Европейски футбол

Интервюто с Мората: Няма Атлетико без Симеоне

27 май 2019 | 21:44 - Обновена
Интервюто с Мората: Няма Атлетико без Симеоне
 • копирано
 • 1

„Скандиранията не ме накараха да се усъмня в себе си”, твърди Алваро Мората. И тогава, и още повече сега той е убеден, че идването му в Атлетико Мадрид ще е фундаментален ход за успеха на неговата кариера, след като вече познава живота в големи клубове в Испания, Италия и Англия. Набързо накара радикалните фенове на „дюшекчиите” да забравят миналото му с голове и усърден труд, та днес те гледат нему като на един от своите. Следващия сезон трябва да направи нова крачка напред.

-         Изминаха няколко месеца от идването Ви тук. Каква равносметка си прави Алваро Мората?

-         Истината е, че не само в спортен, а и в личен план съм много щастлив заради това в какъв клуб дойдох и как се държат с мен хората… което не беше лесно в началото предвид обстоятелствата. Знаех, че трябва да говоря малко и да се трудя много. В отборен план можехме да сме по-добри в няколко мача и сега да говорим за други неща. Но сезонът вече приключи, трябва да мислим за следващия. Много съм щастлив тук и се надявам да мога да остана.

-         Когато казвате, че не е било лесно, да не би да си спомняте за скандирането „По-малко Моратавци, повече Борха Гарсесовци”? Това накара ли Ви да се съмнявате в решението си да дойдете?

-         Не съм се съмнявал в никой момент. Бях се обрекъл на клуба, на президента, на тренера… Преди доста години вече бях казал пред пресата, че съм се настроил в главата си да играя за Атлетико и ще направя всичко възможно да го сторя. Едно лято бях много близо, но тогавашният ми клуб не поиска да ме продаде, та трябваше да остана там и спечелих трофеи… Но вече бях говорил с тренера и бях подготвен за Атлетико, при все че знаех, че е много трудно заради миналото ми. Има неща, които не могат да се изтрият, и трябва да се трудиш, за да опиташ да промениш хорското мнение. Можех да вкарам повече голове, но не го сторих заради обстоятелства извън мен. Можехме да спечелим повече мачове… Аз се борих с всичките си сили и ще продължа да го правя, докато играя тук.

-         Тръгват си две основни фигури като Диего Годин и Хуанфран. Какво губи съблекалнята с това?

-         Отвъд чисто спортното, Атлетико губи две големи личности извън терена, двама лидери. Легенди, но и истински хора. Те ми помогнаха наистина много и съжалявам, че не мога да играя още с тях. Изживях трудни моменти като в Торино, а именно тогава избуяват големите личности, шампионите. Те са такива, както и Коке, Антоан Гризман. Излязоха да поемат стрелите за всички нас, а това илюстрира отлично всичко, което са направили за този клуб.

-         Вие сте добър приятел на Коке. Виждате ли го да поема това лидерство върху своите плещи?

-         Коке е роден за това. Беше само въпрос на време. Ако всичко върви добре откъм контузии, той ще завърши кариерата си като играча с най-много мачове и трофеи в историята на Атлетико. Радвам се много, защото преди 10 години тръгнахме заедно. Тогава се виждаше неговият характер, реакцията му при трудности и човек просто знаеше, че един ден той ще е капитанът на Атлетико.

-         Онези, които до момента носеха по-малко от тежестта, трябва ли да пристъпят с крачка напред следващия сезон?

-         Ред е и на мен, и на други играчи да го сторят – не само в играта, а и в съблекалнята. Ако ще и отскоро да си тук, можеш да предадеш на съиграчите си онова, което представлява Атлетико и което му е нужно за трупане на победи и купи. Щеше ми се обаче да играя повече с Годин, с Хуанфран, с Филипе Луиш.

-         Виждате ли се отново в битка с Барселона и Реал Мадрид при толкова напускащи фигури?

-         Ние сме надъхани при мисълта за бъдещето. Промените понякога са трудни, ала носят и добри неща. Трябва да задържим ядрото, да имаме здрава съблекалня, да имаме връзка с публиката и да сме задружни. В последните години Атлетико направи скок във всички отношения. Сега изглежда лесно, ала да се бориш с Барса и Мадрид не е фасулска работа. Да си втори в Ла Лига при трансферите и бюджетите на други клубове… Ние също си имаме много методи за постигане на успехи, ще имаме трансфери, ще имаме бюджет, тъй че няма извинение да не сме в борбата за трофеите. Не само в Испания, а и в Шампионската лига.

-         Очаквахте ли удара от сбогуването на Гризман?

-         Е, това си беше отворена възможност предвид случилото се в миналото. Не е въпрос дали си го очаквал, или не. Ако си вътре в съблекалнята, виждаш случващото се и знаеш, че възможността за това я има. Единственото, което можем да сторим, е да уважим решението му и да го подкрепим. Той бе един от най-добрите футболисти в историята на клуба и даде много на Атлетико. Лично към мен той се отнасяше чудесно. Пожелаваме му всичко най-добро в бъдеще, освен когато играе срещу Атлетико, разбира се.

-         Вие сте играл в Реал Мадрид, Челси, Ювентус. Стресира ли Ви поемането на отговорността да вкарвате головете на Гризман?

-         Това е отговорност, но не само откъм бройката голове. Нападателите принципно работим за това да вкарваме възможно най-много голове. Стъпката е друга – не на терена, а в съблекалнята. Ако си важен в съблекалнята, поемаш отговорности. Трябва да си още по-отдаден във всяка една тренировка, никога да не се отпускаш, да си още по-сериозен. С това не казвам, че досега не съм бил. Когато на тренировка някой се отклони от правия път, виждаш как капитаните са сериозни и го стягат. Това трябва да осъзнаят идващите нови – че не бива да свалят гарда и за секунда. Ако го постигнем, отборът ще побеждава, а това е важно, за да изпъкват нападателите.

-         Как изживявате в съблекалнята сбогуването с толкова много ключови фигури?

-         В Испания може и да не четеш пресата, ала когато отиваш на ресторант, хората те наобикалят и те разпитват. Има много „улични журналисти”, които си мислят, че сме спортният директор и знаем плановете на клуба. Ние в отбора сме изпълнени с желание, ще се изгради боеспособен отбор. Липсва ни късмет и разбиране на малките детайли, които са нужни за спечелването на Шампионската лига или Ла Лига. Тук не е като в Италия или Франция, където титлата се печели с огромна разлика. Заради малки нещица не спечелихме Ла Лига. Истината е, че Барселона се представи много добре и има един футболист, който е дълги години на едно ненормално за човеците ниво. Нашата работа е да направим така, че ако не станем шампиони, да е само заради това, че те не са изпуснали точки. Не можем да си позволим да не дадем всичко от себе си и да не вземем максималния възможен за нас сбор от точки.

-         Смятате ли, че не се цени по достойнство второто място на Атлети зад Барса на Меси?

-         Разбира се, че трябва да се цени 2-ро място в една от най-добрите лиги. В страни като Франция или Италия не знаеш какво да отговориш, ако те питат защо си втори, докато ние до последно се борихме да спечелим и останахме в подножието на върха. Атлети в крайна сметка винаги е в челото и ако ни споходи повече късмет, ще имаме възможността да продължим да побеждаваме. Битката да се спечелят всички трофеи е много изцеждаща, още повече ако нямаш широка пейка. Това се видя при много отбори. Ако изградим добър състав за идния сезон, ще сме в битката на всеки фронт.

-         Виждате ли Диего Коща, който е Ваш добър приятел, способен да обърне посоката си и отново да покаже своята най-добра версия?

-         Да, вижда ми се много подготвен и много вярвам у него, пък и ми харесва да играем заедно. Диего Коща си е Диего Коща. Трябва да го опознаеш, за да го разбереш. Много несправедливо се подходи към него заради случилото се срещу Барселона и аз също го изживявам. Трябва да се разбира характерът на играчите – Диего е голям човек и блестящ играч. Други не биха получили такова наказание за назидание. Нужно е да мине време и лятото ще послужи за започване от нулата и ново доказване. И на двама ни.

-         Минаха два месеца от случилото се в Торино. Осъзнахте ли вече кое се обърка там?

-         Много съм мислил за Торино, но не трябва вече да се връщаме натам. Колкото и да го правим, няма да го променим. На Юве се случи после с Аякс същото, което и на нас – успокоиха се от резултата в първия мач. Ако прегледаш головете, си даваш сметка, че са ни вкарали три просто защото трябваше да ни вкарат три. Никой не си мислеше, че това е възможно. Като се върнеш към ШЛ обаче, нито Аякс се виждаше извън финала срещу Тотнъм, нито Юве аут срещу Аякс, ала в този турнир и един мъничък детайл те изхвърля. Ние имахме лошата си вечер за сезона в Торино, това е голямата ни грешка, но не можеш избра кога това ще те сполети. Ударът от Торино ще ни послужи да станем по-силни за в бъдеще.

-         Атлетико без Годин, без Гризман може да се преглътне. Без Ел Чоло обаче?

-         Трудно е, дори невъзможно да си представиш Атлети без Диего Симеоне. Той е клубът! Оттук минаха множество играчи, ала Атлетико винаги е в битката за трофеите след идването на Ел Чоло.

-         Спечелихте два пъти ШЛ, а с Юве веднъж играхте и финал. Какво липсва на този тим да вдигне най-накрая бленувания от всички трофей?

-         Ако знаех, щях да съм го казал на тренера. ШЛ е сбор от много неща: късмет, надмощие над останалите, футболни детайли. Всеки шампион е преминавал препятствия: дузпи, някой и друг съмнителен гол… Трябва да имаш идеалната година, най-вече откъм късмет, и голям отбор.

Давид Медина, „Марка”

Още по темата
 • копирано
 • 1
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 3281

Добави коментар ›› Коментари (1)

Мадридския
(Гост)
1
отговор
27 май 2019 | 22:45

Ей дребен подмазвач. А преди Симеоне имало ли е Атлетико? Всички сме съгласни,че Чоло е голям треньор , обаче подобно гъзоблизане , не би му допаднало. Рейтинг: 4 4


							
						

›› Live Scores

Календар

calendar_icon
календар затвори

Всички мачове

Ендшпила на Пеп в Сити ли виждаме в момента 14 ноември 2019
Това е краят, красиви приятелю. Или пък може да е просто видение за края. Да гледаш как Джосеп Гуардиола размахва бясно слабичките си крака и ръце край тъчлинията на „Анфийлд“ в неделя като хвърчаща напосоки ...
Георги Миланов: В ЦСКА има много талантливи ... 08 ноември 2019
Националът Георги Миланов не пропусна възможността да се види с бившите си съотборници от ЦСКА (Москва), които снощи гостуваха на Ференцварош. Българският национал отиде до хотела на “армейците” в Будапеща и ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.