз съм ги писал.
- Този модел „Бащица“ не може ли да проработи в Плевен? Няма ли някой бизнесмен, който да се захване или може би случилото се в Шумен отблъсква богатите хора да се хвърлят във футбола?
- Това искаме да стане. Имаме някакво уверение, че може да стане нещо. Свикнали сме да изчакваме, ще изчакаме още малко и ще стане ясно.

- Кое ти е по-скъпо – двата гола в ключовата световна квалификация срещу Югославия на „Васил Левски“ или попадението на финалите срещу Корея?
- И двата са ми скъпи, но срещу Югославия са ми по на сърце. Пълен стадион и страшни футболисти! Гледахме записи на мачове и си виках, че ако ги излъжем, ще бъде голяма работа.
- Повечето български звезди от твоето поколение имахте лебедова песен в Португалия – спомените ти от този период?
- Отидох след Стойчо Младенов и Ради Здравков. Те бяха трасирали пътя. Българите се котирахме там много, а след нас дойде и Балъков, който много вдигна летвата.

- Стоичков признава, че се е учил от теб за изпълняване на свободни удари. Днес майстори в света са Меси и Роналдо. Кой харесваш повече? А ти от кого си се учил?
- Аз от Петьо Жеков. А Меси е малко по-добър от Роналдо. При Кристиано са малко повече „фантазета“, защото малко повече рита с пръстите и трябва да я намери точно, за да може да падне. А онзи с левия крак по я насочва.
- Как се почувства на мача България – Косово (2:3)?
- Идваше ми да счупя телевизора!

- Не го очакваше?
- Не бях гледал Косово, когато играхме първия мач с тях. Но ми направиха много силно впечатление – много тичат, много се раздават, но и много от техните хора играят в чужбина. Например имат футболист във Вердер (Бремен).
- Нещо оптимистично за финал на нашия разговор?
- Ще се усмихна само тогава, когато се класираме там, където ни е мястото. Но за да не се случва толкова време, значи не ни е там мястото. Не дадем ли път на младите, школите в България да се подобрят, да се работи с младите – доникъде няма да стигнем. Ще се усмихна и ако държавата ми се усмихне и направим празника на Плевен.

Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 5669

Добави коментар ›› Коментари (14)

Паоло Гети
(Гост)
14
отговор
14 юли 2019 | 21:32

Маестро,трябваше да кажеш и как не ти дадоха медал когато игра при свинете и станаха шампиони.Неблагодарна червена измет! Рейтинг: 2 0

Свилен Димитров-домакина
(Гост)
13
отговор
08 юли 2019 | 00:46

Този е голям боклук. Много мрази такива клюкарки, лентяй и мързеливци като мен. Искам си Иван Динов. Той ме водеше ям и да спя само по тузарски хотели без да си плащам. Сега само до Ловеч ще ме водят без да има скъп хотел и да се няплюскам яко и да пускам снимки в фейса къде съм бил и кво съм ял. И Криси Гади неще да ми върне в отбора.Аз го бях навил по фейса да се върне и да спи у нас на Ралево, ама тоя гаден Гетов неще. А само да знайте къв голем кýр имаааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа. Малиййййййййййййййййййййййййййййййййййййййййййййййй............................................. Рейтинг: 0 9

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

..
(Гост)
12
отговор
07 юли 2019 | 22:45

Голям футболист като човек гола вода Рейтинг: 2 7

Хосе
(Гост)
11
отговор
07 юли 2019 | 22:44

Умри м.ршо куца Рейтинг: 1 6

Ултрас Бела Петрич
(Гост)
10
отговор
07 юли 2019 | 20:53

Респект , маестро ! Рейтинг: 10 0

плевен
(Гост)
9
отговор
07 юли 2019 | 20:08

Бъди здрав МАЕСТРО,Плевен те помни Рейтинг: 14 1

бат Ицо
(Гост)
8
отговор
07 юли 2019 | 17:41

Изкусен майстор на гола. Красота и удоволствие беше да гледаш как "галеше" топката. Не знам с какво се занимава в момента. Трябва в БФС да го "командироват" за по две седмици във футболните школи в страната на пълна издръжка. Нека младите попиват от извора от този незабравим маестро - ще научат много от него. Нека финансите се насочат към можещите, знаещите и имащи желание футболни специалисти ! Старите коне не трябва да ги убиват ! Българския футбол има нужда от тях !!! Рейтинг: 21 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Гошко
(Гост)
7
отговор
07 юли 2019 | 16:46

Поклон пред Гетов!!! Велик!!! Доставяше радост на хилядите които ходехме на мачовете в Плевен. Да е жив и здрав! Рейтинг: 21 0

Пирин
(Гост)
6
отговор
07 юли 2019 | 15:56

Пламене велик си МАКЕТО те помни страшен играч браво няма такива вече за съжаление Рейтинг: 21 1

Рафа
(Гост)
5
отговор
07 юли 2019 | 15:02

Пламен Гетов е великан във всяко отношение да е жив и здрав!!! Рейтинг: 30 0

Рафа
(Гост)
4
отговор
07 юли 2019 | 15:02

Пламен Гетов е великан във всяко отношение да е жив и здрав. Рейтинг: 26 0

zico
(Гост)
3
отговор
07 юли 2019 | 14:44

браво маистро Гетов голям 4овек и футболист не пише книги кат ония Рейтинг: 26 2

Имиту
(Гост)
2
отговор
07 юли 2019 | 14:39

Велик! Рейтинг: 31 0

ЛЕВСКИ СОФИЯ
(Гост)
1
отговор
07 юли 2019 | 14:37

Браво Пламене, още нямаме такъв изпълнител на фаулове и дузпи след теб! Спомням си едно 0:2, до 3:2 с два твои гола - фантастика! Да си жив и здрав! Рейтинг: 39 0


							
						

›› Live Scores

Календар

calendar_icon
календар затвори

Всички мачове

Има поне 55 причини да помним Трифон 27 юли 2020
55 години щеше да навърши днес един от най-ярките български футболисти в историята на тази игра - Трифон Иванов. Трудно ни е да повярваме, че той не е сред нас, въпреки че минаха вече близо 4 години и половина откакто ...
Цанко Стоичков: Стоилов скочи да бие един дядо - ... 28 юли 2020
Братът на най-големия български футболист Христо Стоичков - Цанко, даде интервю пред Sportal.bg. Пловдивчанинът говори по различни теми: как е станал от Левски, за срещите си с Йохан Кройф и Диего Марадона, за анкетата ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.