Баскетбол

Кметът на Ботевград: Титлата ни е глътка свеж въздух за всички в Лигата

31 май 2019 | 12:14 - Обновена
Кметът на Ботевград: Титлата ни е глътка свеж въздух за всички в Лигата
Преди 10 години бяхме група ентусиасти, които мечтаеха да стигнат нивото, на което сме в момента, щастлив е Иван Гавалюгов

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов бе един от най-щастливите хора в България в сряда вечер. Спечелената титла в НБЛ гарнира усилията, които бившият баскетболист на Балкан полага повече от 10 години като част от ръководството на клуба, било то като негов президент, член на УС или по настоящем като общественик. „Тема Спорт” се свърза с него, за да коментира триумфа над Левски Лукойл, изминатия път и бъдещето на Балкан.

 

Г-н Гавалюгов, честита титла. Какво е усещането, предвид успешния край на един сезон, в който отборът достигна и до 1/8-финал за ФИБА къп?

- Огромно удовлетворение, не само от сезона, а от пътя, който извървяхме, за да стигнем до тази така чакана титла. Тя не е била самоцел, защото искахме да наложим определен модел на работа. Не преследваме титли и медали на всяка цена, работим почтено и коректно и това е ключовото, което е важно за нас. Показахме, че с постоянство, коректност, почтеност и вяра в това, което правиш, резултатите ще дойдат. Ние сме добър пример за това как може една организация в България да работи. Разбира се, имаме си своите проблеми във всяко едно отношение, но в Ботевград баскетболът, всички знаете, че ни зарежда и ни задължава да работим в тази посока. Да влагаме средства за развитието на този спорт.

Ботевград е баскетболен град, това е ясно. Вие от доста години се борите да върнете Балкан като фактор в първенство, още преди да станете кмет. Успяхте ли да обедините обществеността в това, което искахте да постигнете?

- Да. Положителното е, че всеки един град има различни разделителни линии, не е само в Ботевград – политически или други. Баскетболът категорично обединява нашия град. Ботевград не е син, червен или жълт,

 

Ботевград е зелен – цветовете на клуба.

Това е сериозен позитив и фактор за нас, който дава плодове за развитие. Когато към това се добави добра организация и осигурено финансиране, което в никакъв случай не е кой знае колко голямо, съизмеримо е с първите 3-4 отбора, тогава нещата се получават. В ролята ми на кмет е една идея по-лесно да обединя хората, защото имам повече контакти, повече комуникация, вратите се отварят по-лесно, за да градим партньорства по абсолютно коректен начин. Когато бях президент на Балкан, ние бяхме една група ентусиасти, които осигурявахме финансирането, което бе далеч по-малко и мечтаехме да достигнем нивото, което имаме в момента.

Бяхте близо и миналата година да спечелите титлата. Може ли да говорим за намеса на съдбата, да не стигнете до нея тогава, а сега, навръх 30 години от предходния триумф?

- Може да търсим и символика, така е. Явно това е бил пътят, по който трябва да извървим. Ако се върнем назад, през тези 30 години Балкан преживя периоди на възходи и падения, на много сериозни кризи през 90-те години, финансови и организационни. Бяхме два пъти във втория ешелон. В последните 10 години за щастие успяхме да намерим по-добрата формула на управление и финансиране. Постепенно започнахме да стопяваме разликата с наглед недостижима организация, било то на Лукойл Академик или на Левски Лукойл, за да стигнем до днешната ситуация. Това е плод на години усилия и на вяра в способностите ни. Да, бяхме близо миналата година, имахме отбор, който можеше да стане шампион, но различни фактори повлияха това да не се случи. Взехме си поуките и от проблемите, които изпитахме, най-вече и във финалната серия, когато се създаде доста тежка обстановка. Станахме неволни съучастници в един недобре изработен сценарий, като това може би ни попречи да станем шампиони още тогава. Тази година всички видяха, че нашият отбор имаше 

най-сериозни баскетболни аргументи

Спечелихме финала по категоричен начин, в никакъв случай лесен и то не само заради резултата 3-1 победи. Мисля, че игрово превъзхождахме своя опонент. Въпреки проблемите, които имахме през сезона, бяхме добре окомплектовани и за щастие показахме класата си в най-важния момент. Вие бяхте свидетели на изключително успешното представяне във ФИБА Европа, където играхме с много силни съперници, но само в един мач загубихме с по-голяма разлика.

Говорим за малък град, около 30 хиляди жители. Казахте, че сте надграждали всяка година, за да може сега да се доближите максимално до организация като Левски Лукойл. Доколко е възможно този градеж да продължи?

- Смятам, че имаме стабилна основа. Разбира се, ще бъде по-трудно да задържим мястото, което спечелихме, но ще опитаме. Имаме много добре изградена система за работа, с коректни партньорски взаимоотношения с големите производства в Ботевград, както и с различни компании, които виждат своя интерес да подпомагат финансово Балкан и най-вече с оглед на сериозната фенска маса, която подкрепя този клуб. Това е един гарант, че отборът ще продължи да е конкурентен и да иска да защити постиженията си на национално ниво. Ще гоним и Купата на България, защото от 88-а нямаме спечелена такава. Ще опитаме да запазим първото място в първенство, както и да направим успешно представяне в Шампионската лига, било то директно в групите или от квалификации, зависи от формата, който все още не е обявен. Ако не влезем в групите, ще играем в тези на ФИБА Европа. Ще градим конкурентен отбор според възможностите ни. Не искам да казвам, че бюджетът ще е по-голям. Вървим стъпка по стъпка и разчитаме на стабилност. В последните 10 години сме конкурентни на първите отбори, завършваме в Топ 4 традиционно. 

Ние не сме проект със срок

а сме организация с дългогодишна история и съобразно новите икономически условия направихме стабилна основа, с добро финансиране, което ни дава надежда, че ще продължим в правилната посока.

След тази титла ще ви бъде ли по-лесно да привличате играчи и да задържате такива?

- Аз мисля, че и до момента Ботевград е бил привлекателна дестинация, специално за българите. Най-вече заради високите амбиции, добрите условия и безрезервната подкрепа. Когато това е допълнено и с привлекателни финансови условия, изборът е Балкан. Мисля, че желанието на играчите е да останат в Ботевград. Ако нямат значително по-добра оферта, било то от България или чужбина, ще ги задържим.

 

 

Какво бъдеще виждате за НБЛ след тази титла на Балкан?

- Факт е, че Лукойл като организация доминираше в последните 15 години. Със сигурност е хубаво, че има още един отбор, който ги побеждава в плейофи, а не във финал за купа, защото такива имаше много. Какво би променило? Би дало увереност на останалите клубове, които са равностойни на Балкан, че нещата са възможни. Битуваше мнението, че в плейофна серия нещата се предопределят от други фактори, извън баскетбола. Доказахме, че 

или е силно преувеличено, или го няма

това нещо. Нямам претенции към коректността за тези плейофи. Винаги може да търсим грешки в определени ситуации, не ми се иска да мисля, че са били умишлени, защото и съперникът има своите претенции, но не смятам, че е имало умисъл. Дори да е имало опит за накланяне на везните в една или друга посока, баскетболните аргументи надделяха. Това ще даде увереност на отбори като Берое, Самоков, Академик Пловдив, дай боже Ямбол и Варна да се върнат сред водещите, Спартак Плевен също, и ще направи първенството още по-конкурентно. По примера на Румъния, където шампионът постоянно се сменя. Това вдига интереса към баскетбола. Отборите могат да търсят по-големи инвестиции, знаейки че баскетболните аргументи са водещият фактор, а не странични такива. Получихме доста искрени поздравления от останалите клубове. Това, което Балкан направи, дава увереност, че нещата могат да се получат и при тях. Това е ценен фактор, който ще спомогне за развитието на българския баскетбол. Интересът се засилва, няма да има празни зали и спонсорите ще гледат позитивно към нас. Конкуренцията увеличава интереса. Вярвам, че победата на Балкан ще изиграе тази позитивна роля.

 

 

Глътка свеж въздух?

- Може и така да се нарече. Не смятам, че Балкан е нещо изключително като организация. По подобен модел работят и в Самоков, Стара Загора, Пловдив. При нас традицията е нещо, което е много силно изразено. Малък град сме, но всички се вълнуват от баскетбол и това е нещото, в което другите има накъде да се развиват. Ние 

искаме силен Левски и силен ЦСКА.

Не искаме да доминираме, а да има равностойни отбори и качествено първенство. Не искаме празни зали. Доминацията не води до удоволствие. Стойността на успеха е по-голяма срещу силен съперник. Искаме да сме част от водещите отбори и ако имаме баскетболните аргументи, да печелим. Титлата не е самоцел и не трябва да бъде.

ХАРИ ЛАТИФЯН, "ТЕМА СПОРТ"


Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 3660

Добави коментар ›› Коментари (20)

Този няма ли да
(Гост)
20
отговор
05 юни 2019 | 12:41

Го вкарат в затвора или ще продължава да заробва хората в града. Рейтинг: 1 2

този пък
(Гост)
19
отговор
02 юни 2019 | 16:01

Само не знам защо този ботевградски циганин говори от името на всички. Да гпвори от името на комплексираните си съселяни. Рейтинг: 2 7

23
(Гост)
02 юни 2019 | 17:18

Защото баскет първенството беше освободено от робството на олигархията. Рейтинг: 11 2

Напротив
(Гост)
03 юни 2019 | 08:22

Престъпните и мафиотски схеми за финансиране заробиха баскетбола. Рейтинг: 2 1

кмето
(Гост)
18
отговор
01 юни 2019 | 22:42

Много хубава снимка на кмета сте сложили. Ботевградски циганин от всякъде!!! Рейтинг: 1 11

fen
(Гост)
17
отговор
01 юни 2019 | 22:38

Браво Зелени Шампиони ! Рейтинг: 8 2

Да целуват
(Гост)
04 юни 2019 | 17:33

На Никплай Цинцарски пишурката, че им подари победата. Рейтинг: 2 2

Прокуратурата сляпа ли е
(Гост)
16
отговор
01 юни 2019 | 19:48

Такова срастване на власт и спорт е престъпно и срамно. Рейтинг: 2 10

ha ha
(Гост)
01 юни 2019 | 22:36

Това може да го кажеш за последните няколко титли на лукойл и тази на КТБ! при това власт на най-високо ниво. Рейтинг: 10 4

balkan
(Гост)
15
отговор
01 юни 2019 | 09:39

имаме пари и купуваме на валката като ги нема и толкова,тити какво прави догодина Рейтинг: 2 3

Ало кмете
(Гост)
14
отговор
01 юни 2019 | 05:27

На изборите ще си проличи от къде ти подариха купата. Наистина жалко за хората, които са принудени да търпят всичко това. Всички знаят за далаверите ти, но никой не смее да се обади. Рейтинг: 4 14

Балкан
(Гост)
01 юни 2019 | 05:32

Кметът си го знаем що за стока е, но нали ни направи шампиони. Рейтинг: 5 6

ha ha
(Гост)
01 юни 2019 | 10:15

На изборите ще бъде като на предишните, то е ясно! Рейтинг: 4 2

!!! BRAVE BROWSER !!!
(Гост)
13
отговор
31 май 2019 | 23:40

Новият хит създателя на Firefox и JavaScript Брендън Айк. Brave e бърз, безплатен и сигурен браузер, предоставящ защита от проследяване и непоискано съдържание, възможност за анонимно сърфиране, зареждане на страниците с пъти по-бързо от другите браузери, интеграция с BAТ. Свалете w︆︆w︆︆w.︆︆Brave.︆︆C︆︆o︆︆m/chi988, научете повече и изпробвайте. Няма да съжалявате!!! Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Ямбол
(Гост)
12
отговор
31 май 2019 | 23:07

Момчета без пари спорт несе прави спорта иска доста средства задае на някакво прилично ниво играчи от големите първенства струват колкото нашето баскетболно първенство чеи от горе за годишните заплати няма да говоря теса по големи от годишният бюджет на водещите отбори Рейтинг: 0 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

БАЛКАНЕЦ
(Гост)
11
отговор
31 май 2019 | 21:24

Поздрави за Ванката Гавалюгов, главния ''виновник'' Балкан да стане шампион. Без него Франкенщайна Лукойл София мислещ себе си за Левски, щеше да е поне още 20 години шампион. Имах някакво предчувствие, че можем да сме първи още след страхотното ни представяне в Евротурнирите, където победихме два израелски отбора и само едно точно хвърляне от зоната за 3 точки не ни достигна да отстраним Апоел Холон а Лукойл завърши на последно място в групата. Ето, че титлата вече е реалност, можем с право да празнуваме. Рейтинг: 8 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

И какво направи за
(Гост)
01 юни 2019 | 05:13

Града. Всеки лев в отбора е лев в предизборната му кампания. Такова срастване с власт и мафия е подсъдно. Рейтинг: 3 12

Щом кметът
(Гост)
01 юни 2019 | 05:23

Е главния виновник да станете шампиони нещата определено придобиват криминален характер. Обществена тайна е как се рекитира бизнеса в общината, а парите от мафията винаги са добре дошли. Рейтинг: 1 11

до ботевселският
(Гост)
01 юни 2019 | 22:41

Къде ви е школата? В повечето възрасти сте въздух под налягане или въобще липсвате. От как се помня дъвчете едно и също - досега ни нямаше ама да видите какво идва отдолу. Отдолу идва материал за Чавдар Троян. Рейтинг: 1 10

Lissa
(Гост)
10
отговор
31 май 2019 | 21:19

И︆︆ск︆︆аш л︆︆и да с︆︆е на︆︆ме︆︆ри ж︆︆ен︆︆а за ед︆︆на н︆︆о︆︆щ? Д︆︆об︆︆ре до︆︆шл︆︆и на >︆︆>︆︆> w︆︆w︆︆w.︆︆S︆︆e︆︆x︆︆y︆︆d︆︆r︆︆o︆︆m.︆︆C︆︆o︆︆m Рейтинг: 0 1

W w W . еКiРi365. сОм ---
(Гост)
9
отговор
31 май 2019 | 18:01

W w W . еКiРi365. сОм --- Футболна Екипировка 2018/19 --- Тотнъм , Ливърпул, Барса , Юве , Рома и много други . Рейтинг: 0 1

Ботевград
(Гост)
8
отговор
31 май 2019 | 17:45

В едно нещо хората са прави. Нищо не се право за града, а баскетболът е политика и разменна монета. Рейтинг: 4 5

ivo
(Гост)
31 май 2019 | 18:28

Баскетбола е символ на града отпреди 70 години и така ще бъде и занапред ! Рейтинг: 10 2

Е вече Ботевград
(Гост)
01 юни 2019 | 05:15

Е символ на престъпността в България. Рейтинг: 3 6

Неутрален
(Гост)
7
отговор
31 май 2019 | 17:43

Вие надминахте всички с вашето надуване. Ако не бяха съдиите друга песен щяхте да запеете. Доказахте, че не заслужаваре да сте шампиони. Втръснахте на всички. Рейтинг: 3 18

Beroe
(Гост)
01 юни 2019 | 15:00

Какво съдийство ви гони бе говеда? Ставате мега смешни. Само баскетболно неграмотните може да се вързвате на Кедъра. Едноственото, което правихте целия 4мач е Близнаците и който хване от вашия отбор да се ръгат с лакти. Лакти, които съдиите не свиреха. Колко безочливи трябва да сте за да имате претенции от съдиите. Ходете се гръмнете. Видя се и в Европа, че тия лакти като се свирят сте нищо. Отново бяхте евроидиотите на България Рейтинг: 14 2

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Този КМЕТ
(Гост)
6
отговор
31 май 2019 | 16:50

Превърна Ботевград в мафиотската столица на България, но нали осигури зрелища. Чудно ми е как с лека ръка се харчат общински пари за частни интереси. А и съпругата му не е ли на работа в Балкан? Свински черва отсякъде. Рейтинг: 4 11

Този е честен
(Гост)
31 май 2019 | 16:54

Политик и парите са му честни и всички доброволно дават парите си за издръжката на отбора, направо е сълза. Рейтинг: 8 2

!
(Гост)
31 май 2019 | 16:59

А бе,смешнико! Говори си за твоя град , за твоя отбор и за твоя кмет! Не разбра ли че тук става въпрос за Баскетбол. Рейтинг: 9 1

Е като
(Гост)
31 май 2019 | 17:40

Става въпрос за баскетбол чий го дири КМЕТА на най-престъпната община в България? Рейтинг: 2 12

basket
(Гост)
31 май 2019 | 20:48

Кмета е там като човек,който е свързан с баскетбола още от детските си години. Рейтинг: 8 2


							
						

Испания - Лига АСВ

Отвъд играта: Пекин винаги ще е в сърцето на Рики ... 16 септември 2019
На най-голямата сцена в световния баскетбол, под най-ярките светлини, Рики Рубио бе окъпан от похвали и конфети. Преди 11 години, когато Испания загуби от САЩ със 107:117 във финалната среща от олимпийския баскетболен ...
Световен шампион преди БУБА КЪП "Емануил Божков": ... 26 септември 2019
Световният шампион с Югославия от 1998-а година Владо Шчепанович и неговата академия Волкано Ол Старс ще са част от новите участници в БУБА Къп "Емануил Божков" 2019. Черногорската школа ще изпрати свой отбор за ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.