Ботев (Пловдив)

Ферарио Спасов: Най-добрите юноши от Пловдив трябва да играят в Ботев

31 май 2019 | 15:41 - Обновена
Ферарио Спасов: Най-добрите юноши от Пловдив трябва да играят в Ботев
 • копирано
 • 6

Ферарио Спасов пое школата на Ботев (Пловдив) на 26-ти март 2019 година. В края на сезона специалистът даде обширно интервю за клубния сайт на „канарчетата“, в което сподели идеите си за развитието на „жълто-черните“ таланти, както и промените, които ще наложи в академията на пловдивчани.

 - Изминаха два месеца откакто застанахте начело на школата на Ботев. Какво е първото Ви впечатление от „жълто-черната“ академия?

 - Това, че се съгласих да поема школата на Ботев, е голяма отговорност и предизвикателство за мен. Първите ми впечатления са, че имаме чудесни условия за подготовка на младите ни футболисти. Това, което е направено тук, отговаря на всички изисквания ние да имаме добри отбори, добра селекция и добра подготовка. Имаме добре подготвени треньори, във всеки един отбор има доста талантливи футболисти. На базата на тези впечатления и моя опит в детско-юношеския футбол, ние ще развием една нова стратегия, която ще наложим през следващия сезон.

 - За този кратък период вече изпитахте радостта от спечелването на два от най-значимите трофеи в детско-юношеския футбол в България - Елитната юношеска група до 17 години и Купата на БФС при набор 2005. Важни ли са трофеите и победите за школа като Ботев?

 - Това са хубави моменти, когато печелиш и си на първо място. Забравяш за напрежението, натоварването, спечелването на един трофей осмисля цялата година, цялата подготовка на треньорите, състезателите и родителите, които подкрепят децата си. Оттук нататък трябва да съм ясен - искам максимално от всички отбори да постигат резултати. Спечелването на един трофей дава самочувствие на децата. Освен това, на нас ни дава възможност да привчелем други футболисти от други места, които искат да бъдат част от успехите на Ботев. Няма от мен да чуете, че резултатите нямат значение. Не. Те имат много голямо значение. Затова съм поставил като цел на треньорите да се гони винаги първото място и спечелване на Купата. Защото само при поставянето на такива изисквания можем да видим дали треньорите се справят в тази среда, кои играчи могат да реагират. Защото не е сериозно да нямаме изисквания към децата и когато влезнат в мъжкия футбол да искаме победа във всеки мач. Това няма как да стане, затова ще искам от всяка една възраст да търси максималното в представянето си.

 - Вече са ясни промените в треньорския състав на детско-юношеската школа на Ботев. Какво доведе до тяхното налагане?

 - Наведе го преструктурирането, за което вече споменах. Направихме доста събирания и взехме решение, че трябва да обединим отборите в Елитните групи. По начина, по който е структуриран мъжкия отбор. Трябва да следваме този модел, да разполагаме с достатъчен брой футболисти, а не да се задъхваме в безмислени мачове, които не помагат за израстването на самите отбори. Ще следваме тактическата схема на първия отбор, независимо кой е треньор. В елитните групи U19 и U17 ние трябва да се движим по програма, която е изключително близка като натоварвания, изисквания и тактическа схема до мъжкия отбор. За да може да бъде преходът по-плавен и по-безпроблемен, а не да се изпитва този голям стрес, който го наблюдаваме. Но това не е проблем само за Ботев, а като цяло за прехода от юношеския в мъжкия футбол. Убеден съм, че при правилно структуриране на отборите и на подоготовката, до една година доста сериозно ще имаме присъствие не само в детско-юношеския футбол, а там където е най-важно - в мъжкия отбор.

 - В продължение на няколко сезона бяхте част от школата на Литекс, когато „оранжевата“ академия бе в най-силните си години. Ще взаимствате ли някои от идеите, които бяхте наложили в Ловеч?

 - Точно това са идеите - преструктурирането, което предстои. Със Стефан Яръмов, който в момента отговаря за школата на ЦСКА, ние поставихме точно тези основи и изквания в Литекс. Създаването на отбори, които са по модел на мъжкия отбор. С необходимата селекция и в двете посоки - както привличане на футболисти, така и освобождаването на тези, които треньорите преценят, че трябва да се разделим с тях, за да имат шанс да играят на други места. Аз мисля, че този модел е правилен, защото за тези години излязоха изключително качествени състезатели от школата на Литекс.

 - Ботев разполага с най-добрите условия за подготовка на юноши в България. Виждате ли сред настоящите юноши футболисти с достатъчно талант за мъжкия отбор на „канарчетата?

 - Ако трябва да съм обективен - това засега по-скоро е желание на феновете и ръководството тези млади играчи да получат изява в първия отбор. Но преходът е много труден, изостава се кондиционно и технически. Когато отидат в първия отбор и бъдат подложени на натоварвания се вижда, че много от младите футболисти не издържат и не могат трайно да се настанят в мъжкия футбол. На нас ни предстои много работа, защото първият отбор не е даденост, трябва да се завоюва мястото в него. Трябва да си готов кондиционно, тактически, технически, за да може не само да подпишеш договор, а да имаш присъствие в първия отбор. Осмислянето на цялата работа в академията е колко футболисти ще заиграят в първия отбор.

 -В Ловеч успяхте да развиете футболисти като Александър Цветков, Антон Недялков, Илия и Георги Миланови, Кирил Десподов, Кристиян Малинов. Каква е причината за трудния преход от юношеския към мъжкия футбол?

 - Аз единствено контролирам този процес, много са важни треньорите, които се занимават с младите футболисти. В Ловеч и тук разполагаме с много качествени треньори, но те трябва да повишат самите изисквания. В Ловеч ние променихме изискванията към футболистите и затова нямаше текучество в треньорите, те много ясно знаеха какви са нашите изисквания. Поставяхме ясни и разбираеми послания и за две години и половина излезе една много голяма група от талантливи играчи, не само тези, които споменахте. С правилно преструктуриране и подготовка и най-вече с капацитета на самите треньори се постигат резултати. Условията, организацията и хората, които се занимават с детско-юношеския футбол в Ботев, предразполагат тук да постигнем същите резултати. И аз ще съм безкомпромисен и последователен това да се случи и тук.

 - Един от най-големите проблеми на детско-юношеския футбол в България са прекалените амбиции на някои родители. Как ще се справите с този проблем?

 - Родителите нямат информация какво се случва. Това е другото нещо, което ще променим. Ще правим родителски срещи, те няма да са чести, но е съвсем нормално в началото на подготовката и първенствата треньорите да дават информация на тези родители, а не те да черпят информация от това, което виждат. По един начин изглеждат нещата, ако те се обяснят от специалист, родителите ако имат въпроси да ги задават в съвсем нормален вид. Всеки си гледа детето от собствената гледна точка, но когато треньорите обосноват това, което са направили, аз мисля, че тогава контактът с родителите ще бъде по начина, по който трябва да бъде. Родителите са фактор, който аз не мога да пренебрегна, но работата с тях и информацията, която те получават, е много малка и това трябва да се подобри.

 - Предстои лятната подготовка на отборите, наясно ли сте как ще протече тя?

 - Наясно сме с датите и местата, където евентуално ще бъдат отборите. Това, което ще изисквам от треньорите, ще е в кондиционно отношение да бъдем безкомпромисни. Има много деца, които технически са много добре, но големите ни резерви са в кондиционно отношение. Тактиката вече е работа на самите треньори, схемата на първия отбор ще предопредели тактиката, по която ще се готвим.

 - Как стои въпросът със селекцията в детско-юношеската школа на ПФК Ботев Пловдив?

 - Работата на нашите селекционери Трифон Пачев, Митко Младенов и Наско Пашев се вижда. Постоянно имаме информация за деца, които влизат в нашето полизрение и се привличат. Ботев е клуб, който трябва да генерира най-доброто от пловдивския футбол и най-добрите юноши от Пловдив трябва да играят в Ботев. На този етап виждам една несигурност в родителите, но мисля, че самото име Ботев трябва да генерира най-доброто. Всички трябва да работим в тази насока - че тук децата ще се чувстват най-добре и ще имат най-добрата перспектива за развитие.


Още по темата
 • копирано
 • 6
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 4291

Добави коментар ›› Коментари (6)

Запорожко Спасов
(Гост)
6
отговор
13 юни 2019 | 06:46

Селския смешко се изказал!!!ха ха ха Рейтинг: 0 1

5544
(Гост)
5
отговор
01 юни 2019 | 18:30

какво образование има колко езика говори Рейтинг: 1 2

1912
(Гост)
4
отговор
01 юни 2019 | 09:42

Кво трябва,то си е така. Рейтинг: 2 1

kiko
(Гост)
3
отговор
31 май 2019 | 21:14

Терените в България са огромен проблем, защото не позволяват да се играе и тренира техничен футбол, а на българските играчи в това им е силата и там трябва да се развиват уменията, ние никога не сме разполагали със физически играчи като исландците да речем, а винаги сме разчитали на техничност, много показателен е примерът, как играчите, тук са принудени да играят по-силов футбол, и като отидат навънка се сблъскват с играчи, също практикуващи силов футбол, но имащи и физиката за това, а нашите не са развили техника и скорост, заради българските терени и стават твърди резерви. Рейтинг: 3 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Bradva
(Гост)
2
отговор
31 май 2019 | 18:38

Само Локо бе мустак Рейтинг: 3 16

1912
(Гост)
01 юни 2019 | 14:44

Брадва, защо нямаш НИТО ЕДИН лайк, бе?? В Столипиново нямате ли интернет? Рейтинг: 4 3

Обективен гост
(Гост)
1
отговор
31 май 2019 | 16:06

Отново всичко е по български и точно обратното на това, което правят в големите футболни академии школи. Продължавайте така и в близките 20 г. няма да има български футболист в добър отбор на топ 5 първенствата. Треньорите от най-ранна възраст ще държат само физически израсналите деца, които в първите години могат да имат предимство и да носят победи, нищо, че са "дървени" и нямат техника. Като стигнат възраст за мъжкия футбол ще имат умения като за "В" група или евентуално за първенствата в някоя от така наречените "руски републики". Гледайте какво правят в Аякс, Барселона, Шалке, Байерн, Манчестър Ю., Реал, Валенсия, Порто, Бенфика и Динамо Загреб и т.н. Методика, начин на мислене, начин на подготовка, начин на игра - нищо общо с нас. Затова излизат при нас футболът е "ритай напред и гони". Рейтинг: 9 3

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

старшина Мечев
(Гост)
31 май 2019 | 16:26

Всичко е точно така, но може да се добави, че в момента се залага на физически по-здравите и заради състоянието на терените. Това е тема, която често беше повдигана от Станимир Стоилов, а и не само от него в миналото и която упорито се отбягва от управляващата прослойка в бфс. Докато няма стандарти за терените няма как да играем бърз, модерен и техничен футбол. Отделно може да се отбележи, че рядко се виждат треньори с модерни виждания, докоснали се до западна европа, а дори и някой да се опита да налижи футбол с подавания и владение например, отборът му ще бъде много бързо наритан поради лимитираните възможности и голямата услужливост понякога на нашите съдии. Рейтинг: 11 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук


							
						
Животински акт остави жени и деца в безизходица ... 25 май 2017
Животински акт на безмозъчни вандали постави десетки фенове на Ботев (Пловдив) в безизходица. Най-тъжното е, че сред тях имаше жени и деца, видя Sportal.bg. Радостта от спечелената Купа на България бе помрачена за част ...
Кайзер: Исках да остана в Ботев, но се наслушах ... 30 май 2019
Даниел Кайзер се съгласи да даде последно интервю за Sportal.bg, след като преди дни обяви, че напуска Ботев (Пловдив). Стражът прекара две години в пловдивския клуб, в които спечели сърцата на феновете. Кайзер ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.