Тенис

Григор Димитров не можа да осъществи обрат срещу Щруф в Рим

14 май 2019 | 18:23 - Обновена

Най-добрият български тенисист Григор Димитров не можа да осъществи обрат в първия кръг на тенис турнира от сериите "Мастърс" в Рим, като отстъпи на коравия двуметров германец Ян-Ленард Щруф с 4:6, 7:6(5), 3:6 за точно 2 часа игра. Шампионът от Финалите на АТР 2017 имаше предимство с пробив в третия сет, като бе близо до това да осъществи още един и да дръпне с 4:1, но от този момент нивото на изпълненията му спадна. Димитров също не се реши да продължи агресивно и рисково в следващите геймове, което доведе до поражение още в първия двубой с Радек Щепанек в щаба.

В Монте Карло преди няколко седмици Григор надделя над Щруф, но сега не можа да довърши започнатия обрат, като един от позитивите в мача е, че все пак спечели тайбрек след няколко загубени такива през кампанията до момента. Според статистиката Димитров е направил 28 уинъра с 38 непредизвикани грешки, а съперникът му - 38-34.

ПЪРВИ СЕТ

Направи впечатление, че българинът изпи някакво хапче преди началото на срещата, но не е ясно дали е срещу болка в рамото или някакъв друг физически проблем.

Григор започна по най-добрия начин с изящен бекхенд-уинър по правата, но допусна двойна грешка за 30-30, пресилвайки кик-сервис по диагонала в полето за предимство. Българинът не можеше да вкара първия си сервис и сбъркан форхенд от дъното на корта подари точка за пробив на Щруф. Пресилен бекхенд от страна на Димитров след хубав ретур на германеца пък доведе до осъществяване на брейка - 0:1.

Форхенд-уинър след апроуч на Григор го изведе до 0-15, но после не можа да направи лоб след добра къса топка на Щруф. Германецът сервираше мощно по бекхенда на съперника си и печелеше предимство, а и направи ас за 40-15. Сбъркан ретур на Димитров позволи на опонента му да затвърди пробива - 0:2.

Григор с великолепен форхенд уинър в ъгъла на оголената страна на корта от противника направи 30-0, а лека неточност при настройката за удар от тази страна доведе до грешка за 40-15. Хубав ретур на Щруф му позволи да бъде агресивен от самото начало на разиграването и да го завърши с форхенд-уинър по обратния диагонал - 40-30. Ас номер 1 на Григор обаче приключи гейма в негова полза - 1:2.

Три аса на Щруф набързо му позволиха да дръпне с 40-0, а Димитров сбърка плосък бекхенд по правата и геймът приключи за секунди - 1:3. Димитров също скорострелно поведе с 30-0, но после направи поредна грешка от лифтиран бекхенд, която обаче не се оказа фатална за развитието на гейма. Той го завърши със сервис-печеливш форхенд и намали на 2:3.

Чудесно разиграване с бекхенд по диагоналите завърши със смяна на Григор към форхенд, който пласира неспасяемо в десния ъгъл на Щруф за 15-30. Германецът обаче сервираше безкомпромисно и заличаваше чрез началния си удар всякакви неточности, с което изравни на 30-30. В разиграване обаче той имаше проблеми и след грешка от форхенд се стигна до точка за пробив. Нов сбъркан форхенд на Щруф възстанови паритета в мача - 3:3.

Германецът направи ретур-уинър, а после извади късмет да хване линията с връщането на топката, което пък впоследствие провокира грешка на Григор от форхенд - 15-30. Нова неточност от тази страна на ракетата на българина доведе до два брейк-бола в полза на съперника, като първият бе неутрализиран с отлично изпълнение на сервис по правата и форхенд по обратния диагонал. Вторият шанс за пробив се изпари с ас номер 2 на Димитров, който после излезе победител в сложно разиграване. Невърнат сервис по правата в полето за предимство изведе Григор напред за първи път в двубоя - 4:3.

Форхенд-уинър на българина в по-продължително разиграване в следващия гейм затвърди впечатлението, че Щруф е по-ефективен в кратките размени на удари. След това пък Григор хвана линията с бекхенд и изравни резултата на 30-30, но невърнат сервис и още един ас на германеца му осигуриха гейма - 4:4.
Петата грешка на Димитров от бекхенд (0 за съперника към този момент) спомогна за нови затруднения при сервис-гейма - 0-30. Шестата пък доведе до троен брейк-бол, вторият от които бе материализиран чрез седмия сбъркан бекхенд от ракетата на българина - 4:5.
Грешка от форхенд-ретур и преди това бекхенд на Григор позволиха на Щруф да дръпне с 30-15, а след това нов агресивен бекхенд на българина донесоха още предимство за съперника. Форхенд-уинър на Димитров му спаси първия сетбол, но след това грешка от слайс подари сета на германеца - 4:6 за 34 минути.
ВТОРИ СЕТ
Григор отново направи бекхенд-уинър по правата, а Щруф - ретур-уинър от задната страна на ракетата си, но като цяло българинът взе първия си сервис-гейм без особени трудности за 1:0. Германецът продължаваше с бомбените си начални удари и с 9-ия си ас изравни за нула време - 1:1.
Димитров също сервираше солидно и това му позволяваше да печели лесни и бързи точки до 30-0, а за 40-0 Щруф отново бе разходен по ширината на корта и провокиран да сбърка форхенд. Нов невърнат сервис на българина му помогна да поведе с 2:1.
Ян-Ленард нямаше намерение да спира с мощните сервиси, но пък направи грешка от бекхенд за 30-15, а после загуби размяна по диагонала от тази страна на ракетата, опитвайки неуспешно къса топка - 30-30. Чудесен форхенд-уинър по правата след добре изградена атака осигури на Димитров брейк-пойнт, но той бе неутрализиран с поредния силен (224 км/ч) сервис по диагонала на Щруф. Ас номер 11 съвсем обърна резултата, но той пък веднага след това направи първата си двойна грешка. В крайна сметка нови два солидни начални удара избавиха германеца от проблемите в гейма - 2:2.
Димитров повиши нивото на сервис и на агресията си в последвалите разигравания, като зарадва зрителите с бекхенд-смач, волета на мрежата и завършени топки за гейм на нула и 3:2. Щруф беше истинска машина от начален удар - 14-ия му ас доведе набързо до 3:3.
Григор два пъти не успя да вкара първи сервис и си имаше неприятности след това, като грешка от форхенд направи резултата 30-30, но пък Щруф сбърка ретур и стана 40-30. Ас номер 3 по диагонала в полето за предимство осигури гейма на българина - 4:3. Германецът спечели 4 бързи точки чрез основното си оръжие в днешния двубой, като все пак Димитров се отличи отново с бекхенд-уинър по правата - 4:4.
Григор направи 4-ия си ас, а в други два случая разходи противника по корта и завърши с уинъри от форхенд, като впоследствие с невърнат сервис спечели петия си хубав гейм в сета - 5:4.
Димитров изненада съперника си с щурм към мрежата и пласиране на линията на коварно воле за 0-15, но Щруф веднага направи 17-ия си ас, за да изравни. Този път българинът сбърка бекхенд по диагонала в по-продължително разиграване, а сервис-форхенд на съперника възстановиха паритета - 5:5.
Хубав ретур на Щруф му позволи да завърши с форхенд по диагонала за 15-15, а удар с рамката на ракетата на Григор го постави в неудобна ситуация по 15-30. В следващия момент Димитров направи къса, която обаче докосна филето и излезе в аут за два брейк-бола. Първият бе неутрализиран след грешка от бекхенд на Щруф, а после Григор го принуди да сбърка в разиграване от дъното на корта по форхенд-страните на двамата. Невърнат сервис свали напрежението от българина, а ново добро негово изпълнение доведе до 6:5. Германецът нямаше намерение да си усложнява положението и бързо си осигури участие в тайбрек - 6:6.
ТАЙБРЕК
Димитров спечели първото разиграване на свой сервис след сбъркан бекхенд от средата на корта на съперника. Два невърнати начални удара на Щруф обаче се погрижиха да няма ранен пробив - 1-2. Втори сервис в тялото на противника провокираха сбъркан ретур и Димитров изравни на 2-2, а невърнат такъв по правата позволиха на българина да поведе с 3-2. Грешка от форхенд от средата на корта на Щруф доведоха до първия мини-пробив при 4-2! Германецът все пак спечели следващото разиграване на свой сервис, но вече нямаше инициативата - 4-3. Продължителна размяна на бекхенди завърши с грешка на Щруф и публиката аплодираше още по-разпалено Григор, който впоследствие отново надделя над противника си от бекхенд-страната - 6-3. С доста късмет Щруф завърши воле на мрежата (удар с рамката) и се опази от минаващ форхенд, а сбъркана къса на Димитров доведе до 6-5. С ас номер 5 Григор материализира третия си сетбол и изравни резултата - 4:6, 7:6 (5).
ТРЕТИ СЕТ
Щруф продължи колебанията от тайбрека и Григор успя да "се закачи" за сервис-гейма му, само че германецът неутрализира три брейк-бола. Нова грешка от бекхенд на съперника осигури четвърти шанс за пробив, който бе материализиран с великолепно изпълнение на Димитров - той бе "повикан" на мрежата и успя да пласира минаващ бекхенд в ъгъла на корта над най-високата страна на филето - 1:0!
Григор затвърди брейка си по най-добрия възможен начин - с гейм на нула, като след него той смени ракетата си, защото предстоеше и смяна на топките. Щруф явно бе решил да повишава риска и съответно силата на изпълненията си, което затрудни съпротивата на Димитров и геймът бе спечелен лесно от противника му - 2:1.
Димитров започна със смач от дъното на корта за 15-0, а после сервис по правата и още един невърнат по диагонала доведоха до 40-0 за нула време. Още един мощен начален удар по правата намери линията и резултатът стана 3:1. Магически бекхенд по правата в движение, изпълнен с китката, вдигна зрителите на крака - 0-15 за Григор, но после и Щруф заслужи овации за сложно стоп-воле на мрежата. Българинът излезе напред с 15-30 след грешка на германеца в близост до мрежата, но равенството бе възстановено след дълбок слайс, който задмина Димитров. Разиграване на слайсове отново бе спечелено от Григор и той си заслужи точка за пробив, само че Щруф я заличи с безупречен начален удар по диагонала. Този път грешка от слайс на Гришо и невърнат сервис спасиха германеца от още по-неприятно изоставане в резултата - 3:2.
Димитров направи грешка от форхенд за 15-15, след като преди това бе направи уинър от тази страна на ракетата по диагонала. Повишената агресия на Щруф отново му послужи и с ретур-уинър по къс диагонал поведе с 15-30, но после сбърка лесен форхенд. Непредизвикано сбъркан слайс от бекхенд доведе до шанс за пробив, но той веднага бе неутрализиран с невърнат сервис в тялото. Втората възможност обаче се превърна в брейк за Щруф, след като Димитров сбърка бекхенд в продължително разиграване - 3:3.
Германецът се възползва от инерцията си и бе солиден на сервис - 3:4 без трудности. Грешките от ракетата на Димитров продължиха и той сбърка форхенд по правата за 0-15, а после отново не вкара бекхенд-слайс за 0-30. За съжаление, хубав минаващ форхенд в движение на Григор не хвана линията и той се оказа в беда при 0-40, като от втория си опит Щруф осъществи пробива за 3:5.
Димитров направи минаващ бекхенд за 15-30, а после сбъркан форхенд изравни на 30-30. Смач на Щруф му осигури мачбол след два часа игра, а неуспешен ретур на Григор от бекхенд доведе до загуба.

Още по темата
ДАНИЕЛ ЛЮБОМИРОВ
Редактор отдел "Спорт"
Прочетена 27993

Добави коментар ›› Коментари (111)

савич
(Гост)
111
отговор
15 май 2019 | 11:03

разбирачите хванете вие ракета и да ви видим а, много е лесно зад клавиатурата да плямпате и хеитите Рейтинг: 1 3

Някъде тече река
(Гост)
110
отговор
15 май 2019 | 10:07

На това безродно леке мачовете му трябва да се гледат единствено, ако човек има ниско кръвно. Крайно изнервящо е. Рейтинг: 8 0

?!
(Гост)
109
отговор
15 май 2019 | 09:26

Обрат??? Вие сериозно ли сте очаквали? Рейтинг: 4 0

някой
(Гост)
108
отговор
15 май 2019 | 07:37

Дано заблудените му фенове вече разбраха що за стока е. Винаги е бил въздух под налягане. Щял да играе за националите само, за да може да участва на Олимпиадата. Ако това не е подигравка и двуличие здраве му кажи... Махнете си очилата! Рейтинг: 13 1

Емо
(Гост)
107
отговор
15 май 2019 | 06:29

Бях голям фен на Гришо и гледах всеки един негов мач. За 2019 година съм го гледал само на Australia open и не съжалявам че спрях. Вече нямам никакви очаквания към него и така все чувствам много спокоен. Няма го напрежението " трябва да бие". Рейтинг: 13 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Кико
(Гост)
106
отговор
15 май 2019 | 04:36

На клей го няма никакъв,много се съмнявам и че на трева ще играе добре,чак на us ореn края на август на твърда настилка може да заиграе но има едно но!Да тогава ще се срине много и няма да е вече поставен а първият кръг ще среща силни тенесисти който ще го бият!За толкова години нищо не по-добри в играта си!Играе както преди 10години,слаб сечен форхенд,къс слаб втори сервиз,лошо игра с крака,и слаба психика безброй непредизвикани грешки!Реалното му место е извън 60те дори по-надолу! Рейтинг: 11 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Именно
(Гост)
105
отговор
15 май 2019 | 01:01

Много е зле! Ако няма да се хваща сериозно, може би по-добре направо да се пенсионира. Така само тормози хората да го гледат, а и себе си на корта Рейтинг: 14 0

Lissa
(Гост)
104
отговор
15 май 2019 | 00:17

И︆︆ск︆︆аш л︆︆и да с︆︆е на︆︆ме︆︆ри ж︆︆ен︆︆а за ед︆︆на н︆︆о︆︆щ? Д︆︆об︆︆ре до︆︆шл︆︆и на >︆︆>︆︆> w︆︆w︆︆w.︆︆S︆︆e︆︆x︆︆y︆︆d︆︆r︆︆o︆︆m.︆︆C︆︆o︆︆m Рейтинг: 0 14

xxl
(Гост)
103
отговор
15 май 2019 | 00:09

проститутките и кабаретата му разказаха играта, на хасковското селянче. Рейтинг: 16 0

Xasan Baba
(Гост)
102
отговор
15 май 2019 | 00:05

Ne ostanaxa iztinski balgari Рейтинг: 0 2

Дришльо
(Гост)
101
отговор
14 май 2019 | 23:19

Вече и пацата ми не става, само ще лижа искам да съм N1, ни може ва, бах го уя не рипа тениса ми кьопа, поне кинти изкарах че тука и хаскьово глад и турци само. Рейтинг: 10 0

мх
(Гост)
100
отговор
14 май 2019 | 23:12

И контузията ще отмине и всичко пак ще е наред, момче! След трудните дни идват успехите Ще израснеш и тия загуби ще се превърнат в победи! Вярваме в теб Рейтинг: 4 17

Марин
(Гост)
14 май 2019 | 23:33

Бабо, стига си ми крала телефона за да пишеш на Гришу. Няма ли за теб дядовци на твоята възраст. Ама и той е виновен, че ти пише смс-си, дееева и нектофилаа Рейтинг: 6 1

мх
(Гост)
99
отговор
14 май 2019 | 23:04

Давайте хейтъри, плюйте на воля по момчето. Камък връз камък да не остане от злобата ви. Истинските българи предпочитаме да се радваме, подкрепяме и обичаме Григор и така ще остане! България ще те подкрепя винаги, Гришо. Майната им на останалите Рейтинг: 7 12


(Гост)
14 май 2019 | 23:18

тихо, гъзолизец на псевдобългарина! Рейтинг: 14 3

Джоко
(Гост)
15 май 2019 | 01:29

Точно. Псевдобългарин. Рейтинг: 7 0

Velichka
(Гост)
98
отговор
14 май 2019 | 22:53

Трябва му една стабилна българска селска мома да го стегне и да му смаже бушоните, че в момента изглежда като безпомощно агънце Рейтинг: 20 1

k2
(Гост)
97
отговор
14 май 2019 | 22:43

Грише, как пък не ти омръзна да си спаринг партньор в последната година. Айде стига вече ! Рейтинг: 12 1


							
						

Топ 20 в световната ранглиста - мъже

Топ 20 в световната ранглиста - жени

Новото поколение е тук, но още му е рано за ... 26 януари 2019
От години се говори кога в мъжкия тенис ще има смяна на поколенията. Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович, заедно с Анди Мъри, дълги години властваха и продължават да го правят. Въпреки успехите на младите ...
Да избереш Ямбол пред Калифорния за своя тенис ... 04 април 2019
След няколко години работа в Съединените щати Таня Лахтева се върна в родния Ямбол, където създава своя тенис школа и ще се опита да приложи опита от зад Океана на местно ниво. Тя от малка играе тенис професионално. ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.